Тъмната страна на комунизма

• 5 429
  • 134
  •   1
Отговори
# 120
Точно със същите аргументи онзи ден дъщеря ми ми обясняваше, че вече се казвало намаля и пазаря...

От учителките си ги слуша тия работи сигурно.
И аз се чудя къде отиде думата пазарувам

# 121
  • В Космоса
Чудесна идея! Да гърмим милостиво от раз всички болни или страдащи хора.За какво да се мъчат.

# 122
 Той и "геноцида над пенсионерите" няма общо с темата.

Освен, ако нямате предвид как  пенсионните фондове на хората, работили преди идването на комунистите на власт са присвоени

https://www.168chasa.bg/article/6241726

Или пенсионния фонд на хората, работили дълго и съвестно по време на социализма, с който какво ли стана...

Но май нямате предвид това.

# 123
Iris, точно това имам предвид поне аз.

Акаша, да, до там сме го докарали.

# 124
Защо да няма общо?
Хора се включиха с мнения, че комунистическите лагери на смъртта нито са единствени в човешката история, нито са характерни само за т.нар. комунистически страни.
И че тези лагери отдавна не са тайна. Има достатъчно писано и казано за тях вече 30 години почти у нас. Ако включим руските книги, напр. за ГУЛАГ, годините се и повече.
Авторката пита:
Цитат
Толкова ли малко струва един живот?
Да, очевидно, в зависимост от това, кой го оценява.

Чудесна идея! Да гърмим милостиво от раз всички болни или страдащи хора.За какво да се мъчат.
Такава ли идея даваш? Няма нужда, доста го правят и сами.

https://www.dw.com/bg/%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD … %D1%8F/a-16699706

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/01/31/bezrabotni-i-pensioner … moubiistva.330415

Но понеже е трудно и страшно, повечето само седят и си чакат.

# 125
Скрит текст:
Понеже стана дума за пенсионери. Една моя близка роднина в България е пенсионерка. Живее сама в двустаен. Има бойлер, един радиатор в хола, хладилник и фурна с котлони. Готви рядко, къпе се 2 пъти в седмица, за да пести от ток за бойлера, според думите й, радиаторът е включен само 4 часа сутрин, колкото да стопли стаята. Получава 250 лева пенсия и зимата са й идвали по 300 лева сметки за ток на месец. Жената недоумява как е възможно да плаща 300 лева ток при тази консумация на електричество, а аз изпаднах в шок. Наистина ли са такива цените на тока и как успяват пенсионерите да го плащат? То ясно, че по времето на комунизма всички са имали колкото да оцелеят, освен ако не са били човек на тоя или оня с малко повече, но това си е направо геноцид наистина. Жената има и лекарства да купува, трябва и да се храни, но всичките пари отиват за сметката за тока, даже взима назаем от роднини, за да доплати. Това не го разбирам.
Това е само за зимните месеци, предполагам. Но пак е много висока тази сметка.
Макар че не 300, а 200 да беше, пак би било невъзможно за жената да си я плаща с такъв доход.
Да няма някаква грешка в отчитането на електромера?
Никак не успяват пенсионерите, ако нещата са такива и нямат близки, които да ги издържат. Познавам много пенсионери с подобни пенсии, работили достатъчно за пенсия. През зимата затова доста от тях се топлят на дърва, които купуват "на черно", за да им излиза по-евтино.

Да, зимните месеци. Проверили са електромера, наред е. Просто невероятно. Роднини са я посъветвали да дава едната стая под наем на някое студентче, за да печели някой лев, но вместо да си гледа спокойни старини, тя явно трябва да става съквартирант по неволя. Ще делят баня, кухня... Та тя е една от онези, които милее за времето на Бай Тошо, нищо че брат й изгни в Белене.

# 126
И според мен сметката е нереално висока. Денонощно отопление на една стая с парно или климатик ще е най-много 100 лв. За нейната консумация би трябвало да има ток стотина лв, максимум 150 лв. Един вариант е, ако два месеца са й начислявали по-малко, напр. по 50 лв, и на третия месец са я изравнили с 300 лв. Да не се е включил някой съсед към нея?

