Семейно в София за дълъг уикенд

• 2 286
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
  • Русе, България
Благодаря ви за изчерпателните коментари и препоръки!

За зоологическата градина четох, че са обновени клетките на котките и слона, но маймуните били в ремонт неясно докога. Действително имало дейности по хранене на животни и различни беседи, така че реших следното: след като приключим с Икеа/Музейко (големият син ще е там с чичо си, те умеят да се забавляват, а пък ние ще използваме времето да сме в Икеа), ако лифтът на Симеоново все още не е достъпен, може да го посетим.
Ринг мол ще бъде опция само ако времето е лошо.

Въженият парк Коколандия, за който сте писали, ме заинтригува много! И даже сега обсъждаме с ММ, че това сигурно си заслужава повече от Витоша и зоологическата градина (защото сме посещавали например зоопарка в Букурещ преди две години и едва ли ще има чак толкова невиждани животни) предвид всички обстоятелства. Аз се бях насочила към детския център на Ринг мол именно заради атракциона Въжеландия и другите, които са описани.

Не искам да претоварвам програмата с много музеи, защото си знам стоката. В Квадрат 500 планирах дори да вляза сама или с приятелката ми, която е в София, а семейството да има малко време "по мъжки", но в крайна сметка, ако нямам възможност да видя галерията, просто ще я пропусна.

Сега е хубаво, като всеки обект има някакъв сайт и може да се почерпи информация. Благодаря за горния линк на Минния музей! Ще трябва да се обадя, когато уточним точните дати, дано да има група, с която да влезем.
И аз ще дам няколко адреса, за да са полезни за други, следящи темата:
Зоологическа градина
Витоша ски - информация за лифтовете
Национална галерия - Квадрат 500
Забавления в София Ринг мол
Коколандия

Силно се надявам едногодишното да издържи. През април бяхме четиримата в Сицилия за няколко дни и там се представи много прилично. Той обича да се вози в количката си и да разглежда, а също обича и да бъде носен в раницата. Заради него едва ли ще успеем да се насладим на хубав ресторант - имам дъъълъг списък с много места, където бих искала да хапна, но си го пазя за по-нататък и пътуване без деца.

Благодаря ви за изчерпателните отговори още веднъж!

# 16
Аз мога да препоръчам да провериш графика на https://m.facebook.com/semeiniobikolkinasofia/?tsid=0.7761765307 … amp;source=result. Може би ще е интересно да се включите.
Дали са ти добри съвети за програмата. Вероятно е добра идея квартирата да е по в центъра. Така ще може да се прибирате да си почивате, поспите и т.н.
В ИКЕА и мола наистина отива много много време Simple Smile

# 17
  • Русе, България
О, това изглежда интересно! Ще пиша на страницата, за да разбера дали по-късно през юни отново ще има подобно събитие.

# 18
  • София
Скрит текст:
Благодаря ви за изчерпателните коментари и препоръки!

За зоологическата градина четох, че са обновени клетките на котките и слона, но маймуните били в ремонт неясно докога. Действително имало дейности по хранене на животни и различни беседи, така че реших следното: след като приключим с Икеа/Музейко (големият син ще е там с чичо си, те умеят да се забавляват, а пък ние ще използваме времето да сме в Икеа), ако лифтът на Симеоново все още не е достъпен, може да го посетим.
Ринг мол ще бъде опция само ако времето е лошо.

Въженият парк Коколандия, за който сте писали, ме заинтригува много! И даже сега обсъждаме с ММ, че това сигурно си заслужава повече от Витоша и зоологическата градина (защото сме посещавали например зоопарка в Букурещ преди две години и едва ли ще има чак толкова невиждани животни) предвид всички обстоятелства. Аз се бях насочила към детския център на Ринг мол именно заради атракциона Въжеландия и другите, които са описани.

Не искам да претоварвам програмата с много музеи, защото си знам стоката. В Квадрат 500 планирах дори да вляза сама или с приятелката ми, която е в София, а семейството да има малко време "по мъжки", но в крайна сметка, ако нямам възможност да видя галерията, просто ще я пропусна.

Сега е хубаво, като всеки обект има някакъв сайт и може да се почерпи информация. Благодаря за горния линк на Минния музей! Ще трябва да се обадя, когато уточним точните дати, дано да има група, с която да влезем.
И аз ще дам няколко адреса, за да са полезни за други, следящи темата:
Зоологическа градина
Витоша ски - информация за лифтовете
Национална галерия - Квадрат 500
Забавления в София Ринг мол
Коколандия

Силно се надявам едногодишното да издържи. През април бяхме четиримата в Сицилия за няколко дни и там се представи много прилично. Той обича да се вози в количката си и да разглежда, а също обича и да бъде носен в раницата. Заради него едва ли ще успеем да се насладим на хубав ресторант - имам дъъълъг списък с много места, където бих искала да хапна, но си го пазя за по-нататък и пътуване без деца.

