Отговори
# 165
  • София
Затова и е по-достоверно да се прави класация за училища с над определен брой ученици. Малкият брой много изкривява статистиката. Ако тази година,например, в Орфей са се случили 2 деца с амбиции за популярни ДГ, то няма гаранция, че и догодина ще бъдат с такива интереси. Така училището от 2-ро място за София тази година, спокойно догодина може да отиде на стотно, предвид че е без подбор (доколкото ми е известно). Това важи за всички училища с малък брой ученици, особено за тези без подбор.
Резултатът на КО тази година ми се струва далеч по-нисък от очакваното за тях, но вероятно има и други причини освен нивото на преподаване, за които мога само да предполагам. А може наистина просто да им пада нивото, а на ПБ да се вдига?

Последна редакция: пт, 26 юли 2019, 23:28 от sadlady

# 166
  • София
За ПЧМГ трябва НВО, освен изпит имат и мин.точки от за двете НВО при приема за гимназията.

# 167
Климент Охридски имат много интересен и неочакван за мен резултат по математика.
Петър Берон е на приливи и отливи в зависимост колко от децата и на какви частни уроци са ходили.

# 168
  • София
За КО - миналата година са били на 6 място, сега са на 24-то по математика. И за мен е странно, макар че всъщност и другите ЧУ, с изкл. на СС и ПЧМГ, си плават така в класациите между различните години.

За КО поне не съм чула да ходят на допълнителни уроци за училищен материал. Такава практика без уроци се посочи и за Азбуки от друг потребител, което според мен е похвално. В топ 30 без външна помощ през годините. Не е чак супер, но е доста добре.

# 169
И за мен много от резултатите от ЧУ са чудесни. Всички с резултат по БЕЛ над 80 за мен са се справили идеално. /ако приемем че децата там не ходят ма частни уроци/.
МАТ е съвсем различен вариант. Там или имаш опррделен тип логическо мислене или нямаш такова. Виждам дете ма приятелка, което адски се стараее. И адски трудно му се получава. Майката и бащата са юрист. Ами и на двамата не им е вървяла математиката пък са станали чудесни хора.
Та за мен е нормално математическите гимназии да са с по-високи резултати.
И пак да се попетнайста Simple Smile За мен НВО не е фактор при избора. /е може би е такъв който е помогнал да избера ЧУ пред държавното/.
Но това че СМГ е на първо място не ме води към него нито към СС.
И пак ще разкажа, че детето на моя дружка отиде на НВО по марематика с 40 градуса температура. Не се справи блестящо, но важното е че го приеха в училището което желаеше.

# 170
  • Варна
Ами в ПБ всичките 31 деца ходят на допълнителни уроци и по БЕЛ, и по МАТ като всички останали 7класници, но като сложим това, че са подбрани и мотивирани и имат допълнителни часове по мат, резултатът е видим. Това беше валидно за набор 2004 при миналогодишната кампания - пизнавам повечето от родителите и го казвам от наученото от тях. Проблемът е, че картинката се повтаря и при ДЗИ - имаме познато момиче, което завърши тази година 12 кл в ПБ, като на матурата по мат е изкарала е 5.98. С чувство на искрен респект я попитах как се постига такъв феноменален резултат, а тя простичко ми отговори, че е ходила на частни уроци (!), защото макар и след 5 г в МГ, в училище никак не подготвяли. Иначе нивото се вдига, чушки. Вдига се само допълнителната подготовка извън училище.

# 171
  • София
Така като чета, се питам дали в другата тема за ЧУ не е добре да си съберем информация в кои ЧУ се налага масово да се ходи на уроци за добиване на пропуснати училищни знания и в кои училищната подготовка като цяло е достатъчна, а школите са за допълнителна тренировка Grinning

# 172
Резултатите от НВО се обясняват лесно: дали са задачка, която съдържа материал, изучаван в МГ най-вече. Което е добре за тазгодишната реколта СМГ-ейци. Влизат математици, а не литератори. Добре е, отчасти и за статистиката - топ 10 вече не са ЧУ-та Simple Smile
Е, за сметка на това средният успех по МАТ е терца...
А успехът на КО се обяснява лесно: този випуск са имали повечко добри математици, които са се запътили в СМГ след 4-ти клас. (Добре се, не всички - повечето Simple Smile )
Откъдето и само 7 явили се на НВО.
Горното не са проверени факти, а educated guess Simple Smile

# 173
  • София
Смехотворен е, Ежко, "educated guess"-ът ти по повод естеството на  задачите. Погледна ли преди това НВО-то по мат за тази година? Елементарно е, не съдържа НИТО една задача, която да е предимно по силите на деца от МГ, съответно говорят зле  за подготовката точките по мат  и в частни (освен в обичайните заподозрени като добри), и в държавни училища, особено и след уроци. Разбирам поне да имаше като миналата година задача за доп.построение, която да направи своеобразна пресявка, но не.. Във всяко уважаващо себе си училище с претенции за предоставяне на добра база (не непременно за справяне конкертно с НВО, а по принцип, понеже от това автоматично следва и първото), особено пък частно, независимо колко умници след 4 клас са отишли в МГ, напускайки го, трябва да има подготовка поне на ниво много добро справяне с такова НВО като трудност.

