Косопад Тема 16

• 60 605
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
Няма връзка. При косопад, косъмът се откъсва от корена си. Самият косъм е мъртви рогови клетки, чието третиране няма връзка с корена.

Честото миене може да изсуши скалпа, ако е с неподходящи продукти, но това надали ще предизвика косопад, да не говорим хроничен.

# 631
S.Magnifica, много са интересни последните ти постове. Заради естрогенна доминантност все търся как да вдигам прогестерона, а сега се оказва, че не трябва да е точно така. Не, че съм взимала витекс или калциев д-глюкарат, но пия Б6, Омега 3 и др., стимулиращи производството му.
Ти как поддържаш нивата на кортизола? Аз не съм го изследвала. Има ли в Б-я вариант за изследване със слюнка? Аз пих сибирски женшен, също и Б5 - и от двете имам сърцебиене. От друга страна ми се струва, че ако стресът е голям, никакви добавки няма да са така ефективни. Навсякъде пише да сме спокойни, добър сън и т.н., за да е добре надбъречната жлеза, а как да се постигне това? Поне за мен е много, ама много трудно.

Ще се радвам, ако споделиш статии, независимо на бг или английски, които са свързани с кортизола и прогестерона.

Тази година моят косопад спря в средата на семпември, за разлика от всяка друга година, когато това се случва в началото на ноември. Сякаш има връзка с приема на желязо (което правя от около 2 месеца) и казаното от теб за връзката му с андрогените. Специално благодаря за това инфо.

# 632
Утре отивам да си видя щитовидния пакет, пкк, витД, захарта с някакво мерене на час, пролактина....
Цяло лято всеки уикенд на плаж без защитен крем и ако накрая пак ми е нисък витамина...незнам. Възможно ли е мъдрец да прави такива поразии, от някакво възпаление в тялото да не се усвоява вит Д?

# 633
  • София
Vessita13, нямам запазени статии, но ако цъкнеш Progesterone Cortisol connection ще излезнат хиляди.
Най-просто казано Кортизола се произвежда от Прогестерон.И точно заради това при стрес се изчерпват запасите на прогестерона.Навсякъде из статиите съветват да се намали нивото на стреса, което най-често се свързва с изтощени надбъбречни жлези и да се започнат суплементи за повишаването на прогестерона.
Но никъде не бях попадала на информация за случаи, в които нямаме нисък Кортизол, а висок.
Лятото правих изследване на Кортизола в кръв и слюнка, и двете се предлагат в бодимед, така разбрах, че при мен е  висок.И малко след това попаднах на видео на натуропат, който следвам в YouTube, в което тя обясняваше точно това, което съм написала...При нисък Прогестерон и висок Кортизол, първо трябва да се регулира кортизола...Тогава ми светна лампата и си обясних защо след прием на Дуфастон и Витекс, аз се влошавах...
Ще потърся видеото.

Витамин Б5 и сибирския женшен са за нисък кортизол, възможно е да си получавала сърцебиене ако при теб не е такъв, или от рязката промяна на нивата не знам..
Аз си взех Ашваганда, но в последствие се отказах да я пия.От прочетеното в една група за Хашимото във фейсбук ми направи впечатление, че хората, които приемат адаптогени за висок или нисък кортизол често съвсем си разбишкват нивата.При някои от нисък преминава във висок и обратното, или пък имаха проблем с кривата на кортизола.А при мен кривата е запазена, най-висок е сутринта и после спада и по-логично беше например да започна да закусвам и да не пия сутрешно кафе, отколкото да пия адаптоген и да не зная на къде ще се изопачи тая крива...Дали е правилно не знам, аз така си прецених.

Та като говорим за стрес и косопад, то стреса не е нещо имагинерно, а е нещо, което реално повлиява хормоните ни и от там въздейства върху косата.
И като чуя някой да казва моя косопад е от стрес си казвам Да!А провери ли върху кой хормони е повлиял!?!
За спрвянето с него се опитвам да си налагам чисто битови правила като по-ранно лягане, хранене, ограничаване на кофеин и от този сорт.В някои моменти ми се получава, в други не...

orchid77 по-скоро е обратна връзката.При ниски нива на Вит.Д може да се стигне до проблем със зъбите.
А причината за лошото му усвояване обикновено се свързва с проблеми в гастроинтестиналния тракт.

# 634
  • Близко съм
Magnifica, Били споделила за изследването ти на Хеликобактер, утре отивам в лабораторията , да видя TSH и той ли там се пуска, че виждам го предлагат? Или преди това трябва да мина през гастро? И той да ми назначи самото изследване?!

# 635
  • София
aloevera, аз не съм правила изследване за Хеликобактер, нямам симптоми за такъв.Но ти можеш да си го пуснеш утре заедно с другите ако имаш съмнения.
При мен имаше паразити и кандида, с която продължавам да се боря.

