Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 28 255
Скрит текст:
Здравейте, може ли малко помощ с разчитането, брагодаря
Здравей!
Имаш Хипофункция на ЩЖ, нямаш Хашимото.
Денис, защо тези резултати означават хипофункция? ТСХ е в норма, заради ниските нива на fТ3 и 4 ли?
Да, точно така  Peace
Проблемът може да е и на ниво Хипофиза - лекар трябва да прецени. Да се провери Кортизол, ДХЕА, Пролактин, за дефицити и т.н.


Вчера пуснах прогестерон на 9ти ден от овулацията
Скрит текст:
(не успях на 7мия, че се падаше събота и нямаше наблизо лаборатория, която работи...) и съответно излезе следнто:

45.7 nmol/L

Реф. ст-сти
Жени, фоликулна фаза   0.18 до 2.84
Жени, овулаторна фаза   0.38 до 38.1
Жени, лутеална фаза   5.82 до 75.9
Жени, менопауза   до 0.4


Това добре/зле ли е?
Показва, че е имало О., но какви са максималните нива, няма как да се прецени.

Последна редакция: вт, 18 юни 2019, 12:20 от denis.

# 46
  • София
  • Мнения: 35
Здравей Денис,
може ли да помоля за коментар на изследванията ми от този месец. Имам Хашимото и ПКЯ.

2-ри ден:
Пролактин 408.30 при реф. 125-635;
LH 6.22 при реф. 2,4 - 12,6;
FSH 5.51 при реф. 3,5 - 12,5;
Естрадиол 158.40 при реф. 45.4 - 854;
Прогестерон 1.19 при реф. 0,18 - 2,84.

Доказана овулация с фоликуметрия на 17ти ден. Изследвания на 24-ти ден:
TSH 1.9 при реф. 0,30 - 4,20;
FT4 17 при реф. 12-22;
Прогестерон 43.40 при реф. 5.82 - 75.9 (приемам дуфастон 2х1);
Пролактин 801.90 при реф. 125 - 635 (имах няколко тежки дни от към празнуване, недоспиване, стрес и предполагам на това се дължи тази стойност).

Благодаря предварително.

# 47
  • София
  • Мнения: 28 255
Здравей Денис,
може ли
Скрит текст:
да помоля за коментар на изследванията ми от този месец. Имам Хашимото и ПКЯ.

2-ри ден:
Пролактин 408.30 при реф. 125-635;
LH 6.22 при реф. 2,4 - 12,6;
FSH 5.51 при реф. 3,5 - 12,5;
Естрадиол 158.40 при реф. 45.4 - 854;
Прогестерон 1.19 при реф. 0,18 - 2,84.

Доказана овулация с фоликуметрия на 17ти ден. Изследвания на 24-ти ден:
TSH 1.9 при реф. 0,30 - 4,20;
FT4 17 при реф. 12-22;
Прогестерон 43.40 при реф. 5.82 - 75.9 (приемам дуфастон 2х1);
Пролактин 801.90 при реф. 125 - 635 (имах няколко тежки дни от към празнуване, недоспиване, стрес и предполагам на това се дължи тази стойност).

Благодаря предварително.
Здравей!
на 2-ри ден:
Пролактинът е малко висок
ЛХ е висок и показва ПКЯ
 на 24-ти ден:
ТСХ и Т4 са добре
Прогестеронът показва, че е имало О., но може да е и по-висок. Трябвало е да пуснеш и Е2
Пролактинът е висок, а когато е висок, потиска синтеза на Прогестерон. Следи го и ако се запазва висок, вземи мерки.
Провери Андростендион и направи тест за ИР.
ПП.
Не е много правилно ( но е много по-лесно), когато нивата на прогестерона са ниски, просто да се попълва дефицита, вместо да се търси причината и да се лекува.
Това носи риск при бременност.
ППП.
При тези нива на прогестерона, ако е направен точно на 7 ден след О., аз бих искала да отхвърля вероятността от ЛУФ, който понякога се доказва много трудно, дори и с УЗ.
( затова е трябвало да се изследва и Е2)

# 48
  • София
  • Мнения: 35
Много ти благодаря Денис.
Изследвала съм преди няколко месеца по твоя препоръка Инсулин, Глюкоза, DHEA-S ; 17ОН Прогестерон; Андростендион и Тестостерон и при тях всичко беше нормално, затова и не съм ги пускала отново.
Доста месеци наред съм на фоликуметрии и се доказва винаги овулация и при тях и след това с изследване на прогестерона, затова надявам се и аз,че ЛУФ нямам.

Благодаря за помощта.

# 49
  • София
  • Мнения: 28 255
Много ти благодаря Денис.
Изследвала съм преди няколко месеца по твоя препоръка Инсулин, Глюкоза, DHEA-S ; 17ОН Прогестерон; Андростендион и Тестостерон и при тях всичко беше нормално, затова и не съм ги пускала отново.
Доста месеци наред съм на фоликуметрии и се доказва винаги овулация и при тях и след това с изследване на прогестерона, затова надявам се и аз,че ЛУФ нямам.

