Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 917
  • 752
  •   1
Отговори
# 210
imrenbirol първата ми дъщеря се роди форцепс. Абсолютно нормално дете си е, а вече е на 5. Недей да четеш епикризи, гледай детето. Успокой се, почни чай на хип, овесени ядки, ядки, цеди и слагай на гърда. Не се филмирай излишно.
И да си отговоря на питането по-горе, макар и меки гърдите ки, малката тази нощ ака 3 пъти, явно имам мляко, а и го виждам в протектора.

# 211
Чая на хип го пия от самото начало по 3 чаши на ден. Аз имах и малко нередовно хранене, но чайчето и водата около 3 литъра на ден не съм ги пропускала до сега. Лявата ми гърда отчасти започва да се пълни с малко мляко, но дясната е като парцал. Има ли и други хранителни добавки, които биха ми помогнали? Не искам да се откажа! Искам да ми се върне кърмата но от вчера всички което направих е без резултат

# 212
Кърмата ти си е там, няма как да спре толкова бързо. Просто заради стреса не може да "слезе". Почивай си повече, хапвай редовно,  пий повече течности и най-вече се успокой.
Допълвам се
Не каза как кърмиш? Кърми бебето на поискване, но на не повече от 3 часа с най-много една 4 часова пауза . Ако започнеш да даваш АМ кърмата ти наистина ще намалее.

# 213
Това се мъча да правя. Не искам да му дам АМ, за да не свикне пак на биберон и да се откаже от гърда, но  след малко ще се събуди и ще е гладно, а аз нямам нищо в гърдите 😔

# 214
Не се тревожи. По някое време кърмата се регулира и гърдите не стоят толкова пълни както преди. Кърми си бебето възможно най-често и няма как да остане гладно .

# 215
  • София
Момичета и аз се филмирам с някои обстоятелства.
Беба е родена с нормално тегло, днес е 13 ден, но от няколко дни не суче активно, освен ако не и слезе порция. Имаше един ден, в който реши да яде от една гърда и после спеше по час- час и малко, и от следващите 2 дни е много вяла. 5 Мин суче и после се одрямва, масажирам, разтривам крачета, вдигам да оригне, но сложа ли на гърда -започва да прави тези леките смукателни движения с езичето, а не дърпа ефективно, докато не се спусне порция. Така , кърменето продължава повече от 40 Мин, а не знам дали изсуква достатъчно и най- вече да стимулира достатъчно производството. Отделно, че като се напрегна и глупави адреналин ми блокира окситоцина и усещам, че понякога не слиза от притеснение. Вечерите са ни отчайващи, между 19-23 ч сме през половин- един час скачени. Единственото ми успокоение , е че пампите са мокри, не подгизнали, но все пак има пиш поне 6-7 и ако около 3 за денонощие. Междувременно гърдите явно се регулираха, меки са, спонтанно изтичат само когато суче от съседната, знам че е нормално, но все пак дали да не включа няколко изцеждания с помпата през деня само с цел стимулация.

# 216
Не, гърдите след напасване с бебето наистина се регулират. Може да изглежда, че са празни, но няма как да сбъркаш преглъщането на бебето. А и то е най-голямата стимулация, помпата няма как да е толкова ефикасна.
Допълвам, че и мен ме стресираха в началото дали имам достатъчно, дали ѝ стига. Тогава си взех везна и няколко пъти правих контролно теглене преди и след кърмене. Но бързо ми писна, защото на поискване си яде когато и колкото поиска. И все пак е вариант да се види ако не се ориентираш все още по звуците.

# 217
  • над кукувичето гнездо
Честити бебета!
imrenbirol, пийте чаша бира (ама вносна) след някое кърмене и се успокойте. Следващия път като кърмите, не мислете за кърменето и за бебето, пуснете си любима музика или филм, четете книга, цъкайте игричка, такива работи. Така ще отвлечете фокуса от мисли за проблеми и тялото ви ще си свърши работата.

Danaya, лецитин вземайте по една капсула 2-3 пъти на ден.

ZedTeeEm, всичко си ви е тип-топ. Давайте на бебето колкото време е необходимо. Само на 17 дена е и се справя колкото може.

# 218
imrenbirol аз имах преди време няколко много криви и стресови дни и пак рефлексът на потичане нещо беше секнал. После си се оправи. Така, че съм съгласна със каквото са ти казали.

