Кучета - убийци. Пореден инцидент.

• 15 680
  • 663
  •   1
Отговори
# 525
Няма да ги стигнем докато тичате с куче без повод...

# 526
  • Насред хаоса
Когато видиш конкретно мен да тичам с куче без повод, тогава можеш да ми говориш в множествено число. И да, отново казвам - няма да ги стигнем, защото плюнченето е срещу тези, срещу които не трябва да бъде. Вместо да се проумее, че те също са потърпевши. А и какво ми пречи, след като и аз съм от тия тичащите с куче без повод според мнозинството, да махна с ръка и да се причисля към другото болшинство? Поне няма да ми е от значение тогава.

# 527
  • София
От любопитство разрових за подробности за това как са решени вълнуващите ни въпроси "при белите хора" - например Германия. Е, то нали и ние уж "побеляхме" - отдавна сме в ЕС, но специално по въпроса с домашните любимци не сме напреднали особено.
В Германия има много домашни кучета, но правилата им за отглеждане са доста различни в отделните области. Данъкът за кучета е също различен - например 186 евро в Майнц и над 1000 евро за куче от опасна порода в Бавария.
Има застраховка "Гражданска отговорност" за кучета - Haftpflichtversicherung. В Берлин е задължителна за всички кучета, в някои провинции - само за тези от опасните породи. Иска се обезщетение за абсолютно всяка вреда или щета, която кучето нанесе, защото според  параграф 833 от Федералния граждански кодекс (BGB) стопанинът "изцяло е отговорен за вредите, нанесени от кучето му, даже ако самият той не носи вина като физическо лице." Даже цитират любопитен случай - в гр. Хам съдът присъдил сериозно парично обезщетение на стопанина на куче, което спяло пред фризьорски салон и в него се спънал посетител. Застраховката на куче излиза средно по 50 евро на година, като за опасните породи е доста по-висока.
В един такъв сайт за застраховки четем, че можеш да застраховаш кучето си и срещу нежелано бащинство - ако случайно "направи белята" с някоя кучка, то застрахователят изплаща медицинските грижи за майката и кученцата или даже аборт.  Simple Smile
Кучетата от бойните породи се разхождат само на повод, а в някои провинции и намордникът е задължителен. Тези кучета могат да се явявят на периодични тестове и ако ги издържат и получат сертификат - данъкът им се намалява, получават и други облекчения.
На кучешките паркове в Берлин можем да завиждаме - това са десетки хектари, определени за свободно пускане на кучета, с дървета и поляни, пейки за стопаните и т.н.
В Германия няма бездомни кучета, има много приюти, откъдето можеш при определени условия да оставиш кучето си, ако не можеш да се грижиш за него, а също и да си вземеш домашен любимец, има и развъдници за породисти кучета. Кучета, оказали се без надзор на стопанина, се прибират незабавно.
Домашните кучета са кастрирани и не се развъждат, всяко носи на каишката си медальон за регистрацията си - Hundemarke, а ако няма такъв, инспекторите от Ordnungsamt налагат солени глоби. В парковете има монтирани автомати, от където може да си вземеш безплатно торбичка за почистване след кучето - разходите се покриват от внесените данъци за кучетата:
Скрит текст:

Ако се правиш на разсеян и не почистиш - глоба 30 евро.

Ето това е начинът да има мир, всички да са доволни и да няма трагедии. Не е чак токова трудно и сложно, ако тези, от които зависи, просто си вършеха работата. А у нас вече толкова години няма още регистър на домашните кучета - за другите неща да не говорим. Години наред са търпели там в това село агресивна глутница да вилнее по улиците и няма кой да прибере кучетата - все едно нямаме държава, а живеем в джунглите и сме плячка на хищниците.
Отдавна е ясно как се решават проблемите - ама у нас все има по-важни неща за решаване, така че този може да почака ... до следващия изяден, когато пак ще се пошуми малко и това е.

# 528
  • Насред хаоса
Няма регистър, ама създадоха с фанфари зоополиция. Да се смееш ли, да плачеш ли. Напънал се слонът, па родил мишка.