Vessita13, оказа се, че видеото било за Витекс, ето го https://youtu.be/6iarqlKxFRg

# 636
Здравейте,
Включвам се и аз в борбата и моля за съвет откъде да започна. Доколкото прочетох, не препоръчвате трихолози и дерматолози. Гледам и че пускате резултати от изследвания, които изглеждат еднакво - предполагам има лаборатория, която да препоръчате? Аз съм от Пловдив, но често ходя и до София. Четох за Цибалаб, че не може да им се има доверие. В тази връзка бихте ли ме посъветвали къде да си направя изследвания и вие така ли процедирате - избирате конкретна лаборатория и след това посещавате съответния лекар, в зависимост от резултата? Оставам с впечатлението, че част от вас имат съпътстващи симптоми и предполагам посещават гинеколог/ендокринолог в зависимост от тях. Аз от години имам нередовен цикъл, нямам два месеца еднакви като дни откакто се помня, но не знам дали причината може да е там. Бих започнала с изследване на витамини/минерали, тъй като от месеци почти не се храня, та ми се струва вероятна причина, а не смея вече да закупя витамини като ви четох, че предозирането прави повече бели. Четох и че ако няма дефицит добавките просто се изхвърлят и не ми се иска да купувам добавки и ампули, ако ще ми бъдат безполезни. Моля да ме посъветвате как и откъде да започна - къде мога да си направя изследвания, кой след това може да си разчете, има ли пакетни изследвания всичко накуп, поема ли нещо касата... Много неща станаха, но ще съм много благодарна да ми спестите част от лутането и да почерпя от вашия опит, че не е и като да имам много време - от месеци съм се неглижирала а косата ми и без това е тънка, всеки косъм ми в важен 😭

Последна редакция: вт, 15 окт 2019, 18:53 от caricia

# 637
  • София
caricia, аз първо започнах с ходенето по доктори и те ми назначиха първоначалните изследвания.
По-късно започнах да си преценявам сама какво да пускам.Не съм ползвала направления и нямам представа какво се поема от касата.Лабораториите предлагат пакетни изследвания, ползвам бодимед защото ми е удобна.

Според мен най-добре ще е първо да отидеш на гинеколог заради нередовния цикъл, той ще прецени какво да изследваш и дали имаш нужда от преглед при ендокринолог или някакъв друг специалист.
А това, че почти не се храниш не е никак добре не само за косата, ами и за целия ти организъм...

# 638
S.Magnifica, можеш ли да споделиш за симптомите на паразитите и кандидата, че и при мен нещо не е наред, но не мога да разбера какво точно? А и също как се бориш с проблема.

# 639
  • София
LennyGF при мен симптомите бяха много силни.Свалих 15кг за няколко месеца, поради пълно неусвояване и тотална непоносимост към храна.Слава богу сравнително бързо намерих добър диагностицик, докато ендокринолозите ме чакаха да отключа Адисон и Хиперфункция на фона на изследванията ми, които по-скоро сочеха Кушинг и Хипофункция..
За паразитите ми беше изписан Вермокс, но аз реших, че ще пия Пара7 и след 2 опаковки и половина паразитите си заминаха.
За Кандидата все още имам лека симптоматика, освен обложен език проявявам и непоносимости към някои храни.
Правих тест за хранителни алергии и се оказа, че такива нямам или поне нямам към 88-те храни, които се включват в изследването.Не бях изненадана от резултата, защо преди да започнат проблемите ми никога не бях имала непоносимост към каквато и да е храна.
За Кандидата най-важна е диетата.Това е нещото,  което ми куца най-много защото междувременно  искам да кача някой и друг килограм.Иначе за нея пия ензими, пребиотици и хомеопатия.

Бактериалния свръх растеж често се наблюдава при хипофункция и Хашимото.Така че е напълно възможно и ти да имаш неразположения от този сорт независимо, че симптомите ти не са толкова силни както беше при мен.

# 640
S.Magnifica, благодаря ти за отговора.
При мен постоянно се появяват стомашни неразположения, въпреки изключително стриктния хранителен режим, който спазвам.
Съвсем мъничко, ако кривна, особено ако си позволя въглехидрати или нещо, съдържащо захар, дори и в минимални количества, също и млечни, стомахът ми се съсипва и после с месеци не успявам да го оправя.

# 641
  • София
LennyGF това, което описваш са точно симптомите на бактериалния свръх растеж.Не помня ти пиеше ли хормон за ЩЗ, но поддържането на максимално оптимални нива също подпомага оздравяването.

Всичко това също води до влошаване на косопада, пиша го, за да не рече някой, че излизаме извън темата...
Началичие на паразити и/или бактерии влияе изключително много върху хормоналния баланс.

През последните няколко вечери изрових много изследвания, които сочат, че приема на Мелатонин подтиска андрогените.
Изследванията са все за жени с ПКЯ и СПКЯ.
Има също така изследване за локално приложен Мелатонин върху скалпа.Той успешно спира до голяма степен ДХТ и се наблюдава спиране на косопада между 3 и 6 месеца, както и увеличаване на поникналата нова коса , а също и значително намаляване на омазняването.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3681103/
https://www.birminghamdermatologyclinic.co.uk/blog/can-melatonin … p-with-hair-loss/
И познайте какво започнах да пия Grinning
В интерес на истината аз съм го пила и преди косопада в продължение на години и после го спрях, а явно не е трябвало.

Другото, което реших да изпробвам е този спрей https://sopharmacy.bg/ekzemi/borola/gingira-zinc-pyrithione-spray.html, любопитно ми е дали ще ми помогне за състоянието на скалпа и от там дали ще повлияе на болките.
Има добри отзиви за себореен дерматит.

# 642
S.Magnifica, не пия хормон за ЩЗ на този етап, защото поддържам  приемливи стойности с режима на Изабела Уенц, който спазвам доста стриктно.
Сподели кой мелатонин приемаш, моля.

# 643
  • София
Този мелатонин не беше ли и за сън? Защото аз пия за съня един с удължено освобождаване вече 1 година, но от него не съм видяла да ми се е оправила косата Sad Той и на съня не ми влияе добре де. Може от марката да е.

# 644
И аз четох, че го дават за сън.

Общи условия

Активация на акаунт