Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 9
Петя, не съм сигурна дали за фабричното производство на керамика не се ползват химикали и оцветители. Ще потърся информация по въпроса.
Лекарствата конкретно могат да се предават или в някои аптеки (мисля, че всички са задължени, но аз ползвам няколко по-големи такива), а за други вредни опаковки, препарати и т.н. се обявяват в нета къде и кога ще са на разположение подвижните събирателни пунктове.


Къде в нет-а? Аз явно използвам някакъв друг интернет Grinning

Ето това например: https://www.balbok.com/bg/products/Sybirane-na-opasni-otpadytsi- … tolichna-obshtina
Отстрани има график за 2019.

# 46
 • София
 • Мнения: 1 810
Напиши "мобилен пункт за опасни отпадъци" и уточни града. Излизат много съобщения.

Ето го графикът за 2019 г. за София:
https://www.balbok.com/upload/document/20190109-2019_GRAFIK_MOBI … N_PUNKT_SOFIA.PDF

# 47
 • Мнения: 6 420
Не се приемат в аптеките. Има си фирма, която ги събира и унищожава - Балбок, на търсене в гугъл излиза. Има мобилен пункт с предварително обявен за годината график, който на определени дати минава през кварталите и гражданите могат да ги предават в него. Днес е в центъра, на ул. "Париж".

Аз виждам голям зор с електрическите крушки, излезли от употреба. На много малко места в града има точки за събиране.
Според мен, разгласата и информирането на гражданите куца доста. Изисква се доста сериозно самосъзнание, за да потърсиш информация, да положиш усилие и да го направиш както трябва. Би трябвало законодателно да са улеснени тези неща, а дори и да има елемент на принуда (глоби, ако изхвърляш в общия боклук примерно - както е в други страни).

# 48
 • София
 • Мнения: 208
Много полезна информация днес, мерси Simple Smile

# 49
 • Мнения: 1 381
Прекрасна тема! Flowers Deciduous TreeFlowers Deciduous TreeFlowers Deciduous Tree Чудех се тези дни дали има такава и дали да не се пробвам аз да я пусна. Радвам се много, че друг ме изпревари. Ще се радвам още повече, ако пишещите тук я надградим и я направим вдъхновяваща и супер информативна за тези, които все още не са тотално убедени, че трябва да се положат всички възможни усилия. Можем да пускаме снимки от нашите конкретни примери - детско парти без пластмаса, Коледа без пластмаса, био градина за пчелите, спасяването на един таралеж и т.н... Хората май не обичат да четат много - снимките са бързи, кратки и ясни послания.

За мен въпросът седи така: не само си струва, ами изобщо дори нямаме друг избор като човеци, които ще оставят след себе си други човеци (децата ни). Ясно е като бял ден, че производителите и бизнесът ще напъват винаги да ти продадат повече и още, и още. Те затова са бизнес - за да продават. А ние пък сме родители - за да мислим преди да купим, за да внимаваме какво даваме, кого подпомагаме и какво оставяме след себе си.

Ето и няколко неща от мен, които са може би по-различни от всички добри примери, които сте дали и вие:

1. Говоря много с детето си и гледам да го образовам. Използвам все повече правилото на 5-тте R: Reuse, Reduce, Refuse, Repair, Recycle. Понеже знам, че една птичка пролет не прави, затова използвам всяка възможност да говоря и с други деца - наскоро доброволствах в училище и изнесох беседа пред 60 хлапета на 7 години за това какво става с животните, ако пластмасата е навсякъде. Да им бяхте видели очите, когато видяха омотаната в мрежа костенурка и заклещения в чаша за кафе таралеж. Като ги пуснахме след беседата, всички хукнаха да правят оборка на двора в училище. Струва си да образоваме децата по темата, а и нямаме изобщо друг избор (ако искаме нашите деца да отгледат свои деца, които да знаят какво е морска костенурка, таралеж и т.н.).

2. Край на пластмасата, употребена в името на забавленията. Партитата за РД са в стъклени чаши и истински вилици, имам един пакет бамбукови сламки (ползват се само за парти, за да  изкарат дълги години). Готвя почти всичко от обелването на продукта, намалила съм до възможния минимум ползването на опаковани продукти в найлони. Вместо балони - отгледахме пеперуди и ги пуснахме сред природата в деня на РД миналата година (и пеперуди вече няма достатъчно). Вместо изкуствени декорации и балони с хелий - градински букети от рози и зеленина. Много съм доволна, че още не съм напръскала нито една роза в градината - е, имат тук-там петна, и гъсеници ги нападат, не са перфектни, но не съм пръскала. Вместо това - в двора ни се мярка по някоя и друга пчела.

