Пубертетът при момчетата - тема 5

 • 30 579
 • 747
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Добре дошли в новата ни темичка. Да е пълна все с добри новини!

Старите теми:

№ 1
http://www.bg-mamma.com/?topic=1014451

№ 2
http://www.bg-mamma.com/?topic=1045386

№ 3
http://www.bg-mamma.com/?topic=1071020

Информация за етапите в развитието на момчетата в пубертета
Скрит текст:
Пубертетът е етап е живота на човека, който се проявява с биологични, психологични, социални и когнитивни промени. С които момчетата започват да достигат своята мъжественост, а момичетата своята женственост. За момчетата пубертета продължава от 9 до 14 годишна възраст, а при момичетата е между 8 – 14 години. Това е причината, поради която по време на пубертета, когато момичето може да бъде по-висок от едно момче на същата възраст. Въпреки, че пубертета се занимава с развитието и зрелостта на полови белези и половите органи, той е свързан и с широка гама от емоционални промени. Тези промени лесно се управляват от някой, докато те представляват някакъв вид предизвикателство пред другите. Различните фази на мъжки пубертет, които определят мъжествеността са известни също като “Танър Етапи” , наречени на английският педиатър ендокринолог, Джеймс Танър. Той е първият човек, забелязал и описал всички тези промени в човека по време на пубертета.

Етап # 1
Това обикновено е известен като пред пубертетен етап бележи началото на юношеството.
☞ По време на тази фаза, момчето може да е между 9 – 11 години.
☞ Размера на тестисите може да се увеличи с до 2,5 см.
☞ Може да расте с по 5 – 6 см. на година.

Етап # 2
Обикновено започва на 11, 11.9 години.
☞ тестостерона започва да се произвежда в тялото, от тук започва и проявата на мъжки белези.
☞ кожата на скротума може да се промени в нейната структура, може да стане по-тънка и по-червена.
☞ момчето продължава да расте на височина (5 – 6 см на година). Започва и окосмяването около областта на гениталиите и пубиса.
☞ на този етап, има намаление на общата телесна мазнина.

Етап # 3
Третият етап на пубертета при момчетата, обикновено започва на възраст от 13 – 14. Той може също да започне по-рано 11 или най-късно 16.
☞ пениса започва да расте на дължина, окосмяване на пубиса се увеличава.
☞ обикновено пубиса започва да се разпространява към зона точно над гениталиите.
☞ височина продължава да нараства постепенно (7 – 8 см на година), и ерекциите се случват по-често, придружен от продължаващото нарастване на тестисите (3.3 см – 4 см).
☞ на този етап тя е обща за повечето момчета да изпитат това, което е известно като полюции. Също известно като мокри сънища, тя се отнася до принудително еякулиране на сперма по време на сън. Това може да се прояви със или без ерекция.
☞ този етап се характеризира от промяна на гласа от по-високи към по-ниски тонове. Това се случва в резултат на растежа на ларинкса, както и удължаването на гласните струни.
☞ също така, повечето момчета могат да изпитат леко подуване на гърдите си. Това, обаче, е временно и напълно нормално.
☞ увеличаване на мускулната маса е видимо и в този етап от пубертета.

Етап # 4
4-ти етап обикновено започва на 14.
☞ окосмяването започва да се появява по подмишниците и по лицето.
☞ тестисите ще продължат да растат, и пениса започва да расте на ширина и продължава да се удължава.
☞ скротума сега ще изглежда по-тъмен, отколкото преди. Пенисът постепенно започва да приема зрял вид.
☞ гласът ще звучи по-дълбоко, и ще се променя постоянно.
☞ този етап е известен от свръхпроизводството на мазнини от мастните жлези, поради което се появява акне доста често.
☞ бърз растеж, също може да бъде очевиден на този етап (около 10 см на година).

Етап # 5
Това е последния етап в който момчетата постигат по-голяма част от своята височина. Като цяло, този етап започва на 15 години
☞ плешките започват да се разширяват, мускулите развиват, и ръцете, краката и гърдите стават по-мъжествени. Този резултат се дължи на развитието на нови мускулните влакна.
☞ вътрешната част на бедрата и стомаха ще бъдат покрити от нарастващо окосмяване, което ще бъде по-плътно, отколкото преди.
☞ окосмяване по лицето ще започнете да получава доста често, и ще изисква бръснене.
☞ половите органи ще бъдат напълно развити, и ще носят облика на тези на възрастен мъж.
☞ размер на тестисите като цяло ще бъде по-голям от 4,5 cm.
☞ въпреки, че повечето момчета ще постигнат пълния си ръст и техния тип тяло ще бъде като тази на възрастен, някои от тях могат да продължат да растат до 20-те години.