# 529
Няма да ги стигнем докато тичате с куче без повод...

Когато видиш конкретно мен да тичам с куче без повод, тогава можеш да ми говориш в множествено число.
Скрит текст:
И да, отново казвам - няма да ги стигнем, защото плюнченето е срещу тези, срещу които не трябва да бъде. Вместо да се проумее, че те също са потърпевши. А и какво ми пречи, след като и аз съм от тия тичащите с куче без повод според мнозинството, да махна с ръка и да се причисля към другото болшинство? Поне няма да ми е от значение тогава.

Множественото число точно си е съвсем наред - не са единици случаите на пуснати свободно кучета да се разхождат, при това на места, които не само не са предназначени за кучета, ами са и направо забранени.
Сега срещу второто лице можеш и да имаш претенции, но и те са излишни, тъй като тук се писа многократно, че хората роптаят, и с право, срещу онези собственици, които не спазват изискванията, а не срещу собствениците на животни изобщо. Така че е излишно спазващият правилата да се оправдава. Него никой не го кори, че е решил да си гледа куче.
Неспазващият обаче с право е обвинен, че създава проблеми - и за хората, и за животните.
...
Друг опит - във Франция наша братовчедка има две котки, мъжка и женска. Регистрирани, обезпаразитени, с ваксините, както си му е редът. Кастрацията на мъжкия й е задължителна. За да го пуска навън /за котки не е забранено, те глутници не правят и не са опасни, когато се обезпаразитяват и кастрират/, трябва да е кастриран, освен ако не е порода за размножаване. Но тогава си има съответните документи и не хойка навън така.  
За кучета това е недопустимо - да видиш куче без стопанин, водено без повод или пуснато из селото да тича свободно - ми и ще те глобят, и с право ще ти го вземат. Ще го дадат на този, който ще го гледа добре, т.е. ще спазва нормите на обществото.

NumLock, в съседна Румъния в парковете на Букурещ видях такива алеи за разходки - големи, чисти, с такива машинки за найлончета за почистване.
А тук у нас, в 21-ви век, все още има хора, които се пънат, че правилата били тежки и нормите им били криви и им пречат.

Цитат
Държавата е такава, защото обществото е такова. Тази тема го доказва за пореден път - вечно разделено и вечно наострено едни срещу други.

Аз правя едно деление само - на нарушители и такива, които искат и могат да живеят в човешко общество.
Такова деление прави и законът.
Жалко, че нашата държава не защитава закона, както трябва.

Последна редакция: вт, 11 юни 2019, 10:17 от Judy

# 530
  • при късмета
Свидетели  твърдят, че стопанина на 5те кучета ги е насъсквал срещу хора.
Както си предполагах този е голям боклук и заради него е всичко - и за агресията на кучетата и за това,че са на свобода.
Аз също го гледах, свидетеля е един и посочва един единствен случай, не знам защо си го написала в множествено число. Ти твърдеше, че вероятно са обучавани за бой, което е нещо съвсем различно. Разбира се, че е виновен, но постъпката му също така показва манталитета на стопаните, нищо друго. Когато се чувстваш безнаказан, при забележка (защото това е причината да насъска кучето), вместо да прекратиш нарушението, правиш друго за допълнение. Също като другите примери на забележка, дадени в темата.
За това казах, че забележките се приемат по един начин от хора с кучета и от хора без. Масово стопаните, освен нарушенията които правят, те са вдигащите скандали. Най-редовно при забележка, вместо на проблема да се съсредоточат ми започват със заученото "който не обича животните, не обича хората". И като получат в отговор "бъркате, който не може да живее с хората, живее с животните", ушите ти чуват вече описаното от Джуди.
И последн, рядко гнева е насочен към животни. Да, в този случай маже и така да излезе но за това има пълни основания. Гнева обичайно е насочен към стопаните, но на вас ви е оправдание или извъртате, че е към животното, за да не признаете собствените си недостатъци, като общество.
La Sombra, не може да очакваш от някой който няма куче да знае как да се държи с него. Не са длъжни да знаят, като стопаните които са длъжни да знаят наредбата, защото те са отглеждащите куче. Може да обясниш, че кучето се гали при определения условия и ако го видиш, че става неспокойно ще предупредиш да спре или пък направо да откажеш.
И аз не вярвам, че ако предупредите, че кучето не реагира добре когато се гали от непознати, ще напира някой. Няма майка която да остави детето и при животното при това положение или пък възрастен който вероятно за да иска да погали кучето, все нещо поназнайва. А пък да стоят на платното за да погалят куче в кола, съвсем не ми се вярва.
А нещо да заработи, вече няколко пъти казах какъв според мен е начина. Всяко общество първо помежду си да си изправи крвините, тогава да търси другите. Ето тук е разделено дори обществото на собствениците, едните казват "аз съм съвестен и също не съм съгласен с безхаберните", но това е само във форума. Всеки боже ден и то по 2 пъти сте на едно място с тези, безхаберните и по нищо не личи да се разграничавате от тях. Доколкото общността на нестопаните са обединени и искат само спазване на разпоредбите.

