За края не мисли, в 10 клас си вече ти

• 44 369
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
  • гр.Варна
Какво представлява изпита по дигитални компетентности? От всички 10-класници ли се държи?

# 211
Хоп и аз тук.
Какво представлява изпита по дигитални компетентности? От всички 10-класници ли се държи?
Нещо като Информационни технологии, вероятно...
Не са ли задължителни само НВО  по БЕЛ и МАТ? Въпреки че, в наше школо сигурно ще държат и Чужд език и Дигитални компетености. И аз не ги мисля. Просто едно текущо изпитване...

# 212
  • Пловдив
Това НВО, както и НВО по чужд език, не са задължителни. Състои се от тест и практическа задача, която трябва да се изпълни в рамките на определено време. Ако ученикът има над 50% от общия брой точки, му се издава документ за дигитални компетентности с процента успеваемост на изпита.

# 213
НВО - дигитални компетентности

Чл. 52. (1) Националното външно оценяване по чл. 47, ал. 1, т. 3 се провежда в края на обучението по съответния учебен предмет в Х клас.
(2) Освен основните цели по чл. 44, ал. 1, т. 1, 2 и 4 националното външно оценяване в края на първия гимназиален етап на средната степен на образование има за цел и измерване степента на постигане на отделни компетентности, свързани с българския език и функционалната грамотност в областта на четенето, както и на математиката и математическата грамотност, придобити в класовете от етапа.
(3) Изпитите при националното външно оценяване по ал. 1 са по учебните предмети български език и литература и по математика и се провеждат под формата на тест.
(4) Извън изпитите по ал. 3 всеки ученик по свое желание може да положи и изпит по учебния предмет чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански, руски, изучаван в задължителните учебни часове, чрез който се измерва степента на постигане на отделни езикови компетентности в областта на чуждия език, и/или по учебния предмет информационни технологии, чрез който се измерва степента на постигане на отделни ключови компетентности в областта на дигиталните компетентности, придобити в класовете от етапа.
.........................................................
.....в случай че е положен изпит по учебния предмет информационни технологии и при условие, че ученикът е получил минимум 50 % от максималния брой точки на изпита, се записва и постигнатото ниво в съответствие с Европейската референтна рамка за дигиталните компетентности.

Интересното е, че в проекта за датите за чуждия език изрично е посочено, че е по желание, а за дигиталните компетентности - не е.

# 214
Дидева, Спливитет, благодаря!

# 215
И мен ме извадихте още онази вечер от дзен-ваканционното ми настроение с дебатите във ФБ-групата.
И следя и Дидева отблизо, че да не пропусна някоя малоумица, измислена от МОН. Пък и тя е така добра да превежда всичко на разбираем език.
Доколкото си познавам десетокласника, без нерви няма да мине. Ще крещя пак, той ще казва - спокоооойно бе, всичко си знам Satisfied
По-скоро искам да видя примерни тестове, за да знам колко да крещя, ама все още не съм си причинила ходене до книжарница, за да питам за такива помагала.
Иначе пък, само дето се кахърях за учебниците - публикували са ги на сайта вече. Само по история все още нямало одобрени учебници. Те не че са ги напечатали, ама аз да си знам Nerd

# 216
  • София
По-скоро искам да видя примерни тестове, за да знам колко да крещя, ама все още не съм си причинила ходене до книжарница, за да питам за такива помагала.
МОН гледам пускат примерни на страницата си, когато ще има промяна. Дано и за нас пуснат, че да сме подготвени. А ако и някое от децата реши да ги погледне, ще е супер.

# 217
Здравейте момичета. Да се набутам между шамарите Simple Smile , т.е. между разговора ви.
Ние затворихме днес вратата на 10 клас. Мога да кажа, че вече е покрила нивото на второто от трите училища. Можеше да свърши и сега и да продължи догодина в гимназия с професия. Не това е целта ни обаче. Simple Smile  На есен с песен към последния от върховете на задължителното немско обучение. Завърши страхотно. Има 4 тройки ( български 4- ки), една 1-ца и всичко останало 2-ки. Невероятно горда съм от постигнатото през годината. Английски, математика, физика и химия са от предметите с 2-ки. Латинския беше голяма изненада  за нея, защото мислеше че ще й остави 4. Беше до последно с обща оценка 3,58. За новата учебна година има само три учебника. Другите ще им се дадат в началото на новата учебна година. Трябва да видят какво ще изучават и да им ги подготвят. От 76 деца продължават 11-ти клас за сега 44. Задължителни книги за четене нямат. Четат на порции и обсъждат следващия час когато имат немски.
Проекта " Училище като град" каза, че е било страхотно. Получаваха заплати сутрин. Сумата беше според професията която имаха. Плащаха наем на помещенията в които бяха. На третия ден имаше деца които фалираха ( бяха на минус) и такива които имаха много парички, но нямаха какво да си купят. Тя с още 4 деца и един учител бяха адвокатска кантора. Много интересно каза че е било. Аз за съжаление бях много заета на работа и не успях да стигна до там. Имам една гривна обаче. Simple Smile
Това е от мен. Отдава се на заслужена ваканция, а ние ще поработим още малко и тогава ще почиваме.
Весело лято на всички.

# 218
  • Чикаго / София
Браво на Вики за доброто завършване и успех в следващия учебен етап!
Отдайте се сега на заслужена ваканция и почивка!

# 219
Браво и на Вики.
Приятна ваканция.
И на нашия сайт има публикувани учебнци за наесен без историята.
Ние поръчваме всичко колективно.

# 220
  • София
Готови ли са издателствата с новите учебници за нашия набор?

# 221
  • Русе
Готови ли са издателствата с новите учебници за нашия набор?
Българските са готови
http://pedagog6.com/

Само Демота https://klett.bg/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0% … 1-article146.html

http://www.prosveta.bg/

# 222
  • София
Значи идва 10 клас с пълна сила, щом и учебниците са готови. Май Булвест не са се отчели още.

# 223
  • Русе
Значи идва 10 клас с пълна сила, щом и учебниците са готови. Май Булвест не са се отчели още.

https://www.anubis.bg/DemoBooks2019/

Те сега май са Клет. Булвест, Анубис и Клет не мога да схвана общо и отделно кое е

Чудя им се още. Миналата година са ползвани само учебниците по химия, физика и български май. По математика ми беше много удобен на Анубис електронния вариант, щот разпечатвах задчите и си ги носихме насам натам. Най-вече носехме. По литература си водеше записки и се пишеха есета.По история се караше по  плановете на учителя и си учеха от разработки. По география им искаше учебник, ама втория срок и той подкара по негови изисквания.По биология ползвахме електронния на Педагог, ама отделно си им даваше планове на английски. По философия изобщо не ползваха български учебник. По ИТ - принципно положение у дома не се ползва учебник.

Последна редакция: сб, 27 юли 2019, 20:35 от A m b e r

# 224
Значи идва 10 клас с пълна сила, щом и учебниците са готови.
М-да...
Ако питате нашия младеж, имало много време , докото свършела ваканцията, хи -хи.

Последна редакция: сб, 27 юли 2019, 20:41 от Чиби

Общи условия

Активация на акаунт