Криминални досиета

• 538 385
  • 11 794
  •   72
Отговори
# 10 575
Скрит текст:
Чели ли сте този коментар за случващото се? За мен сигурно най-добрият и пълен до момента с адски логични връзки:
https://www.facebook.com/share/p/1AeSAEJwis/?mibextid=wwXIfr
Благодаря! Интересен анализ, както и този:
https://www.facebook.com/ilian.vassilev.9

Скрит текст:
Когато бащата на момчето проговори и каза публично, че до дни Ивайло Калушев ще излезе от укритие и ще каже истината, стана ясно едно: хората, които са участвали в престъплението, са под натиск да ликвидират свидетелите, за да не остане жива нито една нишка, която може да бъде проследена. И точно това се случи.
Но това не е мафията. Класическата мафия убива деца рядко, защото не ѝ е изгодно. Държавно-криминалните структури нямат такова ограничение.
В България няма престъпна групировка, която да разполага с такъв логистичен капацитет - да локализира укриващи се хора, да координира действията си без грешка и да действа с такава бързина и сигурност. Това не е „подземен свят“ в класическия смисъл. Това е симбиоза между криминални изпълнители и държавен ресурс. И го направиха.
[...]
В момента, в който чух, че ДАНС - институция, която няма абсолютно никаква работа на местопрестъпление - е била първа на място, преди Бърза помощ, преди пожарната, всичко ми стана ясно. Това означава едно: случаят стига до върховете. Това означава мобилизация на ресурси не за разкриване, а за прикриване на следи. Да, има всякакви килъри под наем - включително чужденци - чеченци, от Западните Балкани. Но тук не става дума за „вносни“ изпълнители, а за контрол над процеса от началото до края.
Е, убиха всички. А мъртвите не говорят. Върху тях можеш да стовариш всякакви грехове, всякакви версии, всякакви „разкрития“.
Освен конкретния контекст - че убитите са засекли канал за контрабанда и трафик за много, много пари - те очевидно са стигнали и до политическите лица, които носят отговорност за този канал. Това е червената линия. И когато тя бъде прекрачена, реакцията е безмилостна.
Оттук нататък сценарият е ясен. Ще пуснат всякакви версии. Дежурните журналисти ще „знаят“ още от началото кой е убиецът. Слави Ангелов вече знаел, че Калушев бил извършителят. Други ще лансират версии, че бил „лама“ - което е не просто цинизъм, а интелектуална подигравка в контекста на масово убийство. След това ще се усилва версията за самоубийство. Шест души да извършат самоубийство?! Очакват да повярваме в това.
Ето в какво вярвам аз.
Първо, тези служби няма да разкрият нищо. Както беше потулено убийството на Алексей Петров, както беше потулен случаят с Нотариуса, така и този ще бъде заровен. Службите са толкова пленени отвътре, че не могат да функционират самостоятелно. Те не разследват - те обслужват.
Второ, целта на толкова шокиращи убийства не е само отстраняването на нежелани свидетели. Това е и инструмент за дестабилизация. Винаги има конкретен повод и по-голяма стратегическа цел. По-голямата цел е страх. Да се уплаши обществото, да поиска „ред и сигурност“, да приеме силовото управление като неизбежност.
Трето, ще очернят паметта на убитите. С „доказателства“, със„свидетели“, с внушения. И хорът ще бъде пълен - медии и журналисти под наем ще пригласят в синхрон. Чухте Георги Любенов, Карбовски и компания. Това не е случайно. Те се страхуват чашата на търпението да не прелее. Страхуват се хората да не излязат на протести и тези избори да се проведат в условията на обществен гняв.
[...]/spoiler]

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 12:09 от Tsugumi_

# 10 576
  • София
Аз затова съм страшно подозрителна към учители, лами, гурута, сенсеи, гешета и прочие спасители. Най-често това са хора, които не могат да се справят с неврозите и демоните си и “спасяват” другите, като ги обсебват и поглъщат.

Абсолютно съм съгласна с това.

# 10 577
  • софия
Мернах на сайта на МОН, че около 110 000 деца се водят, че учат в чужбина.[/b]
Наказания за родители, ако децата не ходят на училище:
1. Спиране на детските надбавки - те са подоходни и не всяко семейство ги взима.
2. Глоба - беше 50 лв., през 2025 г. са ги увеличили до 250 лв.
https://roditel.bg/do-250-lv-globa-za-roditeli-koito-ne-zapisvat … /#google_vignette
Но трябва да те хванат, например детето е записано в училище и спира да ходи. По старата система се налагаше от общината, та можеше след сигнал да се направи проверка (например за домашно образование), но по новата система (глобата се налага от училището) тези деца са под радара. Но дори и да се наложи глоба, родителите не могат да бъдат накарани да пратят детето на училище.
За частните ученици не знам какъв е режима.
От личен опит след 7. клас мога да споделя, че детето ти да отиде да учи от едно училище в друго не е просто да го запишеш в новото училище. Има бележки, които се издават от съответна администрация, от МОН проверяват, включително и се обаждат. Не е достатъчна думата на родител.
Предполагам, че и ученето в индивидуална форма на обучение изисква определен набор от документи, които се одобряват и съгласуват, преди да бъде разрешено.
Имаше преди един убиец от Борисовата градина и той беше в частно училище и по време на убийството и той се водеше на училище. И него директорката до последно го прикриваше.
Не се е "водил", а учеше там съвсем редовно.
Не само, че са разследвани, но стана ясно, че е имало изтичане на информация и разследваните са разбрали, че са разследвани.
Тоест, освен теч на информация е имало сериозен чадър над техните дейности. Никога няма да разберем какво е станало. Нещата са нависоко по етажите на всякаква власт.
Точно. Години наред никой отговорен държавен фактор не е правил нищо. Защо?