# 531
La Sombra мисля, че грешката ти е, че очакваш хора нямащи куче да знаят как се общува с куче. На мен не ми представлява трудност да обясня, когато детенце прояви желание да погали кучето да му проведа един бърз “инструктаж” как да подходи към него. Не ме бавят и не ме затрудняват, защото това после ще му е полезно цял живот. И на познати обяснявам при среща с куче показващо зъби какво не трябва да правят, защото кучето си има инстинкт и има реакции, които на 100% ще го провокират да нападне. Ужасно много хора не знаят и не се интересуват от поведението на кучетата, но след като те са част от нашето ежедневие - къде домашни, къде безброй бездомни за мен, като чела и тествала част от нещата е съвсем в реда на нещата да споделя с останалите това, което би ги предпазило, ако попаднат в подобна ситуация.
Регистър има, води се от ветеринари и само те могат да въвеждат и извършват проверки, но преди това трябва да си спазил закона отново и да си чипирал и регистрирал кучето си в Община и БАБХ. Черпим някакъв европейки опит, но нямаме контрол над изпълнението му. Въпреки, че от три години е задължително чипирането и регистрацията, масово кучетата не могат да се индентифицират.
И да споделя защо всички ни слагат под общ знаменател и ни говорят в множествено число.. преди години, докато моето куче беше съвсем малко, зимата се събирахме голяма група в близкия парк да си играят, свободно пуснати. Нямаше нито преминаващи хора, нито деца. Започна да напъпля пролетта и започна движение в парка. Предложих на останалите кучкари да се изместим на някоя поляна в края на града, където няма да пречим, защото не е редно децата да си играят на съседната поляна, а нашите магарета да тичат толкова близо до тях. Лелее, като писнаха, че как така щели да походят едни 20-30 минути за да излязат те извън града и то тая поляна си била за кучета. Аз спрях да ходя там, но те до ден днешен зиме и лете са там с техните си кучета - от пинчери до каракачанки, кангали, овчарки, ротвайлери. За мен е съвсем нормално да ме зачислят в тяхната графа, защото съм една, а те поне 20 човека. Нормално е мен да не ме виждат, че товаря кучето в багажника и отивам из безлюдното поле извън града, а те там са им пред очите всеки ден. Живея в малък град, наредба има, места определени за свободно пуснати кучета няма (питала съм в общината), града пеша се минава за 40 минути от единия до другия край, т.е. дори и без кола човек може да излезе извън пределите му и да не навира кучето си в околните на места, на които е забранено, щом държи кучето му да се разтича без повод.

# 532
Цитат
И аз не вярвам, че ако предупредите, че кучето не реагира добре когато се гали от непознати, ще напира някой. Няма майка която да остави детето и при животното при това положение или пък възрастен който вероятно за да иска да погали кучето, все нещо поназнайва. А пък да стоят на платното за да погалят куче в кола, съвсем не ми се вярва.

Така е.
Лично аз научих децата ми първо да питат стопанина, дали могат да погалят кучето му и никога да не го пипат, преди да им е разрешил. Научиха се още в бебешка възраст - нищо сложно няма. Други майки просто си дръпват пък децата. Не съм виждала още такава, която да ги насърчава да галят всякакви животни, без позволение от собстветика. Най-малкото заради безопасността на децата. Съвсем елементарно е това да се проумее и научи.
Повечето стопани даже с радост се съгласяват, но винаги питаме.

