Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
  • Мнения: 290
Някой може ли да ми помогне да разчета и моите резултати.
Тези изследвания съм ги правила в 12 ден от цикъла на гладно, жадно и без кафе:

TSH : 2,14 uIU/ml при референтни стойности 0,27 - 4,20
fT4 : 13,54 ng/l при референтни стойности 9,30 - 17
fT3: 2,3 ng/l  при референтни стойности 2- 4,4
anti - Tg:  <10 IU/ml при референтни стойности 0 -115 ( отдолу пише "стойност под обхвата на измерване"
anti - TPO: <5 IU/ml при референтни стойности 0 -34 ( отдолу пише "стойност под обхвата на измерване"

Пролактин: 552 mIU/l, при реферетни стойности 127-496 ( тук са ми посочили, че ми е висок със стрелка нагоре).
Къде се зачетох и аз в нета какво значи това, и съвсем си изкарах акъла...

# 31
  • София
  • Мнения: 28 255
Някой може ли да ми помогне да разчета и моите резултати.
Тези изследвания съм ги правила в 12 ден от цикъла на гладно, жадно и без кафе:

TSH : 2,14 uIU/ml при референтни стойности 0,27 - 4,20
fT4 : 13,54 ng/l при референтни стойности 9,30 - 17
fT3: 2,3 ng/l  при референтни стойности 2- 4,4
anti - Tg:  <10 IU/ml при референтни стойности 0 -115 ( отдолу пише "стойност под обхвата на измерване"
anti - TPO: <5 IU/ml при референтни стойности 0 -34 ( отдолу пише "стойност под обхвата на измерване"

Пролактин: 552 mIU/l, при реферетни стойности 127-496 ( тук са ми посочили, че ми е висок със стрелка нагоре).
Къде се зачетох и аз в нета какво значи това, и съвсем си изкарах акъла...
Имаш Хипофункция на ЩЖ, нямаш Хашимото.
Пролактинът може да е повишен от ЩЖ, консултирай се с лекар и не изпадай в паника, преди лекар да е поставил диагноза Wink
Провери Инсулин + Глюкоза, както и Андростендион.

# 32
  • Мнения: 290
Благодаря denis Simple Smile
Аз и трикратен тест за инсулинова резистентност си направих. Мисля, че са ми в норма резултатите.

# 33
  • София
  • Мнения: 3 999
Защо след като резултата е в референтните стойности, означава, че има проблем ? ТСХ ли е най-показателно за хипо/хиперфункция ?

# 34
  • Мнения: 197



Денис били погледнала изследвания на приятелка. Няма цикъл от 3 месеца. Преди това е пила ОК и е имала М.

# 35
  • София
  • Мнения: 28 255
Защо след като резултата е в референтните стойности, означава, че има проблем ? ТСХ ли е най-показателно за хипо/хиперфункция ?
TSH  е добър показател, но не винаги е точен и достатъчен за да се постави правилната диагноза.
Трябва да се изследват ТСХ, Т3, Т4, дори и ТАТ и МАТ и да се направи УЗ преглед на ЩЖ.


Скрит текст:

Денис били погледнала изследвания на приятелка. Няма цикъл от 3 месеца. Преди това е пила ОК и е имала М.

ТСХ е добре, но ако прави за първи път изследвания на ЩЖ е добре да се пускат всички хормони (на ЩЖ).
ЛХ и ФСХ са добре, като за ановулаторен МЦ.
Не е изследван Е2 и не мога да преценя какво точно е положението.
Тестостеронът е на горна граница, може да има проблем с андрогените?! - желателно е да провери Андростендион, ДХЕА и 17ОН Прогестерон (на 3 ден от МЦ).

Последна редакция: вт, 11 юни 2019, 15:54 от denis.

# 36
  • Мнения: 47
Денис, моля те за коментар на моите изследвания на ЩЖ. Приемам Еутирокс 0,25
TSH 1 uIv/ml
T3  4.77 pmol / l ( ref. 3.95-6.Sunglasses
T4 1.62 ng/ de( ref. 0.93-1.7)
И моля, ако е удобно да ми обясниш в какви граници е добре да подържам Т3 и Т4( някъде бях чела, че е добре Т3 да е по-близо към долната референтна стойност, а Т4 да е към горната референтна). Благодаря.

