МОН - промените продължават (3)

• 51 569
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
Но ако няма да се учи нататък следва да се вземе професия, т.е. да не гледаме "профилирана подготовка", а "професионална подготовка". Какво следва да правят учениците след гимназия? Аз мисля, че или да учат или да работят...

Е, не мога ли да съм секретарка, пардон Офис-мениджър, с 2 езика от езикова гимназия? Защо ми трябва да съм учила професионална гимназия? Има куп неща, които могат да се работят от 19 годишни среднисти само с езикови познания, без професионална гимназия.

Идеята ми на включването беше, че е много по-хубаво учениците да могат да си избират всеки един или два профила индивидуално, а не в пакет. Съвсем друг проблем е възможността на всяко училище за подобна реализация. Но и каквото да могат да осигурят е нормално да се избира всеки профил сам. Може и само един да се избере. При нас на времето ЗИП математика вървеше с география. Голяма мъка ми беше.

# 526
Не виждам необходимост да правят разлика. Към момента ДЗИ се провеждат върху учебното съдържание от задължителната общообразователна подготовка и това не е пречка за кандидатстване в чуждестранен университет.
За нашите университети е предвидена възможност да признават оценки от ПП като кредити, но това не е свързано с ДЗИ.

# 527
Ще видим какво и как ще се случи на гърба на експерименталния набор 2003 и за мое огромно съжаление ще наблюдавам спектакъла от първия ред Imp
За следващите и училищата ще се понаместят, и МОН ще се поориентират, а и университетите.

Е, не мога ли да съм секретарка, пардон Офис-мениджър, с 2 езика от езикова гимназия? Защо ми трябва да съм учила професионална гимназия? ...
Ако има кандидат Офис мениджър с един език (що не и с два) от професионална гимназия, може и да те отвее на интервюто, щото все пак учат практични неща, които работодателя може да не иска тепърва да те обучава Simple Smile

# 528
Ех, 'айде стига, все едно всички, завършили гимназия са или висшисти или безработни (няма средно положение), а тези от техникумите са без висше, но поне с работа. Това са приказки за Говорилнята. Говорим какво е добре и какво може да се случи. Да зашиваме по два предмета (профила) един за друг е удобно само за училището като организация, а не и за учениците, които са различни личности с различни интереси, а не деца по калъп.

# 529
  • София
За нашите унита, нещата може да са и така, и иначе.
Вярно е, че нямат кандидати, но е и вярно, че причините затова са в самите университети, а не в децата.
Може и да не повлияе, но както реформираме всичко по проевропейски, възможно е в дългосрочен план да се наложи да променят някои неща.
Западните университети вече променят рамките на това, което искат от нашите деца. От миналата година следя няколко университета и няколко специалности.
За тазгодишния прием, за кандидати от БГ, се вписа пояснението, че не могат да кандидатстват ако са завършили професионално образование, а други допълниха, че Дипломата за завършено средно образование трябва да е academic stream, което за мен е същото.
В единия университет е вписано, че трябва да е изучавано мат/мат+физика/мат+физика+химия/мат+физика+химоя+био/ ( up to and including the 4th halfyear),  което не знам как да го разбера. Да са изучавани по 4 срока или да са изучавани последните 4 срока?
Миналата година нямаше такива подробности, мисля.

# 530
Нашите офис-мениджърки са всички с висше образование.
Когато трябва да избирам, по при равни други условия, избирам по-високото образование.

# 531
  • Луната ни пази
Avis, вижте дали на сайта на училището Ви /предполагам, че е МГ/ има публикуван учебен план. Ако има, от него би трябвало да става ясно какъв ще е годишният хорариум часове за всеки един от профилиращите предмети. Не знам как ще се разпределят часовете, в случай, че част от децата изберат три, а друга част - четири профилиращи предмета. Може би според резултатите от анкетата училището ще предложи или 3, или 4 профилиращи предмета за всички. В хипотеза, при която училището допусне част от децата да изучават 3, а друга част - 4 профилиращи предмета, вероятно изучаващите 3 профилиращи ще имат по-малко часове. Няма как да има разлика в броя часове по общите за всички предмети в рамките на едно училище.
Кое училище вече има публикувани учебни планове за 11-12 клас? (за настоящите 10токласници, които са първи по новата програма)
Във 2АЕГ публикуват година за година седмицата след началото на учебната година... за 11 клас очаквам най-рано след 9 месеца. Hands V
Иновативните имат възможността да изготвят зя целия период на обучение. Другите сме задължени година за година.

# 532
  • Русе
Иновативните имат възможността да изготвят зя целия период на обучение. Другите сме задължени година за година.
Иновативните се избират за година. Освен всичко не забелязах нищо особено да се случи, докато училището на сина ми беше иновативно. Открити уроци, разменни екскурзии. Нищо общо с учебни планове и профили

# 533
2АЕГ е иновативно... няма учебен план за целия период на обучение. Имат STEM часове, обзаведоха два интересни кабинета... учат природните науки в тях. Толкова!

# 534
  • European Union
Зависи каква точно е иновацията.

Има училища, в които иновацията е само за една паралелка. Другите няма да разберат нищо от това, че са иновативно училище, но за конкретната паралелка да има голямо значение.

# 535
  • Русе
Зависи каква точно е иновацията.

Думата беше, че няма значение дали е иновативно училището - учебни планове няма още за 11 и 12 клас по новата програма. Не говорим по принцип какво значение има или няма иновативността.

# 536
  • European Union
A m b e r, това се опитвах да кажа и аз. Може иновацията да е някакъв елемент в обучението по предприемачество (измислени примери давам). Но може и да е точно в частта на учебните програми за паралелката със засилено изучаване на предприемачество. В първия случай ще обявяват учебния план година за година, а във втория - от 8 до 12.
По-нагоре някой писа, че 2 АЕГ е иновативно, а няма публикувани планове. Точно защото иновацията им изобщо не е свързана с това. Учебни планове няма, защото още никой не ги е измислил. От сега и цялото лято ще мъдрят за 11ти клас, следващата година - за 12.
И после пак няма да публикуват учебните планове на новите ученици, въпреки че ще са ясни за целия им курс на обучение. Пак ще ги публикуват за учебната година.

# 537
  • Русе
A m b e r, това се опитвах да кажа и аз. Може иновацията да е някакъв елемент в обучението по предприемачество (измислени примери давам). Но може и да е точно в частта на учебните програми за паралелката със засилено изучаване на предприемачество. В първия случай ще обявяват учебния план година за година, а във втория - от 8 до 12.

Иновнативността е за година.Всяка година училищата, които кандидатстват предоставят някакъв план, който ще реализират и биват евентуално одобрени за съответната година. Няма нищо общо с това, за което говорим в момента

# 538
Последното мнение невярно.
Може би има някъде училище, което кандидатства за иновативно година за година? Но принципно периодът за кандидатстване е 4 години. Повечето, всъщност всички, за които знам: са кандидатствали за пълния период от 4 години. Не за 1 година, при четири възможни.

# 539
  • Русе
Последното мнение невярно.

Училището на сина ми, беше за една година. Въпрос на избор. Това променя ли смисъла.

Общи условия

Активация на акаунт