„Zero waste“ и „Plastic-free“ като начин на живот – струва ли си?

• 38 746
  • 921
  •   1
Отговори
# 645
Днес обърнах внимание на тротинетките. Има някакви младежи, явно работещи към една от фирмите собственици, които обикаляха с тротинетки и пренасяха по една тротинетка в ръка до една от стоянките пред Съдебната палата. Значи нито обикалят да събират с бусове зарязаните, нито зарязаните остават безконтролно зарязани.

# 646
Гледайте това.

# 647
Учудвам се на яростта срещу непозлващите леки коли  Simple Smile
Тук изобщо не става дума за екология, само най-залюханите може да вярват, че превозно средство с акумулатор е екологично. Има си съвсем други причини според мен. Мен само цената ме спира да си купя.
Не е лесно с колело, защото не можеш да го прибереш на много места. Навсякъде е пълно с оплаквания за крадени колела. Предполагам, че тротинетките се сгъват (поне скъпите) и затова са за предпочитане - може да тежи 10 кг., ама в магазини и такива места и гък не могат да ти кажат. Опасни са на тротоара, както и колелата, но при условие, че се полагат грижи единствено за леките коли и целта е колкото може повече преградени пътеки, премахване на светофари, по-високи скорости на колите - за какво да говорим повече, много ясно че всеки, който може, ще се качи на тротоар. Просто жизненото пространство в градовете се стеснява заради все по-заграбеното място от колите.
Например в един момент се оказа, че не почти не мога да ползвам единствения автобус, който минава през квартала, защото през голяма част виси в задръстванията сред колите. Пеш тапаш за 20 мин., с кола за 40 мин - пълна гавра. Много близо до ума, че хората, които си ценят времето, а не се гъзареят заради едната кола и не искат да полагат усилия да въртят педали и да се потят, ще се качат на ел. тротинетка или друго подобно. Преди имаше едни двуколесни моторни, доста народ летяха с тях из Варна  Simple Smile

# 648
Какво стана с видеоклипа? Успях да го гледам , но много жалко, че го махнаха.

# 649
# 650
Аз тъкмо си измих косата със шампоан на плочка и реших да го похваля, ама явно вече е споменаван. На мен ми хареса, супер пяна, мие, мирише.... и за тяло ставало. Разчистих си малко шишетата в банята.

# 651
Здравейте! Не знам дали тук точно трябва да питам за идея,но ще се пробвам. Писнаха ми найлоновите торби за смет,но не знам с какво да ги заменя...Не искам да мия кофата по два пъти на ден, така че без плик отпада като опция.Идеи?

# 652
Продават се биоразградими компостируеми торби за смет

# 653
Освен биоразградимите торби за смет, също и разделянето на боклука помага - например стъкло, хартия, пластмаса (чисти или лесни за почистване) няма да цапат кофата или друг съд. Така общият боклук намалява и се ползват по-малко торби.

# 654
Боклукът не намалява, просто се разпределя в повече кофи/торби. Жената пита вероятно, как да събира биологичния отпадък - обелки, огризки, кости, които най-много цапат, не вестници и пластмасови кутийки.

# 655
Щом изхвърля по 2 пъти на ден, едва ли разделя.

Аз хвърлям по 1-2 плика (малки, от хляб) обикновен боклук на седмица. Останалото е разделно и пластмасата е в някой по-голям плик от боклука, не купувам допълнителни торби.

# 656
  • София
Разградимите отпадъци събирам в хартиени пликчета от тези малките, в които купуваме хляб или направо в някоя рекламна брошура. Изхвърляме често, дори и по няколко пъти на ден, което не ни е проблем. Така хем ми е чисто, хем наистина всичко изхвърлено е бързо разградимо.
Другите неща ги събирам разделно и изхвърлям периодично, но точно до нас има контейнери и не ми е проблем да сваля направо в ръка на излизане 2-3 буркана в този за стъкло, например.

# 657
Щом изхвърля по 2 пъти на ден, едва ли разделя.

Аз хвърлям по 1-2 плика (малки, от хляб) обикновен боклук на седмица. Останалото е разделно и пластмасата е в някой по-голям плик от боклука, не купувам допълнителни торби.
Аз разделям чинно и изхвърлям на ден по един плик от тези за плодове и зеленчуци в супермаркетите с  органичен отпадък и няколко други отпадъци, които не са за разделните кошове. Не е пълен догоре, но на 2/3.
Ако можех да компостирам, досега щях да съм напълнила няколко лехи с пръст Joy

# 658
Не разделям,прави сте. Още не съм стигнала това ниво ...това обаче не пречи да се замислям за цялата пластмаса,която ме заобикаля. Правя първи стъпки,не ме съдете мн жестоко Grinning

# 659
Разделям и се надявам разделените отпадъци да отиват по предназначение, но скоро четох колко много неща на практика не могат да се рециклират.

Общи условия

Активация на акаунт