3. Започнах да правя все повече домашни сладкиши като алтернатива на купешките, най-вече заради палмовото масло вътре. Изгледахме един документален филм, в който отдолу работници секат палмата, а отгоре орангутанчето се стиска за последния клон - няма къде да избяга, цялата палмова гора е изсечена, популацията на орангутаните е на изчезване, защото вече нямат къде да обитават. Както и популацията на горилите, снежните леопарди, слоновете и т.н. Чета етикетите и отбягвам продукти с палмово масло. Не искам да съм аз тази, която е изяла бисквитата, направена от онази палма, на която вися онова маймунче. Не искам да чета приказки за лека нощ за някакви маймунки, за които да знам, че ги е имало едно време, но са изчезнали, защото ние не можем да спрем да ядем...

Още много неща искам да въведа и направя у дома и действам. Ужасно се срамувам като си помисля каква е разликата в боклука, който е оставен от поколението на бабите ми, от поколението на родителите ми и от моето поколение. Така да ми се иска да ми беше казал и разказал някой и на мен като дете какви ще са последствията от това нехайство към природата... Това, което мога да направя е поне да съм сигурна, че поколението на детето ми и тези на бъдещите ми внучета няма да сглупят така като нас.

# 50
 • Мнения: 7 830
Планетата и без друго отива по дяволите,сега пък ще си нося чаша от вкъщи Grinning Сигурно скоро и с вилица,и с лъжица,и с тиган ще трябва да излизам от нас.
Хахахаха,да,познали са.

# 51
 • София
 • Мнения: 1 810
Не се приемат в аптеките. ...

Аз предавам в аптека, която после има грижата да ги предаде за рециклиране. Възможно е да си имат уговорка с фирмата. Конкретно приемат опаковки, използвани игли и подобни.

# 52
 • Мнения: 15 487
По радиото преди 3-4 години министърката на околната среда каза, че в България не може да се въведе немската система на изкупуване на амбалажа...

Която система работи безотказно, между другото.

Работи, защото това е единствената система, чрез която пластмасата се рециклира на 100%. Сортирането и съответно рециклирането на останалия битов пластмасов боклук било много трудна работа и в крайна сметка според статистиката се рециклират 48% от пластмасовите отпадъци в т. ч. и промишлените, а според специалистите процентите са 38.

# 53
 • Мнения: 6 420
Fever Ray,
супер е, че си намерила такава, която има договор и ги приема.

# 54
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 1 446
За Германия говоря.
Преди и аз за всеки вид плод/зеленчук отделна торбичка, после в боклука, но сега си имам няколко специални мрежи за плодове и зеленуции и в тях си ги слагам.

Във Варна ми беш емного странно разделното събиране, в един контейнер се събират 2-3вида и после кой ги разделя....

# 55
 • Мнения: 6 420
Колибри,
за Варна не знам, но в София е организирано по подобен начин разделното събиране. Има цветни контейнери за стъкло, хартия, пластмаса (отделни, в различни цветове), и черни - за общ боклук. Сега, друг е въпросът, че всякакви нискокултурни хора изхвърлят органични отпадъци в разделното, но все е някаква стъпка.

# 56
 • Мнения: 12 562
То не е само отпадъците от опаковки. Помислете какъв отпадък генерира едно семейство. Поне 5-10 л. на ден. Отделно излезли от употреба техника, мебели, строителни и опасни отпадъци. На планетата живеят 8 млрд. души. Става въпрос за огромни количества боклуци, които ден след ден задръстват природата. Все още има място, но това скоро няма да е съвсем така. Мисля, че точката, след която природата не може да се саморегулира, вече е достигната. Миналата година четох нещо по въпроса.  Confused

# 57
 • Мнения: 15 487
За Германия говоря.
Преди и аз за всеки вид плод/зеленчук отделна торбичка, после в боклука, но сега си имам няколко многократни и в тях си ги слагам.


А с опаковките на месо, колбаси и всякакви други продукти от витрините какво правиш? И хартията от шандовете има найлон, отделно слагат и в найлонови пликове. 3 милиона тона годишно пластмасови отпадъци има в Германия.
 

# 58
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 1 446
Да де, какво е разделното да гвърлиш в един контейнер и хартията и стъклото? После някой пак трябва да ги разделя.
Аз съм наясно, че и тук не всичко е цветя и рози, но е пъти по-добре.

# 59
 • Мнения: 6 420
Натали,
затова първата стъпка е намаляване на консумацията и безразборното купуване.

Да де, какво е разделното да гвърлиш в един контейнер и хартията и стъклото? После някой пак трябва да ги разделя.
В отделни са, в различни цветове, ти прочете ли какво написах изобщо?

Общи условия

Активация на акаунт