Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 872
  • 752
  •   1
Отговори
# 390
Съни, честито бебе! В болница ли сте или сте вече вкъщи? Ако сте в болница вземете си топъл душ и опитайте да изцедите малко, за да омекне гърдата, след това сложете бебето на нея първо и правете масаж към зърното докато суче. Какво значи отказва гърдата, не захапва ли изобщо или седи малко и не иска. Ако засуква веднага започнете да правите компресия, за да види, че има има мляко като на шишето. Ако не иска изобщо гърда, тогава би могло да се даде шише и да се смени много бързо с гърда. Това е много малко бебе и може да се отучи от шише. Ако сте вкъщи направете компрес от намачкан зелев лист без да обхваща зърното, това се прави за запушвания. Другите процедури са същите. Аз не бих дала вкъщи шише, остава се само на гърда, надали ще отказва много дълго, все ще се предума. Вариант е да си купите силиконови зърна, за да приличат гърдите по усещане на шише.

Деси, ако сте в София, където има читави алерголози ви препоръчвам да идете. За мен детето е с алергия и полу-избягването на неща не е начина да го кърмите, а категоричното им спиране. Моите деца реагираха на ядки, малкото на мляко и яйца. Аз ядки и мляко не съм яла от година и месец, яйца не ядях 8 месеца. С вашите 54 кг не знам колко ви се яде, но ми е малко несериозно отношението към проблема на детето. Аз варирам между 46 и 48 кг и за миг не съм се замисляла да спазвам "почти" диетата, защото ми се яде, тъй като от диетата ми зависи детето да се чувства добре. И, да, моето голямо дете яде сладолед, ядки, мляко, но аз не.

Тревичка, пробвайте биологична поза или легнали. Иначе причината е според мен в силна струя, може да опитате да изцедите малко преди кърмене. При задействане на рефлекса на потичане ли се задавя или и без него? При задавяне аз вдигах на рамо да се изкашля и продължавахме.

# 391
  • София
Пак аз, но нещо не се оправям с това кърмене този път! Бебето е на 8 дни и тази нощ е сукал на всеки час почти, спали сме на пресекулки по половин час и заради коликите. А аз бях толкова изморена, че нямах сили да се цедя, а инямаше кога с това често сукане. Странното е, че на сутринта гърдите ми бяха меки и празни и той се сърдеше и плачеше. Нали уж нощем е най-добрата стимулация, защо сутрин са ми празни гърдите? Трябва да го понося на ръце поне половин час - хапвам, наливам се с какво ли не за кърма и едва тогава слиза малко. А като се цедя ми се пълнят ужасно много гърдите, чак капят. Но не мога да се цедя постоянно - нямам време, нито нерви за това, а и каката също си иска внимание. Само заради това цедене ми идва да се откажа от всичко, а без цедене не знам дали ще имам достатъчно кърма Sad

# 392
Като се яде през час е не може да очаквате гърдите да се напълнят като за 3 часова пауза. Според мен с често слагане на гърда и сукане, а не само висене за около седмица ще има ефект. Правете компресия като суче, пийте много вода.

# 393
Здравейте! Направих възпаление поради недобро изпразване на едната гърда, както и да е...справих се с температури, зачервявания и т.н. Но кърмата ми намаля... Ще се възстанови ви количеството след няколко дни?

# 394
Съни555, на мен ми дойде на 5ти ден. Не искаше да засуче също. Първо - преди да дадеш гърдата - издърпай с помпата за минута, две, да щръкне зърното и тогава го даваш на бебо. Даваш първо тази гърда, която категорично отказва. После с другата същата процедура. Трябва да редуваш гърдите на едно хранене, даваш, оригваш и другата. Добавка давай с медела шише. Бебето вече е свикнало на лесно пускащите шишета от болницата, мен категорично ме спаси медела шишето, защото за да изпие мляко от него, трябва да направи вакуум както при кърмене от гърда. Слагаш бебето на всяко мрън на гърдата. Ще иска на много къси интервали - час и половина, час, даваш. Колко добавка даваш сега?

