Тема за бързи въпроси и отговори - Всичко за нашите деца - Училищен блиц - Тема №3

• 36 246
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
При нас вече има лични шкафчета и за прогимназиалния етап (за начален си имахме отдавна), но те не решават проблема с тежките раници. Много малко неща могат да се оставят, основно по физическо. И пак не винаги е удобно, защото тази година физическото на малкия все се пада след час на първия етаж, а шкафчето му е на четвъртия и съответно след физическо пак е някъде на долните етажи. Ако иска да не разнася платненки, трябва да търчи четири етажа да ги взема/оставя.  Учебниците си трябват вкъщи за учене. В училище почти не се ползват. Ако учителят иска да онагледи нещо, може да ползва мултимедията. Имат във всяка стая. Или пък децата да си ги сложат на таблети и да погледнат там, ако толкова пък трябва да разгледат някоя схема за две минути. Въпреки всичко това, изискват от децата да носят хартиените учебници. Тези по английски и математика сигурно тежат по едно кило. Отделно купищата ненужни учебни тетрадки. Само по физическо дето не са измислили още, но пък тук във форума съм чела за случаи на изискване на тетрадка за работа в клас по този предмет. Как не са се сетили, че трябва още една и за домашни.

# 256
  • пак там
Нещата, които моят четвъртокласник носи по български език в училище, са следните:
 - учебник по БЕ;
 - читанка;
 - учебна тетрадка по БЕ;
 - учебна тетрадка към читанката;
 - тетрадка за работа в клас по БЕ;
 - тетрадка за домашна работа по БЕ;
 - тетрадка към читанката;

Миналата година имаха и
 - тетрадка за извънкласна работа по БЕ.

Но тъй като класната още не се е появила, засега не мога да потвърдя и наличието на тази тетрадка.

Общо къмто 3 кила. Пита се в задачата: защо не може да се използва 1 учебник по БЕ с една обикновена тетрадка, или хайде - две. Това е половин килограм.

Отделно читанката се води предишният предмет "литература". Ама да си е отделен предмет, защо да влачат всеки ден тия три кила, когато учат или единия, или другия предмет?

Да не говорим, че учебниците приличат на комикси - на една страница картинки, и само 2 реда текст. Децата ни не са идиоти все пак.

Учебникът по български език (който трябва да развива уменията на детето да говори правилно на езика) - първа страница: тестове. Ами задай ги тези въпроси отворени - да говори детето, да се учи да си формира мисълта!

Слава богу, този срок поне е разпределена нормално програмата. Че миналата година беше - два часа народни танци и след тях - физическо.

# 257
  • София
Нашите имат и две помагала само за БЕЛ, както и комбинират четене с български, та се носи пълен комплект... Ужасно е.

# 258
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
рися, покрай акцията за по-леки чанти разбрах, че не може. това са едни пари, дето никое издателство не иска да ги изпусне.
и мисля, че забрави помагалата по БЕЛ и папката с тестовете Wink
това, което ме разби бяха  тестове - до четвърти (трябва да си припомня как беше в 5 клас), децата трябва да слагат тикчета или минуси и да свързват със стрелки.

# 259
Да, вчера гледах домашната по литература в учебната тетрадка. Картинки, елементарни въпроси и няколко реда за отговори. Това би било подходящо за 1 клас, но за 4 е нелепо. А за тестовете просто нямам думи. Бих ги забранила. По метода на изключването винаги ще го направиш задоволително. А да говорят, разказват, пишат не могат добре.

# 260
Нашите имат и две помагала само за БЕЛ, както и комбинират четене с български, та се носи пълен комплект... Ужасно е.
И при нас така. Един час български език, един час литература. Най-весело е в единия ден, когато имат  ФКРК в тетрадка 2, която се комбинира с учебник по БЕЛ. Моята първата седмица не разбрала в кой ден е тази тетрадка 2 и я забравила. Писала си съчинение /повествование или описание по избор/ в нормална тетрадка с широки редове голям формат, че такава се иска. Успяла за един час да сътвори цяла голяма страница със 3-4 грешки. След това се наложи да препише текста в тетрадка 2, че класната ги искала там и само там щяла да проверява. Ами текстът в тетрадката е орязан, че място няма. Загуби се половината от изразността и богатството на изреченията, които беше използвала, изчезнаха и местата, където можеше да сгреши. Кому е нужно по това бивше РАЗВИТИЕ на речта да има точно определена тетрадка, че даже и с думи за подсказки. Как пък едно време не се налагаше да пишем преразкази и съчинения в специални тетрадки и карахме с по един сборник от 1-3 клас, 4-5 бяха също обединени и по БЕЛ и математика, а сега 100 тетрадки и още толкова сборници? 
По английски за 4ти път ни се сменя учителката по английски, тъкмо си харесахме миналагодишната - изискваща и даваща - и хоп хайде пак нова. Новата: всеки ден да се носи - учебник, тетрадка към учебник, тетрадка за работа в клас, тетрадка за домашна работа, тетрадка-речник и не може да са по-малки от 60 стр. Какво ще стане, ако са по 20 и ги сменя като свършат както правеше миналата година?  Вече били големи и имало много за писане, колко ли ще натежат 120 стр допълнително?
Ами на моето дете много - 5-7 кг само учебници и тетрадки/сборници без други екстри, как да ги носи всеки ден при нейните 22 кг. Да свиква, че занапред и по-зле ще става.
Оплаках се.

