На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 26

• 92 683
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
Много неща са написани ужким на документ, но на различните ГКПП (в коментираните случаи) или РПУ-та нещата стоят по различен начин. Пример- първи паспорт на дете се издава за 30 дни, нищо, че в сайта на МВР има възможност за бърза и експресна поръчка. Толкова е по-лесно да си спокоен при пътуване, с изрядни лични и автомобилни документи. Не бих си причинила излишни нерви да се разправям при граничен пункт, вместо да са ми в срок документите повече от 6 месеца преди изтичането им.

# 511
  • Варна
Не е въпросът кой как иска да му е спокойно. Затова има правила и спогодби. След като те са го написали как е за българските граждани... Защо за два паспорта време да губя 1 година? В крайна сметка не ги правят даром, нали?
Многократно е споделяно, че.са минавали сънародници с изтичащи съвсем скоро паспорти.

Днес подадохме документи за детски паспорт. Може да стане за по-малко време. Срещу по-висока такса, естествено. Самата служителка ни го предложи.
А и без това става за по-малко от месец. Ще споделя, като стане.

# 512
Брат ми мина границата без проблем този месец при положение,че паспорта му изтича след 30 дни

# 513
На нас лично се случи!
Върнаха ни заради мъжа на другото семейство, чийто паспорт изтичаше след 56 дни!
Нашите митничари бяха учудени, и казаха, че е по усмотрение на колегата им...естествено бяхме ядосани, защото не може един официален документ със срок на валидност, да не го признават цели 6 месеца преди изтичането му..ама какво можеш да направиш?!?
Моя приятелка е минавала с паспорт изтичащ след 20 дни - турските митничари само са ѝ напомнили и толкова..късмет.

# 514
  • Варна
Това имах предвид- няма как да се разбереш с митнически служител или граничен полицай, ако е решил да направи проблем. Това важи и в БГ. Години наред съм работила с митническата администрация и ми е ясна ситуацията.
Относно първи задграничен паспорт на лице под 14 години във Варна, II РПУ, няма как да бъде задействана друга процедура освен обикновена (ако нямате въртешен човек служител). В отделната служба задгранични паспорти (където се правят всички останали ЗП във всякакви срокове), пак не приемат документи за първи паспорт на дете. Кое не е ясно? За мен като пътуващ човек е важно паспортът винаги да е в срок поне 6 месеца към датата на връщане. При полети през Истанбул също правят проблеми- ще тръгнете от БГ, ще влезете с транзитния полет, но на следващия няма да ви пуснат, защото паспортът не е в срок.

Последна редакция: пн, 29 юли 2019, 18:53 от Blue Turquoise

# 515
Някой ходил ли е на изложението в Чорлу?

# 516
Ох, значи съм имала голям късмет и аз, като преминах границата през юни. Паспорта ми, тогава изтичаше след 23 дена. Нямах никакъв проблем.

# 517
  • Варна
Blue Turquoise, подадохме документи за първи паспорт на малкото ни дете вчера във варненско РПУ. Служителката е споменала на мъжа ми, че можем да доплатим в ОДМВР-сектор БДС за по-бързите варианти.
Явно това е начинът.
Ако нямаше такъв, едва ли щяха да фигурират такси и за бърза и експресна услуга в сайта на МВР. При наличие на такива, как точно ще ми обяснят евентуален отказ?
Скрит текст:
Колкото до факта, че документите трябва да се подадат в съответното РПУ, причината вероятно е в т.нар лицево разпознаване - проверката от полицията на адрес, която се прави при първи паспорт. Това сигурно е ангажимент на полицаите от съответния район. Споменаха, че от нея, до голяма степен, зависи колко бързо ще стане паспорта. Възможно е именно поради това не толерират изработването на първи паспорт чрез по-бързите процедури и да казват, че не може.

За срока...
Скрит текст:
Както и с останалите документи, от доста време и паспортите стават за по-малко от 30 дни и при обикновена услуга, стига да не се забави въпросното разпознаване. На сина ни правихме паспорт преди година и половина по този начин и беше готов за не повече от 20 дни. Полицаят дойде вкъщи на следващия или по-следващия ден след подаване на документите.

За мен... като човек... без значение колко пътувам... е важно да си знам правата и да мога да си ги търся.
След като в сайта на МВР пише, че мога да направя бързо или експресно паспорта на детето си, ако ми се наложи, ще се разходя до моето РПУ, после до ОД и ще си платя масрафа. Ако не ми дадат тази възможност, ще ги "вдигна на балон" и ще търся хора нагоре по веригата.
Скрит текст:
Не дай, Боже, но понякога наистина може да е спешно и да не става дума за разходки за удоволствие...
Списъкът с изискванията за валидност на паспортите, който показваме, е от сайта на тяхното Министерство. Не сме го взели от раздел "ЕЖК".  
Добре е да си търсим правата, ако изпаднем в ситуация.
Никой служител не е по-"висок" от правилата и законите.

И за да вляза в стилистиката... Кое от горното не е ясно?

Скрит текст:
Точно във II РПУ преди години се наложи да си отворя устата, за да затворя техните и да докажа, че съм права. В резултат от което платихме минималната санкция, а не исканата от тях.

Да не забравяме, че не всички, ходещи до Одрин и Лозенград, могат да се нарекат "пътуващи хора".
Скрит текст:
Ако паспортът им служи основно за пътуване по това направление и ако той изтича два месеца след планувано пътуване, а следващото им ходене е след година, поради каква точно причина е нужно да го сменят?
Има до момента единични случаи на хора, които съобщават за връщане от границата поради дискутираната причина. Необясними на фона на десетките, минали дни преди изтичане на срока. Вероятно първите случаи имат някакво друго обяснение...
Дано не се налага, но ако се случи, може би трябва да се потърси някой по-висшестоящ на ГКПП-то и да се проведе  разговор с довод казаното от консулството и наличната информация в сайта.

Последна редакция: вт, 30 юли 2019, 13:50 от beljata

# 518
  • Варна
Всички тук пишат от личен опит- върнатите на ГКПП, подаващите документи за задграничен паспорт и т.н. Така и аз- написах същото- това, че в сайта на МВР има такси за два вида услуга при детските документи, но на практика на нас, преди съответно 3 и 10 години, във II РПУ Варна не ни позволиха друга услуга, освен обикновена. И да, бяхме в ОДП. Само втория път дойдоха за разпознаване. Разбира се, че станаха за по-малко от 30 дни. Може да има промяна, може да зависи от служителите в РПУ. Не съм написала, че е редно. Но да споря за срока на ГКПП, не бих си го причинила. Може съвсем спокойно да наложат глоба, вероятно и арест при по-голямо съпротивление. Имали сме и такъв случай- на летището в Истанбул не пуснаха част от групата, защото нямаха 150 дни валидност на международния паспорт. Продължиха тези, които имат. Останалите- след като си извадиха нови.
Няма място за спор- написаното в сайта на МВР не се прилага буквално и това е факт. Дали зависи от настроението на даден служител или от разпоредба от по-горе, не знам. Затова не си причинявам неудобството да имам изненади от подобен род.

# 519
  • Варна
Така, де... Само че написаното от мен и други потребители е подкрепено от официални източници.

Бъди сигурна, че и първия път са дошли на разпознаване. Не са ви намерили вкъщи и са питали съседи, най-вероятно.
Не става ясно дали и в ОДП са ви отказали бърза/експресна поръчка и с какъв довод. Ясно е, че директно в РПУ-то няма как да ви разрешат такава.

На летището в Истанбул групата изцяло българска ли беше? В каква посока ги спряха и как си направиха нови паспорти? Там, от място ли? Ако е било пътуване към трета страна, може да има други изисквания.

За какво да наложат глоба на ГКПП-то? Такава е описана във връзка с визи и срокове. За нас визи няма.

Дали АЗ бих си причинила или не нещо, няма значение.

# 520
  • Варна
Това имах предвид- няма как да се разбереш с митнически служител или граничен полицай, ако е решил да направи проблем. Това важи и в БГ. Години наред съм работила с митническата администрация и ми е ясна ситуацията.
Относно първи задграничен паспорт на лице под 14 години във Варна, II РПУ, няма как да бъде задействана друга процедура освен обикновена (ако нямате въртешен човек служител). В отделната служба задгранични паспорти (където се правят всички останали ЗП във всякакви срокове), пак не приемат документи за първи паспорт на дете. Кое не е ясно? За мен като пътуващ човек е важно паспортът винаги да е в срок поне 6 месеца към датата на връщане. При полети през Истанбул също правят проблеми- ще тръгнете от БГ, ще влезете с транзитния полет, но на следващия няма да ви пуснат, защото паспортът не е в срок.
Не мога да се съглася, че не може да се издаде бърза поръчка. Ние ноември месец извадихме първи задграничен паспорт на детето / 8 г./ бърза поръчка т.е за 3 дни в ОДВР /Варна/. В РПУ няма как да бъде приета друга поръчка освен обикновена. Също така не сме имали познати там и нямахме никакъв проблем при подаването на документите. Не случайно в сайта са на МВР са описани срокове и цени за издаване на паспорти, включително и на първи паспорт на дете до 14 г.

# 521
  • Берлин
Аз малко да изместя темата от паспортите към пазаруването. Купих миналата година по препоръка от темата много ефикасно лекарство за лечение на циреи. Изхвърлила съм го и съм затрила снимката. Ако някой може да си спомни какво се е коментирало и помогне,ще съм изключително благодарна

# 522
Здравейте,има ли големи опашки на Капитан Андреево?

# 523
  • Варна
Аз малко да изместя темата от паспортите към пазаруването. Купих миналата година по препоръка от темата много ефикасно лекарство за лечение на циреи. Изхвърлила съм го и съм затрила снимката. Ако някой може да си спомни какво се е коментирало и помогне,ще съм изключително благодарна

За пръв път чувам, че има подобно и предвид факта, че следя темата, уж, нямам спомен да е коментирано тук. Да не би другаде да си прочела? Или аз да съм толкУ отнесена...
Дано наистина се появи някой да припомни препоръката. И аз се нареждам при чакащите.

Здравейте,има ли големи опашки на Капитан Андреево?

Здравей! Това най-добре ще видиш в реално време през камерите, които непрекъснато се споделят тук.
Конкретно в момента положението е "мечта". Но като цяло през лятото рядко е така.

# 524
В събота имаше големи опашки, чака се по 2-3 часа, но аз обожавам Турция и за мен си заслужава

Общи условия

Активация на акаунт