Работа, CV-та, HR-и, съвети - 66

• 33 387
  • 722
  •   1
Отговори
# 255
Именно. Граждански договор. Не трудов. В България изобщо няма почасово ограничение на гражданските договори.

Освен това, в повечето западноевропейски страни и САЩ, ако учиш full time, имаш строги ограничения на часовете труд, които можеш да полагаш. Та в тези страни, ако имаш стажантска програма за студенти, тя задължително трябва да е почасова. Няма как иначе.

Сравняват се несъпоставими неща.

# 256
  • София
40% от служителите при нас са на 4 или 6 часов трудов договор, изобщо няма никакви спънки или проблеми да са на такъв, повечето са студенти, имаме и доста майки на 4 или 6 часов.

# 257
  • София
Ако на 10ти си започнал работа с 6мес изпитателен... И автоматично преминаване в постоянен - та, евентуално ако го прекратят - 9ти ли е последния ден за това? А на 10ти вече ако си на работа- оставаш?

Зависи. Ако не си отсъствал изобщо - да, 9-ти е последния ден. Но всеки ден отсъствие удължава изпитателния срок.
Хм, болничен ли се има предвид?

# 258
Има се предвид всеки един неотработен ден. Дали поради болничен, дали поради отпуск, дали по някаква друга причина.

# 259
Можеш да искаш всичко, но работодателят ти изобщо не е длъжен да позволява работа от вкъщи. Аз например в момента работя в компания, в която не е разрешено.

Точно заради тази тъпотия, станах свидетел как работодател загуби най-ценния си кадър.

# 260
Изобщо не е тъпотия.

# 261
Щом казваш. Ако бизнеса и типа работа го позволява, защо да я няма тази опция? Защото можеш да си клатиш краката и в офиса, ако опира само до това да си си на работното място. Не е ли по-важно да бъдеш ефективен?

# 262
  • София
Добре де, нали се каза, че в случая на Нищо лично 90% от работата изисква да бъде свършена в офиса... не виждам смисъл от спор.

За ефективността - доста е относително. Аз работя от къщи и имам рутина, която ми позволява да бъда максимално ефективна на две работни места. една идея по-неорганизиран човек може да претърпи пълен провал в крайните срокове, обаче. И имам приятели, които не желаят работа у дома точно, защото се познават сами себе си. Та разбирам и работодателите, които подхождат с недоверие към това.
И това го казвам с цялото си съзнание, че трудно бих се пречупила да сменя този ритъм работен след толкова години.

# 263
В нейния случай, да, но в други случаи, когато бизнеса или естеството на работа позволяват дистанционна работа, не виждам проблем служителите да работят от къщи, вместо да кибичат в някакъв офис и да симулират дейност. За мен е важно колко си ефективен в това, което правиш и какъв е крайният резултат, вместо колко часа си висял в офиса.

# 264
  • София
И аз по принцип не виждам, но разбирам недоверието към работата от дома, както написах.

# 265
Малко си измисли тема за недоволство тук. Никъде не съм казала, че има работодатели, които могат, но ей така, на пук не разрешават. Отбелязах, че работодателите не са длъжни да разрешат такова нещо и че при нас не е разрешено. Ти го нарече глупост.

Ами не, не е глупост. А ако беше малко по-наясно със законодателната уредба на работата от вкъщи, щеше да си наясно, че всъщност повечето работодатели поемат сериозни рискове и нарушават закона, само и само да угодят на служителите си. Защото служителите държат закона да се спазва само, когато е в техен интерес. В момента, в който им кажеш, че законът пречи да получат едно или друго, веднага те обвиняват за глупав, неспособен на гъвкавост и изобщо....лош, лош, лош.

Скрит текст:
Естествено, ако докато си работиш от вкъщи, се случи инцидент, като разбереш че нито работодателска застраховка, нито осигуровка за трудова злополука важат, изведнъж ще се обърне палачинката. И ще трябва същия този работодател да отговаря на въпроса защо позволява работа то вкъщи, след като това ощетява служителите. Ама то служител угодия няма.

# 266
Всички имате право. Ако работата го позволява, е хубаво да има възможност за работа от вкъщи и някаква гъвкавост като цяло. Всеки може да прецени дали това решение раоти за него или не, най-малкото шефът му ще го уведоми, ако има проблеми Simple Smile

# 267
  • София
Е, инцидент... ако се изгоря на котлона докато си претоплям обяда у дома не е трудова злополука. Нито пък, ако ми падне саксия на главата.

Ако съм стругар инработя на собствения си струг вместо на служебния в цеха - тогава има значение къде съм си отрязал ръката. И аз мисля все пак, че има работодатели, които не разрешават служителите да работят у дома само защото са контрол фрийкове. Познавам такива все пак...

Светът е шарен. Иначе съм съгласна за изискванията за безопасност и т.н.

# 268
Нищо лично, не съм си измислила тема за недоволство, не се опитвай да ми вкарваш думи в устата. Споделих факт с дистанционната работа. Що се отнася до законодателството, със сигурност ще се промени и това. В ерата на високите технологии сме все пак. В България не са изключение фирмите, в които се разрешава дистанционна работа и това е описано в ТД. Недей изкарва бг работодателя като последната жертва на некоректни служители.
А какво се случва, ако ползвам личния си автомобил, за да ходя на срещи с клиенти и стане пътен инцидент?

# 269
Законодателството може да се промени, може и да не се промени. Служителите обаче искат работодателите да спазват някакво бъдещо евентуално законодателство. А не става така. Законите се спазват така, както са в момента, а не така, както някой си би искал и вярва, че ще изглеждат в бъдеще.
Специално трудовото ни законодателство като знам как се променя.....чакай да се промени скоро и адекватно.

Хипотезата с личния автомобил за срещи няма нищо общо. И в командировка в чужбина може да те прати с личния ти автомобил, ако си съгласна. Това е съвсем различно и си е идеално регламентирано.

Ако обаче днес си работиш от вкъщи и имаш две такива срещи, ето тогава се появява проблема. Защото основният проблем е точно, когато си работиш вкъщи, кое е битова, кое е трудова злополука и за кое кой носи отговорност.

Ти имаш ли у вас обособено работно място, отговарящо на изискванията за ергономичност? Мина ли ХЕИ да ти замери показателите за здравословност на къта за работа? Само на един от тези въпроси да отговориш с не, работодателят ти нарушава закона защото ТИ искаш да работиш от вкъщи, а ТОЙ иска да ти угоди. И докато законодателството не се промени наистина, а не само в надеждите ни, това е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт