Работа, CV-та, HR-и, съвети - 66

• 33 303
  • 722
  •   1
Отговори
# 585
Не са те прецакали, даже реално си взела повече отколкото ти се полага до този момент на годината.

# 586
Чакай сега. Салдата по отпуските са годишни. Ако ти се полагат 27 дни, а ти си ползвала 22 от тях, в зависимост от това кога ще е прекратяването, малко вероятно е да ти се дължи каквото и да е.
Как си ги планирате си е ваша работа. Но от гледна точка на КТ салдата са календарна година. Съответно и обезщетенията за неизползван отпуск следва да се изчисляват спрямо календарната година.
Ако ти изплатят нещо - изплатят. Но ако не ти изплатят, според мен нямаш какво да направиш.

# 587
Според мен няма право на 20 + 7 дни, а на пропорционално за 9 месеца. Даже е надвзела.

# 588
  • София
Момичета, привет! Не знам дали се включвам на правилното място и простете, ако не е така!

Връщам се от майчинство (ползвах само първата година) в голяма компяния, в която от близо 6 години съм на длъжността Бизнес асистент, позиция, която привидно звучи секретарски, но реално е с доста широк спектър на дейсност и отговорности. Харесвам работата, колегите си...НО, може би ще прозвучи на някои от вас много елементарна причина, но пътувам в посока по 50 минути с кола...имам 2 деца, едното на 6 , другото току-що почна ясла и много бих искала да си потърся нещо , което да ми е близо, пък дори и да не е за повече пари ( и да взимам същите пак бих била доволна, поне няма да харча 200лв за гориво на месец). Тук, обаче, се намесва страхът да рискувам и да почна нещо ново. Бих се радвала да получа съвет. Благодаря!

# 589
Търси работа, на която да научиш нещо повече и си посочвай минималните изисквания за заплата. Ако на тази работа нямаш какво повече на научиш, и без това ти е време да я смениш. Аз бих рискувала, но аз и по принцип нямам такива страхове. А и 6 години на едно и също място са си достатъчно.

# 590
  • София
Моето мнение пък е друго. Анализирай внимателно плюсове и минуси. Щом харесваш работата си, колегите също, за мен няма причина да сменяш. Пътуването ти е в повече, но по цял свят хората пътуват, дори и по-дълго. За мен важните фактори освен заплата са естеството на работа и колегите. Сама казваш, че работата ти е широкоспектърна, което означава че не е монотонна рутина, все нещо ново научаваш. Ако пък целта ти е да се развиваш в нови сфери, тогава рискувай. Макар и с малки деца, все има вариант да се справиш с реагирането при спешни случаи-я мъж, я баба или дядо, приятелка или съсед. Все има начин. А смяната на работа поради факт че са минали повече от 5 години пак е субективно. За мен не би било причина, ако всичко ми е ок.

# 591
Моето мнение е като на майка с две деца, на която няма кой да и помага. Разбирай, няма кой друг да ми заведе или да ми вземе децата от детските и учебни заведения.

# 592
  • София
Мда....., понякога в съветите си гледаме от личната камбанария, което не винаги е от помощ, а напротив 🙄

# 593
  • BG
Момичета, привет! Не знам дали се включвам на правилното място и простете, ако не е така!

Връщам се от майчинство (ползвах само първата година) в голяма компяния, в която от близо 6 години съм на длъжността Бизнес асистент, позиция, която привидно звучи секретарски, но реално е с доста широк спектър на дейсност и отговорности. Харесвам работата, колегите си...НО, може би ще прозвучи на някои от вас много елементарна причина, но пътувам в посока по 50 минути с кола...имам 2 деца, едното на 6 , другото току-що почна ясла и много бих искала да си потърся нещо , което да ми е близо, пък дори и да не е за повече пари ( и да взимам същите пак бих била доволна, поне няма да харча 200лв за гориво на месец). Тук, обаче, се намесва страхът да рискувам и да почна нещо ново. Бих се радвала да получа съвет. Благодаря!

