Криминални досиета

• 470 545
  • 8 648
  •   166
Отговори
# 8 445
Скрит текст:
Скрит текст:
И един спелеолог, познат на Калушев, който обяснява кое вижда като нередно в дейността на... групата, така да я наречем - https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/22241773

А кои са истинските виновни?

Криминален психолог за Калушев, децата, родителите, текста на смс-а и др. - https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/22242123

Според този психолог няма как да е самоубийство.
Най-вероятно и МВР няма как да го направят самоубийство(все пак има експертиза), остава им да обвинят "превъртялия" Калушев... (за да не настъпят истинските виновни).
Съгласна съм, но по тази логика и Кристина - жълтото цвете, която спомена в предния пост, има право на мнение.

Аз забелязвам само, че не се даде гласност в главните телевизии, които оставиха мнение и положителен отзив. Дори кметът не бе потърсен, но той беше в опозиция, нали?
Защо не дадоха интервю със съседа, на който са помагали, например?! Нищо уж не е официално, но се тиражират само едностранни мнения за тях.

Някой писа, че и липсата на информация е също информация.

Тези въпроси могат да бъдат зададени към телевизиите, имат профили в социалните мрежи.

Понеже имам някаква представа как работят, съм убедена, че с удоволствие до една биха дали поле за изява на кмета на София, даже ще се бият коя да бъде първа. По-скоро си задайте въпрос защо любезните към кмета на София медии са се снишили точно сега.
Скрит текст:
Понеже и аз имам не само представа за българската "журналистика", предпочитат да заложат на "сигурното".

Между другото, в Италия през последната година силно се повдигна въпросът за обслужващата журналистика покрай едно престъпление. Мисля, че за почитателите на темата,ща е интересно. Става дума за убийството на Киара Поджи в Гарласко през 2007. Нейният приятел, след две оправдателни присъди, бе обвинен на трета инстанция, с присъда с доста пороци ма лишаване от свобода. След 18 години от убийството, Прокуратурата в Павия отвори случая (при вървящи акции срещу корумпирани магистрати Clean1 и Clean 2) и повдигна обвинение на друго лице. С месеци излизат толкова пропуски и грубо нарушения, че целият неофициозен интернет - ефир говори само за това, докато по телевизията все още се опитват да прокарат старите корумпирани фигури. При нас, за съжаление, липсва тази гражданска активност. В темата се спряга православие, докато се силят непотвърдени обиди.
Имаше и друг случай, който силно компрометира министър на правосъдието за пост в X, че са хванали виновния за едно друго престъпление - на Яна Гамбиразио, без дори да имаше още някакви следствени действия срещу него.
Хубаво е да се учим на тези уроци по гражданска позиция.

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 12:39 от Tsugumi_

# 8 446
За това дали кметът на София трябва или не трябва да бъде търсен от телевизиите точно по въпроса с Калушев, привържениците му да се разберат помежду си.

За мен е достатъчна информацията, че писа по темата с дарението едва след като беше притиснат. Нищо нелогично не виждам, че след това нито е писал по темата, нито е участвал в някой сутрешен блок. Негов избор е.

# 8 447
Хора, четете писмото към майката. Човекът е знаел какво предстои. Дори да се е чувствал заплашен, няма как да е бил сигурен кога и какво точно го чака, че да седне да пише на майка си.
Изглежда ми като някакво планувано убийство или е трябвало да е групово самоубийство. Във втория случай тримата изчезнали са асистирали на тримата мъртви, но защо не са ги последвали след това, кой знае.
И между другото, капката, която била преляла чашата, е опитът да се помогне на въпросното момиче. Не мафии и нещо друго, а занимавката с децата. Изживявал се е като спасител на тия деца, но нещо с момичето се е получил проблем, който прелял чашата.
Сега, съществува вариант писмото да е изфабрикувано, но се съмнявам, че ако беше така, щеше да е толкова шашаво. Ако са го съчинили мафии и служби, щеше по-ясно да сочи към желаната от тях версия.

# 8 448
Четем го това съобщение и ми изглежда като написано от абсолютно нормален, уравновесен човек. Затова мисля да му "фана вяра".

