Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 юни 2019, 09:34 ч.

Четвъртокласници 2019/2020г.

 • 13 860
 • 313
 •   4
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 520
Това са и моите страхове. Ние сме малко градче, с не особено натоварено движение и пак има жертви на пешеходните пътеки. И не само това, и злонамерени хора ме плашат, в главата ми само страхотии.

# 31
 • Мнения: 627
Аз моето го държа доста изкъсо и още не го пускам сам навън. Причината е най-вече в сестричките му. Излизаме винаги заедно. Е, почнах да го пращам понякога с поръчки до някой магазин да купи нещо. Но да го пусна да играе сам, а сестрите му да стоят затворени вкъщи, няма начин. Като сме навън също го ограничавам до къде да ходи, защото те все са му по петите. Ако хукне някъде, 100% и те ще отпрашат с него. Иди ги търси после. Пък с тези коли... Уж не сме голям град(90хил.), пък е пълно с коли. Как да знаеш кой шофьор ще те пусне да пресечеш и кой не?! Имала съм случай - пресичам с децата. От едната страна човекът спира, излезли сме на пешеходната, стигаме средата на пътя и ... от другата страна колата профучава пред нас вместо да спре!

# 32
 • София
 • Мнения: 979
Тази година ходи сам на училище и се прибира, на 100 метра от блока е и една улица само се пресича. Но площадката е зад блока, няма да го виждам, и също се чудя и притеснявам. Сестра му е почти на 9 и също ще трябва да я пусна. Той пък ми е страхливичък, доскоро не искаше да иде сам до магазина, а сега се чувства уверен да излезе сам. Май в мен е проблемът, не в детето.
А как комуникирате? Ако го пратя с телефона и колелото, едното няма да оцелее 😁

# 33
 • Мнения: 2 844
От края на втори клас детето се прибира само от училище. Пресича на три места, но не е натоварено движението. Преди да я пусна, обаче, имаме дълъг пешеходен опит - може би година, по 3км през ден, по натоварени пешеходни пътеки - до извънкласна дейност, която посещаваше.  Девойката придоби добри навици. Стъпва на пътеката и чака колата да спре, чак тогава пресича, оглеждайки се постоянно. Създаде си навик, затова съм сравнително спокойна. Отделно аз никога не пресичам сама или с децата извън пешеходни пътеки, независимо колко бързам или ми се налага да обикалям. Не пропускам да покажа на децата такива преминаващи, обяснявайки защо това е лоша идея. За момента е достатъчно.  
Пускам детето да ходи само на английски език, сравнително близо, но с по- сериозно пресичане, справя се. В началото я водих, докато свикне.

Телефоните - има два. Един смарт за у дома и един с копчета - за парка. Там се пръскат, играят с водни балони и прочее, затова ходи с обикновен телефон, но няма драма с това. Носи го в чанта през рамо.
От началото на ваканцията и давам пари два пъти седмично - в понеделник и четвъртък. Ако ги профука преждевременно- да се оправя. Веднъж гледа сестра си, докато ядеше сладолед, не беше приятно, но не и дадох пари. Време е да се научи да си прави сметката.

sve,
Преди седмица един баща скри колелото на дъщеря си,  защото го беше оставила на площадката и хукнала нанякъде.. Голямо колело, скъпо. Поплака си девойката, направо изпадна в ужас. Ама и ние,  възрастните, седим като тикви и мълчим, ни чули, ни видели. Дали ще си остави втори път колелото? Едва ли.😏
Уроци. С приказки не става, опит трябва.

# 34
 • София
 • Мнения: 1 309
Това с колето е гадно и не бих го причинила на детето си повече. Правила съм го веднъж с друга ценна вещ. Не мисля, че имаше резулт, а детето наистина се уплаши. Гадно е.

Моите девойки не стоят сами, така че не им оставям седмична сума засега. Ако имат нужда от нещо си искат. Миналата година започнахме с бъдещата четвъртокласничка, но в един момент тя сама се отказа (защото иска да спестявам за къща JoyStuck Out Tongue Winking Eye).

# 35
 • София
 • Мнения: 979
И на мен са ми крили колелото като малка 😁 Какъв срам брах!
Моите получават по 2лв на учебен ден, големият получава 10 в понеделник. Много добре се справя. Малката тази година ще започне и тя да получава седмично и ще има проблеми обаче сигурно 😊
Ще търся телефон с копчета явно, хареса ми идеята.
Бях свидетел преди няколко дни как едно "готино" момче, току-що запознало се с друго момче, го кандардисва да ходят в градинката на Хилтън - сигурно 4-5км са до там. Малкото казваше, че ще го викат скоро за вечеря, а големият натискаше как "ей тука хващаме тролея и сме там". Видима възраст 11-12 бих казала, нищо че единият беше 1.40, а другият 1.70. Та от такива се притеснявам, дето ще искат "ей тука близо" да отидат 🙄

# 36
 • Мнения: 5 346
И аз като Хоуп мисля, че повечето неща се учат с опит - за съжаление. Все ми се ще да ме чува повече.
При нас са няколко деца и се надявам ,че груповата съвест работи.
Ходи с телефон. Смарт е ама друг няма и не мисля да купуваме. Ако го потроши ще го мисля.

