Кучета - убийци. Пореден инцидент.

• 15 812
  • 663
  •   1
Отговори
# 375
Таис написах за човек, който се интересува, а не човек който има куче. Който го влече и иска да опознае то той намира начини да се информира, наблюдава и собственото си куче. Аз знам моето само по начина по който си поема въздух какво ще последва, но това са години наблюдение и на вън не го изпускам от поглед. Извеждам го и макар и на повод очите ми са в него, както и в заобикалящата ни среда.
NumLock колко хубаво звучи това, но колко хора ще изпищят, че не могат за без пари да си вземат някоя “модерна” порода. Основния проблем при нас е, че една част не си взимат куче, защото са любители, а взимат точно определено куче, което е един вид на мода и е “престижно” да я притежаваш. Из парковете съм чувала какви ли не мерения на пари дадени за кучетата. На голяма част това им беше много важно - да е платил повече за собственото си куче от другия, недай си от една порода да е. 😡
Снимката горе на детето с кучето, показва че когато има стопанин кучето може да върви редом и до дете, ама проблема идва от там, че едни пет такива са зарязани да оцеляват спрямо своите си правила без присъствието му там.

# 376
Наивно е да се смята, че забраната на определени породи, ще има благоприятен ефект. Преди няколко страници писах, че не породата прави кучето агресивно, а най-вече начинът му на отглеждане.
Въпросният стопанин, стана ясно, че е командировал кучетата във вилата му и отива да ги наглежда през ден, през два, когато може. Кучето е хищник и като огладнее не го интересува човек ли има пред него, друго куче ли... Инстинкт!
Може би, защото обичам кучета (и котки) много ме жегват епитети от сорта на „пес” и „кучкар”. Ама моите ги храня с хубава храна, извеждам ги всекидневно и никога не съм ги пускала без повод, не само, заради хората около нас, ами и защото няма да мога да ги прибера. В двора ми си щъкат свободно, няма от къде да излязат.
И малко назад да се върна. Обсъждахте кое е по-важно за вас - кучето или човек.
Без да си кривя душата, зависи от кучето и човека.
За по-разбираемо - не, че не ми пука, че човек е убит от куче, ама аз не го познавам и не ми се къса сърцето, обаче, когато човек уби моето куче, съм плакала безутешно. Ако моето куче убие мой, дори бегло познат, директно го приспивам и сама ще нося отговорност за случая. Същото смятам, че ще направя и с човек, убил човек...ако ще и мъжът ми да е.
Та...относително е, кое „предпочитам”.
Просто за животните , каквито и да да, трябва да се грижим като за деца.
И за допълнение - винаги стопанинът е виновен и трябва да има затвор, без смекчаващите вина обстоятелства, че било „непредумишлено”. Оставено куче, без надзор и гладно е равносилно да убийство, с ясната нагласа, че може да се случи. А пък тук говорим за пет (!).

# 377
Numlock, аз по-скоро коментирах, за това, че са оставени кучетата на абсолютен самотек...

# 378
  • София
Наивно не знам дали е, но е факт, че редица бели държави, и не само, прилагат забрана върху определени породи. Успешно. Явно тук все търсим да открием топлата вода, междувременно въртейки се в кръг - като пес, който си гони опашката.

Темата заби, повтарят се едни и същи неща. За себе си вече писах: кучетата трябва да се евтаназират, а онзи изрод да бъде съден за убийство. Дано, ама надали.

# 379
Кучетата ще бъдат най-вероятно умъртвени, защото така е по закон - щом са умъртвили човек, това е ясно доказателство за тяхната агресия. Та за тях няма измъкване.
Виж за отворкото, който се води техен стопанин - съм сигурна, че затвор няма да има. Ще го осъдят условно вероятно...ще се явят свидетели, като оня детонесъмгочувала актьора, и ще потвърдят колко прекрасен и добър човек е, как са изненадани че такова нещо се е случило, как добре и с лИбов се е отнасял към животните....и те така.
Граждански иск по ЗЗД за претърпени вреди няма кой да заведе - майката на починалия млад човек е възрастна и болна, едва ли ще има средства, а и сили да се разнася по съдилищата.
Жалко.Много жалко.