Само да допълня, че то има и мета стрес т.е. стрес си от това, че си в стрес и какво може да причини това. Така че, само бих добавила нормално е да се стресирана сега и да се притесниш, не е лесно да се отпусне човек, не сме пердета в крайна сметка. Ще се консултираш за бебче с добър лекар и ще ти кажат. Не знам колко е съвместим валериана и затова не мога да кажа дали се взема при кърмене. Аз на моя глава като се ошашкам много обаче си пия по един, за да се отпусна и да мога да заспя. Може би бирата би свършила също работа. Аз пия безалкохолна и пак ми препълва гърдите.

За чая, българския лактогонен май има повече ефект поне при мен го усещам. Също боза (ма хармоника най добре).

Да знаеш само, че и да се наложи да дохранваш пак не е края на кърменето стига да е както трябва, има много съвети последните страници за дохранване, в общи линии винаги първо даваш гърда и дохранваш минимално, колкото е необходимо, за да си направите памперсите. И непрекъснато пробваш да намаляваш ако додаваш. 

Ако се наложи и като си по спокойна може и да се цедиш по малко макар, че на мен повече стрес ми причини това цедене. Но понякога може да помогне не знам. Тук вече някой по опитен ще каже или консултант (да не пропусна да си кажа резервите към консултантите, които при мен почти не бяха полезни даже само ме вкараха във допълнителен филм). 

# 219
Даная, казала ти е Иса за лецитина, само да допълня, че е хранителна добавка и го има във всяка вафла и сладкиш пакетиран, тъй че не се притеснявай,няма нужда лекар да го назначава. А за наддаването - действаш перфектно. С времето действително заякват бебчета и успяват по-ефективно да сучат. Щом даваш и двете гърди, не се тревожи, всичко е наред, съвсем близо сте до 3те кг, спокойно и продължавай все така 💐

ZedTeeEm, да допълня,това вечер, което се случва се нарича cluster feeding в първи пост съм сложила инфо. Напълно нормално е, бебето си задава нуждите. Въобще да не те притеснява, че седи 40 мин или повече. Дори в даден момент да не е ефективно сученето и да суче "на празен ход", така се задава сигнал още мляко. Първият месец,а и повече понякога мама и бебе са наистина скачени съдове. Затова се опитай да погледнеш от друга гледна точка, използвай времето да четеш книга, да гледаш сериали, каквото обичаш и така няма да си фиксирана в нон стоп кърмене.
Единствено съветвам да се увериш,че засуква правилно зърното - картинка пак в първи пост.

По другите запитвания - омекнали гърди не значи празни гърди. Нормалното им състояние е меко, спокойно. Стига да храните на поискване (разбира се, ако бебета са поспаливи инициирате вие кърмене),кърма има. На мен отдавна ми омекнаха гърдите и кърмя над година. Елси, не си написала, но да кажа, давай и двете гърди на кърмене,ако бебето иска, ще сукна и от втората.

Imrenbirol, първо спокойствие, гушкайте се много с бебето, кърмене на поискване и ще стане. Аз ти предлагам да си вземеш слинг и да го носиш из вкъщи, допирът на бебето до гърдите ти освобождава окситоцин и спомага слизането на кърмата. Мисля, че и на твоето спокойствие ще се отрази положително.

# 220
Благодаря на всички за отговорите и съветите, досега ви следях без да се обърна пряко за помощ, така добре ми де отрази да ме раЗбира някой и да дава по адекватни насоки за проблема. Ще послушам всеки един съвет и няма да се откажа! Останете със здраве! 🤗🤗🤗

# 221
Днес бяхме на консултация, от изписването на 14ти досега е качила близо 500 гр. Т.е за 11 дни,  което е супер, много съм доволна Simple Smile

# 222
Момичета, ще ми препоръчате ли някакви капки за нос?
 На малкия са му изписвали Коларгол (черните капки от аптеката),но  нямам представа коя му е активната съставка, за да ги проверя.

# 223
Няма проблем да ги ползваш.

# 224
Коларгола е сребро, може да се използва и от мамите. Може да се използва виброцил, гентазон, макситрол, офралмосептонес. Последните са капки за очи, но педиатърката каза че са супер и за нос и беше права, последния път и аз ги използвах и бях доволна. Иначе виброцила е безценен за мен като ми е много запушен носа. Гентазона, макситрола и офталмосептонекса са 3 пъти по 2 капки. Имаше и някакви Тобрин и Тобрадекс, не съм ги използвала, но съм чувала добри отзиви и също са подходящи.

Общи условия

Активация на акаунт