# 533
В белите държави манталитета е друг и условията също. Има добре уредени пространства за свободно пускане на кучета. А не като в бг. Например в Южния парк двете площадки,които са направени,само едната е горе долу добре по размери. 
След като няма условия за нормално отглеждане на кучета, защо толкова хора напират да гледат кучета?! Кучето жизнено важен фактор ли е за обществото и трябва всички да бъдем съпричастни и да проявяваме разбиране към тези, които отглеждат кучета!

# 534
  • Rock & Roll feeling ...
Свидетели  твърдят, че стопанина на 5те кучета ги е насъсквал срещу хора.
Както си предполагах този е голям боклук и заради него е всичко - и за агресията на кучетата и за това,че са на свобода.
Аз също го гледах, свидетеля е един и посочва един единствен случай, не знам защо си го написала в множествено число. Ти твърдеше, че вероятно са обучавани за бой, което е нещо съвсем различно. Разбира се, че е виновен, но постъпката му също така показва манталитета на стопаните, нищо друго. Когато се чувстваш безнаказан, при забележка (защото това е причината да насъска кучето), вместо да прекратиш нарушението, правиш друго за допълнение. Също като другите примери на забележка, дадени в темата.
За това казах, че забележките се приемат по един начин от хора с кучета и от хора без. Масово стопаните, освен нарушенията които правят, те са вдигащите скандали. Най-редовно при забележка, вместо на проблема да се съсредоточат ми започват със заученото "който не обича животните, не обича хората". И като получат в отговор "бъркате, който не може да живее с хората, живее с животните", ушите ти чуват вече описаното от Джуди.
И последн, рядко гнева е насочен към животни. Да, в този случай маже и така да излезе но за това има пълни основания. Гнева обичайно е насочен към стопаните, но на вас ви е оправдание или извъртате, че е към животното, за да не признаете собствените си недостатъци, като общество.
Чула си за един случай, значи че го е правил веднъж? Това е маниер. Този човек е нахъсвал кучетата си към хора и животни. Аз твърдя,че кучетата са агресивни. Тази агресия може да е плод дори само от неправилно възпитание, та до умишлено нахъсване. А мисля,че кучетата са използвани и за бой предвид породата, начинът й на стопанисване и голямата алчност на стопанина.  Постъпката му показва манталитета, но не нищо друго - този манталитет има ясно отражение върху животното. Останалите обобщения,които си написала за стопаните възосновата на поведението на този урод са глупави. И последно - много често гневът е насочен към животните, погледни темата, то не беше ритане на кучета и тровене и  не беше написано за кучетата убийци.

# 535
  • Насред хаоса
Мене ме интересува какво искат и мислят другите дотолкова, доколкото аз от своя страна спазвам необходимото. И както аз мога да питам и да се съобразявам с отговора на съответния стопанин, така и останалите могат. След като не знаят как да се държат, могат най-малкото да не допускат груби действия или да стоят далеч, още повече, че не аз съм в забранена за кучета зона. В какво вярват или не вярват други, не ми е важно. Важно ми е да не ме вкарат в беля, защото смятат, че освен да връзвам кучето (мое задължение), съм длъжна и да позволявам това, което искат. Не съм. С учтиви и разбрани хора, които се вслушват, нямам проблем. Преди време едно мъниче, току-що проходило, дощапука при нас и просто прегърна с две ръце кучето през врата, както беше седнало. Обаче майката си беше на място.
Джуди, съжалявам, но аз не се включвам към множественото число. Поне не и докато спазвам нужното. Оттам нататък не нося отговорност нито за глупаци с кучета, нито за търтеи от разни служби, които не си вършат работата. Все едно да използвам случая с тоя, който влачеше кучето с кола вчера, и да кажа за всички "ами така ще е, като сте такива изроди".
La Sombra мисля, че грешката ти е, че очакваш хора нямащи куче да знаят как се общува с куче. На мен не ми представлява трудност да обясня, когато детенце прояви желание да погали кучето да му проведа един бърз “инструктаж” как да подходи към него.
Затова предупреждавам. На малко дете трудно можеш да обясниш защо кучето не трябва да се дърпа и скубе - то си е дете и си прави нещата по своя си начин. Обаче възрастният с него да не знае, че дърпане и скубане причинява болка и трябва да реагира съответно, че да спре това (аз не мога, детето не е мое и не знам как ще се изтълкува), не вярвам. Някои си мислят, че кучето е длъжно да изтърпи всичко, за да си поиграе детето. Виждала съм подобно поведение на родителки и по отношение на други деца и родители, та не ме учудва. В случая обаче за кучето отговарям аз и ще правя, каквото смятам за необходимо да се предотврати случка.