Най - важното е да не излизат от квартала. Определеният периметър от няколко улици.
Един от дните каза ,че ще играят на нашата улица. Аз час по час тичам на терасата да ги видя дали са долу. На едно от излизанията ги няма - сърцето ми се обърна. Добре че сме височко и ги виждам на другата улица карат скейт борд по средата. Мисля ,че са достатъчно големи да се пазят сами от колите.
Дето има една приказка: Да не ти се случва това дето го мисли майка ти Simple Smile

Иначе от почти година ходи в кварталният плод и зеленчук да пазарува. Така трупа опит /като да различава пресен лук от пресен чесън Simple Smile/ и се учи да си прави сметка на парите. Един път се прибра без морковите от поръчката щото си купил ядки и парите не му стигнали.

Сега му давам по 2 лева....все не стигат. Пазаруват всички деца от едно определено квартално магазинче. Собствениците познават родителите и като минеш...все нещо доплащаш. Тази седмица 1,50 лева доплатих че не му стигнали Simple Smile

Сетих се нещо та се редактирам Simple Smile Непрекъснато повтарям да не тръгва на някъде без да ми се обади. Ходили до магазина за сладолед но нямало от този дето искат. И решили да отидат на съседен. Звъни ми от някакъв непознат телефон да ми каже ,че ще отидат само да си купят сладолед и че си е забравил телефона у дома. Оказва се ,че помолил съседка от съседният блок която била с бебето си отпред да й ползва телефона.

Последна редакция: чт, 13 юни 2019, 11:50 от Hope for Two

# 37
 • Мнения: 367
И  на мен ми е болна тема излизането сама. Тя добре се справя, аз се притеснявам, но си мълча. Ходи сама до танците си при хубаво време, пресича се  на 2 места, едното е пешеходна пътека, другото със светофари. В началото вървях тайно след нея, сега вече и сама си ходи, но не е далече от вкъщи. Ходи да пазарува в кварталния ни магазин (отново има пресичане на същата улица с пешеходна пътека), там ме е страх от колите на паркинга повече, но се оправя. Слиза сама и пред блока, но с децата от блока играят само на площадката пред него. Говорили сме за моето детство и каква свобода имах навремето аз самата, старая се да не ограничавам и нейната, но в рамките на разумното. Няма вечерен час, но имаме негласно споразумение като започне да се смрачава лятото и не мога да я видя от терасата да си е вкъщи, както и да се играе там, където мога да я виждам, спазва се. Като цяло е отговорно дете, на което може да се разчита уж, но няколко родителя хвърляме по един поглед на площадката или има дежурен някой долу.

# 38
 • пак там
 • Мнения: 1 859
Направи ми впечатление - давате по 2 лв на ден на децата. В нашето училище столът е 2,50 лв. Синът ми е по цял ден. И ако трябва да си вземе нещо допълнително - не му стигат. Искам или не - налага се да давам повече пари, за да не стои гладен.

# 39
 • Кърджали
 • Мнения: 3 289
Дъщеря ми получаваше по 1 лв на ден досега. За догодина не знам колко ще и давам, ще видим. Стола го плащам аз в началото на седмицата, имат и от безплатните закуски /които в повечето срлучаи ги яде/. Така че този 1 лв на ден е за да си вземе нещо допълнително, ако все пак огладнее по някое време. Предостатъчно и е.
Един път направи глупостта да си вземе нещо безсмислено, някаква глупост, която други деца са били купили. Като я взимах беше гладна. След един разговор /с по - сериозен тон/ разбра грешката си и повече не го е повтаряла.
Пращам я д магазина, пресича се една улица, но не е натоварена. Пред блока понякога излиза да кара ролери или да си играе сама, но рядко. Наскоро гостував на приятелка след училище.
Гледам да и давам свобода, която все пак е придружена с отговорността да се обажда. Да ходи или да се прибира сама от училище и разните курсове засега не може да става на въпрос, живеем прекалено далеч. Трябва да мине целия град, колкото и да е малък града, пак си е далеч.

# 40
 • пак там
 • Мнения: 1 859
Да, виж, за това не се бях сетила. При нас всяко дете си носи парите за столова ежедневно.

