Отговори
# 180
  • София
Русалка, абсолютно си права по принцип. Аз не защитавам ЧУ. Сигурна съм, че и в ДУ с малък брой деца и без подбор биха се получили подобни отклонения през годините. Сега заради тази класация, да вземем да се юрнем всички към Орфей, или да отпишем тотално КО като вариант? Това ми беше идеята. Не, че не е възможно Орфей да се окажат мега якото училище, но... дали?

# 181
Мария,  благодаря за споделената таблица! Flowers Hibiscus

# 182
  • София
Никой не трябва да отписва КО или да се юрва към Орфей, права си. Simple Smile Моята идея пък беше, че е малко несъстоятелно обяснението на Ежко за такъв резултат. Дори и след 4-ти клас да си тръгват по-по-най математиците от дадено ЧУ, от останалите след стабилна тригодишна подготовка с достатъчно часове по предмета се предполага пак малко по-друго представяне.

# 183
  • София
За обяснението на Ежко, че е пресилено съм съгласна. За първи път откакто следя класациите, КО имат подобен резултат. Фактът, че го коментираме е показателен. Доста посредствен в сравнение с очакваното. Причини със сигурност има, но те могат да ни бъдат изяснени единствено от родители на настоящите седмокласници. Те могат да се дължат както на училището, така и на интересите на децата от конкретния випуск, а и на комбинация и от двете.

Последна редакция: сб, 27 юли 2019, 13:19 от sadlady

# 184
Резултатите от НВО се обясняват лесно: дали са задачка, която съдържа материал, изучаван в МГ най-вече. Което е добре за тазгодишната реколта СМГ-ейци. Влизат математици, а не литератори. Добре е, отчасти и за статистиката - топ 10 вече не са ЧУ-та Simple Smile
Е, за сметка на това средният успех по МАТ е терца...
А успехът на КО се обяснява лесно: този випуск са имали повечко добри математици, които са се запътили в СМГ след 4-ти клас. (Добре се, не всички - повечето Simple Smile )
Откъдето и само 7 явили се на НВО.
Горното не са проверени факти, а educated guess Simple Smile

Грешиш, Ежко. Нито едно дете от този випуск на КО не е кандидатствало в СМГ.
Справка - класацията за прием в СМГ в блога на AlekDimitrov.

# 185
  • София
Според мен резултат от 59.04 по МАТ на КО не е лош. По-лош е от очакваното, далеч е от нивото на ПЧМГ, СМГ, СС, но това ли е нивото, което всички трябва да имат. В СС има доста състезатели, които започват от 6-годишни. 119 СУ, например, което се води добро ДУ, е с 56.65, за сравнение. И като знам как преподават в КО и какви домашни имат, трудно ми е да повярвам, че децата там са получили по-малко като знания от децата в 73 СУ, което е с 10 точки напред. Просто трябва да се анализира по-внимателно.

И аз не приемам guess-a за кофти задачите по математика, но ако наистина са се явили 7 деца и ако 3 от тези 7 са от тези, които хич не обичат математиката или са от по-патологично разсеяните  - просто ей така по случайност, това може да скапе общия резултат, независимо от положените от училището усилия. Както каза sadlady, на малкия общ брой, някои изключения изпъкват по-лесно.

Говори обаче недобре за училището, че не задържа отиващите в СМГ след 4 клас (по принцип, не конкретно от този випуск).

# 186
  • София
Ами те не всички напуснали след 4-ти клас кандидатстват в СМГ. Това се разбра и след като някой пусна статистика за кандитатстващите там от ЧУ изобщо, единици са от различните ЧУ. Вярно, има и ПЧМГ. Едва ли всички са отишли там. Явно има и други причини.

# 187
  • в страната на чудесата
Седем или 15 деца във випуска при това лесно НВО и целодневно обучение. Говори лошо за цялостната подготовка. Просто КО по някаква причина тази година са посредствени по мат. Независимо от причината.

# 188
  • София
А, Аш, колко са състезателите от един випуск в СС? От випуска на голямата ми дъщеря изобщо нямаше състезатели. И школа по забавна математика нямаше в училището и пак бяха с такива резултати на НВО. Залитането по математическите състезания е от последните години. Състезателите, които изобщо не са много, спрямо общия брой, нямат съществено влияние върху средния резултат. Среден резултат от 59т. е много нисък за училище с такъв хорариум часове по предмета и малък брой деца в паралелка /особено при нивото на сложност на тазгодишния изпит/ - това се постига само с първи модул /част/.

# 189
  • София

Говори обаче недобре за училището, че не задържа отиващите в СМГ след 4 клас (по принцип, не конкретно от този випуск).

По различни поводи съм писала, че според мен КО е нормално добро училище ПУК - 4 клас /ако проблемите с храната, чиновете и климатизирането на стаите са решени/. За прогимназия не бих го обмисляла. Причините са различни - нямат свои учители по предметите, а идват външни учители на хонорар, някои добри, други - не съвсем, нямат лаборатории, всичко е някак по детски - тържествата, училищните пиески, патоса в раздаването на обещания и обявяване на инициативи, следван от тяхното неспазване, много деца напускат след 4 клас (не заради СМГ) и класовете стават съвсем малки, което не ми хареса. Силно се усеща малкият мащаб на училището в горните класове.
Но с горното изречение не мога да се съглася. Няма как едно нематематическо училище /без многото часове по математика, учителите по математика, организираните участия в състезания в страната, вкл. и отборни състезания за по една седмица като това в Созопол, средата от деца със сходен начин на подготовка и интереси, участия в международни състезания/ да задържи деца, които се стремят към това.

# 190
Ежко продължава да пише неверни и непроверени неща. Чудя се кога ще се спре и в другата тема.

Справка - класацията за прием в СМГ в блога на AlekDimitrov.
За 2019г. Крис правил ли е класация? Май не.
Иначе аз имам таблица /не е моя/ от тази година с децата, заявили желание да участват в приема за СМГ по училища.
Когато имам време, ще направя кратка статистика колко са децата от ЧУ. И от кое ЧУ.

Последна редакция: сб, 27 юли 2019, 13:20 от Фран

# 191
... За 2019г. Крис правил ли е класация? Май не. ...
Не е правил.

# 192
  • София
Фран, благодаря предварително, а за броя на приетите дали имаш данни?

# 193
  • София
Аш, и защо децата от 73 да нямат по-добър резултат?

Prizma, те масово и ДУ са добри до 4 клас и после е страшно.
И като опарил се от ДУ в периода 5-7 клас ще кажа, че не намерих добро нематематическо училище за детето си, ЧУ в това число, "налегнах си парцалите", стиснах зъби и се спасявахме поединично.
Ако бях платила за същият резултат като в ДУ (или по-лош), сигурно щях да съм известна и на имам нужда от мноого добър адвокат.

Таблиците на Onna не би трябвало да са с училища с деца над 20 бр. (Орфей фигурира, а за него се писа, че са две), имам справката от РУО и тя е за всички училища, не ми се отваря устата за вида й, но изглежда същата.

# 194
  • София
Desem, добри училища 5-7 клас по азбучен ред са ПЧМГ, СС, СМГ и 107-мо, защото всяко от тях има какво да даде на учениците си.
Следвам с гаданията:  тук-таме по някоя паралелка, напр. в 125-то, 133-то, може би класовете в Шилер.
Да се надяваме, че и НУКК бързо ще се присъединят.
Това не значи, че част от учениците от тези училища не се готвят в школи за НВО, АК или по езици, а, че всички или повечето учебните часове се използват добре.

Общи условия

Активация на акаунт