СЕДМИ КЛАС. Втора изпитна 10.06 - 20.06.2019

• 91 601
  • 2 288
  •   1
Отговори
# 2 235
      Само за протокола да кажа. Квесторите в нашето училище по БЕЛ също не са позволили разкачване на черновите. Дъщеря ми знаеше правата си, но тя по принцип по БЕЛ работи винаги без чернова и затова не е казала нищо.
  Днес е на изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство. Отиде спокойна, усмихната, един приветлив господин ги чакаше на вратата, каза им темата, няма драма, всичко спокойно. Тук не можеш да препишеш, да объркаш чернови....... Девойката се усмихна и каза "Отивам да се позабавлявам"

# 2 236
  • Варна

за всяка задача - различен аршин Simple Smile

Ако това е така, струва ми се, че отсега трябва да си предвидят удължаване на срока за проверка.

# 2 237
На РС останах с впечатлението, че първата част се проверява от компютър, а само втората част се проверява от оценител. Така ли е? Или нещо не ни е обяснено добре.

# 2 238

за всяка задача - различен аршин Simple Smile

Ако това е така, струва ми се, че отсега трябва да си предвидят удължаване на срока за проверка.
Мда, ако е заложено в системата да севти червено, май ще проверяват всичко наново 3ти път Simple Smile Simple Smile

# 2 239
Не може компютър да провери отворените въпроси, няма как това да стане. Работите се гледат от учители, но сканираните варианти на изпита.

# 2 240
  • София
Аз пак да питам дали и черновите се сканират и евентуално гледат? Въпреки че все си мисля, че с това съкратено време за проверка и малко проверители едва ли ще има някой, който да стигне до чернова.

# 2 241
Не може компютър да провери отворените въпроси, няма как това да стане. Работите се гледат от учители, но сканираните варианти на изпита.
Не ги проверява компютъра.
Проверяват си ги проверителите.
Вкарват отценките в системата и светва, ако разликата е по-голяма от доустимата за задачата, да се проверява пак от 3ти...

Черновите не вярвам да се гледат. То за беловите няма да има време...

# 2 242
Надявам се да са помислили и за проверка на хартиения носител, при необходимост.
Ми не, не е предвиден такъв вариант. Дидева цитира инструкциите; при това тази година няма арбитър в досегашната му роля, ролята е нова - да прецени кой от двамата проверители (или и двамата) да си коригира оценката.
Аз пак да питам дали и черновите се сканират и евентуално гледат?
Пишеше, че се сканират и гледат.
Въпреки че все си мисля, че с това съкратено време за проверка и малко проверители едва ли ще има някой, който да стигне до чернова.
И аз. Ама от това врачуване полза йок.

# 2 243
Не гледат черновите. Моята дъщеря беше решила една от задачите от втори модул, но получи само една точка, заради неправилно вписан отговор. Имаше 3 фигури, на които се търсеха лицата, а втората подточка беше да се направи сравнение между тях. Девойката ги беше намерила в черновата, но в беловата беше написала само сравнението. Даваха по три точки за лице и една за сравнението. Та шест точки отлетяха с черновата.
При толкова лесни задачи ще гледат да режат за всичко. Винаги са рязали и за най-безобидни пропуски. Това е един от абсурдите в тази система. Цени се това да си прилежен, а не умен. Децата в обикновенните училища не се научават добре как се описват задачите по математика. Дори и да си много умен и да виждаш решенията още при първи прочит и чертеж, като те изрежат с няколко точки за глупости и оцапаш матурата по БЕЛ някой прилежен зубрач ще ти вземе мястото в СМГ примерно. Едно време изпитите бяха 4 часа и задачите бяха по-завързани, което водеше до по-правилен подбор.

# 2 244
  • Варна
Мисля, че спешно трябва да впрегнем сили и да опитаме да получим достоверна информация от първа ръка относно това как работи системата и какво точно се проверява и оценява. Все някоя мама трябва да има по-близък проверител. Аз към момента се сещам само за г-жата от школата по БЕЛ. Както някой писа - много сме, силни сме!

# 2 245
Аз допускам, че е по описания начин. Виждат се задачите една по една. Тези ограничители по листовете не са случайни.

