Работа, CV-та, HR-и, съвети - 66

• 33 380
  • 722
  •   1
Отговори
# 225
  • Другата България
Ами чети по-нагоре, и назад.
Сама прецени. Аз съм кандидатствала в съдебната система веднъж, по-точно в прокуратурата. Със СВ-то европейски формат. Допуснаха ме до интервюто, дори станах трета. Там обаче ако нямаш гръб, и то солиден, СВ-то ти е най-малкия проблем.

# 226
Няма определен формат за съдебната система. Изберете нещо подредено и стегнато. По-назад в темата има препоръчани сайтове с темплейти. Аз лично не харесвам и не препоръчвам европейския формат. Успех!

# 227
Много благодаря! Запазила съм си две от предходните страници Blush и съм решила, че ще е кратко (аз нямам и кой знае какъв опит, който да включа Grinning)

# 228
  • София
Аз ако правя подбор, защото той не винаги се прави от HR, първо бих отсяла СВ-тата. За мен, ако човек не може да си направи СВ-то на една страница, това означава, че не мисли толкова рационално, колкото човек, който може. Не мисля, че има професия, в която това не е важно. Дано Мери да не се обиди от това ми изказване. Simple Smile

Ти можеш да направиш този извод за професията, която ти имаш, но за стотици други професии, колкото и рационално да мисли човек, не може да си представи СВ-то на страница и не е и нужно. многократно се повтори, че СВ се прави според позицията и основния белег за наличие или липса на рационално мислене е именно дали СВто е правено конкретно за обявата.

Европас от своя страна може да се събере на една страница, стига човекът, който го прави да има базови умения да работи с офис-пакет или максимум на две, ако използва онлайн попълването, което автоматично маха ненужните редове и колони. Разместено и недобре форматирано СВ, независимо от формата, показва едно единствено нещо - неумение за работа с текстообработваща програма. И ако за шофьор на тир това не е задължително умение, то за административна позиция, особено ако кандидатът има претенции посочени в СВто, е абсолютно задължително.

Мернах някъде, че за някой добавянето на цвят е специално умение - еми не е... и най-неприятно е на административна позиция да се работи с човек, който не умее един текст да подравни и да сложи изобрафения в него. 

# 229
Ваня, нямаш представа колко си права Simple Smile ! За съжаление на много административни позиции работят хора, които нямат базови знания за работа с офис пакета, което е дразнещо, особено когато трябва да се поправят грешките им, какво пък остава за работа със сравнително прости програми.
В моя опит ми се налага да чета СВ от шофьори - до сега не съм получила неграмотно такова или с разместен формат. Ако държиш да се представиш добре, но не можеш да се справиш с попълването, то все има някой, към когото да се обърнеш за помощ.
Относно събирането на една страница...ами и аз мислех, че е невъзможно, ако си сменил повече работни места, имаш дълъг стаж, курсове, обучения, умения, но не е невъзможно да е една, максимум две страници.
Моето първо СВ в Европейски формат беше цели 5 страници - роман! Четейки темата започнах да го орязвам и преформатирам, и така го съкратих до 2 стр. А четейки последните няколко страници от тази тема се амбицирах и си направих мое си СВ, вече не в Европейския формат и без да ползвам готови шаблони от нет-а, което е една страница, има много информация, без текста да "тежи" и много си го харесвам Simple Smile

Извинявам се, че пиша два дълги поста един след друг, но искам да споделя още мисли по отношение информацията в СВ-то. Simple Smile
От тази полезна тема си направих и други изводи - да се стремя с колкото е възможно по-малко думи, но точните думи,  да представя себе си по най-добрия начин. Не е нужно да преписвам длъжностната си характеристика, добавяйки още стоте неща, които съм правила и на които съм се научила, и дори за които позицията ми не отговаря. Опитния HR/ друго лице и от добре представената оскъдна информация може да си състави впечатление, подходящ ли е кандидатът за позицията или пък евентуално за друга, макар да не е кандидатствал за нея. И обратно - ако СВ-то подробно описва всичко което е работил кандидатът до най-малката подробност, (защото така нали показва, колко много неща умее), това не е гаранция, че ще го представи в добра светлина и че няма да се изтълкува грешно, или пък изобщо да не е важна тази информация, защото тя все пак се отнася за предишна работа.

Последна редакция: пт, 05 юли 2019, 15:58 от AnMary

# 230
  • Бургас
Всичко е мнооого индивидуално и субективно и понякога зависи от настроението на този, който прави подбора. Аз също описвам възможно най-кратко с подбрани ключови думи. Но понякога провеждащите конкурса са HR и си нямат понятие от самата длъжност и съм попадала в комични ситуации.

# 231
Какви минуси има 6-часовият работен ден? Ако не мога да си намеря подходяща за мен, бих искала поне да е такава.

# 232
  • Бургас
За мен минуса е ако те осигуряват на 6 часа. Т. е. не е пълен стажа. Което за мен е голяма недомислица в нашето законодателство. Защото ми се е случвало да работя на 6ч и да ме осигуряват на по-голяма сума от някои хора на 8ч. Но за пред закона като дръпна чертатааз имам стаж 9 месеца годишно, а не 12 месеца.

# 233
  • Mars Hotel
Това не зависи ли от работодателя? Аз работя на 6 часа, но съдейки по натрупания трудов стаж, се водя като на пълен работен ден. За мен шестчасовият работен ден няма минуси, ако договориш добра заплата.

# 234
  • Бургас
Да, от него зависи в декларацията на доходите да те пише на пълен работен ден.

# 235
Ако работиш 6 часа, но те осигуряват на 8, не е ли незаконно?

# 236
  • Бургас
Не знам дали е незаконно, но смятам, че е нечестно ако заплатата ти е висока, а те водят на 6 часа, а някой друг да е на минималната, но с пълен стаж. Хем внасяш повече в държавата, хем ти е орязан стажа.

# 237
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
В образованието са на 6 часов работен ден - по-конкретно - детските градини, но са осигурени на 8 часа. Имат нещо като доработване, или пък дежурства, когато те са там, а няма деца... Нещо от този род. В такава форма, аз лично, бих работила на 6 часа, но с пълна осигуровка. Това е частен случай.
При нормални условия, в частния сектор - съм се водила на 4 часов договор и трудовият ми стаж се зачита на половина. И осигуровки и т.н. всичко е на половина. Давах нормални смени от по 8 часа, но по-малко на брой в месеца. Това би било подходящо за студенти - и аз тогава съм го работила, защото и държавата му осигурява като редовен студент и не бях ощетена.
На след студентска възраст, не бих работила така, ако съм здрава и права, и не съм затруднена. Или пък бих работила на 4 или 6 часа, но като втори трудов договор.

# 238
Не е точно така. При работа на 4 часа трудовият стаж не е на половина. Само осигурителният стаж е наполовина.

# 239
  • Бургас
А каква е разликата между двете?

Общи условия

Активация на акаунт