Всички тези големи промени в растежа и развитието може да бъдат източник на притеснения, тревожност и преобладаващото чувство за някои. Докато за другите, те могат да бъдат взети като прост процес на природата.Винаги е препоръчително, да разговаряте с някой по-възрастен, за това, което чувствате по отношение на физически и емоционални промени, през които преминавате. Това ще ви помогне да се запознаете с всички такива промени, както и да ви помогне да се справите с пубертета.

източник: teenportall.com

# 1
 • Русе
 • Мнения: 7 747
Веднага се примъквам с един пубер и един предстоящ.

Благодаря за новата тема.

# 2
 • Мнения: X
За съжаление започвам с оплакване. Вчера се скарахме, взех му раницата, той много упорито се опита да ми я измъкне от ръцете, в резултат на което аз реших да отворя да видя какво има и намерих цигари. Кутия, която беше вкъщи, на мъжа ми е, особени, каквито по принцип той не купува, затова съм я запомнила. 13 г. и половина. Няколко пъти бил дръпнал. Гледам философски, викам сега като си опитал - най-умното, което можеш да направиш, е да не опитваш пак и така. Достатъчно драми покрай НВО-то имаше, и там съм олабила положението и така. Моят е напред и с гаджетата, развива се по-бързо от възрастта си, не бях особено изненадана, голям бунт е напоследък.

# 3
 • Мнения: 6 213
По отношение на обсъжданото последно в предната тема... Тук бирата е разрешена от 16 години, та ако поиска тогава няма как да отклоняваме дълго желанията. Ще видим. Училището в момента е най-големият ми дерт.

# 4
 • Мнения: 1 960
В класа на сина ми /14г/ има вече пушачи, не просто да дръпнат.
 На екскурзия бяха, имало алкохол /водка и вино/, пробвал бил. В къщи никога не е проявявал интерес, но когато е с класа явно е друго.

# 5
 • Мнения: 6 417
И аз в новата тема Simple Smile
В 17,15 запазих час за ортопеда. Да видим какво ще каже.
За кафето- твърдо не. Кока-Кола чат- пат. Енергийни не пие, но пък много си купува от тези Изотоничните.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 40 339
Мерси за темата!  Peace

 Thirteen#...ще чакам да споделиш!Успех!
п.п с направление ли сте?

Аз одеве така се ядосах с моя, че  Close Имаше днес класна по математика.Е, решил задачите и уж почти е сигурен, че са вярни, обаче...писал на теста само отговорите.Самото решение- не.Писал на белова и хвърлил листа.Е, да обаче госпожата го питала що така, искала и самото решение и нашият мигал на парцали.Той най-хитър от класа!Само отговорите и това е...Уф, начи! Сега уж утре щяла да му даде в голямото междучасие да решава пак...ама не вярвам.

# 7
 • sofia
 • Мнения: 8 912
Аз одеве така се ядосах с моя, че  Close Имаше днес класна по математика.Е, решил задачите и уж почти е сигурен, че са вярни, обаче...писал на теста само отговорите.Самото решение- не.Писал на белова и хвърлил листа.Е, да обаче госпожата го питала що така, искала и самото решение и нашият мигал на парцали.Той най-хитър от класа!Само отговорите и това е...Уф, начи! Сега уж утре щяла да му даде в голямото междучасие да решава пак...ама не вярвам.
Не е вината в децата. По принцип на тест действително искат само отговорите, че и на отделна бланка се попълват. Ако се иска нещо разписано е написано изрично. Съвсем отделна тема е дали госпожата в началото на часа е дала инструкции какво точно да правят и че иска да се предаде и черновата.
И на мен училището ми е дерт......пък ей такива дребни проблеми, наред с по-големите, ме докарват до бяс.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 40 339
И аз избеснях  Confused Даже се развиках на детето...и него обвиних, че се прави на хитър.
Но досега е нямало такива изпълнения...знам ли?
А г-жата какво е казала, няма как да разбера, щото надали помни моя.

# 9
 • Мнения: 200
Относно напитките, моят син (11 г) е пробвал от бирата на баща си и му харесва. Чат - пат се прави на разсеян и иска да му сипем и на него, ама не би. Кола в къщи купуваме рядко, но навън съм го хващала, че си купува, я бутилка, я кенче, даже и от тази фалшивата, която е още по-гадна. Кафе не е пил, поиска да опита Инка, направих му, но не го хареса и така си седи бурканчето в шкафа.