Съникид, нормално е това, което описваш. Не е нужно да чувстваш гърдите твърди и "мравучкането", демек слизането на мляко. Мляко се произвежда на момента, рефлексът на потичане не е задължителен изобщо. Гърдите не са празни, детето просто си задава в момента по-големи количества мляко. Просто продължаваш все така и в един момент ще се регулират нещата. Не ти трябва цедене - само цица на всяко мрън и търпение. Използвай времето, докато кърмиш за приятни занимания.

Desex, просто кърмете на поискване и ще се регулира количеството.

Деси1988, Ваня, вече е казала, но диета безмлечна, без ядки и без бобови вероятно (избягване на различните протеини от тези на майчината кърма) и посещение при гастроентеролог, а после може и алерголог.

# 395
Здравейте! Направих възпаление поради недобро изпразване на едната гърда, както и да е...справих се с температури, зачервявания и т.н. Но кърмата ми намаля... Ще се възстанови ви количеството след няколко дни?
Да, нормално е това, което описвате и ще се оправи скоро. Предлагайте по-често и следете за хубаво изпразване на гърдите. При мен след запушване и този период на намаляване винаги е имало рязко увеличаване на количеството.

# 396
Имам необичаен проблем, който много ме изнервя напоследък. Така и не се научих да кърмя в седнало положение или люлка, само лежейки и сега малката всеки път като ме види, че лежа идва, ляга до мен и започва да ми дърпа блузата и да мрънка, ако не й дам да суче. Дори понякога и като седна на дивана го прави. Не мога да се излегна да гледам филм или нещо, или да си отпочина от тая маймунка. Освен това, за нейната възраст 1г и 4м, става така, че я кърмя като 6-месечно бебе, по 5-6-10 пъти дневно, включително и нощните събуждания. Как да я отуча от този навик така, че да не ми се скъсва от рев, ако не й дам?

# 397
Ами и мойто идва и си иска. На 14 месеца не ги броя кърменията, но са чести. Лято е. Не е навик - или суква, защото е жадна или защота е гладна. Нищо ненормално няма в това, че си иска млякото. Като си увеличи приема твърда храна, сама ще си намали кърменията. Ако искаш да отбиваш - заместваш кърменето с АМ.

# 398
Лале, няма как според мен. Ако не искате да е така въвеждате ред в кърменето, денем по някаква схема, каквато смятате за нормално. Моето е на същата възраст и ако е много изгладняла ме тегли за блузата и крещи ам, тогава аз бързо тичам за паницата с ядене и тя няма проблем с това. Кърменето ни денем в 3 пъти преди всеки сън, не е за приспиване, но е преди сън и не е за наяждане на нито едно кърмене, в смисъл, че не замества нито едно хранене, но като количество си хапва според мен добре. Нощем е на както дойде, 3-4-5 пъти, не знам, сливат ми се. Надявам се да ги понамали скоро, защото почти избира всички първо кътници, а те много я измъчиха. Може като дойде да кажете, че ще яде след малко или след като свърши нещо, да се разсее.

# 399
Момичета, как да се справя с хапещо бебе? Назад много пъти е писано по темата, но моето маймунче не се влияе от тези методи. Опитах се да я доближавам до гърдата, да развалям вакума и да прибирам гърдата, да казвам с по-твърд тон "НЕ", но малката почва да ми се смее и не се впечатлява. За сега се преживява, но не знам като поникнат зъбите как ще е .

# 400
Изобщо не е нужно да се замества сукането с АМ. Ние с моето момче бяхме точно така - кърмех го само легнала и той идваше да си иска само като ме видеше, че сядам дори. Кърмех го повече от новородено и започнаха да ме болят зърната, а и малко досадно да ми става. Отначало му обясних, че навън вече не може, а само вкъщи. Той помрънка малко и се съгласи. Един два пъти му го обясних и спря да ме дърпа като седна и сме навън. След това му казвах и вкъщи, че трябва малко да почака, първо да направим еди какво си и след това, разсейвах го и накрая свикна, че се суче само като си лягаме да спим. Друг трик е да му се предложи вода преди да е ожадняло много детето. Защото като е жадно то първо се сеща за млякото, а не за водата. Моето беше с няколко месеца по-голямо като го направих това, но не мисля, че е невъзможно и на 1,4. Те разбират вече много повече от това, което си мислим ние.

