Тъмната страна на комунизма

• 5 436
  • 134
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Как агитации, нали бяха прически и жълтини, това ти казваше кристалната топка в една друга тема, сега се оказаха агитации. Grinning
Учудвах се също и на неспособността на някои хора да схващат смисъла на казаното от събеседника и да го наместят между зубрашките клишета, с които единствено могат да боравят, но попрестанах.

# 106
Какво вмъкване!  Laughing
Може ли ако се обръщаш към някого по определен повод, то поне да цитираш мнение, за да е ясно за какво говориш.
Понеже това прилича на някакви приказки, омесени в качамак, понеже с друга манджа "заведението не разполага" в момента, тъй като готвачът е сгащен да се бъзика със сервитьорката в кухнята в момента.
Та да изляза поне аз от твоя качамак - тук стана въпрос за геноцида над пенсионерите у нас - алегория, ползвана от много години в нашата преса, дори не само жълта, а, както вече посочих, в мотиви към законопроект. Та какво - има ли тук такива, които са наистина "учудени" от ползвания израз и не са го срещали до момента?
Понеже ако до сега не са, то дадох достатъчно примери - да се позапознаят.
И ако не са съгласни, то да напишат с какво и защо. Поне да има тема, не качамак.

# 107
  • Пловдив
Да го кажа по-ясно за неуспелите да разберат.
Учудваща е упоритостта, с която за повечко драматизъм и експресивност биват използвани идиотски докъм нагли в някои случаи метафори и сравнения. Масовостта на една идиотщина не винаги показва, че грешката е при този, който я окачествява като идиотщина.
Ако пак не е ясно, както явно може да се очаква, пак ще обясня.

Пардон - нали ти беше любителката на тълковните речници?

# 108
Да, аз бих искала да обясниш, ако е възможно, защо събирането на капачки за кувьози и пари за лечение на стотици деца не би следвало да се определи като геноцид.

# 109
  • Пловдив
Не е възможно да обясня. Пише го в тълковния речник.

# 110
Понеже стана дума за пенсионери. Една моя близка роднина в България е пенсионерка. Живее сама в двустаен. Има бойлер, един радиатор в хола, хладилник и фурна с котлони. Готви рядко, къпе се 2 пъти в седмица, за да пести от ток за бойлера, според думите й, радиаторът е включен само 4 часа сутрин, колкото да стопли стаята. Получава 250 лева пенсия и зимата са й идвали по 300 лева сметки за ток на месец. Жената недоумява как е възможно да плаща 300 лева ток при тази консумация на електричество, а аз изпаднах в шок. Наистина ли са такива цените на тока и как успяват пенсионерите да го плащат? То ясно, че по времето на комунизма всички са имали колкото да оцелеят, освен ако не са били човек на тоя или оня с малко повече, но това си е направо геноцид наистина. Жената има и лекарства да купува, трябва и да се храни, но всичките пари отиват за сметката за тока, даже взима назаем от роднини, за да доплати. Това не го разбирам.

# 111
Не е възможно да обясня. Пише го в тълковния речник.
Да, вероятно не можеш да обясниш. Все пак, умението да обясниш нещо предполага възможността да си го разбрал, а тълковният речник не е достатъчен за тази цел. Което разбира се, е жалко. Очаквах с интерес да прочета интелигентно мнение, различно от моето и аргументите към него. Ще си ревизирам очакванията, за да не те притеснявам.

# 112
Понеже стана дума за пенсионери. Една моя близка роднина в България е пенсионерка. Живее сама в двустаен. Има бойлер, един радиатор в хола, хладилник и фурна с котлони. Готви рядко, къпе се 2 пъти в седмица, за да пести от ток за бойлера, според думите й, радиаторът е включен само 4 часа сутрин, колкото да стопли стаята. Получава 250 лева пенсия и зимата са й идвали по 300 лева сметки за ток на месец. Жената недоумява как е възможно да плаща 300 лева ток при тази консумация на електричество, а аз изпаднах в шок. Наистина ли са такива цените на тока и как успяват пенсионерите да го плащат? То ясно, че по времето на комунизма всички са имали колкото да оцелеят, освен ако не са били човек на тоя или оня с малко повече, но това си е направо геноцид наистина. Жената има и лекарства да купува, трябва и да се храни, но всичките пари отиват за сметката за тока, даже взима назаем от роднини, за да доплати. Това не го разбирам.
Това е само за зимните месеци, предполагам. Но пак е много висока тази сметка.
Макар че не 300, а 200 да беше, пак би било невъзможно за жената да си я плаща с такъв доход.
Да няма някаква грешка в отчитането на електромера?
Никак не успяват пенсионерите, ако нещата са такива и нямат близки, които да ги издържат. Познавам много пенсионери с подобни пенсии, работили достатъчно за пенсия. През зимата затова доста от тях се топлят на дърва, които купуват "на черно", за да им излиза по-евтино.

