Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 873
  • 752
  •   1
Отговори
# 375
  • София
А как успяваш да я обърнеш по гръб? Понякога я слагам до мен и давам гърда, но като е обърната с коремче към мен, после заспива странично, страхувам се да не се захлупи през нощта. Малка е още, но четох, че трябва да спят по гръб при съвместно спане с майката.
Ще се боря още момичета, не съм се предала, явно умората и недоспиването ме филмират. Ако наддаването и беше малко по- уверено и ако не плаче след хранене нямаше да се тревожа чак толкова, предполагам че просто още не сме установили наш ритъм и е нужно още време.

# 376
Аз като хранила с шише целия първи месец - моето човече плачеше след всяко хранене от колики, а дневният сън винаги е бил мираж. Не е бил гладен.
Опитай се да се абстрахираш от страха, че е недохранено бебето и да помислиш за друга обективна причина за състоянието.
Иначе ще кажа аз какво направих като минахме само на гърда, за да се отърва от параноята (може да е много грешно, но мен супер много ме успокои) - направих си едно "изкуствено" хранене с помпа в най-голямата  пауза на бебето.  Така хем видях, че все пак някаква кърма има, а и успях да натрупам някакви запаси кърма във фризера. Бях спокойна, че имам кърма за всеки случай и няма повече да посегна към АМ. Никога не прибегнах до тази кърма, а след около месец така осъзнах колко безмислено  упражнение е и го "махнах" с постепенно намаляване на количеството изцедено мляко. Важно е да угочня, че съм засичала и с кантар - изведената количество и изявената са две коренно различни понятия Simple Smile

# 377
Какво мига да направя, за да успокоя зърната? Утре ще купя крем, но до тогава поне да не се задълбочава? Днес явно малчо се е “заиграл” и сега са червени и сухи, едното доста болезнено.
Седя гола и не измивам по принцип

Последна редакция: пт, 05 юли 2019, 21:00 от new leaf

# 378
Какво мига да направя, за да успокоя зърната? Утре ще купя крем, но до тогава поне да не се задълбочава? Днес явно малчо се е “заиграл” и сега са червени и сухи, едното доста болезнено.

Дали имаш под ръка чай от лайка?

# 379
new leaf, размажи малко кърма. До колкото си спомням може да намажеш кокосово масло и да не трябва да отмиваш после, но най-добре е да си вземеш ланолин бързо.

# 380

Дали имаш под ръка чай от лайка?

Имам. Компрес ли да правя?

Флъфи, това го правя вече Simple Smile Както писах по принцип не мия след кърмене и оставям да попие, но днес суче толкова често и много че не ми дава време да се успокоят

# 381
Момичета, упойка в зъба по време на кърмене мога ли са си слагам

# 382
  • София
Здравейте, следя темата и ми е много полезна, благодаря ви за старанието да помагате. Искам да попитам нормално ли е ареолите да са като подути? Мислех, че е от ръчната помпа, която ползвах чат-пат, за да имам малко замразена кърма, ако се наложи да изляза, но отдавна не съм я ползвала. Да е неправилна захапка не би трябвало, защото бебка (на 3м.е) захапва зърно + почти цялата ареола. Също така отдолу и отстрани на гърдите забелязвам червенина, не плътна, а по-скоро като капиляри, не знам как да го обясня. Нямам болка или дискомфорт.
ZedTeeEm, много добре те разбирам. Нямам много опит с кърменето, но в началото много пъти бях на крачка да дам АМ. Сега съм толкова щастлива, че не го направих. Бебка нямаше и 5 мин.да е спокойна като е будна, имаше лек сън (само като се опитах да я дам на татко й, и тя се будеше - спеше по-спокойно върху нас по корем. Затова изпробвахме различни варианти след колко време да му я дам или да я оставя в гнездото. А през нощта си спеше спокойно в креватчето като се будеше 1-2пъти за хранене), стоеше доста на гърда...и аз, разбира се, свързвах това с недохранване. Добре че следях темата и не се поддадох на съвети от типа-дай му АМ сфамо да пробваш дали ще спи повече. Ами обяснявах, че ще спи, защото АМ засища повече от кърмата. Но като виждах, че качва нормално, в един момент наистина почнах само да й се наслаждавам, докато папка и да използвам времето за филми и четене. А вече след като се нахрани ми се усмихва-е няма такова щастие Heart Eyes Както съветват момичетата тук-може да пробваш компресия на гърдите. Легналата поза и мен ме плашеше в началото, да не би да заспя и да притисна бебка, но почнах така да я кърмя сутрин и ми е супер-тя хапва, аз подремвам, в един момент пуска и си спим.

# 383
Момичета, упойка в зъба по време на кърмене мога ли са си слагам
Може, кажи,че кърмиш и слагат такава без адреналин. Аз кърмих веднага след зъболекаря,никакъв проблем.

Съншайн, подути са така ли? Да нямаш предвид пъпчиците по тях? Напиши в гугъл жлези на Монтгомъри (Montgomery tubercles) и кажи дали е това или е подуване на цялата ареола?

ZedTeeEm,
Скрит текст:
Ами със спането по гръб не мога да дам съвет. Спеше настрани, а после започна по корем. Въпреки препоръките за спане на гръб, тя повръщаше доста и по гръб имаше по голяма опасност от настрани. А после започна да движи свободна глава на ляво и дясно и започна да спи по корем. И въпреки опитите ми да корегирам позата на спане, тя се обръщаше по корем. Не съм имала проблеми със съвместното спане, това,че и чувах дишането, всъщност ме успокояваше и до ден днешен ме успокоява и приспива. Тя се сгушваше под мишницата ми обикновено.

Като заспи настрани и заспи дълбоко, леко я бутни с ръчичка,за да легне по гръб. Но изчакай 30 мин поне, да се унесе хубаво. Ако тялото ти е до нейното,мисля, че може да се отпусне до теб по гръб, пробвай, ще се нагодите 🙂

# 384
Съншайн, и моите се подуват от време на време и не мога да разбера защо. В началото беше заради подплънките, защото бях направила алергия към тях и се бяха подли зърната и изобщо кожата, която беше под подплънката, но това беше преди повече от година. От време на време забелязвам, че едното зърно става подпухнало, седи така няколко дни и се оправя.

# 385
Здравейте, дъщеря ми е на 4 дни и едва вчера ми дойде кърмата. Едната гърда обаче се втвърди много и ме боли. Как да постъпя? Слагам я на гърда, но тя отказва и иска само изцедена в шише.

# 386
Здравейте,
може ли да се ползва КАНЕСТЕН КРЕМ 1% по време на кърмене? Бебето ми е на 10 месеца, кърмим се предимно сутрин, вечер и около обяд за заспиване. Проверих го и ми го даде като безопасен за ползване.
http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/canesten/tradename/

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 08:23 от Rossyta

# 387
Канестан може до колкото знам, стига да не е на зърната.

# 388
  • Варна
Здравейте. На 24 юни Матей навърши 2 месеца и е изцяло на кърма. Наддава с кг на месец. Но проблема ми е, че от както се върнахме от родилното е с обриви. Отдавна спрях мазилата и медикаментите, писала съм по въпроса. Пъпките понамаляха, но и последно освен лице, гръб, гърди, се обрина по бедрата. Но от тия дни сякаш пак са доста изявени в лице. Вчера ядох царевица и доста изхождания имаше тая нощ и накрая чак пък пяна и взе да зеленее. Понякога виждам нещо като слуз. За сега кръв не е имал. Все си мисля, че нещо от храната, май като ядох предните дни ядки се поизпъпчи. Избягвам уж и млечни, но аз с моите 54 кг все ми се яде и то от всичко покрай каката и сладолед шоколадов. Иначе е спокойно бебе. Каката също я кърмих и до към 6 мес. беше изцяло на кърма без вода, но сякаш акото й не беше чак пък толкова течно и миризливо. Към алерголог ли да се обърна, гастроентеролог ли.. Не съм лекар, но клоня към проблем с храната, да е акне вече над 2 месеца..  Кожната отдавна отрече, че е от стафилококи, които изолираха.

# 389
  • Варна
И аз с въпрос Simple Smile Бебенцето е на месец и няколко дни, само на кърма. От скоро, когато я сложа на едната гърда се задавя редовно. Това става на една и съща гърда. Позата не сме я сменяли от както започнах да кърмя до сега, задавя се независимо дали е в началото на кърменето, т.е. дали е изключително гладна, или след като е сукала от другата гърда и после я преместя на "проблемната". Задавя се, когато суче напълно будна и когато суче в спящо състояние. Имам чувството, че забравя да преглъща и се събира голямо количество кърма в устата и и после при преглъщането се задавя. А уж следя за това преглъщане. Много е стресиращо и не знам как да процедирам. Не мога да разбера какъв е проблема. Пробвах и в друга поза да я кърмя и пак се задави.

Общи условия

Активация на акаунт