Отговори
# 435
  • София
Здравейте!
Следя училищните теми от известно време и имам въпрос към хората с пряк поглед върху ЧУ и спряганите за елитни ДУ.
Ако по дадена причина обучение в топ 3 ЧУ не е възможно, то училища като 107, 125, НУКК могат ли да бъдат еднакво добра алтернативна за 1-4 и 1-7 клас на ЧУ като ОТ, БШ и други?
И що се отнася до НВО, курсове и прием след седми клас, в общия случай в кои училища е възможно да се случат нещата и без допълнителни уроци за НВО?
1. училища като 107, 125, НУКК могат ли да бъдат еднакво добра алтернативна за 1-4 и 1-7 клас на ЧУ като ОТ, БШ и други? - По критерий за получени знания сигурно могат. По други критерии - например подбрана среда - самото НУКК се различава от 107мо и 125то. По база също са различни. По брой на децата в клас, по начин на преподаване, по отношение и т.н. - вероятно се различават

2. в общия случай в кои училища е възможно да се случат нещата и без допълнителни уроци за НВО? - На пробни изпити за НВО ходи почти всяко дете, на което НВО му трябва за кандидатстване. Ако детето ми учи в ЧУ, в което се дават много домашни, взима се целият материал и се заучават техники (като писане на преразказ) много добре в самото училище, аз не бих го записала на школа, в която да му преподават същото още веднъж, че и от там да му дават и домашни. Вижте темите за школите за НВО и вижте какво се учи при тях. Ще си съставите мнение. Непосещаването на школа не значи, че детето няма да се упражнява интензивно вкъщи, нито че аз няма да помагам, когато се наложи, нито че няма да извикам някоя баба или частен учител да помага. За курс тип "масовка" обаче, на който да му преподават училищен материал, …. всичко зависи от наученото в училище през годините.  

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 17:26 от Аш

# 436
  • София
Здравейте!
Следя училищните теми от известно време и имам въпрос към хората с пряк поглед върху ЧУ и спряганите за елитни ДУ.
Ако по дадена причина обучение в топ 3 ЧУ не е възможно, то училища като 107, 125, НУКК могат ли да бъдат еднакво добра алтернативна за 1-4 и 1-7 клас на ЧУ като ОТ, БШ и други?

И що се отнася до НВО, курсове и прием след седми клас, в общия случай в кои училища е възможно да се случат нещата и без допълнителни уроци за НВО?
Категорично НЕ (на болд текст)
Не бих платила за споменатите, бих си дала децата в две от другите ДУ, третото пропускам поради мои си съображения.
Във всяко едно от училищата НВОто може да се случи без уроци, много зависи какво се очаква да се случи и от този който ще трябва да се яви на НВОто.

# 437
  • в страната на чудесата
Аз нямам опит с ДУ, но категорично бих предпочела ОТ и БШ пред което и да е ДУ. Резултат от странични доста сериозни наблюдения.
 В ЧУ има селекция по подразбиране, даже да няма подбор във формата на изпит. Освен това комуникацията е различна.
Каквито и недъзи да има частното образование, грижата е съвсем различна и вниманието на тройката училище-родител-дете категорично центрирана в интереса на детето. Проблемни отношения се отработват в пъти по-бързо и ефективно. А образованието в тесен смисъл зависи и от детето и неговото семейство в най-голяма степен. Няма ЧУ с по-лоша образователна услуга от което и да е ДУ в началното образование.

# 438
  • София
Leika_moja, има. ОТ тази година до обучаваха децата си за НВО (безплатно в единия почивен ден и последния месец само с Мат и БЕЛ за НВО тренираха, но пък децата им си искаха да останат там) и резултат като средно в пак където си бяха в класацията, че съизмерими с това което постигна бившето ни училище, а вярвай ми там не всички деца ходят на уроци.
Както и друг път съм писала има ДУ и ДУ, ЧУ и ЧУ, някои заслужават доверие, други  да им дадеш пари. Като тези, заслужаващи доверието или парите са с ограничен достъп.

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 18:54 от Desem

# 439
Leika_moja, има. ОТ тази година до обучаваха децата си за НВО (безплатно в единуят почивен ден и последния месец само с Мат и БЕЛ за НВО тренираха, но пък децата им си искаха да останат там) и резултат като средно в пак където си бяха в класацията, че съизмерими с това което постигна бившето ни училище, а вярвай ми там не всички деца ходят на уроци.
Както и друг път съм писала има ДУ и ДУ, ЧУ и ЧУ, някои заслужават доверие, други  да им дадеш пари. Като тези, заслужаващи доверието или парите са с ограничен достъп.
Надявам се все по-голяма част от ползвателите на частните училища да не вземат под внимание НВО то. Чийто невероятни резултати могат да осигурят място в СМГ или Немската. Интересно ми е колко седмокласници от ЧУ  имат тази цел?