Да го кажа по-ясно за неуспелите да разберат.
Учудваща е упоритостта, с която за повечко драматизъм и експресивност биват използвани идиотски докъм нагли в някои случаи метафори и сравнения. Масовостта на една идиотщина не винаги показва, че грешката е при този, който я окачествява като идиотщина.
Ако пак не е ясно, както явно може да се очаква, пак ще обясня.

Пардон - нали ти беше любителката на тълковните речници?

За последен път питам бавно и опростено, като за първолак
Скрит текст:
/извинявам се, ако ти надскачам нивото, не съм го направила с цел да те засегна/
- кое ти е странното в горепосочения израз и защо си от "учудените", след като той е вече устойчиво словосъчетание у нас? Кое точно наричаш "идиотщина"?
Скрит текст:
Окачествяващият с подобни термини е най-често поставен в позицията те да описват първом самия него.
Речниците са хубаво нещо - можеш да се опиташ да ги ползваш и ти даже. Но, както вече са ти писали, няма да са ти достатъчни. Но нищо - все пак са едно добро начало.

Последна редакция: пт, 31 май 2019, 12:32 от Judy

# 113
Не е устойчиво словосъчетание, а вестникарско клише.

Мотиви за внасяне на законопроект от "Атака"...

# 114
  • Пловдив
Трогателно деликатно извинение!
Когато бяхме в пети клас, вече усещахме, че "затапване" от типа на вашето с Уишмастър - с онези лафове, подходящи уж за всяка ситуация, - всъщност не е чак толкова остроумно. Преди това ни се виждаше яко да "затапваме".
Но все пак във вашия стил: не се притеснявай, не е възможно да надскочиш или достигнеш нивото ми.

# 115
Не е устойчиво словосъчетание, а вестникарско клише.
 Мотиви за внасяне на законопроект от "Атака"...

Щом циркулира в общественото пространство от доста години и често и, както вече посочих, не само по вестниците, съчетанието е устойчиво. Чист фразеологизъм.
Скрит текст:
Без значение чии са мотивите - официално са публикувани. Това, че не са на някой политически гуру от партия, към която имате слабост, не ги прави по-различни от всички останали.

Магдена, не се притеснявай наистина.

# 116
  • В Космоса
Мен не ме учудва използването на "геноцид", за издевателството над пенсионерите, а това
Цитат
как да получаваш ниска пенсия е същото по степен на жестокост като да те разстрелят без присъда
.

# 117
Точно със същите аргументи онзи ден дъщеря ми ми обясняваше, че вече се казвало намаля и пазаря...

От учителките си ги слуша тия работи сигурно.

# 118
Как да ти кажа, Акаша, от глад, студ и нелекувани болести човек може да си умре доста по-бавно и мъчително отколкото ако някой милостиво го гръмне от раз.

# 119
Акаша, вярно, че е различно. Все пак да те разстрелят е една бърза смърт. Да мреш бавно от глад и студ е наистина различно. Лично аз бих предпочела първото.

Точно със същите аргументи онзи ден дъщеря ми ми обясняваше, че вече се казвало намаля и пазаря...
От учителките си ги слуша тия работи сигурно.
Всъщност е права до някъде - наистина в някои краища на България се "казва така". Макар и да не е характерно за моя край, аз също съм ги чувала често. Не пишеш, да твърди, че това е вече официален начин да се ползват тези думи.
Но това няма общо с другото, което обсъждаме.

Общи условия

Активация на акаунт