# 536
  • Rock & Roll feeling ...
В белите държави манталитета е друг и условията също. Има добре уредени пространства за свободно пускане на кучета. А не като в бг. Например в Южния парк двете площадки,които са направени,само едната е горе долу добре по размери.  
След като няма условия за нормално отглеждане на кучета, защо толкова хора напират да гледат кучета?! Кучето жизнено важен фактор ли е за обществото и трябва всички да бъдем съпричастни и да проявяваме разбиране към тези, които отглеждат кучета!

Хората гледат кучета, поради различни причини. Едни от любов, други "защо не" . Кой защо напира аз не мога да кажа. Но желанието със сигурност не зависи от условията. Не е нужно да се проявява разбиране,а да се радее за чуждото щастие както за твоето.  Ще ти дам пример, аз не карам скейт, но съм участвала в благотворителна инициатива за изграждане на голяма свободна скейт зона. Тя е факт, аз не я ползвам,но има мн хора които са хепи от това.

NumLock , много интересен ми беше последния ти пост.  Как точно се превежда текста на аватара ти ?

# 537
  • при късмета
И ти не разбра, че обобщенията не са на базата на този единствен стопанин, Кактус. А на всички, които наблюдавам ежедневно лично. Написала съм го поне няколко пъти, а ти го разбирай както искаш. Само доказваш, че собствениците правят всичко възможно да изкривят нещо само и само да не признаят негативите на обществото си

# 538
Скрит текст:
Ла Сомбра, дали се включваш или не - няма никакво значение. Просто направи разлика между лице и число. Ако лицето не ти понася - добре, можеш да си против. Числото, вече, обясних, че граматически си седи съвсем подходящо. Защото случаят не е един. Много са. Толкова по граматиката. Стана ясно. Възрастни хора сме.
Никой тук не обсъжда конкретно друг участник в темата, щом не го познава. Вече писах - който спазва правилата, като мен, не изпитва нужда да се оправдава. Който не спазва - бяга гузно и без да го гонят. Разпознава се в обвиненията, които не са адресирани лично към някого.
А има и такива, които ясно заявяват, че не спазват правилата.

Точно защото много обичам животни и поради липсата на подходящи условия наблизо лично аз се отказах да гледам куче. Егоистично да го набутам в един апартамент и да не мога да разходя на специално предназначени за целта места ежедневно - това не бих направила. И да рискувам да го отрови пак някой, да го нападне бездомнен пес, да го ударят и т.н. - не, не искам. Точно защото обичам кучетата. Направила съм си сметката да не мъча животно, което не мога да гледам добре и това е. Гледам други животни. На които мога да създам по-подходящи условия.

Последна редакция: вт, 11 юни 2019, 10:31 от Judy

# 539
La Sombra аз като възрастен индивид, до преди да имам куче примерно не знаех, че не се посяга директно над главата на кучето за да се погали. Тръгнах веднъж точно така да погаля едно служебни куче (да се разбира куче-робот, изпълняващо всичко което водача му каже) и този човек тогава ми направи забележка и обясни, че първо се подава ръка под неговата муцуна да подуши и след това се погалва така, че да вижда ръката ми, защото когато не я вижда и се пресягам над главата му това за него е заплаха и ще захапе за да се опази. Запомних го и го казвам на всяко хлапе и дори възрастни хора за да си знаят. Това, че аз на моето куче мога да го прилагам не означава че и околните би приело толкова спокойно, за това е мое куче за да ми има доверие и да не ме хапе каквото и да му правя, но околните не са му никакви за да ги търпи. Аз упорито ще продължавам да образовам хората, които проявят интерес и не ме интересува майките им как ше го приемат. Аз го правя за доброто на децата им. А и остава опцията да казваш, че кучето хапе. Наистина няма човек, който да не му светне червена лампа и да продължи да досажда. Имала съм и такива случаи и никой не е приближил.

Общи условия

Активация на акаунт