МОН - промените продължават (3)

• 51 656
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
Темата отдавна няма нищо общо с първоначалната идея. Може би трябва да бъде заключена, както спамочатоговорилника - по молба на автора.

Изх. № РУО 1-34990/17.12.2019 г. ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА СОФИЙСКИТЕ УЧИЛИЩА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДИРЕКТОР, УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Уведомявам Ви, че във връзка с писмо на МОН с вх. № РУО 1-34903/16.12.2019 г. в съответствие с чл. 71, ал. 1 от Наредба № 9/19.08.2016 г. на МОН за институциите в системата на предучилищното и училищното образование, в срок до 31.01.2020 г. може да подавате училищни проекти за кандидатстване за иновативно училище за учебната 2020/2021 година.

Формулярът се попълва в електронната платформа на иновативните училища https://ischools.bg и ще бъде отворен на 03.01.2020 г.
Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО - СОФИЯ-ГРАД

# 556
Благодаря ти за информацията.
За мен темата е много полезна точно във варианта, в който е. Защото се коментират промените, но пречупени през притесненията на родителите, и на учителите. Дори някъде нещо да се е "разтеглило", вярвам, че пак е било полезно за някого.

# 557
  • Пловдив
За много години!

https://www.bnt.bg/bg/a/kak-shche-stava-izbort-na-profilirani-pr … las-dogodina-1912
Интервю с началника на отдел за организация за методическа дейност към РУО-Благоевград. Говорят за профилирането в 11 и 12 клас. След 7-ата минута обсъждат това, как ще избират учениците 3 и 4 профил и човекът казва, че всички ученици в един клас трябва да изберат еднакви предмети. Независимо че някои биха искали например език, други биология и химия, трети математика и физика и т.н., паралелката не може да се дели по профилиращи предмети. Всички в класа трябва да учат едно. За мен това е абсурдно, не виждам как над 25 ученици могат да имат еднакви интереси и как ще изберат профила. Вие какво мислите по въпроса? Най-ощетени ще са в езиковите гимназии, защото в другите е лесно – в МГ вече е ясна насоката (мат и ИТ или физика) и обикновено третото е език. Същото е и при профилите "Природни науки", "Хуманитарни науки". Но в езиковите гимназии главният избор се прави едва в 11 клас, тогава учениците избират дали ще учат медицина, дали в сферата на ИТ-технологиите, или нещо от хуманитарните науки. По-рядко стават филолози, въпреки че гимназията е езикова.

# 558
  • Майничка
Какво пречи части от няколко класа да бъдат сляти в нова група за конкретен профилиращ предмет, както ЗИП-овете досега? Ясно, че възможностите за избор няма да са безкрайни и предмет, по който не се събере група, ще отпадне, но не виждам защо поточната форма да не свърши работа.

# 559
  • Пловдив
Какво пречи части от няколко класа да бъдат сляти в нова група за конкретен профилиращ предмет, както ЗИП-овете досега?
Ами а де, какво пречи? Часовете по 3 (и 4) профилиращ предмет, ако са разпределени равномерно, се падат по 1–2 часа на ден. Какво пречи например последните 2 часа всеки ден класът да се разделя на групи? Дали има някакъв начин да се противопоставим на тази поредна недомислица?

Имам и друго питане:
Минимумът за профилиращ предмет е 4+1 часа седмично ( 4 - за задължителните модули и един - за допълнителните), а максимумът - 4+4.
От наредбата за профилирането:
Скрит текст:
Чл. 2
(6) Всеки от профилиращите предмети по ал. 3 се изучава с не по-малко от
4 учебни часа и не повече от 8 часа седмично.
Излиза, че точно тези 4 задължителни модули са минимумът и не е задължително да има 1 избираем. Така го тълкувам.

# 560
  • София
Спливитет, от същата наредба, чл.3 (4):

(4) Задължителните модули се изучават в ХI клас със 144 учебни часа
годишно и в ХII клас - със 124 учебни часа годишно, а избираемите модули се
изучават в ХI клас - с не повече от 144 учебни часа и не по-малко от 36 учебни часа годишно, и в ХII клас - с не повече от 124 учебни часа и не по-малко от 31
учебни часа годишно.