Последна редакция: сб, 27 юли 2019, 09:22 от пенсионирана русалка

# 174
Ежко, ти видя ли нво по математика тази година? Беше рекордно лесно. Свали го от сайта на мон и дай задачата, която се изучава само в мг. После погледни статистиката на руо София и виж как има 107 бр. по 100т., от които смг има само 34 пълни стотици.

# 175
  • София
Ами, да де, ама така излиза, че в ПБ все пак попадат и амбициозни родители, което се изтъкна назад като предпоставка за по-добра среда. Моята идея беше, че при малък брой явили се такива отклонения са очаквани. Едно е при випуск от 100 деца, на 2-3 да им са ниски резултатите (по различни причини-болест, притеснение или незаинтересованост), друго е същото да се получи при випуск от десетина деца. Плюс други индивидуални фактори. Ако и следващите години се запазят подобни резултати при КО, тогава би било индикатор за общо ниво в училището. Ще ги следим, пък и не само тях, де Simple Smile
Аш, аз само за СС и ПЧМГ съм чувала от поне няколко души, че обучението там е достатъчно. За КО само от Ежко засега. Някой беше споменал и Дрита. Като цяло подобна тема би разбунила сериозно духовете  Simple Smile То, въпросът е и какво наричаме високи резултати. Защото за точките, в най-горния регистър, тоест резултати достатъчни за навсякъде, със сигурност трябва и допълнителна подготовка, най-малко за формата на изпита. Въобще, достигането на някакъв консенсус по въпроса би било постижимо с доста уговорки.

# 176
  • София
Ежко, educated guess се прави въз основа на някакви факти, все пак /certain amount of knowledge/. Иначе е само guess. Simple Smile

# 177
  • Пловдив/София
Съжалявам, че не мога да изчета цялата тема, но виждам обсъждате резултати от тазгодишното НВО. Има ли вече някъде публична класация? До миналата година следях тази  на алекдимитров, не знсм дали пак ще качат там или има друг линк?

# 178
  • София
Пипи, преди две страници Onna пусна линк.

# 179
  • София
Ами, да де, ама така излиза, че в ПБ все пак попадат и амбициозни родители, което се изтъкна назад като предпоставка за по-добра среда. Моята идея беше, че при малък брой явили се такива отклонения са очаквани. Едно е при випуск от 100 деца, на 2-3 да им са ниски резултатите (по различни причини-болест, притеснение или незаинтересованост), друго е същото да се получи при випуск от десетина деца. Плюс други индивидуални фактори. Ако и следващите години се запазят подобни резултати при КО, тогава би било индикатор за общо ниво в училището. Ще ги следим, пък и не само тях, де Simple Smile
Аш, аз само за СС и ПЧМГ съм чувала от поне няколко души, че обучението там е достатъчно. За КО само от Ежко засега. Някой беше споменал и Дрита. Като цяло подобна тема би разбунила сериозно духовете  Simple Smile То, въпросът е и какво наричаме високи резултати. Защото за точките, в най-горния регистър, тоест резултати достатъчни за навсякъде, със сигурност трябва и допълнителна подготовка, най-малко за формата на изпита. Въобще, достигането на някакъв консенсус по въпроса би било постижимо с доста уговорки.
E, sadlady, все пак с увеличаване на броя на явилите се от десетина до 100 логично нараства и вероятността да има повече деца с ниски резултати по една или друга от упоменатите от теб причини - не са 2 от 10 в едното, ама пак 2 от 100 и в другото, нали? Простички сметки в конкретния случай опровергават и подобно допускане за примерно 2 от 7-те деца. Дори да приемем, че по кофти стечение на обстоятелствата тези две са с карйно ензадоволителни резултати от двайсетина точки (което е трудно дори за допускане, понеже по толкова имат деца от ДУ с пропуски, без никаква странична подготовка и с липсваща мотивация, такива с дискалкулия или такива с чужд произход), то средният резултат на останалите 5, незасегнати от тези непредвидени условия и фактори, е пак  нисък в сравнение с този на възпитаници на училища в челото, особено при "сложността" на конкретното тазгодишно НВО по мат.

Последна редакция: сб, 27 юли 2019, 11:07 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт