Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 876
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Здравейте! Имам нужда от малко насоки, нищо че първото си дете го кърмих до 1г 2 мес. Преди пет дни родих и този път кърмата тръгна малко по-трудно от първия път. Но сега вече мисля, че имам достатъчно за нуждите на бебето. И въпреки това се притеснявам, че ако не цедя, ще намалее, а и от време на време ще ми се налага да го оставям. С каката се цедях почти след всяко кърмене, но сега нямам нито време, нито нерви за това. Та вадя торбата с въпросите: 1. Тези, които се цедят по колко пъти се цедите на денонощие? И двете гърди ли цедите или едната и коя? По колко време цедите едната гърда?
2. Редувате ли гърдите на кърмене или предлагате и двете? Коя давате първо - тази, от която е сукало бебето последно или по-пълната?
3. По колко време го държите на гърдата, преди да предложите другата?! Моето бебе например, като се насуче от едната гърда и в повечето случаи се унася. Изправям го да се оригне, но той се разбужда и после предлагам другата гърда.
Извинявам се за многото и объркани въпроси. Благодаря!

# 361
Първо, честито бебче. А сега на въпросите.
1. При сучещо бебе цеденето след кърмене е абсолютно излишно. Цеди се само при напрежение в гърдите след кърмене и то само до облекчение, защото  може да си докарате хиперлактация.
2. В началото е най-добре да храните и от двете гърди. Ако на едното хранене сте дали първо дясната гърда и после лявата, то следващото хранене започвате от лявата.
3. Държите бебето на гърда докато само пусне, изправяте и предлагате другата. И един мой любим съвет - хвърлете всички часовници вкъщи. Не засичайте време и не гонете режим. Мрън и давайте цица.

# 362
Благодаря, Lucky. Продължавам с масажите, беба е приоритетно на тази гърда, смуче силно, но все още си е твърда като камък и боли още по-силно. Появи се и блистер, 😧 сега изчитам всички линкове от първи пост. Лецитин пие ли си, какво мислите?
Аз на всеки 2-3 седмици съм в твоето положение...и така вече 5 месеца 😩 Моята процедура е следната: веднага почвам 3*2 лецитин, топъл душ и веднага кърмене, но понеже не може по 6-7 пъти да се къпя на ден, налагам топли влажни компреси и ги държа ПО ВРЕМЕ на кърменето. Установих, че именно компресите най-много ми помагат. Вземаш един памперс, отваряш го и го прегъваш наобратно, поливаш към половин-една чаша много топла/почти гореща вода и налагаш върху гърдата, пазейки зърното. Аз го затискам със сутиена и дрвхата отгоре и е дори удобно и през нощта ☺ Никога обаче не пипам блистерите, много ме е страх от инфекция. Те сами си изчезват.

# 363
  • Пловдив
Благодаря за съветите! За щастие, запушването отмина с топли душове, масажи & сучене и гърдата е отново мека. След 1-2 минути сучене даже спира да ме боли, затова си мисля че блистерът се е спукал, обаче до следващото хранене пак си стои и пак боли зверски в началото. Не успявам да го разчопля с нокът, а за игла още събирам смелост. Кактусче, ти каза, че трябва да го отстраня, а Gattaccio2 писа, че имало шанс и сам да изчезне. Може ли наистина от компреси и редовно сучене да се оправи от само себе си?

# 364
  • София
Може. При мен изчезна така. Ако все пак решиш да го разкараш - аз бих се пробвала да обтривам зърното с мокра кърпа.

# 365
  • София
Didi i Mitko, благодаря много за съветите! Аз, не знам защо, живея с мисълта, че ако не се цедя ще ми намалее кърмата. Ето тази нощ, примерно, съм кърмила 3-4 пъти и съм цедила веднъж. Той от 07:00 до момента не е спрял да цоца, а аз вече нямам нищо и той се ядосва. В такива случаи как да процедирам? Освен това той много рядко пуска сам зърното, в повечето случаи заспива на гърдата и не пуска.

# 366
Happy life, по-добре с игличка, отколкото с нокът. Игличката е стерилна (взимаш си най-обикновена игла за инжекция, без значение от размера) и се ползва еднократно като само повдигаш кожата, а не бодеш, манипулацията е много елегантна. Ако се разнася и пак появява, значи кожата пречи и е хубаво да се повдигне. Аз почиствам само мястото с клечка за уши потопена в спирт за дезинфекция преди и след манипулацията. Също след спирта намазвам малко кърма и седя гола докато засъхне - това всичкото с цел предотвратяване на инфекция.
Ако ще действаш без игла, най-добре е топъл душ, защото кожата се размеква и ако веднага сложиш бебето да суче на засегнатата гърда, варианта да я отпуши е голям. Иначе хубава раблта вършат и възглавничките за колики с костилки - загряваш и слагаш, поне не е мокро и може да се преви многократно.  