Благодаря за помощта.
Ок. Дано да е така.  Peace
 

# 50
  • Мнения: 203
Здравейте! Цикълът ми го няма от 19 април. С Хашимото съм и ми беше време за профилактичният преглед, ендокриноложката ми пусна и половите хормони, заради липсата на цикъла. Щитовидните ми хормони са в норма, не е от тях. За другите ендокриноложката не ми каза нищо конкретно и ме препрати на гинеколог. Но имам час чак след седмица. Ще ви помоля за мнение.


# 51
  • Мнения: 25
Здравейте. Имам акне и гинеколожката ми каза да изследвам Тестостерон, прогестерон и shbg. Та въпроса ми е защо не е пуснала и андростендион и dhea-s . Уж каза, че нямало смисъл от тях, защото зависели от тестостерона. А аз сама си ги плащам. Малко странно ми е това. Да си ги пусна ли и тях според вас.

# 52
  • София
  • Мнения: 28 255
Здравейте. Имам акне и гинеколожката ми каза да изследвам Тестостерон, прогестерон и shbg. Та въпроса ми е защо не е пуснала и андростендион и dhea-s . Уж каза, че нямало смисъл от тях, защото зависели от тестостерона. А аз сама си ги плащам. Малко странно ми е това. Да си ги пусна ли и тях според вас.
Здравей!
На въпроса ти, защо лекарката не е назначила и други хормони, лично аз, не мога да отговоря.
Най-общо причината за акне може да е самия хормонален дисбаланс, като много често са андрогените, но може да е и Пролактина, високият Инсулин и т.н.
На 1 стр. на темата са посочени всички базови изследвания, които е желателно да се направят (защото се тълкуват заедно).
Трябва да се консултираш и с дерматолог, защото причина за акне може да са също патогени, заболявания на кожата, медикаменти, козметика (бяла и декоративна), от слънце (т.н. майорка) и т.н. има много видове и само специалист може да предположи каква може да е причината, респ. да се приложи правилното лечение.

# 53
  • Мнения: 25
Здравейте. Току що излязоха изследванията от глюкозата и инсулина. Реших и някои полови да пусна заради акнето! TSH не съм пускала,имам хипофункция .Някой може ли да ми ги разчете:

Гликиран хемоглобин А1C/Glycated hemoglobin       5.1       %     4,0-6,0   
Глюкозо-толерантен тест                     
     Глюкоза/Glucose - 0 мин.       4.80       mmol/l    2,78-6,20   
     Глюкоза/Glucose - 60 мин.       3.77       mmol/l    2.78-11.1   
     Глюкоза/Glucose - 120 мин.       5.55       mmol/l    2.78-7,8   

ХОРМОНИ/HORMONES
Cortisol серум       631       nmol/l     7-9h: 171 - 536 / 16-18h: 64-327   
Прогестерон/Progesteron       1.09       nmol/L     ж. фол.ф. 0.6-4,7;овул. 2.4-9.4 лут.ф. 5.3-86.0;постмено <0,3-2,6;м.0,7-4,37   
fT4       18.23       pmol/l     12-22   
Тестостерон/Testosteron       1.360       nmol/l     м 8,64-29,над 50 год6,68-25,7; ж 0,290-1,67   
Insulin профил                     
     Insulin 0 минута       9.95       uU/ml    4.1-26   
     Insulin 60 минута       45.81       uU/ml    4.1-26   
     Insulin 120 минута       52.75       uU/ml    4.1-26   
TAT+MAT                     
     anti-Tg /TAT/       10.78       IU/ml    0- 115   
     anti-TPO /MAT/       15.36       IU/ml    0- 34.0

# 54
  • София
  • Мнения: 28 255
Здравейте. Току що излязоха изследванията от глюкозата и
Скрит текст:
инсулина. Реших и някои полови да пусна заради акнето! TSH не съм пускала,имам хипофункция .Някой може ли да ми ги разчете:

Гликиран хемоглобин А1C/Glycated hemoglobin       5.1       %     4,0-6,0    
Глюкозо-толерантен тест                      
     Глюкоза/Glucose - 0 мин.       4.80       mmol/l    2,78-6,20    
     Глюкоза/Glucose - 60 мин.       3.77       mmol/l    2.78-11.1    
     Глюкоза/Glucose - 120 мин.       5.55       mmol/l    2.78-7,8    