# 440
Интересно ми е колко седмокласници от ЧУ  имат тази цел?
И аз се интересувам от отговори и мнения по този въпрос.

# 441
Хоуп, РУО мога да ви дадат тази справка. Аз не мога друго да разбера: вие нали си имате супер-дупер училище, какво ви засяга чуждият избор? Защо ви дразни и защо го подлагате на съмнение? С нещо пречи ли ви?
Аз съм избрала смг за дъщеря си 5-7 клас. Не ми пречи, че Пенка е избрала друго училище. Нейна си работа. Тя най-добре знае кое е най-доброто за детето й.

# 442
  • в страната на чудесата
За мен е твърде рано да мисля за 8 клас, но дано имаме възможност, и аз и детето да продължим с добро ЧУ.

# 443
Хоуп, РУО мога да ви дадат тази справка. Аз не мога друго да разбера: вие нали си имате супер-дупер училище, какво ви засяга чуждият избор? Защо ви дразни и защо го подлагате на съмнение? С нещо пречи ли ви?
Аз съм избрала смг за дъщеря си 5-7 клас. Не ми пречи, че Пенка е избрала друго училище. Нейна си работа. Тя най-добре знае кое е най-доброто за детето й.
Да попетнайста...нищо не ме дразни.
Смятам че малко деца от ЧУ избират СМГ.  Просто такива са ми впечатленията. А на вас определено ви пречат някакви мании...
Благодаря за инфото ще попитам в РУО.

P.S. Между другото след като прочетох поста Ви втори път.....схванах, че вие нищо не сте разбрали от моя.

# 444
Нищо не ми пречи, да ви успокоя. Аз не скачам срещу хората избрали чу, уважавам избора им. Но не ми е приятно 3 страници да чета измислици-премислици и обиди по отношенше на хората избрали ду. Просто исках да знам какъв ви е проблемът с тези хора.

Пс: не визирах последния пост, а последните 3 страници с умозаключения и генерални изводи, някои на база проява на чувство за хумор.

# 445
Нищо не ми пречи, да ви успокоя. Аз не скачам срещу хората избрали чу, уважавам избора им. Но не ми е приятно 3 страници да чета измислици-премислици и обиди по отношенше на хората избрали ду. Просто исках да знам какъв ви е проблемът с тези хора.

Пс: не визирах последния пост, а последните 3 страници с умозаключения и генерални изводи, някои на база проява на чувство за хумор.
Аз лично нямам проблем. Не съм намерила ДУ което да отговаря на вижданията на семейството ни за възпитание, отношение, мотивация и знания към детето.
За периода 1-7 клас. Когато намеря ще го споделя. И когато не харесвам нещо си го казвам, когато харесвам също го споделям.
И това, че детето ми не учи в СМГ не значи че сме малоумни и нямаме информация и нагледни примери от него. От 7 клас имах 4 деца пред очите. На колежка, приятелка, счетоводителка и съседка. Все хора който не са ме лъгали...като информация колко зле е бил учителя по БЕЛ. Или колко деца ходеха на курс при Йонова или как класната не си върши работата и как срещу дете от класа е приявявана агресия. Съжалявам че за мен тези неща са по- важни от резултатите по математика.

# 446
  • София
Аз не видях обиди към хората, избрали ДУ. Би било крайно неуместно и вероятно Фран щеше да се намеси.

# 447
  • София
Desem, разсъждението ти е валидно само за родители, които избират училище спрямо резултатите на НВО. Има доста други, които никак не се интересуват от това (аз съм от тях, не знам дали стана ясно Simple Smile) и търсят съвсем различни неща за децата си в училището.
В ДУ на този етап (преди гимназия, 1-7клас) бих записала дете единствено ако остана без доходи за ЧУ. За гимназия също клоня натам, но ми е рано да реша твърдо.

# 448
Смятам че малко деца от ЧУ избират СМГ.  Просто такива са ми впечатленията.

Благодаря за инфото ще попитам в РУО.
Естествено повечето отиват в ДУ, в които са приети. СМГ не се избира, кандидатства се. В нашия випуск има доста деца от ПЧМГ.

# 449
  • София
Интересно ми е колко седмокласници от ЧУ  имат тази цел?
И аз се интересувам от отговори и мнения по този въпрос.
Ами ето на, моят седмокласник, например. Категорично не искаше АК. Изкара супер резултат на мат. и доста добър по български. Балът му стигаше за навсякъде, както се оказа след като излязоха класиранията, в Испанската е на първо класиране по първо желание. Горда съм с постижението му, нищо че гордосста е смъртен грях Wink
П.П. 50% от съучениците му (от неговия клас) също предпочетоха държавни гимназии и то не заради лоши резултати на изпита за колежа.

Общи условия

Активация на акаунт