# 367
Може би си зависи от блистера дали сам ще се махне или ще иска допълнителна помощ. Аз просто нямам смелост да се намеся, но винаги, винаги се оправят сами само със сукане веднага след душ и влажно-топли компреси. Знам, че при такъв тип проблем компресът трябва да е влажен, а не сух, то и затова душа е най-препоръчван.
Да се допълня-за да хидратирам допълнително зърното и да помогна на кожата над блистера да омекне, между кърменията мажа и ланолин ☺

# 368
  • София
Здравейте,
Може ли някой да сподели опит с кърмене на поискване и следобедно/ вечерно дохранване и след това премахване на добавката? За сега индикациите са за 1-2 хранения максимум. Бебка е на три седмици, роди се 3400, сега е около 3500, изписана е 3070. Покрива нормата за памперси, не давам вода, но понякога късния следобед и вечер се сърди на гърда, а търси. Аз съм емоционално изтощена и искам само да се успокоя, че не я държа гладна в определени моменти. До преди няколко дни сучеше вяло и спеше на гърда. От 3-4 дни суче малко по- активно, виждам как гълта, но ако сме скачени през 30 мин понякога нищо не слиза, особено вечер, явно аз блокирам....
Страхувам се да не свикне на шише, затова ще предлагам само в краен случай. Имах малко замразена кърма, която обаче свърши.

# 369
Didi i Mitko, благодаря много за съветите! Аз, не знам защо, живея с мисълта, че ако не се цедя ще ми намалее кърмата. Ето тази нощ, примерно, съм кърмила 3-4 пъти и съм цедила веднъж. Той от 07:00 до момента не е спрял да цоца, а аз вече нямам нищо и той се ядосва. В такива случаи как да процедирам? Освен това той много рядко пуска сам зърното, в повечето случаи заспива на гърдата и не пуска.

Кърмата няма да намалее, а ще бъде толкова, колкото му трябва на бебето. Не ти трябва да имаш в излишък, защото с постоянно цедене до капка тялото ти ще реши, че е необходима повече кърма и  ще трябва да изцеждаш все повече мляко. И ще се вкараш в омагьосан кръг.
Другото, което описваш, е нормално поведение на новородено. Започне ли да се ядосва, че не пуска, сменяй гърдите и по няколко пъти ако трябва и прилагай компресия. И приеми, че първия месец, а може и повече ще сте скачени съдове

# 370
Здравейте,
Може ли някой да сподели опит с кърмене на поискване и следобедно/ вечерно дохранване и след това премахване на добавката? За сега индикациите са за 1-2 хранения максимум. Бебка е на три седмици, роди се 3400, сега е около 3500, изписана е 3070. Покрива нормата за памперси, не давам вода, но понякога късния следобед и вечер се сърди на гърда, а търси. Аз съм емоционално изтощена и искам само да се успокоя, че не я държа гладна в определени моменти. До преди няколко дни сучеше вяло и спеше на гърда. От 3-4 дни суче малко по- активно, виждам как гълта, но ако сме скачени през 30 мин понякога нищо не слиза, особено вечер, явно аз блокирам....
Страхувам се да не свикне на шише, затова ще предлагам само в краен случай. Имах малко замразена кърма, която обаче свърши.
Нали знаеш, че най-важното е да се успокоиш ☺ Щом има напишкани памперси и расте бебче, значи не е като да няма кърма. Ако ще ти помогне да се успокоиш-давай добавката със спринцовка. Буташ едно чисто кутре в устичката и като започне да го смуче, вкарваш в ъгълчето на устата спринцовката(примерно от 20мл) и лекичко я изпразваш в ритъма на сукането. Аз така правех в първите седмици, биберон никога не съм давала.
Имай предвид, че бебчето може да се дърпа и сърди, не защото гърдата ти е празна, а по съвсем друга причина. Все пак Започва периода на коликите.Пробвай да кърмиш ходейки, да оригваш, сменяй гърдите...

# 371
  • София
Didi i Mitko, безкрайно благодаря за съветите и успокоението! Simple Smile

# 372
Изобщо няма нужда от добавка. С добавката ще си направите най-лошата услуга.
Бебето е малко. И е нормално да виси на гърда. И 30 минути въобще не са много.

Бебето расте и с това расте нуждата му от количество мляко. Съответно бебето трябва или да увеличи времето, в което седи на гърда или броя и интервала на кърменията или и двете. Често пъти е и двете. Особено в първи месец от раждането му. Обаче майката решава,че много време виси горкото бебе и че нищо не пускат гърдите и го маха от гърда и му дава АМ. И какво става - нито интервала, нито броя хранения, еле пък времето, в което суче, се увеличават. Напротив. От биберон не се суче, лесно се пие, храненето става бързо, АМ не е кърма и се разгражда по-бавно от стомаха, съответно бебето не изпитва нужда да увеличи кърмения, щото е "затапено" с АМ. И така лека по-лека стигаме само до АМ.
Грешка 1 - бебето иска да седи дълго на гърда, нямам кърма, горкото седи гладно.

Няма такова нещо. Бебето може и "на празно да суче" според вас, но кърма се произвежда на момента, тя не е някакво количество с определен обем, коета изчезва изведнъж, кърма има, когато има бебе, което задава сигнал "още", демек "виси" на гърдата. Като махнем бебето от гърдата, сигнал няма. И кърмата няма как да се увеличи.
2. Аз малко АМ да му дам.
С малко се започва. И когато бебето се дръпне леко от гърда, например защото е глътнало въздух и го е присвило стомаха, майката казва, ето на, не ми иска гърдите и бута шишето. Лесно и приятно оправдание, което води до "спря ми кърмата", не че е спряла наистина, просто майката е спряла да стимулира кърменето, защото дърпането на бебето или плача му незабавно се свързват с кърмата. Ами не всичко се върти около храната обаче. И моето дете се е дърпало и ревало, както всяко друго, още кърмя.

3. Емоционалното изтощение.

Няма да премине като махнете бебето от гърда и дадете АМ.
Бебето има нужда да е в прегръдките на майка си и майка му има също толкова нужда от скачения съд, за да преживее родилната депресия. Вместо да се изолирате от детето, бъдете с него постоянно, гушкайте, носете го, коликите ще минат по-леко, то ще се адаптира по-лесно в новата среда и мама ще е щастлива, че дава нужното на детето. Мама и бебе първия месец/месеци имат задачата да се кърмят и спят. Другите домакински дейности към друг да се пренасочат.

Бебето е повече от нормално да седи 30 минути, даже и 60 минути, както беше моето. Нормално е да яде през къси интервали, дори през час, нормално е да суче "на празен ход", за да заяви нуждите си към майчиното тяло. А мама вместо да се вглежда и побърква, да пробва кърмене легнала и да си отвори книжка или да си пусне сериалче и да си гушка бебето. Именно това висене с бебето ноп стоп може да е едно чудесно време за почивка на майката, ако тя спре да слуша другите и да се поддава на външен натиск, а просто се отдаде на бебето и отговаря на нуждите му.

Последно - описаното висене вечер в някакъв времеви диапазон, обикновено един и същ, прилича на cluster feeding, има инфо в първи пост какво е това и е много нормално поведение на новородено.
И не само няма да помагне добавката,ами ще влоши нещата във всеки аспект. И аз ви казвам, че не и малко добавка няма да ви реши проблемите, които не са проблеми. Просто сте уморена и притеснена. Разбираемо. Всички сме били. С правилната поза за кърмене и приятно занимание за вас, няма да има проблем. Стройте мъжа да готви/поръчва храна, винаги вода да имате наоколо и разни здравославни малки хапвания и готово.

И който ви подкрепя с фрази"дай му малко АМ, нищо няма да стане", изобщо не ви е подкрепа, било то и най-близкия ви, подкрепата за кърмене е друг вид 😉

# 373
  • София
Благодаря ви,
Опитвам се да се взема в ръце, проблема е в мен и емоциите ми.
Кактусче, за 30 минути имах предвид, че през 30 Мин е на гърда, отделно висенето си е понякога и повече от час, зависи дали ще заспи.
Притеснявам се в ситуации като днес и вчера, не успява да заспи дълбоко в голям часови диапазон, а само докато си виси на гърдите. Като я преместя, се разбужда, плаче, и започваме отначало редуването. Днес последния и хубав сън беше до 11:20 и оттогава все редуваме гърди, оригваме се, сменяме памперси, носим се....оттам идват и колебанията ми дали не остава гладна понякога. Все си мисля, че за толкова малко бебе е хубаво да има и дълбок сън, който да не е само на гърда.
Още веднъж благодаря за насоките.

# 374
Сънят е много индивидуална работа. Моята от малка обича да будува и изследва наоколо. Само нощем имаше що годе дълбок сън със събуждане за кърмене.
Но щом се разбужда при местене - не я мести. Пробвай да кърмиш на леглото легнала или права в слинг. Мен кърменето легнала ме спаси от недоспиване. При местене често се будят, ако е студено креватчето. Но вероятно просто иска  да те чувства близо и затова така реагира. Твоя дреха в кошарата би помогнала. Аз лично избрах да спя с нея и така си разреших проблема. Вярвах,че трябва да спи сама в кошарата и това местене ме докара до състояние, в което не помнех кога съм ставала и какво съм правила. Мъжът ми ми разказваше. И тогава се пречупих да я взема в леглото ни и да я оставя да спи при нас след кърмене в легнала поза. Ами това беше решението. И тримата започнахме да спим по-добре. А през деня си четях книжка до нея на леглото или дивана, или пусках на лаптопа сериали. Или в слинга, ако искам нещо да свърша.

Като заспи и само гняца зърното, вкарваш кутре в края на устните й, така се разваля вакуума и прибираш зърното.

Общи условия

Активация на акаунт