ХОРМОНИ/HORMONES
Cortisol серум       631       nmol/l     7-9h: 171 - 536 / 16-18h: 64-327    
Прогестерон/Progesteron       1.09       nmol/L     ж. фол.ф. 0.6-4,7;овул. 2.4-9.4 лут.ф. 5.3-86.0;постмено <0,3-2,6;м.0,7-4,37    
fT4       18.23       pmol/l     12-22    
Тестостерон/Testosteron       1.360       nmol/l     м 8,64-29,над 50 год6,68-25,7; ж 0,290-1,67    
Insulin профил                      
     Insulin 0 минута       9.95       uU/ml    4.1-26    
     Insulin 60 минута       45.81       uU/ml    4.1-26    
     Insulin 120 минута       52.75       uU/ml    4.1-26    
TAT+MAT                      
     anti-Tg /TAT/       10.78       IU/ml    0- 115    
     anti-TPO /MAT/       15.36       IU/ml    0- 34.0
Имаш ИР - трябва режим на хранене, спорт, добавки и медикамент
Кортизолът е висок ( той е свърван с КЗ-Инсулин-Пролактин- Т4/Т3, ДХЕА ...)
Само Т4 нищо не показва - пускай и трите: ТСХ, Т4 и Т3
Нямаш Хашимото.

Според мен, трябва да изследваш всички хормони - да се постави правилната доза и на се назначи правилната терапия. Може да е от Инсулина, но може да е и от друг хормон,който има по-силно действие.
И аз съм с ИР, но никога не съм имала акне или високи нива на андрогените - всеки случай си е индивидуален.

Последна редакция: пт, 21 юни 2019, 22:56 от AnMary

# 55
  • Мнения: 25
Според мен, трябва да изследваш всички хормони - да се постави правилната доза и на се назначи правилната терапия. Може да е от Инсулина, но може да е и от друг хормон,който има по-силно действие.
И аз съм с ИР, но никога не съм имала акне или високи нива на андрогените - всеки случай си е индивидуален.
 

Да. Изследвала съм почти всички полови хормони. Но всичките са наред. Само дхеа,естрадиол,андростендион не съм. Точно защото гинеколожката каза че ако тестостерона е ок , от тях няма смисъл

# 56
  • София
  • Мнения: 28 255
Според мен, трябва да изследваш всички хормони - да се постави правилната доза и на се назначи правилната терапия. Може да е от Инсулина, но може да е и от друг хормон,който има по-силно действие.
И аз съм с ИР, но никога не съм имала акне или високи нива на андрогените - всеки случай си е индивидуален.
 

Да. Изследвала съм почти всички полови хормони. Но всичките са наред. Само дхеа,естрадиол,андростендион не съм. Точно защото гинеколожката каза че ако тестостерона е ок , от тях няма смисъл
Не е точно така, но ти си преценяваш.
Естрадиол се изследва заедно с ЛХ и ФСХ, на 3  ден от МЦ
17ОН Прогестерон ( което е различно от Прогестерон) - на 3 ден от МЦ

# 57
  • Мнения: 25
Според мен, трябва да изследваш всички хормони - да се постави правилната доза и на се назначи правилната терапия. Може да е от Инсулина, но може да е и от друг хормон,който има по-силно действие.
И аз съм с ИР, но никога не съм имала акне или високи нива на андрогените - всеки случай си е индивидуален.
 

Да. Изследвала съм почти всички полови хормони. Но всичките са наред. Само дхеа,естрадиол,андростендион не съм. Точно защото гинеколожката каза че ако тестостерона е ок , от тях няма смисъл
Не е точно така, но ти си преценяваш.
Естрадиол се изследва заедно с ЛХ и ФСХ, на 3  ден от МЦ
17ОН Прогестерон ( което е различно от Прогестерон) - на 3 ден от МЦ

Ужас вече съм дала 200 лв за хормони

# 58
  • Мнения: 25
Извинявам се за неудобството.Понеже хормоните ми са изследвани с предизвикан цикъл с Оргаметрил.LH,FSH също са изследвани.Нали Оргаметрила не дава значение върху резултатите и всичко си е точно както е излязло.

# 59
  • София
  • Мнения: 28 255
Здравейте! Цикълът ми го няма от 19 април. С Хашимото съм и ми беше време за профилактичният преглед, ендокриноложката ми пусна и половите хормони, заради липсата на цикъла. Щитовидните ми хормони са в норма, не е от тях. За другите ендокриноложката не ми каза нищо конкретно и ме препрати на гинеколог. Но имам час чак след седмица. Ще ви помоля за мнение.
Скрит текст:


Здравей!
Няма ли Е2? Той е важен за по-точната интерпретация на ЛХ и ФСХ.
Ако няма киста/ЗФ, изследванията показват премено- или менапауза.
Имаш дефицит на вит.Д - трябва да го приемаш.



Извинявам се за неудобството.Понеже хормоните ми са изследвани с предизвикан цикъл с Оргаметрил.LH,FSH също са изследвани.Нали Оргаметрила не дава значение върху резултатите и всичко си е точно както е излязло.
Оргаметрилът не е проблем - резултатите са обективни.

Общи условия

Активация на акаунт