# 10 578
Бюти куин, а понякога става дума и за много пари и желание за контрол, понякога и за перверзии. Много духовни учители-педофили има, много от тях искат много пари и забогатяват на гърба на последователите си. Висарион имаше имоти подарени, огромни суми пари и прочее. Имаше и там слухове за педофилия.  А някои от тях, като Менсън, са и убийци. Хищници, намиращи лесни жертви-- в случая имаме лесни жертви родители с духовно търсене, да дават пари и децата си, и деца, които са дарени от родителите си...

звънче, а в тази индивидуална форма на обучение няма ли изискване за преподаване на  материал и някаква компетентност? Тоест, значи ли, че наистина Лама Иво е преподавал на Леон таблицата за умножение и видове триъгълници, периметър и лице на фигури? Писал е съчинение-описание на предмет с него, диктовки....Това е материалът за втори клас. Нещо не си го представям, честно казано...Алекс, 12 годишен е бил, когато там е бил Леон и доказано не е ходил на училище м. Ноември, а е бил в морската база. Това е 6ти клас. Алекс какво е учил и как му е преподавано, там са вече много предмети...на 15 имаме вече химия, физика, биология...кой му ги е преподавал?  Аз с детето си второкласник не бих могла да правя самостоятелна форма на обучение без да учим всеки ден...а какво остава вече за по-горните класове. Няма ли изискване за самостоятелната форма на обучение какво трябва да включва и как да се контролира качеството на образованието...как минава детето в по-горен клас?

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 11:59 от MariyaHris

# 10 579
Към тези, които вярвате, че деца с наркотична зависимост са пращани там - каква е вероятността двете деца на Макулев да са били наркомани от малка възраст? Големият му син, също е живял с Калушев в Мексико цяла година, не е бил само Алекс с него.

Леон на 8, който явно е взет още по-рано и той ли е имал зависимост?
От прочетеното, като не знам кое е истина и кое е спекулация, майката на Леон има някакви нетрадиционни възгледи за живота, възпитанието на детето, масовите училища. Познава Калушев, неговите идеи и дейности, и им симпатизира. Затова е пратила детето там. На мен не ми се изясни и колкото време е прекарал Леон с Калушев. Нито как е изведен оттам, от кого и т.н. Знам за сигнала от бабата и дядото, но не ми е ясна тази част.

Макулев и Калушев се познават отдавна. Макулев, доколкото стана ясно, също е ходил с Калушев в Мексико, практикувал е същите екстремни дейности. Предполагам по-голямото му дете също е било увлечено и е пратено там по тази линия. Пак ще повторя - не твърдя, че е нормално и обичайно, нито защитавам бащата или Калушев. Разсъждавам си без претенции за правдивост. Вероятността и двете деца в едно семейство да имат проблем с наркотици не е никак малък. В случая обаче бащата говори за проблем конкретно с Алекс, не с двамата. Посочих вече и кои точно негови думи ме навеждат на тази мисъл.

# 10 580
Звънче, в деня в който е извършено убийството, не му бяха писали отсъствие. Това беше потвърдено от разследването.

# 10 581
Звънче, в деня в който е извършено убийството, не му бяха писали отсъствие. Това беше потвърдено от разследването.
Кой да му е писал отсъствие?
Къде е учил?
Дай линк към това инфо, потвърдено от разследването?

# 10 582
На мен ми е изключително странно деца на по 8-10 години да имат "проблем с наркотиците". Дори да са били в индивидуална форма на обучение, която да позволява дълги престои по разни лагери, това не се случва просто със "събудих се една сутрин, реших и си пратих сина в Мексико". Ако пък е било възможно, то на тези институции също трябва да им се направят проверки.