# 561
  • Пловдив
144 годишно са 4 седмично. Алинеите, които цитирахме, си противоречат – според едната трябва да има най-малко четири часа, според другата най-малко пет – 4 задължителни и 1 избираем модул. Може би в тази, която ти цититраш, не са допълнили, че избираемите не са задължителни, но ако се реши да има такива, трябва да са не по-малко от 36 годишно (1 седмично, и двата срока).

# 562
  • София
Профилираната подготовка се извършва в рамките на мин 18 и макс 20 часа/седмично. Както и да се смята, излиза че избираеми модули ще има. Поне по един от профилиращите предмети, ако са 4. Ако са 3, даже излиза поне по 2 предмета.

# 563
  • Пловдив
Така е, все по някой предмет ще има избираеми модули, но задължително ли е и трите/четирите профилиращи да имат, се чудех. Всъщност това не е толкова важно, колкото другата тема, която отворих – за еднаквите предмети за всички в един клас.

# 564
  • София
Така е, все по някой предмет ще има избираеми модули, но задължително ли е и трите/четирите профилиращи да имат, се чудех. Всъщност това не е толкова важно, колкото другата тема, която отворих – за еднаквите предмети за всички в един клас.

Гледах интервюто. Човекът изговори един тон глупости, като това, че трети и четвърти профил ще са еднакви за всички ученици в една паралелка, е само една от тях. Говореше предимно общи приказки, а малкото конкретни неща, които каза, не са верни. Joy На няколко пъти смеси първите два профилиращи предмети /които са определени с държавния план-прием и те наистина са едни и същи за всяка паралелка/ с 3-ти и 4-ти, които в преобладаващия случай се избират в края на 10-ти клас и там училищата имат известна оперативна самостоятелност - какви предмети да предложат, как да извършат разпределението на учениците и др. В някои училища и четирите профила са определени при кандидатстването /напр. 2АЕГ/ и там най-вероятно профилите ще си останат така - еднакви за цялата паралелка. За повечето обаче това не е така и децата ще се разпределят по групи по 3-ти и 4-ти профил, независимо от паралелката. Самото писмо на РУО-София от 28.11. се говори за “формиране на групи” по трети и четвърти профилиращ предмет. Изобщо, аз не бих обърнала голямо внимание на това интервю.

# 565
  • София
И аз останах дзен, особено след встъпителните думи, че "Родителите не бива да се притесняват, всичко е ясно!" Joy

# 566
  • Пловдив
Самото писмо на РУО-София от 28.11. се говори за “формиране на групи” по трети и четвърти профилиращ предмет. Изобщо, аз не бих обърнала голямо внимание на това интервю.
И на мен ми се иска така да направя, обаче в гимназията на сина ми също се разнасят слухове, че целият клас трябва да избере общи за всички 3 (и 4) предмет. Всъщност една учителка го споменала в час, информацията ѝ била от директорката. Лесно е да решиш, че учителката може да не е разбрала правилно, или децата да не са предали чутото вярно, обаче ето – същото нещо, потвърдено от началник на отдел в РУО, по телевизията.

# 567
  • София
Ти пък! Я гледай някое интервю на Кастрева, в което обяснява как се извършва класирането за прием в гимназиите и ще спреш да се притесняваш. Joy

И аз останах дзен, особено след встъпителните думи, че "Родителите не бива да се притесняват, всичко е ясно!" Joy

Това беше яко! Особено като две-три изречения по-късно каза, че тепърва ще видим дали това работи и колко ще е приложимо. Joy

# 568
Аз виждам две неща, за които няма пълна яснота.
Първо, как точно ще бъде оформен учебният план за всяка паралелка, ако 3 и/или 4 профилиращ(и) предмет(и) не са еднакви за всички ученици в нея.
Второ, в наредбата за финансирането са изброени възможностите за деленето на паралелките на групи и образуването на сборни такива. Струва ми се, че текстовете в сегашния си вид не дават пълноценна възможност за сформиране на сборни групи по всички предмети.

# 569
  • Пловдив
Ами да направят учебни планове за всяка група в класа. Учебният план е една таблица с часовете по предметите. Това ли е основателната причина да има ученици, на които ще се наложи да пренебрегнат интересите си и областите, в които са силни? И едва ли не 2 години да учат напразно неща, с които няма да се занимават след училището.

Общи условия

Активация на акаунт