Криминални досиета

• 419 652
  • 6 871
  •   7
Отговори
# 6 690
  • при късмета
Основната причина промити комунистически мозъци да се тръшкат, че имало ред и нямало престъпления, е пълната и абсолютна забрана са се разгласяват престъпленията. Всеки с акъла си, не би и допуснал, че не е имало, дори тежки престъпления. И да, може да не си заключвахме вратите, но по тъмно, макар и рано, някак хората гледаха да не са навън, все пак. Т. е. не ни беше страх от дребни престъпления, но винаги се е знаело, че тежките изобщо не са изключения

# 6 691
  • София
Най-малката ми дъщеря е на 11. Направо изтръпнах, като прочетох статията. Знае ли се какво се е случило с тези изроди, след края на "присъдите"?

# 6 692
  • Glasgow
В Турция тази година имаше скандален случай на един пазар, две момчета убиват друго (Матиа Ахмет Мингуци), всички са на около 15г. Намушква го единият с нож, другият го рита. Имаше много шум, самия Ердоган посещава семейството, депутати искат да се промени законът и да ги съдят като възрастни. Осъдени са на 24г. затвор.

# 6 693
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Основната причина промити комунистически мозъци да се тръшкат, че имало ред и нямало престъпления, е пълната и абсолютна забрана са се разгласяват престъпленията. Всеки с акъла си, не би и допуснал, че не е имало, дори тежки престъпления. И да, може да не си заключвахме вратите, но по тъмно, макар и рано, някак хората гледаха да не са навън, все пак. Т. е. не ни беше страх от дребни престъпления, но винаги се е знаело, че тежките изобщо не са изключения

Като промит комунистически мозък, поне възрастово, да попитам: сега, когато всички престъпления се обявяват цветно и детайлно по всички възможни медии, по-добре ли е?
Психологията на престъпленията е тежка наука.
И да споделя за "онова време". Ученичка бях, някъде в първите класове, когато пред селсъвета спря милиционерска кола, след около 15-на минути излязоха заедно със селския милиционер и минаха от другата страна на училищния двор. Втората къща след училището. След няма и половин час излязоха от там със сина на семейството в белезници.
Скоро след това се разнесе новината - от близкия град дошли до нашия милиционер, защото млад мъж блъснал жена на земята,  дръпнал чантата и избягал. По свидетелски показания - в посока автогарата. От там казали, че купил билет за нашето село.
Селския милиционер, когато описали ситуацията, веднага казал - този бие, когато се напие; онзи краде само храна... Единствения, който може да блъсне жена за чантата/парите е ХХ.
Отишли направо там и намерили портмонето под дюшека.

Имало е престъпления, но е имало и наказания. И детска педагогическа стая за недораслите за затвор.
И страхът, че ако направиш нещо, няма да ти се размине.
А и примерите около теб, че наистина не се разминава.

За статията. Наистина тежка, имам дъщеря, имам и двама сина. Не искам да съм от никоя страна.
Но направя ли ви впечатление изречението. "Има сигнал, че момчета са заплашвали с изнасилване. Разрешете да разследвам" започнали са веднага, когато са получили сигнал. И са направили каквото трябва.
Без сигнал как да разберат и да разследват?

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 09:17 от st. Dobri

# 6 694
Детска пидагогическа стая има и сега към полицията.
Не само по онова време.

# 6 695
А аз знам и как работи Sad

# 6 696
Аз съм подавала сигнал и имаше разследване по указа. Е, наложи се за пища допълнително искане до прокурор, че нещо не ми хареса какво ми каза полицая от ДПС...но мина си процедурата. Прокуратурата също участва.
В какъв смисъл визираш че не работят?

# 6 697
Разследваха кражба от дома.
Случайно стана - хванаха ги за друга те признаха за 17 и за нашата. Момчета на 15-17 години.
След повече от шест месеца и получих официално писмо,че няма да ги съдят, защото го направили от глупост.
 Говорих с началника на детска педагогическа стая. Обясни ми, че не е прилично да искам каквото и да било наказание - родителите били много свестни хора, да не ги тормозим с дела и присъди.
Живеехме в малък град, децата се знаят, а каквото не знаех, бдителни люде ми докладваха веднага - бандата действала от години. Кокошкарски кражби. Започнала  с двама, хванат-пуснат... Безнаказано действали и към тях се присъединявали нови и нови.
Такава ДПС работи ли според теб?

# 6 698
Кофти. Ако са били и доказани кражбите и авторството.
При мен полицая каза че няма да изследват хапчетата които келешът раздаваше. Демек виж ся ко, ще ги сложа в едно чекмедже, ако някой умре, тогаз ще ги извадя и ще благоволя да ги пратя за изследване. Не с тези думи де...ама ...
Писах до прокурор и разгеле ги изследваха.
Аз нямам впечатления по соца как са работили, за това и не правя обобщения.
Но я има още институцията де. Това исках да вметна.

# 6 699
Има я. Има назначени кадри и правят някакви отчети.
Но и те, както и лекарите би трябвало да работят повече по превенцията.
Тогава предложих да дадат на младежите по една метла и лопатка и да ги пуснат да изметат праха до бордюрите по центъра. С яркозелена жилетка с надпис "аз крада". Обществено полезен труд + не лоша реклама на това, което те очаква ако пипаш чуждо.
Не можело, защото така се злепоставят, нараняват се чувствата им и се мачка самочувствието им.
Та толкова за превенцията.

# 6 700
Е, то стига да си свършат добре работата и при вече извършена противообществена проява. Указът си е добре разписан. Има си мерки предвидени в него.
Желание няма да се прилага явно.

# 6 701
  • София
Едно време е имало и ТВУ - Трудово възпитателни училища.

# 6 702
# 6 703
  • при късмета
Не знам дали конкретна е новина е хубаво или не да е оповестена, знам, че информационното затъмнение и криенето на информация, със сигурност не е. Защото тогава имаше и друг парадокс, престъпления уж нямаше, ама затворите пълни. И пак се втълпяваше на хората, че престъпления няма, а те пък вярват. Тези, които не вярват, ги е страх да го кажат. Иначе да, изпълняваха си "нормата" и за всяко престъпление, дето уж го нямаше, имаше по някой осъден. Ама дали е реалния извършител или някой, който селския милиционер е нарочил, че погледнал жена му, е съвсем друг въпрос. Не само в лагерите и в затворите имаше осъдени ей така.
При нас, в детска педагогичска, водеха предимно деца на разведени родители. Според тогавашните норми, щом е на разведени, задължително ще стане престъпник. Имахме една даскалка по история, работеше едновременно и там. Като дойде демокрацията и отесня квартала и вече не си виреше толкова носа. Разбра какво е да си от другата страна и не ти да колиш и бесиш

# 6 704

Общи условия

Активация на акаунт