Криминални досиета

• 543 214
  • 11 982
  •   269
Отговори
# 11 160
  • Варна
Ок. Дори до 31.01 да са били в селото, защо са правили ремонт?
Защото явно дотогава не ги е заплашвало нищо. Получава после информация и тръгват към Петрохан да събират панаира.

Това няма логика. Ако нещо ги е “заплашвало” , щяха да тръгнат веднага, а не да се удрят по раменете каква чест им прави да се познават, и цял ден / вечер след това още да са там.
Да тръгнат накъде?

# 11 161
  • софия
Във форума на Калушев е писал мъж, който ако правилно разбрах е бил в такава секта в Маями.
Казва, че е имало много много наркотици. Дрогирали са го, вярва че през това време е бил насилван. Наркотиците са използвани в практиките от ламата.
Включително и разпространението им.

Бях изумена от пост на Калушев с който подробно запозна останалите за съдържанието и вида на фекалиите си.

На каченото видео как 3та на Петрохан си говорят и се хилят ясно си личи, че са употребили наркотици. Надрусани са.
На каченото видео не се вижда даже кой е, но тук поредното категорично твърдение, че ясно личи употребата на наркотици.

Изобщо ли не се знае кога са умрели? Пише, че понеже било студено било трудно да се познае кога...ама все пак нали има патолози, чак толкова да не могат да преценят...
Личното ми мнение е, че от самото начало се знае приблизителното време на настъпване на смъртта и на първите трима, и на следващите. За първите вероятно вече и с точност.
На пресконференцията изрично беше казано, че не са намерени незаконни субстанции. Сигурно са се надрусали с чист планински въздух.
Днешната пресконференция беше за Петрохан. Ще има следваща за кемпера.

В момента по БНТ има интервю с бивш зам.-министър на вътрешните работи. Неговото мнение е, че нищо конкретно не е казано, подхвърля се несериозна информация от самото начало, не са дадени никакви доказателства за нищо.

# 11 162
  • София
За мен доста неща се навързаха. Мисля си, че бащата на Алекс е подозирал за плановете за самоубийство и с включването си се опита да спаси сина си. Калушев умишлено е избрал друго място, за него както е видно е ФБ публикацията е имало символично значение.
Другите си изглеждаха точно като хора, които се сбогуват. Но не като заминаващи.
За кучета - ако не са убити преди запалването, имам една теория. Заключили са ги вътре, за да не са при труповете им, защото не са знаели как ще реагират. Затова са били на втория етаж, явно не са предполагали, че пожарът ще стигне дотам.

# 11 163
Според вас само от медитиране, пренасяне в други светове, без никакви наркотици, можеш ли толкова да се побъркаш. Аз не съм запозната с никакви религии, медитации, по-светския живот съм.
Не мисля. Напротив, би трябвало медитацията да укрепва психиката.
Абсолютно може и снощи постнах линк към научно изследване по темата: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9024164/

Ето цитат от изследването (автоматичен превод):
Цитат
"Проучвания описват нежелани събития, като тревожност и болка, както и по-тежки събития, като психоза, които са свързани с медитация [...] За по-тежките последици от медитацията, например психоза и мания, тези събития са усложнени от други фактори, като интензивността и продължителността на медитативните практики, както и психологически стресори и психиатричната история на засегнатите."
В групата Петрохан имаме, по думи на самите тях, ежедневна медитация от 5+ часа и нагоре в продължение на години, в случая на Калушев и децата може би и десетилетие/я. Отделно при К. имаме съмнения за психически отклонения, децата са описвани като "трудни" и т.н. Добавяме и психологическите стресори от последните месеци, за които един от пострадалите е споделил със своя близка -- отчаяние, загуба на надежда, сигнали срещу тях, не виждали смисъл да продължават, отчайване от българския народ и институции...

Рецепта за перфектна буря.

# 11 164
Само няколко дни преди самоубийството Калушев праща писмо на майка си, че е 'спасил' едно момиче в нейна чест. Това не ми изглеждат действия на човек, който планира да се самоубива.
Напротив, писмото е явно прощално и то беше най-голямата следа (поне за тези, които не сме гледали записите) какво се е случило.
Казва, че е опитал да спаси момичето. И че това е преляло чашата.

# 11 165
Ок. Дори до 31.01 да са били в селото, защо са правили ремонт?
Защото явно дотогава не ги е заплашвало нищо. Получава после информация и тръгват към Петрохан да събират панаира.