# 380
Наивно е да се смята, че забраната на определени породи, ще има благоприятен ефект. Преди няколко страници писах, че не породата прави кучето агресивно, а най-вече начинът му на отглеждане.
Въпросният стопанин, стана ясно, че е командировал кучетата във вилата му и отива да ги наглежда през ден, през два, когато може. Кучето е хищник и като огладнее не го интересува човек ли има пред него, друго куче ли... Инстинкт!
Може би, защото обичам кучета (и котки) много ме жегват епитети от сорта на „пес” и „кучкар”. Ама моите ги храня с хубава храна, извеждам ги всекидневно и никога не съм ги пускала без повод, не само, заради хората около нас, ами и защото няма да мога да ги прибера. В двора ми си щъкат свободно, няма от къде да излязат.
И малко назад да се върна. Обсъждахте кое е по-важно за вас - кучето или човек.
Без да си кривя душата, зависи от кучето и човека.
За по-разбираемо - не, че не ми пука, че човек е убит от куче, ама аз не го познавам и не ми се къса сърцето, обаче, когато човек уби моето куче, съм плакала безутешно. Ако моето куче убие мой, дори бегло познат, директно го приспивам и сама ще нося отговорност за случая. Същото смятам, че ще направя и с човек, убил човек...ако ще и мъжът ми да е.
Та...относително е, кое „предпочитам”.
Просто за животните , каквито и да да, трябва да се грижим като за деца.
И за допълнение - винаги стопанинът е виновен и трябва да има затвор, без смекчаващите вина обстоятелства, че било „непредумишлено”. Оставено куче, без надзор и гладно е равносилно да убийство, с ясната нагласа, че може да се случи. А пък тук говорим за пет (!).
Давам ти пример с доберман а на съседите. Много добре гледано куче, социализирано, дресирано, израстна заедно с детето им. В един момент реши, че ще го изяде. Нападнало детето в гръб докато си играело. Добре, че бащата бил там иначе можеше да ги четем по вестниците. Ако не породата , кое е накарало кучето да прояви агресия?
Казваш , че ако твоето куче убие твой познат би го приспала, а ако убие непознат не е проблем? Не съм кучемразка имала съм кокер и два голдъна. Преди две години намерих едно мъничко безпомощно бездомниче и го занесох при майка ми, сега е кучето на дъщеря ми. Не го гледам вкъщи защото аз не мога да съчетая гледането на куче с майчинството. Намирали сме полято коте с блажна боя. Прибрахме го,икъпахме, постигнахме и отново при майка ми . Но това, че не мразя животните не означава, че ще ме боли повече от смъртта на куче, дори и моето, отколкото от смъртта на човек , дори и непознат. Този мъж можеше да е твоят брат, баща, съпруг, приятел. За мен мисленето моето куче над чуждите хора е извратено и първопричина за подобни инциденти.

# 381
Виж за отворкото, който се води техен стопанин - съм сигурна, че затвор няма да има. Ще го осъдят условно вероятно..
Това ще породи повече неприязън към тези, които отглеждат кучета, особено по едри породи.

# 382
26 страници "за" и "против" кучетата. Мнения в двете крайности - от "осанна" за песовете до "разпни го".  И тук таме се прокрадват съболезнования за близките на жертвата. Да не забравяме, че жестоко убития, изяден, влачен, разкъсан е ЧОВЕК!!!!!! А милите, нещастни, кученца са УБИЙЦИ! И да, трябва да бъдат евтаназирани, а стопанина им да бъде съден като убиец.

Обичам животните, имам две кучета и знам, че ако ги оставя без строг контрол те ще образуват глутница,, а глутницата е подвластна на други правила - на инстинкта на животното. Защото кучето е първо - животно и след това любим домашен приятел. Кучето не човек. А човека е този, който е отговорен за него.

# 383
Наивно е да се смята, че забраната на определени породи, ще има благоприятен ефект. ...

Да, това са меко казано наивни мерки.
Всяко куче може да стане опасно, в зависимост от това, как се отглежда и какви грижи се полагат за него. Всеки стопанин носи отговорност за животните си и когато те причинят вреда, той си подлежи на санкция. Дано виновният в случая бъде наказан с цялата строгост на закона.
Като треторазрядна държава, каквато сме в момента, у нас все още по улиците бродят безстопанствени кучета, които най-често не принадлежат към определена порода, вкл. и глутници, като след многократни съобщения за това до общините отговорните фактори просто си бъркат в носовете и по други места.
Стопаните са рядко отговорни възпитани хора и често пъти не заслужават да им се грасува доверието да отглеждат такива животни - не ги обезопасяват, както е редно, не чистят след тях, пускат ги свободно да тичат без надзор. Дори и извън населени места, те са длъжни да са до тях, защото хората се разхождат не само в градовете, а и сред природата и никой не е длъжен да ходи там въоръжен. При сигнали за такова неправомерно поведение от страна на стопани на кучета , чиято достоверност е установена, следва да се отнема животното, за което очевидно човекът не може да положи адекватна грижа.