За хапането, стисках леко нослето, за да ме пусне и обяснявах, че ме боли. Имахме големи проблеми с това хапане обаче, та не знам. Започна да хапе от яд, от любов, на игра, постоянно. Като му кажех цункай мама, той ме захапваше за бузата...  Едва напоследък започна да се отучва и то с много повтаряне, обяснения и какво ли още не.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 15:41 от Elektra.13

# 401
Цялата работа я приема на шега. Захапе зърното и направо трепери и сумти, за да може да стисне възможно най-силно, после ми се смее . Прибирам гърдата, но на следващото кърмене пак така. За момента успявам да разваля вакума или като я притисна до гърда и се запушва нослето и пуска, но когато пак ѝ предложа да суче отново хапе.

# 402
А, да, това също правех и му казвах, че няма да има гърда повече щом хапе. До следващия път. При нас нищо не помогна, само порастването. Дано при вас не е така.

# 403
Дано, но ми се струва, че точно така ще е. Голямата и тя така хапеше до 2 годишна, но нея не я кърмех.

# 404
Съни, честито бебе! В болница ли сте или сте вече вкъщи? Ако сте в болница вземете си топъл душ и опитайте да изцедите малко, за да омекне гърдата, след това сложете бебето на нея първо и правете масаж към зърното докато суче. Какво значи отказва гърдата, не захапва ли изобщо или седи малко и не иска. Ако засуква веднага започнете да правите компресия, за да види, че има има мляко като на шишето. Ако не иска изобщо гърда, тогава би могло да се даде шише и да се смени много бързо с гърда. Това е много малко бебе и може да се отучи от шише. Ако сте вкъщи направете компрес от намачкан зелев лист без да обхваща зърното, това се прави за запушвания. Другите процедури са същите. Аз не бих дала вкъщи шише, остава се само на гърда, надали ще отказва много дълго, все ще се предума. Вариант е да си купите силиконови зърна, за да приличат гърдите по усещане на шише.

Деси, ако сте в София, където има читави алерголози ви препоръчвам да идете. За мен детето е с алергия и полу-избягването на неща не е начина да го кърмите, а категоричното им спиране. Моите деца реагираха на ядки, малкото на мляко и яйца. Аз ядки и мляко не съм яла от година и месец, яйца не ядях 8 месеца. С вашите 54 кг не знам колко ви се яде, но ми е малко несериозно отношението към проблема на детето. Аз варирам между 46 и 48 кг и за миг не съм се замисляла да спазвам "почти" диетата, защото ми се яде, тъй като от диетата ми зависи детето да се чувства добре. И, да, моето голямо дете яде сладолед, ядки, мляко, но аз не.

Тревичка, пробвайте биологична поза или легнали. Иначе причината е според мен в силна струя, може да опитате да изцедите малко преди кърмене. При задействане на рефлекса на потичане ли се задавя или и без него? При задавяне аз вдигах на рамо да се изкашля и продължавахме.
Благодаря, Ваня! Simple Smile Вкъщи сме вече втори ден. В болницата нямах кърма, а само коластра, предлагах гърда, но не искаше още тогава. Сега й предлагам пак, но тя захапва и или след кратки усилия се отказва и почва да нервничи, или ме ползва като биберон и заспива. Започнах да правя компресия, както ме посъветвахте и я чувам, че преглъща, но повече от 5-6 минути не иска да се мъчи. Лявата гърда съвсем я отказва - зърното не се втвърдява и тя се ядосва, а и точно тази гърда ми е доста по-твърда и пуска по-малко кърма, в болницата казаха, че само един канал се е отпушил при нея. Правя горещи компреси, ще пробвам и с контрастен душ, че дори и с ел. помпа същата гърда дава по-малко количество.

Общи условия

Активация на акаунт