СЕДМИ КЛАС. Втора изпитна 10.06 - 20.06.2019

• 93 247
  • 2 288
  •   1
Отговори
# 1 395
Не знам що за идиотия е това на такива изпити да се дават въпроси, представляващи спорни казуси.
В едно ръководство, публикувано в http://publications.europa.eu дават следното правило за разделно писане:

съчетания от наречие и прилагателно име (причастие), когато не представляват смислово единство:
бавно прелитащ, зверски убит, изключително надарен, интелектуално наситен, национално отговорен, невинно оклеветен

До откат може да се гадае са или не са смислово свързани думите лесно и преносим.
Точно. В офис изключително с лингвисти съм, затруднихме се.

# 1 396
Работният ден е към своя край, а последната новина на сайта на МОН е от 14.06. Човек ще си помисли, че нищо не са окъкали оттогава. Smirk
Вероятно се задава нещо голямо Stuck Out Tongue Closed Eyes
не съм преговаряла скоро по БЕЛ, не е ли окАкали?

# 1 397
Аз може ли да помоля за последния пробен по математика на Регалия? Качихте ли го или се бъркам?

# 1 398
  • Бг-мама
Май няма да ни огрее днес. Нямам спомен толкова да са се бавили с качването на теста и ключа.

# 1 399
Работният ден е към своя край, а последната новина на сайта на МОН е от 14.06. Човек ще си помисли, че нищо не са окъкали оттогава. Smirk
Вероятно се задава нещо голямо Stuck Out Tongue Closed Eyes
не съм преговаряла скоро по БЕЛ, не е ли окАкали?

голямо ла*но, предполагам? тва МОН е нещо брутално неадекватно, просто нямам думи

# 1 400
  • България
Ще ги качат 5,29 и после с мръсна газ из портала на министерството

# 1 401
  • София
http://mon.bg/bg/100149
Качиха!
И обяснението най-долу е :
Независимо от това, че в текста словосъчетанието лесно преносима не е използвано като
сложна дума и е правилно да се пише разделно в съответствие с Официалния правописен
речник на българския език (виж. 55.6 и 53.17.1), за вярно ще се приема и леснопреносима.

# 1 402
  • София
"Окъквам" е жаргон - идва от "къкам". Оаквам е къде-къде по-елеганен изказ - непреходен глагол от свършен вид Joy

# 1 403
  • София
Иии...верният отговор е: и двете се признават за верни - лесно преносима и леснопреносима.
Ама обяснението със звездичката пак е - ние сме прави, ама 'айде от нас да мине.

# 1 404
  • София
Дълго мислиха и премислиха за да стигнат до *  Satisfied
Май всяка година им подсказват в бг-мама къде са се на....ли! 

# 1 405
  • София
Ах, колко мило.
Наистина са се мотали заради "леснопреносима".

# 1 406
Относно черновите :
Тези, които получихте инфо, проблем ли е, ако на черновата е писано с молив?
Благодаря предварително!

# 1 407
Ясно е защо е забавянето. Доста им подсказахме тук.

# 1 408
Относно черновите :
Тези, които получихте инфо, проблем ли е, ако на черновата е писано с молив?
Благодаря предварително!

доколкото помня се каза, че за черновата не е дефинирано с какво се пише. освен това като не я проверяват, какво значение има?

# 1 409
  • На планетата Земя
Да, ако намерените грешки са 14 и една от тях е леснопреносима, то точките ще са 13.

Общи условия

Активация на акаунт