Моят се опита два пъти да стигне до училището с колело. Първия път успя на отиване, но на връщане изплака да ходим да го вземем, явно се беше объркал. Втория път геройски се справи и на връщане.

Има "майки"-часовник, та държахме връзка. В София сме, училището е на другия край на квартала, има една доста голяма и натоварена улица. И знам, че иска от четвърти клас сам да се прибира, ама ми се свива сърцето...

И да допълня, пуснах в общата тема, но ми се струва, че тук ще има повече шанс.

Опитах се да прегледам наличните учебници за 4-ти клас в опит да намеря по-малко обемен и без учебни тетрадки и помагала. Не съм сигурна, че успях да прегледам всички налични - те не са малко, а и комбинацията учебник/тетрадка/помагало понякога ми се губи.

Та моля, ако някой знае кой учебник е с по-малък обем (не откъм информация, а с по-малко картинки, с по-малки букви, с по-компактна организация) или без учебни тетрадки, нека сподели!

Говоря основно за БЕЛ и математика, но и за другите ме интересува.

Последна редакция: пт, 14 юни 2019, 01:42 от Рися

# 41
 • София
 • Мнения: 4 634
Моят човек се прибира сам от началото на втори клас, защото така се случи, че ми преместиха офиса и просто нямаше как да го вземам навреме. 10 мин, в квартала, оправя се. Тази учебна година, като беше първа смяна, прибираше и сестра си (1 клас). Но като е втора смяна си ставаше тъмничко, та ходехме да ги прибираме.
За джобните много ми е на кантар положението. Имат закуска в училище, вземаме купон за обяд и носи чанта с храна от къщи. Все пак е 11 часа в училището... Ако дам пари, ще се изхарчат за боклуци от лавката. И като цяло не давах. Но сега се чудя дали да не почна...

# 42
 • Мнения: 5 346
Направи ми впечатление - давате по 2 лв на ден на децата. В нашето училище столът е 2,50 лв. Синът ми е по цял ден. И ако трябва да си вземе нещо допълнително - не му стигат. Искам или не - налага се да давам повече пари, за да не стои гладен.

Ние му даваме сега за лятото, когато излиза сам. Да си купи вода, сладолед, някой боклук Simple Smile
В училище пари не носи. А и до лавката ходят само от 5 ти клас нагоре.
Закусва у дома. В учишище има закуска и обяд. Носи си и кутия - обикнояенно плод и нещо дребно. Безимно ми е това непрекъснато ядене като бебе на 3 часа.
Закусва у дома в 7. В 9.30 яде нещо плод,  дребно. В 12.30 обядва....естествено не е гладен и пропуска половината обяд дето плащаме. В 15.30 яде слдобедна закуска.
Мисля догодина да му спра кутията...пък ще видим.

# 43
 • София
 • Мнения: 6 977
Не давам джобни, защото имат две закуски и обяд през деня. А и в училището няма лавка откудето да си купува разни неща. Сутрин все още я оставяхме на бусчето, защото я взимат от съседната улица (около нас улиците са еднопосочни и настава голяма обикаляне), но следобяд я оставят пред нас и тя сама се прибира.
Ходи да пазарува до пазара, до магазинчетата около нас, но не я пускам сама в парка, все още ме е страх.

Нашите деца не са ли първите по новата програма? Не съм гледала специално, но и не помня да съм попадала на издадени нови учебници, а за старите трябва да проверите доколко съвпадат с това, което ще се изучава от будещите четвъртокласници.

# 44
 • Мнения: 367
Аз давах през годината джобни за нея си, веднъж седмично 3-4 лв (или при поискване), но тя си закусва вкъщи, в училище имаха плод/зеленчук или някаква закуска, която не ядеше, на обяд си обядва вкъщи. Тези пари ги използваше, ако си забрави водата и с нейно приятелче имаха традиция в петък да си купят нещичко от лавката (барни, шоколадче и пр.). Два-три пъти е купувала и някакви съвсем безсмислени работи, но като цяло си ги спестява. Нямам идея за какво. Последният път беше дала от нейните си пари за подарък за рождения ми ден. Порасват децата. Добре, че от гушкавите, та все още идва да си я гушкам. Някой път ми липсва градинския период. Друг път толкова ѝ се радвам, може да водим разговори за големи, което още няма как да стане със сестра ѝ Simple Smile
За учебниците ние сме първите по новата програма и все още няма къде да се намерят новите. Учителите се регистрираха тези дни в системата за оценка на новите учебници, така че и те още не са ги разгледали. Май по математика видях, че в 4ти клас липсват обикновени дроби по новата програма, а по старата по спомен ги имаше, но не съм се задълбочавала да сравнявам. Няма как да го променим.

Общи условия

Активация на акаунт