СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 4

• 28 190
  • 759
  •   1
Отговори
# 315
Наистина няма смисъл да се гледат и четат истории, които да ни плашат. Всяко раждане е различно и няма нужда да се настройваме предварително. Предполагам всеки иска естествено раждане, но в крайна сметка ако трябва и секцио ще бъде Simple Smile важно е бебето да е добре. Подгответе се и за естественото раждане и за секциото и бъдете готови психически за всякакво развитие на раждането, за да не се разочаровате от собствените си нагласи накрая Simple Smile Болката я има и в единия и в другия случай, но по-често болката е породена от страха в нас, затова търсете спокойствието Simple Smile

Иначе, за тези от вас които се интересуват какво да четат, ще споделя няколко източника.

За съвети относно кърмене гледам лекции, блогове, публикации на Елена Василева, Ася Демирева, Хедра (книгата "Всичко за кърменето, или почти всичко, но практично" е моята библия на кърменето в момента, чета я бавно и с огромен интерес).

За раждане: Олга Дукат, Ася Демирева, Слънчогледи (все още не съм посетила нито една лекция, а е крайно време), Бриджит Тейлър (дула) -> https://www.youtube.com/channel/UCsqMRhkuuI5aiJAVxgUpgbQ/videos има страхотни видеа с информация за раждането, като на мен ми действа доста успокояващо да я слушам Sweat Smile

По темата какво ни е нужно за първите 3 месеца след раждането съм гледала почти 30-40 различни видеа на различни влогъри от цял свят. Интересно е да видиш кой какво е използвал. Има и жени с минималистичен начин на пазаруване като тази https://www.youtube.com/watch?v=eWjousYWUIU

За бременността и промените, които настъпват през 9те месеца и след раждането следя Expecting and Empowered, което е създадено от две сестри Amy Kiefer и Krystle Howald. Кристъл е физиотерапевт, която се занимава основно с бременни жени и им помага при болки и проблеми настъпили по време на бременност и след раждането. Имат профил във инстаграм @expectingandempowered където всеки ден споделят информация за различен проблем с нагледни примери как се получава проблема, какво да правим за да не боли и как да се коригира. Аз съм им писала няколко пъти и винаги са ми отговаряли, въпреки хилядите хора които ги следят и им пишат. Всичката тази информация я споделят безплатно и мисията им е да помагат на жени като нас, защото в действителност тази информация не е достатъчно разпространена Simple Smile

Надявам се всеки да намери по нещо за себе си и приятно ровене Simple Smile

# 316
Моля, който чете такива истории да ги запази за себе си и да не натоварва останалите с негативи! Достатъчно стрес си имам, че и тук да чета такива неща, които с нищо, ама с нищо не помагат, а даже напротив. Какво е това филмиране, какво е това чудо?! 

# 317
  • София
От страшните истории няма много полза, но пък от положителните има. А още по-полезно е да четете за етапите на раждането, какво кога се очаква да се случи, различните усещания през различните етапи. Как да облекчим болката. Как правилно да напъваме. Преди първото ми раждане четях статиите (не толкова историите) в "Естествено" и "Естествени идеи". Изчетох цялата библиотека на bg-mamma за кърменето. Освен книгата на Хедра, която  jomm е препоръчала, друга много добра е Книга за кърменето.
Не е излишно и за секциото да се подготвим - в конкретната болница каква е процедурата, кога става раздвижването, кога дават бебето и разни такива дреболии, които обаче внасят спокойствие, че знаем какво следва.
Акушерски кабинет "Зебра" също имат хубави курсове (платени са). На мен и училището на Елена Василева (Училище "Ма-Ма") ми допада като препоръки - имат безплатни и платени лекции.
Темите "Смешно ли е раждането" и "Маймунската тема" също помагат за разведряване на настроението Simple Smile
Не се филмирайте, момичета. Важно е да сме спокойни и подготвени за хубавите мигове, които ни очакват.

# 318
Извинявам се, бях малко рязка в по-горното си мнение...Дано всички сме добре и всичко да мине, като по вода!

# 319
Здравейте и от мен! Днес бяхме на преглед и понеже някой питаше за теглото - 28с+3д бебка е 1200гр. Казаха, че е съвсем нормално, просто не е едро бебе. Правихме и доплер, всичко е супер. За съжаление си беше качила и двата крака пред лицето и не можахме да направим снимка.

# 320
Аз питах. Днес си отидох в крайна сметка при моята докторка и я измери 1207 грама в 28+1 ден. Съвсем среден размер с дълги крака Simple Smile. Този другия само ме стресира, ама аз съм си виновна, че не проявих търпение да си почакам моята да се върне. Успокоих се, иначе много го мислех

Последна редакция: пт, 21 юни 2019, 08:35 от DES_123

# 321
Включвам се и аз. Сега излязохме от кабинета. Мина последната ни фетална морфология  и нашия мъж е 1,360 кг. в 29 г.с. Щастлива съм, че всичко до момента е наред, макар че съм с малко скъсена шийка. Но пък сега ми се е паднало да полежавам, че после няма.