Благодаря ви за изчерпателните отговори още веднъж!

Ако вие ще сте в ИКЕА, а детето в Музейко: отивате да го вземете в Музейко и оттам и зоопарка, и Коколандия са ви съвсем близо (но не за пеша). Зоопаркът е 5 минути с кола, Коколандия също е 5 минути с кола, но до Коколандия може да стигнете и с метро. За целта хващате на Музейко метро (метростанция Г.М. Димитров) и слизате на следващата метростанция Жолио Кюри и оттам влизате в Борисовата градина. Ако детето обича да се катери, въженият парк ще му е интересен, има кръгове с различна сложност и височини.

Мисля, че предвид малкото дете- зоопарка, или Коколандия е по-подходящо за вашия случай от Витоша (освен ако не сте планинари).

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 01:16 от AnMary

# 19
  • Русе, България
Благодаря, deny, вероятно точно така ще направим. На другия ден така или иначе ще имаме разходка сред природата. А Витоша би ни отнела твърде много време сега, а и Коколандия ще е по-увлекателна със сигурност!

# 20
Има няколко много интересни екскурзии пеша из центъра на града, които са посветени на старата архитектура. Била съм на 2 от тях и съм възхитена от интересното поднасяне на подробно и занимателна информация. Идвам от семейство на стари архитекти и всичко казано беше много на място.
Изпращам ти групата във фейсбук. Можеш да разгледаш.
https://m.facebook.com/historicalroutes/

# 21
  • София
Зоологическата градина вече е много приятна, а скоро ще е съвсем съпоставима с европейските. Клетките на котките са обновени и са със стъклени ограждения, като така можеш да си на милиметри от тигри, пума и други. Според информационните табла, частта на маймуните ще бъде направена по същия начин до края на юни. Птиците също се разхождат свободно и дори излизат извън ограждението около езерото. Обновена е ботаническата част. Направени са удобни и поддържани тоалетни. В стария си вид са единствено огражденията на слона и носорозите, но се надявам и тях да оправят в един момент. Когато бяхме последно преди месец, работеха в частта със сцената. Явно са получили финансиране или просто имат оправна управа, защото няма общо с това, което помнех отпреди няколко години.
Подобни архитектурни беседи и екскурзии през май организираше Гьоте институт и бяха посветени на бохо стила. Не съм гледала програмата за юни.
Ринг мола аз бих го заменила с Парадайс, който ми е много по-приятен като магазини и забавления, но това е субективно мнение. Той е съвсем близо до зоопарка и до Южния парк, където също има много забавления за деца. Коколандия също не е далеч и се стига лесно с кола и наистина е много забавно място за деца, които обичат движението.
След посещението на Съевата дупка може да посетите фермата за щрауси в селото. Децата наистина много се забавляват да ги наблюдават, а и после може да разгледате малкото музейче и да си вземете сувенири.
Кракра не ви трябва. Ако ви се обикаля в района, може да отскочите до Радомир и да видите водопада Бучалото - той е почти до главния път и е много интересен, както и малко познат. Няма да ви отнеме много време, защото е малък, но живописен.
Ако ще използваш времето в Квадрат 500 за срещата с приятелката ти, това е добра идея. Стига да не спирате пред всяка картина и да се поверете в рамките на 2 ч. Витоша може да я пропуснете. И без това в тези дъждове напоследък е кално, а там си заслужава да отидете на хубаво време и за поне половин ден. За 2-3 ч. може да отскочите до Железница и да се качите през входа за парк Витоша (първите 500 м. са стръмни) и да се поразходите по поляните над тепавицата. Железница може да се комбинира с разходка до Панчарево и до яз. Искър.
Опитах се да ти предложа евентуална програма, но така и не успявам да побера всички желани дестинации в рамките на разширен уикенд.
Евентуално:
Петък - ранно тръгване, Съевата дупка, фермата за щрауси, обяд, пътуване до София. Разходка из центъра на вечерна София, ако децата не са прекалено изморени. Вечеря в някое заведение в самия център.
Събота - закуска в ИКЕА (предлагат много приятно меню) и планираните задачи, Камбаните (лично на мен много ми харесва да се разхождам там, защото напоследък започнаха да ги възстановяват и поддържат отново и са идеални за кратка разходка в полите на Витоша) и Панчарево (язовирната стена) или Железница (двете също е възможно, защото има кратък път между тях, стига да няма задръстване и може да се комбинират с приятен обяд, но може и да се пропуснат и да се върнете в центъра). След това мъжете и децата отиват в Музейко, а ти с приятелката ти в Квадрата. Срещате се за вечеря.
Неделя - Боснек, Перник, евентуално Радомир и обяд. Следобедът може да отидете в Парадайс мол и да доизкарате деня там или да оставите детето в Коколандия и вие да се разходите в Борисовата градина, както и да вечеряте в мола или някъде около Докторската градина.
Понеделник - ако приключите навреме с прегледа, може да отидете в зоопарка и да си прецените колко да останете, според времето за пътуване или още веднъж да се разходите в центъра.