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 17:19 от Vellury

# 10
 • Мнения: 6 417
Преди буквално пет минути, ми сервира "принца" новината, че днес от 18.30 е родителската среща от уроците Head Band Знаех, че ще има такава, но чаках да кажат дата,бяха ме предупредили, че ще е малко преди кандидатстването. Относно начина на балообразуването, подаване на документи и подобия относно изпитите.
Хубаво, ама що да знам предварително, Ами няма да ми е интересно Rage Надявам се да успея след прегледа да се класирам и за срещата .. Не знам къде витаят, но и аз съм била тийн..ама такава безотговорност... чудо. Подпалих. Такъв ще му лупна, че и стойката ще му оправя и всичко .. Ай, казах си Disappointed Relieved

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 4 301
Сутринта писах-писах от телефона и кво се бъгна, затри ми се поста Confounded

В новата тема - наново. Косите на Вероника, благодаря, че си се погрижила!!! Kissing Face

Нашият (13г.) също е със сколиоза. Неговата е S-образна. Лекарят каза, че по принцип сколиозата била наследствена, но от нас никой няма. Аз имам гърбица, която забелязах в последните 10 години, не ми е от дете. По комунистическо време ни проверяваха редовно за гръбначни изкривявания. Както и да е. Препоръча да се избягват скачащи спортове, да не се вдигат тежести и да не се носи тежка раница. Последното няма как да стане, но за другото съм предупредила госпожата по ФВС и тя се съобразява. Коментарът ѝ беше - в днешно време кое дете няма сколиоза Weary Да мине НВО, ще го отведа отново да му спретнат програма, че упражненията, които му показаха, ги прави точно една седмица. Плува, но го мързи да се завлече до басейна, то трябва събличане, после къпане, обличане...., а това е най-полезният спорт за гръбнака. Също трябва и да заякне малко мускулатурата на гърба и раменете.

Газирано в къщи не се купува. Миналата година започна да си купува Фанта от време на време, а после опита и Кола. Много го е страх да не си навреди с нещо на здравето, та дълго време смяташе Кола-та за отровна Grin Понякога си купва студен чай. Кафе съм му давала да опита, но аз го пия без захар и той щеше да повърне Smiley Бира, водка, вино сме го карали да опита пред нас, да не си мисли, че е нещо кой-знае какво. Не му харесва нищо. Бяха на екскурзия миналата седмица, имало е водка, бира и уиски. Бяхме му казали, да опита, ако се наложи, да не го набедят за смотаняк. Прекарал вечерта да се грижи за подпийналият си най-добър приятел.

Той си казва всичко, ние нищо не забраняваме, а говорим, обясняваме, засега добре се разбираме. Цигарите дори не ги коментираме. В класа има пушещи, но дори не му е интересно.

Thirteen#, аз дълбоко съжалявам, че си загубих времето да ходя на тази род.среща, организирана от школата, Не научих нищо, което да не знам от форума Satisfied Те пък що не са пратили мейли на родителите?!

# 12
 • Мнения: X
Преди буквално пет минути, ми сервира "принца" новината..Надявам се да успея след прегледа да се класирам и за срещата .. Не знам къде витаят, но и аз съм била тийн..ама такава безотговорност... чудо. Подпалих. Такъв ще му лупна, че и стойката ще му оправя и всичко .. Ай, казах си Disappointed Relieved
И моят ми сервира в последния момент. За родителски срещи - 2 дни по-рано, няма такова - предизвестие 1 седмица, ала бала - ако ровна в сайта на училището. За сметка на това сестра му /6 г./ отсега подсеща за всяко нещо и си следи. Ще има реванш за мен.

* и моят твърдеше, че не му били интересни цигарите, пък друго излезе. Не може да му се вярва и на една дума.  Та .. и за кафе и каквото там друго обсъждахте, не смея да се изкажа, че кой го знае какво прави докато не е с мен ... Прояви един път интерес към кафето, казах му - след 9ти клас, в 8ми не е позволено, дадох му да опита и така. Опитвал е бира и бейлис, това влиза в у нас, не е възхитен /уж/. Вече не вярвам аз.

# 13
 • Мнения: 47 655
Моят обожава кафе, вино и бира, но разбира се, не му даваме. Само в Италия няколко глътки капучино Joy, там всички пием. Понякога купувам безалкохолна бира, други газирано и алкохол не. Услажда му се, някой ден ще пийва...нямам илюзии...

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 40 339
Моят все още никакъв интерес...обаче и от това ме е страх  Thinking Много се "води" по другите и хич не мисли...

Общи условия

Активация на акаунт