# 8 449
Кое момиче?

# 8 450
Първите 48 часа имат някаква информация, айде като за нас 72 да са.Какви са тези експерти нашите , дето не им стига седмица, за да установят имало ли е външни лица, Убийство, самоубийство, ритуално убийство ли е. Има ли открити незаконни неща в сградата...Оттам нататък да си водят разследванията кой, как и защо...
Според мен наистина чакат да намерят тримата изчезнали, или поне да имат повече информация за тях. Ако са установили, че Калушев е съпричастен към убиствата, или имат съмнение, че държи момчетата в плен, няма да бързат да изпляскат всичко пред медиите.

# 8 451
Здравейте, имам един въпрос: някой знае ли как са се издържали тези хора?

# 8 452
Хич не ми звучи уравновесено съобщението, а точно написано от самовлюбен нарцисист.

# 8 453
Недейте хвръля кал по човека, че заради това очерняне, утре няма да може да заведе децата на лагер.

# 8 454
Пускам мнението на колега спелеологпознат на Иво Калушев относно дейностите на Калушев:

„Тези деца не посещават детски градини, медицински прегледи и са лишени от социалния живот, който всяко дете трябва да има“, казва Свилен Делчев, пещерняк и спелеолог, познат на Калушев.

Става дума за школа „Роук“, през която официално Ивайло Калушев е обучавал момчета на възраст между 10 и 15 години. Към момента сайтовете на школата са неактивни, а регистрациите на домейните – изтрити. Остава неясно дали обучението продължава и къде се намират децата сега.

Той обяснява, че спелеологията е колективна дейност, изискваща екипна работа и ясно планиране. По думите му именно тук Калушев и неговата група са се отличавали – те действали изолирано и винаги сами. Дори след приключване на експедициите Калушев оставал отделен от останалите. Делчев разказва и за случай, при който групата е криела откритията си в пещерата Врелото край Боснек от цялата пещерна общност.

Години по-късно Калушев създава собствена школа. От свалените сайтове става ясно, че заниманията са организирани в различни клубове, всички предназначени изключително за момчета между 10 и 15 години. Един от тях – клуб „Гед“ – поставя специфични условия: родителите да отглеждат децата си без електронни устройства и без целодневна училищна заетост, а самите деца да демонстрират силна мотивация и самостоятелност.

„Лагерите му бяха коренно различни. Лично за мен е стряскащо съдържанието на страницата на училището, което е създал. Има послания, които не приемам нито като човек, нито като родител, нито като гражданин“, казва Делчев.

„Всеки лагер има начало и край. Тук говорим за създаване на общност, която остава извън общоприетия социум – лагер без край“, казва той.

„Ако има човек, способен да живее месеци наред в пещера, далеч от всякакви служби – това е той“, казва Свилен Делчев.

Има да го търсят....

# 8 455
Съобщението на мен ми звучи като писано от друг човек от телефона на Калушев.

Другият вариант (който аз лично подкрепям), е че ламата е изтрещял, изпокарали са се и (може би) той е извършил убийствата, като след това е изчезнал, като е повлякъл двамата младежи със себе си.

# 8 456

Ето и още едно мнение Simple Smile

# 8 457
  • София
Към днешна дата най ми е странно, че тримата не са обявени за издирване, това направо ми боде очите. Отвличане, откуп, заплахи? Много е странно, много.

# 8 458
Недейте хвръля кал по човека, че заради това очерняне, утре няма да може да заведе децата на лагер.

Прочети какво съм постнала, това НЕ Е лагер, а е ЛАГЕР БЕЗ КРАЙ. Комуна, изолирано общество, в който децата се обучават според прозренията и мирозренията на Лама Иво....ай сиктир!!! Такова нещо трябва да е забранено.

Космическото училище, което пращало деца на този лагер, също не ТРЯБВА ДА ИМА СЕРТИФИКАЦИЯ ОТ МОН...

ппц хич не се кефя на свръхнамесата на социалните работници и като чуя югендамт си плюя в пазвата и прекръствам три пъти, ама тук е трябвало да се намесят социални, защото ТОВА СА деца в риск. Риск от социална изолация, риск от липса на образование и ,да, деца в зависимост от чужд чичак, когото не го знаят какъв е що е. Риск от сексуален грууминг и злоупотреба!

# 8 459
Ех, тая Лама.
Перфектен бизнесмен - дават му милиони.
Спелеолог.
Гледач на деца - направо му ги връчват и са сигурни, че са добре.
Обиколил света с 5 лв. както се казва.
Перфектен убиец се оказва сега.
И не могат да го открият. Худини?

Ми той - гений!

Общи условия

Активация на акаунт