Етажната собственост - такава, каквато си я направим

• 37 764
  • 836
  •   1
Отговори
# 600
Искам да попитам, как тълкувате:
 Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
4. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;
11. спазват санитарните и хигиенните норми;

# 601
  • Sofia
Искам да попитам, как тълкувате:
 Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
4. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;
11. спазват санитарните и хигиенните норми;

Аз се интересувам от същото.

# 602
Разбирам го както е написано.
Например не е редно да застанеш в хола си и да биеш тъпан.

# 603
  • Варна
Можете да ги тълкувате по-добре и с вътрешния правилник на ЕС, който би трябвало да сте приели на ОС.
Но ако някой си оставя боклука в асансьора, както при нас, защото го мързи да потърси кофа, това е в нарушение на ЗУЕС.

# 604
Кучето тук е заровено в думичкта "обичайно". Вратички, врати и портали в законите. Та обичайно ли е да свириш на пиано, барабани, тромпет и т. н., когато се намираш в режим на етажна собственост!? Сега да не тръгнете да ми отговаряте. 😊

# 605
  • Варна
Интересно какво да правят хората, когато имат пиано? Аз съм свирила като малка, съседката пък имаше цигулка. Но не го правихме в 12 вечерта. Та такива хора къде да се упражняват?!

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 20:11 от gpym4e

# 606
  • BG
Можете да ги тълкувате по-добре и с вътрешния правилник на ЕС, който би трябвало да сте приели на ОС.
Но ако някой си оставя боклука в асансьора, както при нас, защото го мързи да потърси кофа, това е в нарушение на ЗУЕС.

Такъв тип простотия продължава да ме втрещява!!!  Shocked

# 607
  • Варна
О, има и по-зле. Направо си го хвърлят през прозореца или го оставят до входната врата. Не мога да си го обясня просто. Приятно ли им е да стои там и да си минават край него?!

# 608
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
О, има и по-зле. Направо си го хвърлят през прозореца или го оставят до входната врата. Не мога да си го обясня просто. Приятно ли им е да стои там и да си минават край него?!

както се видя и в една друга тема - те нямат проблем. оставят боклука до вратата вечер и сутринта или те или съседа го изхвърля.
точно за такива са измислени законите - като не могат сами да мислят, някой друг мисли (и налага) вместо тях.

# 609
  • София
Здравейте. Управител съм на ЕС и имам желание да сплотя съседите. В сравнително нова сграда сме и всичките сме млади хора, но нещо не сме задружни. Искам да измисля нещо като обща дейност, която да ни сближи. Някой който може да сподели опит? Simple Smile
В един вход видях как пред входната врата събират капачки за бъдеще, употребявани батерии и много добро впечатление ми направи.

# 610
Помисли какво имате да свършите или облагородите и помоли да ти помогнат. Едва ли ще се включат 100%, но тези, с които сте на една вълна ще поемат. Личните действия също събират съмишленици и подкрепа - тествано в реални условия. Не е важно дали всички участват, по-важно е да няма някой напреки да спъва инициативите.

# 611
  • София
Не знам тук ли да попитам?
Искам да разбера от къде мога да си извадя може би дубликат на документ за строеж на таванската стая. През 70-те години е повдигната малко в едната част, така че да може да се стои прав. Ползва се като допълнително обслужващо помещение към апартамента. Вярвам че всичко е законно, но ми трябва документ за това.

Проблема е следния. Съсед по таван е махнал част от покрива и си е направил тераса. Покрил я е нещо, но цялата стена на под него е влажна и избива мухъл. Той ми унищожава имота.  Мога ли да проверя дали има право да нарушава целостта на покрива и да проверя дали има право да си прави тераса? Как става това и къде да отида?

# 612
Разбирам го както е написано.
Например не е редно да застанеш в хола си и да биеш тъпан.
А да ходиш с токчета? И само шумът ли е смущаващ фактор?

# 613
Не знам тук ли да попитам?
Искам да разбера от къде мога да си извадя може би дубликат на документ за строеж на таванската стая. През 70-те години е повдигната малко в едната част, така че да може да се стои прав. Ползва се като допълнително обслужващо помещение към апартамента. Вярвам че всичко е законно, но ми трябва документ за това.

Проблема е следния. Съсед по таван е махнал част от покрива и си е направил тераса. Покрил я е нещо, но цялата стена на под него е влажна и избива мухъл. Той ми унищожава имота.  Мога ли да проверя дали има право да нарушава целостта на покрива и да проверя дали има право да си прави тераса? Как става това и къде да отида?
Покривът е обща част. Той не може да прави никакви преустройства без разрешение от съседите и без разрешение от общината (има си процедура със съответните документи). Питайте в общината да Ви насочат към точно отдел да се обърнете ПИСМЕНО.
Ето и това:
https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=48296
http://remontnapokriva.bg/remont/renovateroof/renovateroof-faqs/ … ateroof-faq5.html
http://remontnapokriva.bg/remont/renovateroof/renovateroof-faqs/ … ateroof-faq6.html

# 614
В архива на общината потърсете разрешението за строеж и инвестиционния проект за цялата сграда - по проекта ще видите какво е било разрешено. Всичко извън разрешеното- и вашия таван, и този на съседа, е незаконно строителство, ако за него няма отделно разрешение за преустройство. Всичко се съхранява в общината - потърсете там.

За терасата на съседа може да пуснете жалба до кмета, или до ДНСК-ако блокът е по-висок от 15 метра- те ще извършят проверка, ще изискат книжа за терасата и ще излязат със становище.

Общи условия

Активация на акаунт