Как да се променя?

• 6 314
  • 161
  •   1
Отговори
# 150
Защото едва ли са се родили завършени убийци. Иначе да оправдаем и политиците защото такива са се родили и не са виновни за това в което са се превърнали.

# 151
Аз никъде никога не съм твърдяла, че знам у кого какво е заложео, че да ме питаш откъде го знам. А ти откъде знаеш, че у всеки е заложено от всичко? Защо да не давам примери с трамсформация от лошо към добро? Не е ли това желаната трансформация, за която пита авторката на темата?

Е като не знаеш у кого какво е заложено, откъде знаеш, че "Човек не може да стане това, което не Е". Няма как да знаем какво Е или не е човек, докато не го видим да се проявява. А по отношение на въпроса на авторката - отдавна не сме по темата Grinning

# 152
Да, съгласна съм, че няма как да знаем какво има у даден човек, докато не го видим да се проявява. Но не мисля, че е логично от нищото да се появи нещо (освен Вселената), за да очакваме подобен феномен у човека.

# 153
  • София
Разбрах сега, вие казвате, че просто не сте виждали нещо подобно. И такова жУвотно няма. Simple Smile

# 154
Не мисля, че си разбрала, Бърди. Всъщност, изненадва ме опитът ти да ми припишеш думи, които не съм казвала/писала. Сега ще го напиша съвсем бавно и просто- не мисля, че е логично да се очаква, че от нищо може да се създаде нещо. Променят се само нещата, които вече съществуват. Несъществуващите няма как да се променят.

Останала бях с впечатлението, че си способна на разумен диалог с аргументи, което е далеч по-добра идея от замерянето с изкривяване думите на опонента, иронизиране и опити да му припишеш твърдения, които не е изричал/писал. Ако все пак, предпочиташ второто, ОК.

# 155
не мисля, че е логично да се очаква, че от нищо може да се създаде нещо.
Напълно подкрепям тезата на Spiritlihgt от предходните и постове, но не ми се влизаше в спор. 
thewishmaster, може да не е логично, но Бог създава цял свят от нищото и мнозина вярват в Сътворението.
Екзистенциализмът твърди, че човек е проект на самия себе. Всъщност, ние през целия си живот творим от нищото нещо  - това е ученето и развитието. Например - не знаеш нито дума френски, но го научаваш и ставаш франкофон. Не знаеш да шофираш - ходиш на курсове и вземаш книжка. Тоест ПРИДОБИВАШ някакви умения, които не си ги имал преди, от нищото създаваш нещо - създаваш себе си. Но преди да се промениш, първо трябва да поискаш промяната.
Въобще няма такова нещо като същност на човека. От философска гледна точка същността на човека е разумът, той е онази характеристика, която ни различава от животните. От психологическа гледна точка, това, което наричате същност, се нарича  "личност". А личността не се свежда до някакво определено качество, тя е съвкупност от характеристики на човека, които са устойчиви, но все пак е възможно да се променят. Абсурдно е да определяме човека с една единствена черта от характера и да я обявяваме за "същност".

# 156
Не мисля, че вярата в сътворението на света от Бога има доказателствена стойност, Морфеа. А примерите, които си дала съвсем не са от нищо нещо, а точно обратното- учиш, т.е. развиваш когнитивните способности, които вече имаш. Виж, ако научиш кучето или котката да проговорят френски, ето това ще е от нищо нещо.

# 157
Но, Уишмастър, какво означава “нищо”, когато говорим за хора? Какъв е този човек-нищо, аз не съм виждала такива. Как така от нищо-нещо? Примерът с котката и френския не е релевантен, защото не мисля, че някой под “промяна” е имал предвид развиване на  способности, нехарактерни за човешкия вид.

# 158
Например опозицията "използвач-алтруист". У използвача няма нищо от алтруиста и обратно.

# 159
Не съм съгласна. Не мисля, че има такива черно-бели хора. Използвачът може да е такъв с някои, а с други не. Както и алтруистът не е възможно да е алтруист със всички хора и у него да няма и частичка егоизъм.

# 160
  • София
Ооо, много зависи. Признавам си, че понякога съм използвач. Имам си някаква моя си логика, че имам право да си взема някои неща от някои хора. Понякога пък, правя разни мили жестове на познати и непознати.

# 161
Скрит текст:
не мисля, че е логично да се очаква, че от нищо може да се създаде нещо.
Напълно подкрепям тезата на Spiritlihgt от предходните и постове, но не ми се влизаше в спор. 
thewishmaster, може да не е логично, но Бог създава цял свят от нищото и мнозина вярват в Сътворението.
Екзистенциализмът твърди, че човек е проект на самия себе. Всъщност, ние през целия си живот творим от нищото нещо  - това е ученето и развитието.
Например - не знаеш нито дума френски, но го научаваш и ставаш франкофон. Не знаеш да шофираш - ходиш на курсове и вземаш книжка.
Скрит текст:
Тоест ПРИДОБИВАШ някакви умения, които не си ги имал преди, от нищото създаваш нещо - създаваш себе си. Но преди да се промениш, първо трябва да поискаш промяната.
Въобще няма такова нещо като същност на човека. От философска гледна точка същността на човека е разумът, той е онази характеристика, която ни различава от животните. От психологическа гледна точка, това, което наричате същност, се нарича  "личност". А личността не се свежда до някакво определено качество, тя е съвкупност от характеристики на човека, които са устойчиви, но все пак е възможно да се променят. Абсурдно е да определяме човека с една единствена черта от характера и да я обявяваме за "същност".
За мен, това е Развитие, НЕ промяна.
Дали ще научиш френски, английски или патагонски, ти си си все същия човек като характер, който си бил и преди да знаеш чужд език.Нешофьорът не става друг човек, ставайки шофьор, и преди, и след книжката, той си е все същия характер.
Виж, ако един човек взимайки книжка, започва да обира банки (като преди това е работил съвсем нормална работа за заплата), бих приела, че се е променил, от нормален средностатистически човек е станал престъпник.
Сега, дали му е било заложено от раждането да е престъпник, няма как да знаем.

Общи условия

Активация на акаунт