Криминални досиета

• 572 205
  • 13 140
  •   192
Отговори
# 13 005
Вие може и да не можете, ама изнесената, вече не знам и аз официална или неофициална информация, е само на интелигентни хора - и сред съратниците му в борбата за България и всички, за които аз четох.
Стига с тоя Сарафов, Пеевски, БСП и всички, дето мразим. Що за наивен, инфантилен довод. Няма сняг под кемпера.

Аз за себе си съм се убедила, че дефиницята на “интелигентен” е много разтеглива и далеч не се припокрива измежду всички нас. Хора, които са активни в секти и стигат до крайности като самоубийство очевидно не притежават никакво критично мислене. Все пак е всеизвестно, че религията е била векове наред основен инструмент за управление на глупавите и необразовани маси. Не е случайно това.

# 13 006
Какви доказателства трябва да излязат, че да повярвате, че има елементи на секта?

Има много индикации за това:
- Самопровъзгласил се лама
- Избягване на външни източници като медии, конвенционална наука и образование
- Лидерът получава учение, което му идва свише
- Индикации, че поне един човек в тази среда е прекъснал контакт с роднини (Леон), защото имат съмнения към сдружението
- Външният свят се представя като заблуден, дори опасен. За това свидетелстват публикациите им против светското образование
- Ламата притежава 21 имота само в България. В Мексико притежава имот (или имоти?) като поне единият се описва като "щедро дарение" в собствения му сайт
- Групата се представя като специална
Всички тези неща така любезно, мило и удобно ни ги съобщиха обилно и многократно по всички канали, така че да повярваме  че са истина и да ги запомним, и да ги повтаряме.
Не вярвам на групата около Сарафов.

А кое от изброените неща не е вярно, че така упорито се отрича вече 10 дни?

Шест от седемте точки са на база собствените му писания в собствения му, вече архивиран сайт.

# 13 007
Бе да казваме, че убиецът на 2 момчета е много добър човек, да се успокоим и ние  и да приключваме темата.

# 13 008
  • София
За мен пък е мистерия изказването, че точно интелигентните хора биха били омаяни от подобни общества.

То тая интелигентност не е като оная интелигентност Wink Имат се предвид хора градски, заможни и образовани. Някои от тях са интелигентни колкото чеп за зеле, имат пари, нямат съществени проблеми или ако им се случат, се плашат и шашкат. Увличат се по течения, духовности, практики. Приятно им е да си мислят колко са извисени над простата миризлива тълпа, над робите на системата и бла-бла... Точно такива лесно се омайват от Калушевия тип, да.

# 13 009
  • София
Помните ли убитото момиче в Борисовата градина няколко години? От МВР веднага разкриха случая, като обвиниха жертвата, че има отклонения в поведението /да се разхожда в парка/. Същите сега смятат, че пак ще минат със същия номер. 5-6 книги за будизма и опа, сектанти! Stuck Out Tongue Winking Eye

# 13 010
За мен пък е мистерия изказването, че точно интелигентните хора биха били омаяни от подобни общества.

То тая интелигентност не е като оная интелигентност Wink Имат се предвид хора градски, заможни и образовани. Някои от тях са интелигентни колкото чеп за зеле, имат пари, нямат съществени проблеми или ако им се случат, се плашат и шашкат. Увличат се по течения, духовности, практики. Приятно им е да си мислят колко са извисени над простата миризлизва тълпа, над робите на системата и бла-бла... Точно такива лесно се омайват от Калушевия тип, да.

Да, глупаци със свободно време и пари сигурно има много. Но ако е искал да е такъв Лама, защо не се е опитал да разшири кръгът на поклонниците? Или може би има още (много)? Би било логично и пасващо на личностния профил, който се опитват да му създадат.

# 13 011
Той кръга е достатъчно разширен, не се ли вижда колко поклонници има и се кълнат в него.

# 13 012
  • София
Той кръга е достатъчно разширен, не се ли вижда колко поклонници има и се кълнат в него.

Колко? Ако е бил толкова харизматичен, щеше да докара бройка поне като онзи от Русия. А не да виси в хижата.

# 13 013
Ами те изкараха всякакви бегли познати да свидетестват, отчасти ги предоставят като близки приятели. Общо взето ситуацията е “беше добро момче, поздравяваше” и аз лично не мога да си извадя сериозни заключения. Просто някакви хора казват, че бил чудесен човек с кауза. Това не ги прави религиозни фанатици и сектанти.

# 13 014
Помните ли убитото момиче в Борисовата градина няколко години? От МВР веднага разкриха случая, като обвиниха жертвата, че има отклонения в поведението /да се разхожда в парка/. Същите сега смятат, че пак ще минат със същия номер. 5-6 книги за будизма и опа, сектанти! Бивша наша кметица с 18 икони на бюрото - традиционалист. Stuck Out Tongue Winking Eye

Lunna Sonata, ти си интелигентен потребител, недей така тенденциозно. И аз имам съмнения спрямо официалната сюжетна линия, но не е това начинът да се защитава теза.

Фактите са, че не са само 5-6 книги в хижата, а цял сайт, създаден и списван от Калушев, в който пространно описва духовния си път и учението, което е създал. Надълго и нашироко го описва и в будисткия форум, и в ChatGPT-то си. Както и в интервюта, постове в соц мрежи. Всеки е свободен да ги прочете. По негови собствени думи се отклонява и разграничава от традиционния тибетски будизъм, в който се е обучавал.

Абсолютно е налице религиозно отцепничество, вече дали е правилно, грешно, добро, лошо, това е друг въпрос.

# 13 015
Ох, не искам да я включвам в темата, щото след братя, сестри, Нешка Робева... Ама ще го напиша - Наталия Кобилкина водеше успели и заможни дами на лагери/ритрийти или не знам и аз какво е. Първо, дестинациите не са евтини, тоест говорим за някакви финансово стабилни жени и второ, имам позната на мениджърска позиция във фирма с над 3500 служители, искаше да ходи на такъв. И още нещо, че гледам брифинга, а ми се въртеше от миналите дни, та сега да го напиша. Едно време, когато търсех йога студио, изборът ми беше за студио,  в което никой не се кръстил с индийско/будистко име. И в репортажа го каза някакъв мъж - "ако чуя за някой "Лама Иво", няма да ми вдъхне доверие" - нещо от рода.

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 01:17 от anmasu

# 13 016
  • София
Да, глупаци със свободно време и пари сигурно има много. Но ако е искал да е такъв Лама, защо не се е опитал да разшири кръгът на поклонниците? Или може би има още (много)? Би било логично и пасващо на личностния профил, който се опитват да му създадат.

Знам ли го. В личния му култ са били тримата най-близки и момчетата, останалите вероятно просто е омайвал за връзки, пари, его, но не са му били толкова важни, че да се опитва да ги привлече чак толкова дълбоко в тайните на Дхармата. Не всеки такъв перко иска непременно да създаде огромен култ и аз не знам всъщност дали и доколко  самият Калушев си е давал сметка, че прави точно това. Често такива гурута и пророци сами се отцепват като пълни ауткасти и завличат само семействата си в някаква лична извратена секта, има такива случаи много. На Лама ясно кое му е било "семейството". За мен той е бил нещо по средата и едва ли е искал да се промотира на широка основа. Елитарен е бил, сам го казва.

# 13 017
Това на Кобилкина са обикновени глупачки и лапни-шарани. Нищо общо със секти няма това.

# 13 018
Този образ на добрия герой спасител му създадоха телевизиите. Първото което показаха за него беше това, иди сега доказвай, че тоя добър човек е убил хора.

# 13 019
"Глупак" явно също е доста субективно, защото и аз мога да кажа, че повечето хора, които са се доверили на някой, са глупави, а те мене да ме виждат, като смотла, щото не виждам какво губя, ако пропусна ценния опит от еди коя си авторитетна личност. Ето, може някой да си е казал за Лама Иво - "той е син на тези и тези, ти нали ги знаеш кой са - изявени, интелигентни, със статут". Те и за самия него казват, че е супер интелигентен.
Това на Кобилкина са обикновени глупачки и лапни-шарани. Нищо общо със секти няма това.

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 01:34 от anmasu

Общи условия

Активация на акаунт