„Zero waste“ и „Plastic-free“ като начин на живот – струва ли си?

• 38 760
  • 921
  •   1
Отговори
# 405
За зеленясалото дъно на стъклената бутилка, (не го давам като пример за подражание, просто ми мина на ума като разсъждения и го споделям) присетих се, че до преди 30-ина години хората в съвсем забутаните малки селца са живеели със стомни в къщите си (от глина или пък стъклени). Аз съм виждала такава стомна, и да - дъното й леко зеленееше, за отровени в семейството не се чу. Хората са ходили на чешмата един път на ден-два, от стомната само се е пиело или взимало за готвене, държала се е на хладно и тъмно, "прясна водица". Отвреме-навреме, момата ще се спъне в някой камък на път за чешмата и ще разбие стомната на 100 парчета. (това е било вместо "рециклиране") Хайде, купувай нова стомна на следващия пазарен ден. Тия хора със стомните са ни оставили на нас 0 пластмасов боклук.

За други неща, които ми идват на ум - в Копривщица все още има работещи чешми, от които копривщенските баби си точат вода за пиене през ден-два, в туби или бутилки, които ползват многократно. На по-старите има запазени и метални чаши на синджир, да имаш и от какво да пиеш. Там е пълни с чешми, повечето пресъхнали, но забележете как се е променила нагласата към здравословното - преди 100-150 години като ти се случи голяма сполука в търговията, заможването, спечелена битка, за да си прославиш името, вдигаш чешма. Не събираш народа на банкет с много калории, а вдигаш чешма за вода (0 калории). Не вдигаш паметник, а чешма! Помагаш и на другите да пият, да са хидратирани и те, и конете им,  пък и умити да ходят, да не миришат лятото, да е хладно по улиците, да се срещат хората на чешмата, да обменят инфо, примерно да си говорят за бъдещето - дали тез тежки стомни и менци някой ден няма да ги заменят с нещо леко и пластмасово... Хехе. Та, копривщенки така си карат - от чешмата в тубичката, привечер излизаш, наливаш. Тези в Хисаря и те така правят, един налива туби за цялата рода, че и за цялата улица даже. Във Велинград също има чешми по улиците, с чиста планинска вода, че и работят. А други хора от малки градчета ходят по разни аязмо-та, извори, манастири и си наливат от там за цялата седмица. В този смисъл, София не е България. И може би има какво да се вземе като модел от България? В гореща страна като нашата е полезно да има много чешми (от извори). Имаме и вода в България, не е като да нямаме. Може би това трябва да се иска от градинки, паркове, обществени пространства?

А за това дали една птичка може да направи пролет...  Може ли една от любимите ми актриси в Англия да направи промяна? Ами може, да. Записаха страхотен клип към кампанията Give your plastic feedback и хиляди хора затрупаха супермаркетите с мнението си, написано върху пластмасови опаковки. Може ли съседката, която пазарува в един от тези супермаркети да промени нещо? Ами може, да. Спря да купува опаковани в найлони продукти, за които не се налага да са опаковани, или пък ги "съблича" там на място и оставя найлона на касиерката. Супермаркетите почнаха да откликват на новите потребности на потребителите си - опаковат по-малко, започнаха да използват торбички от някаква царевична смес, разградими и т.н. Може ли една учителка нещо да направи? Ами тази по география на дъщеря ми, може. Задели 5 учебни часа, в които страхотно мотивира децата да се запознаят с проблема и да пожелаят нещо да сторят. Не можем да знаем - може пък тя да се случи да е учителка на бъдещия министър по екология? Може ли една майка да направи нещо? Ами може, да. Хващаш приказката за делфинчето и кита и по подходящ начин обясняваш на детето как всички в океана страдат от пластмасови торби, бутилки и играчки. Може ли 90+ годишния Дейвид Атенбороу да стори нещо? Ами каза човека 5 приказки на музикалния фестивал и всички там се постараха да оставят по-малко боклуци. Може ли 16 годишната Грета нещо да стори...

Последна редакция: ср, 11 сеп 2019, 14:46 от Маpи

# 406
Много обичам чешмите и се възхищавам на хората, които са ги правили.
Това е насред нищото в Родопите, а в софийските паркове почти няма чешми и от съществуващите една част не работят, което пък увеличава потреблението на пластмасови бутилки.

# 407
  • София
Специално в Родопите винаги се впечатлявам от наличието на множество работещи и добре поддържани чешми насред нищото, наистина. В София човек може да обикаля с часове и да не намери работеща чешма, а уж под нас е пълно с минерална вода. Sad

# 408
  • София
Аз приемам, че Кати и Андриел леко ни провокират. Ето втората каза, че не потребява много, а Кати, че ползва една и съща бутилка от 1,5л. в продължение на цяла седмица, а 11 литровата цял месец (поне доколкото схванах).
Сега не знам какви са съобръженията за повторната употреба на бутилки.
Аз ползвам стъклена бутилка, защото в нея си наливам директно вода от водопровода у дома, но така знам колко съм изпила. На работа ползвах обикновени чаши и пак вода от чешмата в стаята (не в тоалетната).
Децата ми ползват олекотени бутилки за многократна употреба, напълнени отново у дома (не в тоалетната в училище). Каква е разликата между запечатаната бутилка с вода и налятата от дома? Все мъкнеш толкова колкото ще изпиеш, ако не я купиш от лавката в училище и не я хвърлиш, непосредствено преди обратния път.