# 10 583
Последиците от решенията на глупаците от ПП-ДБ. Колкото и да не им се ще на някои хора да признаят този факт.
Имаме шест трупа и опечалени близки и роднини.
Имаме и куп невероятни брътвежи по медиите и социалните мрежи.
Неслучайно най-яростните адвокати на НПО-то Петрохан и неговите членове и симпанизанти са от редиците на ПП-ДБ.
Колкото и да не вярваме, че има замесена политика в тази история, но такава има.
Жалкото е че всичко това може би щеше да бъде предотвратено, ако едни специални служби си бяха свършили работата навреме.
Бях убедена, че Калушев е един от убийците на тримата в хижата. Надявах се детето да бъде пощадено, но уви. Бащата според мен бе накаран от службите да говори по този начин, за да умилостиви Калушев да не му направи нещо лошо, ако следи медиите.
Случаят за мен не е от сложните имайки предвид личностовите характеристики на мъртвите и дейностите, които са извършвали, и мястото, в което са живели.
Знаете ли днес какво ми се случи? Във ФБ ми излезе в общия поток една публикация свързана с Национална мрежа за децата. Това е НПО. Написах коментар и знаете ли кой се включи да ми отговаря - Тома Белев. А аз в коментара си засегнах и НМД, и ПП-ДБ, и това че всяко НПО трябва да бъде разследвано за дейността му и да се провери счетоводството му. Този човек ме обиди по най-просташкия начин, защото се почувства засегнат. Знаете ли, че точно Тома Белев и Борислав Сандов дават зелена светлина на тия от хижа "Петрохан"?
Много може да се пише по темата. На съвестта им да тежат сега тези шест трупа, но едва ли - тия съвест нямат.
Сега обикалят по телевизиите да търсят извънземни, мафиотски групировки, които са убили тия шестимата. При мен този номер не минава. Не знам за вас. Калушев си ги уби и накрая се гръмна.
Били са следени и разработвани, те самите са разбрали, изпокарали са се и го е хванало шубе, и краят дойде. Дори няма да се учудя, ако са се занимавали с мокри поръчки, или с намерение за такива.

# 10 584
Единственото сигурно и абсолютно в тази история е некомпетентността (вероятно породена едновременно от некадърност и от умисъл на различни нива в йерархията) на МВР, Прокуратура, ДАНС и подобни. За МЕН е сигурно и умелото манипулиране на общественото мнение. Социалните мрежи са една клоака, развъдник на тежки манипулативни стратегии. Които очевидно не малко хора попиват с удоволствие.

Ако скоро МВР не излезе с разказ за хронологията и всички подробности, кашата ще продължи да бълбука още няколко дни и ще бъде свалена от котлона. Няма да е първото убийство, завършило със "самоубийство" и с неясни мотиви.

На мен продължава Ботевата линия да ми е имного интересна, защото е твърде показна и символична. И ми се струва доста нелогично будист да цитира точно Ботев. Това стихотворение е израз на отвращение от социалната несправедливост и глупостта на тълпата.

От друга страна, кой бяга с кемпер? Или пък ако искаш герочно да загинеш, близо до лобното място на Ботев, защо ще тръгваш с кепмер по чукарите? И какво се е случило в тези 6 дни между двете събития?

Много отговори има да дават разследващите. А те мълчат и се крият зад следствената тайна. Ясно е, че не могат да кажат всичко, но поне имената на загиналите също ли не могат да съобщят официално? Не знам за вас, но за мен това е странно.

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 12:08 от slastna

# 10 585
Този случай две години го разследваха. Прочети има, има много материал. Накрая брат му го предава в полицията, след семеен скандал. Директорката го е разпознала от камерите и не е свидетелствала, за да не уврежда имиджа на училището.

# 10 586
Звънче,
отпадане (неходене) на училище е огромен проблем и има различни мерки.
1. Ти пишеш за деца, които ходят - да, тях ги следят при отписване, за да хванат рано проблем.

2. Но има десетки хиляди деца, които изобщо не ги записват. И по няколко хиляди отпадат всяка година, ето една скорошна статия: Въпреки усилията на държавата, все още хиляди деца са извън класната стая.  https://btvnovinite.bg/bulgaria/deca-koito-ne-hodjat-na-uchilish … aignsrc=clipboard

3. Отпусните са между български училища. Ако родител каже, че ще запише детето си в чужбина, няма механизъм МОН да провери. Тук се приема на юнашко доверие.
Приятелка участваше в първата кампания (пише, че е 2017 г.) и то за София, хубав район. Комисия ходеше от врата на врата на постоянните адреси на родителите. Ако никой не отвори, звънят на съседи, които например казват "а, те Иванови от години са в Италия (примерно). И комисията пише - учи в чужбина. А дали е така ....

# 10 587
Също са ми много подозрителни хора, които не ги устройват разни учения, та вземат основат свое, което да обяснява постъпките ми. Брех целият хилядолетен будизъм ти е тесен, та ново учение трябва.

Това момче (сега мъж), което свидетелства за контакти с Калушев от съвсем малък не е ли този Деян?

# 10 588
Този случай две години го разследваха. Прочети има, има много материал. Накрая брат му го предава в полицията, след семеен скандал. Директорката го е разпознала от камерите и не е свидетелствала, за да не уврежда имиджа на училището.
Кой случай?
За Алекс ли коментираш или нещо друго?

# 10 589
Очевидно с някои хора живеем в паралелни вселени. Аз се чудя как да изкопча някой допълнителен ден ваканция за детето по Коледа за ски, за да не моля личната лекарка за бележка да не се мръщи, докато някои деца така с години си се развяват по школи и пещери.

Общи условия

Активация на акаунт