# 37
  • София
  • Мнения: 28 255
Денис, моля те за коментар на моите изследвания на ЩЖ. Приемам Еутирокс 0,25
TSH 1 uIv/ml
T3  4.77 pmol / l ( ref. 3.95-6.Sunglasses
T4 1.62 ng/ de( ref. 0.93-1.7)
И моля, ако е удобно да ми обясниш в какви граници е добре да подържам Т3 и Т4( някъде бях чела, че е добре Т3 да е по-близо към долната референтна стойност, а Т4 да е към горната референтна). Благодаря.
Според мен са добре, особено ако и ти че чувстваш добре.
Т3 и Т4 е добре да са в горните 25% на рефер. граници, но при прием на Левотироксин ( Еутирокс, Л-тироксин...) Т3, физиологично, малко пада, или по-трудно се повишава, което, е нормално за Хипофункцията - все пак има проблем и в конвертирането (на Т4 в Т3). От полза са селен, цинк, мед, желязо, вит.Д, А ( трябва да са в оптимални граница и добре балансирани) прием на достатъчно протеин, поне 100-150 грама въглехидрат на ден, повече омега 3 и 9 и по-малко 0мега 6 (слънчогледово олио)  и т.н.

# 38
  • София
  • Мнения: 763
Здравей, Денис!

Моля те да погледнеш изследванията на приятелка. В момента приема Еутирокс 100, тъй като предишните изследвания са били със следните стойности:

20.04
TSH 11.78
fT4 - 12.25

21.05 
TSH 4.1
fT4 - 17.05

Тези изследвания са от днес. Притеснява я стойността на fT4.



Благодаря предварително!

# 39
  • София
  • Мнения: 28 255
Здравей, Денис!
Скрит текст:
Моля те да погледнеш изследванията на приятелка. В момента приема Еутирокс 100, тъй като предишните изследвания са били със следните стойности:

20.04
TSH 11.78
fT4 - 12.25

21.05 
TSH 4.1
fT4 - 17.05

Тези изследвания са от днес. Притеснява я стойността на fT4.



Благодаря предварително!
Здравей!
Нищо притеснително в изследванията, но тъй като дозата е висока и ТСХ бързо пада - да се консултира с лекар за корекция на дозата ( защото при тази доза, ТСХ ще продължи да пада и има опасност да отиде в Хиперфункция, което не е добре)
При следваща контрола да изследва и Т3, заедно с Т4 и ТСХ.
Т4 е висок, защото дозата е висока.
Предполагам не е пила Еутирокс-а преди изследването? Трябва да го изпие след това.

# 40
  • София
  • Мнения: 763
Благодаря ти, Денис!

Писала е на ендокринолога си, предполагам, че ще намалят дозата. Иначе сутринта не е пила Еутирокс-а преди самото изследване.

Отново, много ти благодаря! Незаменима си! Heart

# 41
  • Мнения: 29
Здравейте, може ли малко помощ с разчитането, брагодаря

# 42
  • София
  • Мнения: 28 255
Здравейте, може ли малко помощ с разчитането, брагодаря
Здравей!
Имаш Хипофункция на ЩЖ, нямаш Хашимото.
Пролактинът е висок - може да е от ЩЖ, но провери също Кортизол и Инсулин + Глюкоза (за ИР)
Тестостеронът е висок - трябва да провериш Андростендион, ДХЕА и 17ОН Прогестерон  (на 3 ден от МЦ)
ФСХ е доста висок - може да е от годините ( да показва НЯР) или от хормоналния дисбаланс.
Ако след терапия, ФСХ не се нормализира - това би означавало проблем с ЯР.
Трябва ти добър Ендокринолог

Не се притеснявай - много често, почти всичко, може да се коригира  Peace

# 43
  • Варна
  • Мнения: 239
Здравейте, може ли малко помощ с разчитането, брагодаря
Здравей!
Имаш Хипофункция на ЩЖ, нямаш Хашимото.
Денис, защо тези резултати означават хипофункция? ТСХ е в норма, заради ниските нива на fТ3 и 4 ли?

# 44
  • Мнения: 373
Вчера пуснах прогестерон на 9ти ден от овулацията (не успях на 7мия, че се падаше събота и нямаше наблизо лаборатория, която работи...) и съответно излезе следнто:

45.7 nmol/L

Реф. ст-сти
Жени, фоликулна фаза   0.18 до 2.84
Жени, овулаторна фаза   0.38 до 38.1
Жени, лутеална фаза   5.82 до 75.9
Жени, менопауза   до 0.4

Това добре/зле ли е?

Общи условия

Активация на акаунт