# 409
  • София
Всъщност, купувам вода, защото се налага, а не защото искам. Когато сградната водопроводна инсталация е подозрителна или се вижда ръждиво оцветяване на дъното на чашата или във филтъра на каната, купуването на вода е неминуемо.
Отделно мен наистина много ме дразнят лозунгите тип "всеки по малко и става много", защото в повечето случаи резултатите са съмнителни. Сякаш греба пясък с лъжица, а някой е скрил багера с голямата кофа и ми обяснява как хиляда човека трябва да гребем с лъжици.

# 410
  • София
А, лозунгите и аз не ги харесвам. В интерес на истината, когато ММ донесе две кофи за разделно сметоизхвърляне у дома, повдигнах вежда и казах: "Нали знаеш, че трябва да са измити. Аз ли ще ви мия кофичките от кисело мляко? Достатъчно друга работа си имам." И го бойкотирах доста време - напук. Но аз винаги съм против пропагандата, във всяко едно отноше смятам, че тя не работи.
С течение на времето, сама си направих някои изводи - не толкова екологични, а по-скоро свръхпотребителски. И честно казано изобщо не ме интересува какво правят другите (даже се чудя защо се включвам в тази полемика), а какво правя аз.
И разбира се ако си забравя водата или чешмяната е гадна си купувам шише с вода, ако си забравя торбата си купувам такава.
Между другото мой близък страда от патологично събиране на опаковки. И когато човек се сблъска с това, няма как да не си даде сметка какви количества се трупат малко по малко.

# 411
  • SF
На пластмасовите бутилки има знак, че не са за многократна употреба и не трябва да се пълнят повторно.

Рециклирам усърдно. Срам ме е, ако някой ми погледне балкона - пластмасови отпадъци, хартиени, битови, малко пликче за стъклени бутилчици и бурканчета... Отделно събирам капачки. И отделно има две кутии. В едната държа найлоновите пликчета, в които изхвърлям буклуците, а в другата - хартиените, в които изхвърлям хартиените отпадъци. Стари дрехи нося в Н&М.
Не може и така да се живее. Оплаквам се от грозната визия на балкона си.
Дайте идея как да разделям и какво да правя, за да не се притеснявам от пликовете и кутиите. 3-4 красиви кофи с педали от по 40-50 лева не ми се купуват. А и къде да ги сложа?? Нямам чак такова място.

# 412
3-4 красиви кофи с педали от по 40-50 лева не ми се купуват. А и къде да ги сложа?? Нямам чак такова място.

Ами аз съм така, като всички наоколо. Три контейнера зад вратата в кухнята, един в банята, компостер под шкафа в мивката, на балкона две торби, от които едната с пласмасови шишета за връщане и една със стъклени за хвърляне. С уточнението, че съдържанието на кофите се изхвърля редовно в четири контейнера, които са пред къщата, а бутилките за хвърляне и дрехите в съответни контейнери на 200 метра от нас. Също и че това не е по избор, а задължение.

# 413
  • SF
Е това е проблемът. Трите контейнера заемат място колкото една маса. Мога да ги държа само на балкона. Много е зле гледката в момента. Нищо не изхвърлям - хартиен плик, кутия от обувки... - всичко складирам и се чувствам като вехтошар.

Когато забранят пластмасовите бутилки след 2 години, каква ще е автернативата им? В какво ще се продава млякото, безалкохолните, минералната вода?

# 414
  • София
Тогава изведнъж ще се разбере, че има технология и производители, които вече са готови. То е като с маргарина и маслото - обявиха маслото за вредно и веднага производителите на маргарини се настаниха на пазара, защото хората решиха да не се "тровят" с масло, а маргаринът беше рекламиран като "полезен за сърцето".

# 415
Е това е проблемът. Трите контейнера заемат място колкото една маса. Мога да ги държа само на балкона.

А, не. Моите са сравнително малки. Побират 30 литрови пликове. Трите се събират точно зад врата. Изхвърляме ги често в контейнерите отвън.

За пластмасови бутилки не знам да се готви забрана. Става въпрос за тарелки, чаши, чинии, прибори и сламки. Всичките вече имат алтернатива, без тарелките, но и на тях ще намерят. Гледам навсякъде продават стъклени сламки с четка за почистване и често са много красиви.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2019, 23:26 от Анонимен

# 416
  • SF
Да добавя, че близо до моя блок няма контейнери и си возя найлоновите пликове в колата. Затова не мога да ги изхвърлям ежедневно.
Да добавя, че там, където ги изхвърлям, около контейнерите има повече боклук, отколкото вътре в тях. Страшна мизерия! Чистачите се чувстват длъжни само контейнерите в камионите да изсипват. Но това е друга тема, наша си, българска.

# 417
  • MI
Есме, нямаш ли място под мивката? Ние сме с 2 кофи с капак и три плика за разделно събиране (има много различни в амазон, потърси) + етажерка с препаратите там... Пликовете заемат по-малко място, мият се като кофите и са идеални за по-чисти неща като стъкло, хартия и пластмаса... Е, хвърляме често (пластмаса и био отпадък през ден), но на балкона контейнери не мога да търпя, искам да ми е красиво. А и на слънцето и да не мирише по принцип ще се вмирише...

# 418
За плодове и зеленчуци масово почнаха да се ползват такива торбички. Аз си купих комплект от две, но ще се снабдя с още.
Кантарите вече имат опция за тях, която като се избере, не отчита теглото им.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2019, 23:35 от Анонимен

# 419
  • SF
Не, под мивката няма място. Тя не е голяма и шкафът под нея е малък с чинии. Освен това кухнята е много гореща и всичко в шкафовете ще замирише отвратително. Няма да мога да преглътна чинии и боклук на едно място. Така или иначе, такова нямам. Само на балкона има, а и е подходящо да са извън мястото ни за хранене. Но пък самият той е грозен с тези пликове и кутии за съхранение на пликове и хартии.

Общи условия

Активация на акаунт