# 22
  • Русе, България
Fever Ray, написала си страхотна програма! И се радвам, че даде актуална информация за зоологическата градина, защото аз само бях чела коментари в една фейсбук група, но така структурирано е много по-добре. Бързам сега да проверя точното местоположение на всички допълнителни обекти, за които говориш.
Благодаря още веднъж, чудесно написано!

По отношение на организираните разходки из центъра - вероятно няма да можем да се включим, защото с децата няма да е много удобно - големият трудно се "води" в групи, заради малкия може да се наложи да спираме, а пък са и с фиксирани часове и рискуваме да не успеем да сме там навреме. Иначе със сигурност е страхотно като инициатива! Зная, че много хвалят и Sofia Free Tour, което е англоезично за чужденци.
Набелязала съм иначе две местенца в центъра, които искам да видим извън класическите забележителности: салонът на Ванила на ул. "Гурко" и един магазин за люти чушки и производни на "Солунска". Имате ли идеи за магазин или заведение с крафт бири в района?

Тъй като не сполучих да запазя час за преглед в понеделник, най-вероятно цялото ни посещение ще се измести с няколко дни и няма да е в границите на уикенда. За мен няма особено значение, но ще се наложи мъжът ми да отсъства повече от работа, а много обичам, когато сме някъде на ваканция телефонът му да звъни ли, да звъни... Ако не ни мине котка път, ще бъдем в столицата последната седмица на юни.

# 23
  • София
Крафт бири в района има в бар Номо на Гурко. Но през деня не съм го виждала отворен. Има сайт, можеш да провериш.

# 24
100 бири - на ю.венелин 1, близо е до Гурко. Имат сайт, магазин е и работи през деня.

# 25
  • София
И аз щях да напиша за 100 бири, но идеята май е да седнат в бар.
За крафт бири не съм сигурна, но в центъра конкретно напоследък със съпруга ми открихме бирария Дондуков. Има богат избор на бири и готвят вкусно. Разбира се, Халбите за мен винаги си остават класика. Най-много харесвам тази на Черковна, но в случая най-близко ще им е на Три уши и евентуално на Неофит Рилски.

# 26
  • Русе, България
Благодаря ви много! Идеята ми беше повече за магазин, че в бар с детската количка ще е трудно, но с удоволствие бихме седнали и в някое от препоръчаните заведения. Тази част от програмата не мога да я фиксирам твърдо, но е винаги добре, когато има предварително набелязани опции.

# 27
  • София
В такъв случай 100 бири са идеални за целта, а после може да седнете в градската градина (царската и княжевската също са ми много любими и не са далеч) и да си ги изпиете до фонтаните, докато голямото дете играе на детската площадка, а малкото кротува в количката.

# 28
Здравей,
Гледам, че общо взето си се насочила, но ето и моето мнение:
-- не пропускайте Витоша при хубаво време, има доста приятни и леки маршрути, които не отнемат много време - може да отидете до Тихия кът с кола, да се разходите до Бялата вода - почти равно е, съвсем лека денивелация, връщате се обратно, пиете кафе, освежавате се в заведението и слизате.
-- ако е възможно пропуснете ИКЕА/Ринг мол - това ще ви изяде голяма част от времето и от силите
-- зоологическата не е хубава. Да, по-прилична е от преди, но по-скоро не си струва
-- проучете работните време на галериите/музеите, например Музейко не работи в понеделник
-- разходете се в центъра, НДК, Витошка, ЦУМ, бул. Цар освободител, вижте двореца, Народния театър, руската църква, стигнете до университета, библиотеката
-- Борисовата градина
-- препоръчвам заведението Made in blue, на Юрий Венелин е (близо е до Гурко), има интересни бири и храна. Ванила китчън много ще ви допадне.
-- в Лозенец, на пазар Римска стена има фермерски пазар в събота, интересен е
-- разходете се по бул. Смирненски към пл. Журналист до известната сп. Вишнева
-- ако използвате ергономична раница за едногодишното детенце я имайте като основен вариант, защото с количка е доста трудно из София

# 29
  • Русе, България
Благодаря за съветите, glimpse! Раницата за малкия ще е с неотлъчно с нас, но все пак и от количката не се отказвам. Икеа няма как да я пропуснем, защото това е формалният повод да се вдигнем дотам - искаме да видим конкретен шкаф и евентуално да го купим, ако отговаря на очакванията ни, а освен това ще изпробваме и мека мебел.
Исках да попитам за фермерския пазар на Римката стена, защото съм чела за него. До колко часа продължава? Имаме ли шанс да купим нещо следобеда в събота или до обяд приключва?
Благодаря предварително за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт