Работа, CV-та, HR-и, съвети - 66

• 33 384
  • 722
  •   1
Отговори
# 240
Не е точно така. При работа на 4 часа трудовият стаж не е на половина. Само осигурителният стаж е наполовина.

А при 6 часа пак ли е така?
Мисля, че имаше разлика.

Май ще се откажа от тази идея за всеки случай, все пак.

Не знам каква е идеята на трудовия стаж, освен да кажеш имам един колко си години трудов стаж.
Осигурителният се взема при изчисляване на пенсия и обезщетения.

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 08:17 от celika

# 241
За един ден трудов стаж се признава ден, в който е отработено поне половината от законоустановеното работно време. Следователно, ако работите на 4 часа, това е половин ден осигурителен стаж, но цял ден трудов стаж.

# 242
  • Варна
Както е писала celika, осигурителният стаж има значение при пенсионирането. Знаете, че за да имаш право на пенсия, трябва да си навършил определена възраст и едновременно с това да имаш необходимия осигурителен стаж. Когато си работил и са те осигурявали на по-малко часове, те се преизчисляват спрямо осем часов работен ден и така се получават по-малко дни с осигурителен стаж, отколкото ако си работил на пълен работен ден. И към момента, в който имаш възраст за пенсиониране, може да се окаже, че нямаш достатъчно осигурителен стаж.

# 243
  • София
Ако на 10ти си започнал работа с 6мес изпитателен... И автоматично преминаване в постоянен - та, евентуално ако го прекратят - 9ти ли е последния ден за това? А на 10ти вече ако си на работа- оставаш?

# 244
Ако на 10ти си започнал работа с 6мес изпитателен... И автоматично преминаване в постоянен - та, евентуално ако го прекратят - 9ти ли е последния ден за това? А на 10ти вече ако си на работа- оставаш?

Зависи. Ако не си отсъствал изобщо - да, 9-ти е последния ден. Но всеки ден отсъствие удължава изпитателния срок.

# 245
А дали мога да искам да работя половин ден в офиса и другата половина вкъщи, при положение, че естеството на работа го позволява?

# 246
Можеш да искаш всичко, но работодателят ти изобщо не е длъжен да позволява работа от вкъщи. Аз например в момента работя в компания, в която не е разрешено.

# 247
Да, разбира се. А защо не е разрешено във вашата компания?

И още един въпрос: Има ли начин да работя на договор с 4-часов работен ден (или граждански договор) на едно място и да си допълвам другите 4 часа по друг начин, така че да си имам 8-часов осигурителен стаж?

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 18:11 от celika

# 248
Да, разбира се. А защо не е разрешено във вашата компания?

И още един въпрос: Има ли начин да работя на договор с 4-часов работен ден (или граждански договор) на едно място и да си допълвам другите 4 часа по друг начин, така че да си имам 8-часов осигурителен стаж?

Да, имате право, дори имате право да работите и повече часове по трудов договор, само че до колкото знам, работодателите трябва да са информирани за това. И да не забравяте при отпуск по болест да взимате болнични листове за всяка раб. място, иначе ще имате проблем с НОИ.

# 249
Защото 90% от работата не може да се върши от вкъщи, а се стараем всички да са при равни условия.

При 4 часов работен ден, на друго място можеш и на 8 часа да работиш. Но тогава има особеност при поредност на работодателите. Този по 8 часовият работен ден е първи. Той прави вписването в трудовата книжка и осигурява първи. След това издава бележка за осигурителния доход и вторият работодател доосигурява.

Иначе, по граждански договор няма работно време. Ако на мястото, където си на 4 часа, са склонни да сключат с теб граждански, вместо трудов договор, осигурителния стаж ще ти е пълен, стига доходът ти да е достатъчен.

# 250
  • Бургас
Леле, сложна работа. То заради толкова правила и правилца при нас не може да се развие почасовата работа както в някои бели държави.

# 251
При положение, че има таван на осигурителния доход, няма как да е по друг начин. Нали всеки трябва да знае на колко вече си бил осигурен, за да не се надхвърли тавана?
Иначе почасовата работа си е доста добре развита и при нас. Аз имам няколко почасово работещи. Изобщо не е сложно да им издам документ за осигуровките. А ако съм толкова ужасно заета, те могат просто да покажат на другия осигурител фиша си. Върши същата работа. Важно е единствено да се знае поредността, защото за един период, в трудовата книжка можеш да имаш само един запис. Поредността определя кой работодател ще бъде отразен там.

# 252
  • Бургас
Това при вас е по-скоро изключение. Като цяло фирмите, особено пък извън София, не желаят да назначават почасово заради тази сложна система. Единствено в някои големи вериги магазини е уредено това. Аз преди години, като беше малък сина ми си търсих почасово, но беше голяма мъка.

# 253
Честно казано не мисля, че системата е причината да не се назначават хора почасово. Просто фирмите нямат такава необходимост. Да, има много желаещи да работят така, но от гледна точка на работодателя, това не е рентабилно. Освен за елементарни дейности, за друго е трудно да поддържаш почасово зает персонал. Трябва си обучение, което е еднакво, независимо дали ще работиш по  час на седмица или по осем часа на ден. Трябва си наблюдение, някой да ти помага докато свикнеш....това е ресурс. И този вложен ресурс се възвръща много по-добре, ако е вложен в някой, който работи на пълно работно време.

# 254
Опит от чужбина - наблюдавах в една фирма как имаха студентчета на много гъвкаво раб. време, но най-често по 4 часа на ден изкарваха. Работата не беше чак елементарна, но пък те се справяха завидно добре и учеха бързо.  И те си идваха постоянно, почти всеки ден, но по 4 часа и след това отиваха да си учат. Заплащането е на час. Граждански договор. Работодателят си беше доволен.

Общи условия

Активация на акаунт