# 322
Момичета, на някоя от вас налагало ли и се е да прави консултация с ортопед по време на бременността? Понеже съм се родила със сериозна луксация на левия крак, която с каиши и рехабилитация все пак е преодоляна, АГ-то ме изпраща за консултация с ортопед дали това крие рискове за естественото раждане. Ако някой е правил консултация в София, бихте ли споделили контакт на доктор ако сте останали доволни от прегледа ☺️

# 323
Здравейте и от мен!
Напоследък хич не пиша, но съм адски изморена и нямам желание за нищо... Sad
И ние бяхме на преглед тези дни. За 28гс-4 ден бебчо го измерват 1230гр. Отново казаха, че върви напред, пък чета, че и сред вас има с подобни размери и всичко е наред. Simple Smile
За пръв (и доколкото разбрах последен) път ми измериха шийката - около 4см.
Краката ми започнаха да отичат от миналата седмица, много е гадно. Казаха да ядем белтъчини - изварата много помагала, аз още не съм пробвала.
Днес ще опитам да си запазя час за последната ФМ. Ще звъня в Щерев. Някоя мама, ако има препоръки ще съм ви благодарна! Simple Smile (При д-р Стратиева има часове чак след 22.07.)
И аз чета още от съвсем рано темата "смешно ли е раждането", големи смешки има. Grinning Лошите истории мисля да ги пропусна.
Извинявам се за дългия пост.
Приятен ден! Hug

# 324
Добро  утро ! От няколко дни от едната ми гърда усещам много силна пареща болка! Ареолите са се променили (което е нормално), но болката е пареща и силна особено след обяд до късно вечер! Студена вода ми действа добре, но не мога все да съм на чешмата! Всичко я дразни - дрехи, сутиени, допир какъвто и да е!
Имате ли подобни оплаквания?
 Другата седмица съм на преглед, но реших да споделя с вас!

# 325
Добро  утро ! От няколко дни от едната ми гърда усещам много силна пареща болка! Ареолите са се променили (което е нормално), но болката е пареща и силна особено след обяд до късно вечер! Студена вода ми действа добре, но не мога все да съм на чешмата! Всичко я дразни - дрехи, сутиени, допир какъвто и да е!
Имате ли подобни оплаквания?
 Другата седмица съм на преглед, но реших да споделя с вас!

За гърдата ще ти помогне компрес с риванол Simple Smile поне до прегледа ще облекчи.

# 326
  • Стара Загора
Мен пък много ме сърбят гърдите и около зърната и като цяло цялата кожа. Мазах с кремчета, да не би да се е изсушила кожата, не подейства, смених и праха за пране, да не би да е от това дразненето, пак не се получи. И сега съм ги оставила така. А не съм сменила размер на сутиена, да си каже човек, че може да е от разтягане. Вие идей имате ли?

# 327
Е от разтягане, няма от какво друго. Мажи нещо овлажняващо и не мий гърдите със сапун. По едно време и мен ме сърбяха най-вече бедрата. Взех да мажа това мазило против стрии на Palmers и ми мина.

# 328
Аз нали имах по едно време сърбежи и обриви, добре че прочетох за измивното олио Atoderm на Bioderma направо се родих! Всичко ми мина. Препоръчвам не с две ръце, ами и с два крака, че то беше голям ужас!

# 329
Ние бяхме на преглед на 19-ти. Тогава бяхме в 27+4 г.с. (аз нещо пак не съм брояла правилно седмиците и си мислех, че съм в 26-та още), а бебка върви смело със седмица напред. Доктора не можа да я измери на дължина, но на тегло излезе 1,189кг. Бях във шок, защото не излежда да имам 1 кг бебе в мен, но явно така вървят през тази седмица, като чета и тук. Беше главично застанала, но май се обърна леко настрани днес. Ще видим, доки каза да не се притеснявам и ще си застане нормално.
Краката ми леко се подуват, но за горещината тук всичко е добре - казаха да си пия по минимум 2л. вода на ден и да не се притеснявам. Кръвното е също в норма. Няма да ми се прави обременяване за момента, но доки посъветва да ходя и да правя нещо друго по-активно, освен да стоя седнала. Както на работа, така и вкъщи.
Междувременно аз реших да си изпера килима, който купихме за новата квартира. Вместо да го нося някъде, го изпрах на ръка, както с баба правихме едно време. ММ ме гледа като тряснат с влак вечерта, като му казах. Ем 20 минути с няколко почивки и килима беше изпран и съм щастлива, че го направих сама - достави ми някакво вътрешно удовлетворение, че напоследък никаква ме нямаше в тия неща. Този път ми дойде енергия, заредих се в двата ми почивни дни.

За овлажняващо олио, аз съм с това и съм доволна: https://www.bio-oil.com/uk/uk-en Няма сърбежи, няма обриви и се отразява много добре. Сутрин слагам крем, за да попие по-бързо преди работа, но вечер слагам обилно от олиото и изчаквам да попие хубаво, преди да сложа дрехи. За сега няма стрии по корема, нито сърбежи и т.н., но да видим.

За четивата, чета тук някои теми, които ме интересуват, следя и момичетата от тази година, които са родили вече (Януарските до Юнските мами всички ги чета, като имам време) и започват да споделят опит. Иначе имам 4 книги вкъщи, 3 за бебето, хранене, болести и т.н. и последната за бременността и какво се случва всяка седмица(на английски). Ще споделя заглавията, като се прибера, ако не забравя. 

Общи условия

Активация на акаунт