# 261
  • София
Абсолютно вярно наблюдение и опит имате - малкото редове във фабричните учебни тетрадки ограничават мисълта на децата. Те повече мислят как да се съберат в бройката редове, отколкото да изразят това, което искат.
Не зная защо много от учителите по дефиниция се съгласяват с писането в самата учебна тетрадка, вместо децата да си предадат съчиненията на нормален лист. Не им се носи ли, какво? На никой изпит по-нататък децата не са с ограничение в редовете. Много от нещата са въпрос на желание от страна на учителите мъъъъничко да помислят.

В работата си съм забранила тетрадките с редове, особено с тесни и широки редове. Децата пишат само на бял лист. Да видиш как след системни упражнения се научават да държат правия ред, да пишат буквите по- равни. Почеркът е до голяма степен продукт от биологичните особености на индивида - размахът и големината на буквите са продукт на нервната и мускулната дейност. Редовете създават сериозен проблем на децата с по-едър почерк, а тесните и широки редове са направо тормоз за тях. На училище пишат така, както искат учителите, но при мен само на бели листа.

# 262
  • Майничка
Писането на бял лист е чудесна практика, на всички езикови олимпиади и на повечето изпити беловата е на такъв.
Иначе ограничението в редовете може би е тренировка за брой думи на изпитите по език, ама надали.😬

# 263
И друго. Писането в учебна тетрадка е много удобно за енергоспестяващите деца. Зададен е един обстоен въпрос по четене и моят внук, например, отговаря с 3-4 думи. Ходи му обяснявай, че щом в тетрадката са оставили 3-4 реда, значи се предполага да ги изпълниш. Ама бил отговорил. Да, отговорил е, но не е като да развие една мисъл на лист.

# 264
  • пак там

и мисля, че забрави помагалата по БЕЛ и папката с тестовете Wink

Права си, забравих ги! Ама като само сме ги платили, а още не сме ги видели... Ама щели да ги купуват чак, когато всички платят. Демек - никога. Да ги видим, че чак ми стана интересно на родителската. Ама реших да не се бъзикам с будната родителска маса.

# 265
  • Варна
Радвам се, че намерих темата. Втриса ме от всичките тези "помагала", сборници, учебни тетрадки и прочие. Помагалата се увеличават, а децата все по - неграмотни стават, защо ли. Аз имам идея как да се намали обема на носенето на чантите. За целия клас се купува 1 брой от съответното помагало. Копират се страниците в брой колкото учениците. Прави се комплект за всеки ученик, който стои в госпожата. Всеки ден госпожата просто вади и дава на децата съответния лист, където ще се работи или го дава за домашно. Така ще се разнася 1 лист, а не цял тежък сборник, примерно. Смятам да го предложа. Стига вече купуване и мъкнене, писна ми! Какво имахме ние едно време - учебник и тетрадка. А сега, урока предаден - непредаден и оправяйте се вкъщи.

# 266
В друга тема бях писала как в училище, където родителите нямат възможност да купуват помагала не се използват, а учителите задават задачи и си се пише в тетрадките. Малко извън темата, понеже съм в чужбина, но тук точно така се процедира. Децата имат папки за домашно, всички задачи са копирани и децата носят по лист-2 на предмет. И като цяло раниците не тежът колкото тези в България 😯

# 267
  • София
а авторските права? Познай как в училище учител ще се навие да прави такива неща, за да могат успешно да го атакуват. Аз също не искам толкова помагала, обаче и копирането не е редно и не вярвам едно семейство да не може да отдели пари за помагалата. Ако има пари за екстри като цигари, кафета, алкохол или смартфон (защото има и обикновени, не смарт), значи може и да отдели 50 лева за помагала на година. На мен ми е било крайно неприятно, когато навремето ставше въпрос да се съберат по 20 лева за дете за помагала как имаше родители, които отказаха да дадат, защото били бедни, били ненужни помагалата, а навън запалиха цигара. Една кутия цигари е поне 5 лева, как му досвидяха 5 лева за тестовата книжка по български.

# 268
  • Пловдив
Учебниците и тетрадките са направени с цел печалба.Така ,че няма да се премахнат или ксерокопират.Моето предложение би било да са в повече поредни части.Така би се намалил броя страници носещи се в раницата.
Нашето дете се оплака ,че госпожата се обръща към него с фамилията вместо с името.А днес пък въобще го нарича с друго име.Според съпруга ми трябва да оставя първокласника сам да се оправя ама аз като майка май не мога да трая.Вие как мислите,че трябва да постъпя ?

# 269
Има сайтове с качени сканирани помагала от първата до последната страница.
Една бърза разходка из наборните теми показва за какво количество помагала става дума и каква част от тях остават непопълнени. За качеството, недостатъчното място за попълване на отговори и решения и грешките в тях от въвеждането на новите учебни програми насам дори не ми се отваря дума.

Общи условия

Активация на акаунт