# 384
Лимонче, не съм казала, че не е проблем, ако не е познат, а, че няма да страдам за човека. Аз не плача за всеки умрял човек на планетата, плача за близките ми.
Разбира се, че човешкия живот е по-важен от кучешкия, просто отбелязвам, че е различно, когато е близък, било то куче или човек - нормално е.
И разбира се, че бих приспала кучето ми, ако нападне човек - това е изходът. Същото е и при хората, с едната разлика, че няма да го убия, а ще го префам на властите.
И преди няколко страници коментирах, че колкото и да ми е кротко кучето, не бих си позволила да е около хора, без моя надзор и без да ми е под ръка.
NoMe, абсолютно съм съгласна. Това имах предвид и аз. Винаги стопанинът е виновен!

# 385
  • при късмета
Защо, ако е забранена породата, да няма ефект? Добре, има дупки при регистрацията и може да го запишеш като друга или без порода, но това как ти решава проблема? Има обаче проверки по сигнали и тогава за инспектората е много по-лесно да я направят, не е като с бездомните кучета. Нали ще установят, че освен, че гледаш забранена порода си излъгал в декларирането в общината? И след като е забранена породата вероятно ще вземат кучето и да го правят каквото казва закона.
За да е забранено в толкова държави да гледаш определени породи, не е без причина, пък вие ми обяснявайте как не зависи от кучето, а само и единствено от стопанина, колкото си искате. Няма как да натежи повече.
Преди да влезе глупавия закон "кастрирай и върни", изобщо преди да се появи организация, която да държи кучетата на улицата, правилата на общината бяха, че бездомни кучета не трябва да съществуват. Считаше се за бездомно дори пуснато или изпуснато куче и се убиваше на място. Само това беше лошото, защото изобщо не ги интересуваше има ли деца, наблюдаващи ужасната гледка или не. Но пък и никой стопанин не смееше да си изпусне кучето от поглед, защото беше напълно наясно, че повече няма да го види. Независимо породисто ли е, малко ли е, голямо ли е и т.н.
За да се оправи положението, явно трябва да се върнат тези мерки, от демокрацията насам се доказа, че нищо друго не работи

# 386
  • София
Забрана на породата работи в държави, в които кучетата са регистрирани, а породистите - с родословие, в което точно е записана породата. Ако такъв документ няма - кучето е непородисто, може само да се установи, че прилича на някоя порода. Кой и как ще установи и как ще се отнеме - колко трябва да прилича? На практика няма как да стане.
За това твърдя, че като начало трябва да се въведе ред в продажбата на кучета - поне това е ясно как става и експерти по кинология не са нужни. Официално се продават само кучета с доказан произход, от лицензирани развъдници за разрешени породи.
В търговията нещата по-лесно могат да се контролират, държавата си има отработени механизми за това. Тогава ще е ясно кой какво продава, кой купува, забранено ли е или не, регистрация на кучето и собственика, регистър. Така може да се търси отговорност от стопаните, да се определят условия за придобиване на куче от опасна порода, въобще да се забраняват такива.
Сега ситуацията е "куче влачи - диря няма".

# 387
  • при късмета
Ами ето, и тези кучета са от и в лицензиран (или поне регистриран, не съм наясно има ли разлика) и е видно, че това нищо не гарангира

# 388
А как би следвало да се процедира (официално) с животни, които са развъдени за продажба, но не са се продали?
И как можеш да си сигурен, че някой изобщо ще прояви интерес?

# 389
  • София
Ами ето, и тези кучета са от и в лицензиран (или поне регистриран, не съм наясно има ли разлика) и е видно, че това нищо не гарангира
Ами точно това е скандалното - че този боклук се води специалист, кинолог, а е допуснал да се случи всичко това.  Sick
Много трески има за дялане, много! Но поне е ясно в случая чии са кучетата, защото в много подобни случаи стопаните се измъкваха с оправданието, че кучетата не са техни и нямаше как да се докаже обратното, защото нямат регистрация.
Всички кучета - породисти или не, оставени на произвола, могат да направят глутница и да подивеят. Разликата е, че от породистите, развъдени правилно, се очаква познат, типичен за породата характер и те могат да бъдат обучени и възпитани - за това е създадена и самата порода.
Тези с неизвестна порода или неправилно развъдени могат да бъдат всякакви.

Общи условия

Активация на акаунт