# 127
Ако се отоплява с духалка, може. Те гълтат ток като змейове.

# 128
И според мен сметката е нереално висока. Денонощно отопление на една стая с парно или климатик ще е най-много 100 лв. За нейната консумация би трябвало да има ток стотина лв, максимум 150 лв. Един вариант е, ако два месеца са й начислявали по-малко, напр. по 50 лв, и на третия месец са я изравнили с 300 лв. Да не се е включил някой съсед към нея?

Тока нали не се изравнява, той се отчита реално по електромер.
Наистина е нереално висока такава сметка.
Освен това вероятно жената има право на помощи за отопление, щом е с толкова ниска пенсия.

# 129
Реално, колко да е реално, два месеца горе-долу еднаква сметка имам, на третия - или много по-ниска, или много по-висока.
Уиш, пишеше радиатор, не знам те колко гълтат.

# 130
Не колкото духалките, но и радиаторите гълтат доста. Иначе, моите сметки за тока досега са били равномерни и предвидими (пу! пу!).

# 131
Радиатор, не духалка. Благодаря за коментарите, посъветвах я отново да си прегледа електромера. Не разбирам как 300 лева за минимално потребление на електроенергия. Ще й кажа да проучи и за помощи за отопление. Ако не са децата й да й дават някой лев, просто не я виждам зимните месеци особено. Благодаря на всички Simple Smile Хубаво е, че ви се струва прекалено висока сметката, защото аз наистина се притесних, ако това е нормално.

# 132
Комунизма изобщо няма светла страна. Само в Русия са избити между 60 - 80 милиона и то по най- жесток начин. Главно са избивани красиви, умни, хора с имоти и потекло. Останалите биват принизени до статус - говедо. Партията е майка и баща но и се настанява , като един вид бог, забранявайки истинските закони на Господ. Просто група потомствени дегенерати страдащи от психопатия и нарцистично личностно разстройство си правят каквото пожелаят с всички останали. Училището е нищо повече от школа за обучаване в робство и послушие но и благодятно поле за всякакъв вид експерименти включително медицински.
ДемоНкрацията не е много по - различна пак диктаторство, но под прикритие. Според мен след като не си гласувал и не желаеш да имаш нищо общо с подобни инструменти за робство и геноциди- никой няма право да ти се меси в това как ще живееш. А намеси ли се - това си е държавен тероризъм.

# 133
Аз поначало се учудвам на всякакви тежки приказки и вопли как в момента българският народ и в частност пенсионерите са подложени на геноцид (да, ниски са пенсиите, знам). И понеже като се учудя, на някои им изглеждам коравосърдечна или фенка на Бойко (както една твърде умна и вече банната дама ме обяви за фенка на комунизма само защото вероятно съм твърдяла, примерно, че по соца е имало дънки и сметана и не сме прекарвали дните си в черна мъка и нещастие) - ето добра илюстрация защо подобни драматични метафори за геноциди са идиотщина, а не обикновено художествено средство. В конкретния случай могат да бъдат и кощунствен цинизъм, разбира се, а иначе са просто глупост.

# 134
  • София
Но почти никой не говори за милионите избити от партизани   българи или за онези българи подложени на нечовешки мъчения в Българските лагери
Скрит текст:
на смъртта. Въпроса ми е:
-Какви са причините да бъдат така жестоко избивани?
И дядо..лека му пръст приживе ми разказваше за негов роднина зверски пребит...от "милиционерите" и починал след 2 седмици от раните си...защото скрил малка част от реколтата си...за семейството си да имат какво да ядат през зимата..
Толкова ли малко струва един живот?
Гледах и един документален филм на хора, чиито близки са убити.. На първо място след 9-ти септември  са ликвидирани интелигенцията и управляващи­те до 1944 г..Това ще рече  учители, съдии, кметове, полицаи, адвокати, участници в патрио­тични организации. Що за безумие е това?...
Това ти ли го измисли?
Впрочем, откъде точно се ограмотяваш? За Закон за защита на държавата чела ли си или въпросният филм срамежливо го пропусна? А за отрязани партизански глави чувала ли си?
Моят дядо беше учител и не е ликвидиран. Защо ли?
Впрочем, "български" се пише с малка буква, освен ако не е в началото на изречението.

Общи условия

Активация на акаунт