Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари - 19

• 91 218
  • 731
  •   1
Отговори
# 390
  • София
На лични ли си пуснахте рецептата за пая с кайсии? Копирайте я тук публично, че и аз я чакам Simple Smile
Не, как на ЛС, това е несериозно. Ще я изпиша тук в скрит текст, защото не съм я качила все още, много съм заета тези дни.

Пай с кайсии и лимоново пюре
Скрит текст:
6-7 бр кайсии + 3-4  бр
50 картофено нишесте
125 олио/зехтин, работя със зехтин
прясно мляко -50 мл
лимончело -30 мл
1 цял лимон нарязан на парчета, на четвъртини
150 захар, кристал
брашно - 300 г
яйца- 3 бр.
8 г бакпулвер
ванилия екстракт 1 ч л.
кафява захар за поръска

Избира се лимон с тънка кора. Ползвала съм БИО лимон, но въпреки това го поставих в тенджера с вряща вода за 20 сек. Изважда се, и се нарязва на парчета заедно с кората.
Кайсиите се разделят на половинки, а допълнителните на средни кубчета. Оставят се настрана.
Всички изброени съставки  без бакпулвера и млякото се поставят в робот и се смилат за около 1 - 2 мин. Добавя се млякото и отново се разбива на 1 оборот. Накрая се добавя бакпулвера и отново се врътва на 1 оборот. Сместа се изважда в купа.
3 - 4 кайсии се нарязват на кубчета и се добавят в тестото. Разбърква се добре, за да се разпределят.
Тортена форма с ринг , диаметър 20 см , намаслена са масло и поръсена с малко брашно и изтупана се , изсипва тестото. Отгоре се подреждат половинките кайсии. Поръсва се по обилно с кафява захар.
Пече се на 175 - 45 мин. или докато се получи карамелизиране на плодовете и суха клечка.
Охлажда се за 20 мин във формата, изважда се и се охлажда напълно. Поръсва се с пудра захар.
Лимончелото не е задължително, но аз разполагам с две бутилки от `нам си коя година и от време на време го ползвам.
Това е.  

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 01:42 от marchеva14

# 391
Марчева, картофено нишесте?......Идея за заменка?

# 392
# 393
  • там където има винаги вятър

За дребните  Wink

За големите - пълнени пържени чушки с яйце и сирене.

Десерта - кадаиф, за всички.

# 394
Горещо, не горещо....тук вкусотиите не намаляват! Heart Eyes Crazy Heart Eyes bouquet chef bouquet

У нас хлебче хармоника,прежалих се да включа фурната,

малко ретро - панирано русенско варено, което съм запомнила от майка като вкусотия, само че май и русенското вече не е онова русенско, ама бива, яде се  Simple Smile

тиквичкова запеканка,

ябълкови "кюфтенца"

бухтички

и любимият ми вишнев пай по рецептата на Тина-Рина Heart Eyes

# 395
Може ли рецептата за ябълковите кюфтенца Hug

# 396
Пиле с грах

Торта от тиквички - https://www.bonapeti.bg/recepti/torta-ot-tikvichki/

Мариновано сирене, което се изяде набързо и ще се прави пак

Торта мюсли на sladka hapka- в жегите е прекрасен десерт. Бърз, вкусен, лек.

https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … 0%B0-sladka-hapka

# 397
Може ли рецептата за ябълковите кюфтенца Hug

PreslavaD , добре че попита, та да взема да я преведа и да си я сложа в темата, от не знам кога се каня. Ето рецептичката:

Скрит текст:
* 500 гр кисели ябълки (~ 3 бр НЕЧИСТЕНИ ябълки),
* 1 яйце,
* 1 с.л. захар с връх,
* 50 гр брашно (~ 2 с.л. с връх),
* канела на вкус,
* олио или зехтин за пържене.
Излизат ~10-11 бр, /аз успях 12 да ги докарам /

Ябълките се настъргват на едро ренде /може да се обелят, аз ги стъргах с кората, небелени/, добавят се яйцето, захарта, канелата, разбърква се сместа, добавя се брашното, пак се разбърква с лъжица. На намаслен незалепващ тиган се сипва от сместа с лъжица /показаните ги оформях с мокри ръце/ и се пържат до златисто,~ 3 минути за всяка страна. Сервират се поръсени с пудра захар или с някакво сладко, вървят и със сирене или кашкавал за любителите на сладко-соленото. Канелата приятелка я замества с ванилия, аз я слагам, защото ми харесва канелено-ябълковия аромат. Стават с всякакви ябълки, но според мен, по-приятни са на вкус с кисело-сладки ябълки. Обикновено използвам такива, дето им се назлъндисват домашните любимци и се застояват в купата, та да не се зяносват. Simple Smile

Написах рецептата в темата в Любими, в източника може да се видят стъпка по стъпка.

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 12:24 от labrex

# 398
  • София
Марчева, картофено нишесте?......Идея за заменка?
Картофено нишесте съм си купила, има го, може за се замени с царевично такова.

# 399
  • ВАРНА
 Огретен от тиквички
Домашна медена горчица
Телешки кюфтета с доматен сос

# 400
  • В царството на игрите:)
Скрит текст:
Мариновано сирене, което се изяде набързо и ще се прави пак
Как се приготвя?

# 401
Не е сложно, но пък много вкусно, подходящо за всеки сезон, особено през  лятото... Бързо свърши, нямахме търпение, докато се маринова и отново направих. Сложих свежи подправки- босилек, риган, мащерка, червен пипер- лют и сладък, и залях със зехтин.

Мариновано сирене с билки или пикантни сиренца
http://www.cookwithasmile.com/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0% … 0%BB%D0%BA%D0%B8/

# 402
Лабрек,с това хлебче си заслужава включването на фурна Simple Smile
Пилешки филета на скара с песто от босилек https://pep-4o.blogspot.com/2019/07/blog-post.html

кюфтета от пилешко и тиквички от предния ден Simple Smile но пържени http://pep-4o.blogspot.com/2015/07/blog-post_4.html

# 403
Домашна торта и лимонада:

# 404
  • под тепетата
Добро утро на всички кулинарни феи! Не спирам да ви се възхищавам на красотите , които творите Two Hearts

Хубав и вкусен ден ви желая!

Общи условия

Активация на акаунт