# 2 246
  • нейде там, където ....
Не гледат черновите. Моята дъщеря беше решила една от задачите от втори модул, но получи само една точка, заради неправилно вписан отговор. Имаше 3 фигури, на които се търсеха лицата, а втората подточка беше да се направи сравнение между тях. Девойката ги беше намерила в черновата, но в беловата беше написала само сравнението. Даваха по три точки за лице и една за сравнението. Та шест точки отлетяха с черновата.
При толкова лесни задачи ще гледат да режат за всичко. Винаги са рязали и за най-безобидни пропуски. Това е един от абсурдите в тази система. Цени се това да си прилежен, а не умен. Децата в обикновенните училища не се научават добре как се описват задачите по математика. Дори и да си много умен и да виждаш решенията още при първи прочит и чертеж, като те изрежат с няколко точки за глупости и оцапаш матурата по БЕЛ някой прилежен зубрач ще ти вземе мястото в СМГ примерно. Едно време изпитите бяха 4 часа и задачите бяха по-завързани, което водеше до по-правилен подбор.
Така може да е било на пробен изпит, но на самото НВО каква ще е процедурата на практика - тепърва ще разберем.

Като ви чета и си мисля, че съмненията ми за приключване по-рано с десетина минути на БЕЛ са бели кахъри ... За всичко друго квесторите са били на ниво при нас.

Сега се притеснявам как точно ще става проверяването. Каквото и да си мисля, че е направило детето ми, на тръни ще съм до 27-ми или докато излязат резултатите.

# 2 247
Прегледах пак процедурата и не разбрах какво се случва с допълнителните листове за чернова. Предвидено е при необходимост ученикът да  получи допълнителни листове за чернова, като това се отбелязва от квесторите в протокола. След това като че ли следите им се губят. Пише, че извън залепения плик с индивидуалната изпитна работа на квестора се предават изпитните материали, листа с указания за работа, а на изпита по математика – и листа с математическите формули. А в самия плик се поставят малкия плик с идентификационната бланка, запечатаният вече плик с част 1, свитъка за свободни отговори и листовете с надпис „чернова“.

На родителската среща преди матурите в училището на дъщеря ми обясниха, че да, може да се предоставят допълнителни листове за чернова. Те обаче ще бъдат с печат на училището и няма да се слагат в жълтия плик, а ще се предават на квестора след приключване на изпита.

Ей, mimiska, супер! Разнищихме казуса. Ето, че има един куп неща, които не се знаят предварително. 1:0 за родителите, особено на бъдещите седмокласници.

Накратко: черновите от изпитния комплект влизат в плика и се сканират и преглеждат. Допълнителните чернови са с печат на училището и НЕ влизат в плика и не се преглеждат.

# 2 248
...
Особено в София има толкова алтернативи, че ако едно дете има желание да учи, винаги ще намери къде.
...
Моето мнение е малко по-различно.
В София е най-неприятно за кандидатстване след 7-ми клас.

Да, училищата са много, но ... кандидатите също са много.
Освен това не е все едно дали ще учиш в желано, удобно като транспорт и свързано с интересите училище, или просто ще заемеш свободна бройка в едно от многото училища.

Не случайно най-високите балове всяка година са в едни и същи училища.
Това, че едно училище е много желано, не значи че е подходящо за всички деца. Колегата срещу мен е завършил 91НЕГ преди няколко години и ми каза, че не всички деца от класа му научили немски. На някои езиците им били трудни и петте години в това училище не са им донесли желанмите ползи. И не говореше за парашутисти. На някои им върви математиката и изкарват висок бал, но езиците са им трудни и не се справят. Същото е и да забиеш дете в СМГ без то да има афинитет към математиката. В края на краищата децата попадат в паралелки с деца на тяхното ниво, което е добре, защото ритъма с който се преподава се определя от средното ниво на класа и то е по силите на повечето.

# 2 249
  • София
Monza,  миналата година не са се гледали чернови, но тази  аз чух с ушите си Таня Михайлова по телевиЗОРА как каза, че чернови ще се гледат.
Малко е обаче вероятно да имат физическо време за това и най-вероятно ще се претупва.

Общи условия

Активация на акаунт