Това няма логика. Ако нещо ги е “заплашвало” , щяха да тръгнат веднага, а не да се удрят по раменете каква чест им прави да се познават, и цял ден / вечер след това още да са там.
Да тръгнат накъде?
извън страната.

# 11 166
Той праща смс на майка си в неделя, но човекът, когото тя моли да отиде да ги провери, се е отказъл от силен вятър, ако той е бил отишъл по-навреме, тримата на хижата вероятно щяха да са живи.

Аз не мога да повярвам как рейнджърството, счетоводството и многочасовите медитации вървят ръка за ръка.

# 11 167
  • Варна
Ако и там ще те застигне заплахата, какъв е смисъла. Май са имали и проблеми с финансирането щом са продавали имоти.

# 11 168
Напротив, писмото е явно прощално и то беше най-голямата следа (поне за тези, които не сме гледали записите) какво се е случило.
Казва, че е опитал да спаси момичето. И че това е преляло чашата.

На пресконференцията споменаха, че наистина има момиче с което са били замесени, взели са показания, но отказват да споделят повече за тази част от разследването. Предполагам, че тя е конкретната причина, поради която тези хора са решили да действат толкова радикално, но като нямаме повече информация, няма как да го разберем.

# 11 169
  • София
Много тежко ми стана от тази пресконференция. Изглежда си действително като самоубийство, което направо не може да ми го осмисли главата. Мисля, че ми беше по-добре като си мислех, че са ги убили, тъпо звучи, ама е така.

# 11 170
Ефектът с показването на секунди от записите бе постигнат. Но никаква конкретика.
Уж общо решение, но се самоубиват на различни места, а втората група, уж знае, че ще умре също, но се крие.
Будисти, но с препратки към Ботев (а журналистът - приятел каза, че Калушев не би се занимавал с възрожденска поезия и не е в негов стил)...
Очаквах да се бяха подготвили повече, а те рачитаха (и с право) само на записите.

Нямаме дата на смъртта на втората група - не знаем дали в действителност са се крили или са приключили още на 1-ви февруари. Кемперът им е пристигнал по обяд на 1-ви.
По какъв начин будизма противоречи на Ботев? Журналистът (Владо Йончев) сам каза, че не знае достатъчно за религиозните им вярвания. В стаята с будистки предмети, имаше кристали и камъни, на снимки показаха книга със заглавие "Зелената вещица: Пълно ръководство за естествената магия на билки, цветя, етерични масла и други". Сигурно и това ви противоречи на будизма?

# 11 171
  • София
Горе-долу същото мисля и аз, с една разлика, вероятно съществена - за мен Калушев не е “отвел“ никого.
Склонна съм да мисля, че и двамата - Николай и Алекс, са били с него съвсем доброволно. Дори предполагам, че ако има убиец, то това е Николай. Подчертавам, че това са си мои хипотези.

А, не бих се учудила да е "доброволно", та специално Николай е бил формиран от Калушев, аз не се съмнявам, че е имал огромно въздействие върху двамата. Не казвам, че непременно ги е отвлякъл в класическия смисъл. Но отговорността пак е негова. Това е моето мнение. Не мисля и че Николай може да е имал такова влияние върху тримата в хижата, че да се приключат така, нито върху самия си Лама. За мен няма съмнение кой е бил диригент на това безумие.

# 11 172
  • София
В Дир бг са качили смразяващия запис.

Какво точно му е смразяващото?

# 11 173
Аз все още не мога да разбера защо биха искали да се самоубият масово. Ако хората са имали някаква кауза и нещо е попречило на нейната реализация защо няма поне едно предсмъртно писмо или някаква следа в тази посока?Трудно ми е и да повярвам, че от шест човека никой не се е разколебал и че просто компанията се е разделила съвсем приятелски на две групи, пък уж целта е обща ( каквато и да е тя).

Предполагам, че са били много силно религиозни и вярващи. Точно за това са тези думи на сбогуване от видеото и от прощалният смс. Сигурни са били, че след смъртта, отиват на по-добро място, че пак ще бъдат заедно. Затова никой не се е отказал, защото всички са били убедени, че си тръгват от ужасно място и отиват на по-добро заедно.

# 11 174
Много тежко ми стана от тази пресконференция. Изглежда си действително като самоубийство, което направо не може да ми го осмисли главата. Мисля, че ми беше по-добре като си мислех, че са ги убили, тъпо звучи, ама е така.
И аз така. Държах на официална информация, че ми писна от теории и фантасмагории, а сега още повече въпроси. Ужасна трагедия, кошмар.

Общи условия

Активация на акаунт