Мен ако питаш, по-добре пробвай да си намериш друга работа, в крайна сметка не е задължително да приемеш предложение, което не ти харесва. Винаги можеш да останеш при настоящия си работодател, а иначе може да изпуснеш някоя по-добра възможност. Искам да кажа, че докато не подадеш на различни места, няма как да разбереш какви възможности има пред теб! Каквото и да решиш, успех!

# 594
Много ясно, че всеки дава своето мнение, така може да се видят различните гледни точки.
Мен лично би ме спряло дали на новото място ще са достатъчно толерантни при чести отсъствия при боледуване на детето, на старата работа все пак имаш поглед над това.

При започване на нова работа след майчинство прилага ли се закрилата за майки на деца до 3 г. или важи само за заварената работа?

Аз съм била в тази позиция да обикалям целия град напред и назад, но пък работното ми време беше до 16 ч. и въпреки че губех много време по пътищата (3 ч. сумарно) едва ли щеше да е по-добре с друга работа до 18-18.30 ч., която в най-добрия случай би съкратила пътя на половина.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2019, 21:31 от speranzza

# 595
  • Sofia
Цитат на: speranzza link=topic=111981vubvvv9.msg39370518#msg39370518 date=1569422923
Много ясно, че всеки дава своето мнение, така може да се видят различните гледни точки.
Мен лично би ме спряло дали на новото място ще са достатъчно толерантни при чести отсъствия при боледуване на детето, на старата работа все пак имаш поглед на това.

При започване на нова работа след майчинство прилага ли се закрилата за майки на деца до 3 г. или важи само за заварената работа?

Аз съм била в тази позиция да обикалям целия град напред и назад, но пък работното ми време беше до 16 ч. и въпреки че губех много време по пътищата (3 ч. сумарно) едва ли щеше да е по-добре с друга работа до 18-18.30 ч., която в най-добрия случай би съкратила пътя на половина.

# 596
  • Шумен
Прилага се закрилата, естествено. Но да не забравяме, че тя е в КТ, а той се прилага, когато им е удобно на някои от работодателите. Повечето от тях разчитат, че работникът няма да тръгне да води дела.То си е така за жалост.

# 597
Търси работа, на която да научиш нещо повече и си посочвай минималните изисквания за заплата. Ако на тази работа нямаш какво повече на научиш, и без това ти е време да я смениш. Аз бих рискувала, но аз и по принцип нямам такива страхове. А и 6 години на едно и също място са си достатъчно.
Годините реално не са 6 обаче. Ако голямото дете е на 6, годините са не повече от 4.
Както и да е. Ако пътуването ти е проблем, потърси друго. Виж какво има на пазара и реши. Защото ти казваш, че не държиш новата работа да е за повече пари, но тя може да е за по-малко. Защото вероятността да те наемат на по-висока позиция надали е много голяма.
Имай предвид, че защитата ти важи, но едва след изтичането на изпитателния срок.
Аз винаги съм ЗА това да се опитват нови неща. Но е важно какви са твоите обстоятелства - има ли кой да ти гледа децата, когато се разболеят, има ли кой да ги прибира, ако ти се налага да закъсняваш, можеш ли да си позволиш да стоиш без работа, ако на новото място не се получи и те освободят? Все въпроси, които имат значение, но на които само ти си знаеш отговора.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2019, 22:30 от Нищо лично

# 598
Много под въпрос е нов работодател да те наеме с дете на 1г.

# 599
Много под въпрос е нов работодател да те наеме с дете на 1г.
Еееее, чак пък. Зависи на какво ниво е и какви умения притежава. И след двете майчинства смених работа. И двата пъти децата бяха на по година. Проблеми никакви, никога не съм имала с това. Като HR също не отдавам значение на възрастта на децата. Има деца тийнейджъри, по-болнави от едногодишно на ясла. Та "много под въпрос" за мен е силно преувеличено.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2019, 06:44 от Нищо лично

Общи условия

Активация на акаунт