За края не мисли, в 10 клас си вече ти

• 44 358
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
Добро утро, древни и не толкова древни майки  бащи.
Нашият "Тютюн" е с Лила, от 1981г. издание.
У нас абсурд да се прочете от набора, ще натискам филм + 1 до 16-та глава.
Сестра ми, която е по - древна от мен с 6,5 години учи "Тютюн" и аз по таз причина доста рано я четох. Ние май не я учихме.

Изкопчих малко разкази за морето. Харесало му е общо взето.Малко е възмутен от цените и по - точно съотношение качество / цена, но това е положението.
Като цяло са изкарали много добре. От класа им бяха 12 - 13 деца. Каза, че всеки ден или вечер имало по някой сърдит за нещо, който се отцепвал и с него оставали още двама - трима, останалото ядро са вървели заедно. Момичетата са ги обгрижвали по отношение на слънцезащитата, че момчурлята все заспивали по плажа.
Класният вечер(нощем) седял във фоайето на хотела, докато не се прибере и последният елемент. Понякога до 5 сутринта, че 12 - класниците са били на дискотека всяка вечер. В дискотеката винаги е влизал и един преподавател мъж с тях. И така... Нашият се върна с тениска подарък. Като се разхождали веднъж я харесал на сергия и един следобед, докато дремал в хотела, децата събрали пари и му я купили подарък.

# 196
  • София
Едно време майка ми беше купила събраните съчинения на Димитър Димов - не помня колко тома. Спомням си, че не мирясах, докато не ги изчетох всичките - толкова много ми харесаха, а съм била в гимназията, година-две по-голяма от нашите деца сега. Не помня в кой клас го изучавахме, но като почнах с "Тютюн" не можах да спра.
Димитър Димов е страхотен автор.

Последна редакция: нд, 21 юли 2019, 17:48 от Vivi

# 197
Права си, Виви, Димитър Димов е стахотен автор! Прочетох не само "Тютюн", без никакво ръчкане - но пък аз съм почти всеядна откъм книги.
Наборът замина на лагер вчера с още двама съученици - голямо нетърпение беше за този лагер.
Все още нищо не е  прочел от задължителните книги, но пък три пъти седмично бори английския Smiley Да видиш как пише есета и домашни сега, след като скатава цял девети клас. Учителката му е дала и разкази да чете и да си води записки и след това да ѝ преразкаже какво е прочел. След тази английска офанзива се надявам да се пребори успешно догодина с най-омразния му предмет.

Август ще ходим на почивка и наред с моите книги ще подредя и "Тютюн"-а в багажа. Надявам се под зоркия ми майчин поглед да мине поне задължителните глави.

Има ли вече набори, които си знаят учебниците за десети клас? По спомени миналата година ги качиха на сайта на училището чак към края на август, но тук вече имаше деца, които си знаеха учебниците и издателствата.
Не че бързам Smiley ама ей тъй, да съм подготвена психически...

# 198
На сайта на училището на сина ми са качени от миналата седмица учебниците за следващата учебна година. Поразгледах го, то май още не са ги пуснали всичките за продан.

# 199
  • Русе
Аз не мисля да обременявам Алекс с четенето на Тютюн. Ще се надявам поне още един път да гледа филма. Иначе отметна и Гераците.

Определено ще купувам учебниците през един тази уч. година. От предната половината останаха неотворени  Crossing Arms

# 200
  • София
Помня като ученичка първо прочетох Осъдени души. След мъката с Вазов не можех да повярвам, че това е книга писана от български автор. После прочетох Тютюн, но сърцето ми винаги ще принадлежи на Талев и неговата четирилогия.
Щерката прочете Тютюн и и хареса. Но ми заяви, че с това приключва задължителната литература по БЕЛ

# 201
Този пост е предназначен за десетокласниците които са първи по новата учебна програма.Като родител питам на кого е  нужнод а държат матура по български след като ще учи до 12  клас.Предполагам че никое дете от езикова гимназия няма да приключи в 10кл.Какво е вашето мнение за матурите и знае ли някой какви ще бъдат те

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 13:04 от Фран

# 202
  • Русе
Сега попаднах на статия, че има нов проект  ooooh! Бъдещето ни НВО щяло да бъде задължително само за тези, които ще прекъснат след 10 клас. Тези дето продължават нямало да имат.
И понеже другата уч. година ми предстои още едно НВО та и там има промени. И сега вече не знам ще имам ли, няма ли да имам. Да ги стягам ли, да не ги ли...
Ох, аман вече от тия  #Cussing out

# 203
Вероятните дати, които се обмислят са следните:
9 юни 2020-БЕЛ
11 юни 2020-Математика
Също така седми клас също се планират за същите дни
https://www.mon.bg/bg/news/3699

# 204
Нищо подобно не прочетох в този проект Thinking ще имат, даже и дати са предложили за фиксиране (съвпадат с НВО на 7 клас, само дето са от 8ч, не от 9).

# 205
  • Русе
Мдааа, в горният линк го няма това  newsm78

Бях си обещала да не чета такива новини и каквото стане, ама що си изневерих  ooooh! На това отгоре и заблуждаваща съм прочела  Embarassed

# 206
  • София

Бях си обещала да не чета такива новини и каквото стане, ама що си изневерих  ooooh! На това отгоре и заблуждаваща съм прочела  Embarassed

Аз също я четох тази новина. Дано до Коледа да се изяснят ще има ли, няма ли да има. Rage

# 207
Този пост е предназначен за десетокласниците които са първи по новата учебна програма.Като родител питам на кого е  нужнод а държат матура по български след като ще учи до 12  клас.
Матура ( ДЗИ) полагат единствено зрелостниците. В 10. клас е НВО.

# 208
  • sofia
Помня като ученичка първо прочетох Осъдени души. След мъката с Вазов не можех да повярвам, че това е книга писана от български автор. После прочетох Тютюн, но сърцето ми винаги ще принадлежи на Талев и неговата четирилогия.
Щерката прочете Тютюн и и хареса. Но ми заяви, че с това приключва задължителната литература по БЕЛ
Росита, това все едно аз съм го писала!

Що се връзвате на простотиите с НВО-та. Просто още едно изпитване, нищо фатално. Бъдещият седмокласник ми е достатъчен дерт, десетокласникът ще е малко на самотек.

# 209
  • Пловдив

Аз също я четох тази новина. Дано до Коледа да се изяснят ще има ли, няма ли да има. Rage
Няма колебания относно НВО в 10 клас. Включени са и в графика за новата учебна година.

Общи условия

Активация на акаунт