Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 820
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
Момичета, една ми гърда произвежда наполовина (ако не и по-малко) от другата! Вкъщи сме си от 4 дена. Опитвам се да увелича общото количество, като гледам да започна и да приключа с проблемната гърда (да и обърна повече внимание). Отделно успявам почти на всяко хранене да кърмя. След това се изцеждам поне 2 пъти (през десетина минути).
Та въпросите ми са:
Може ли слабата гърда да достигне добива на силната и как?
Колко време отнема увеличаването на кърмата?
Как е по-добре да се цедя - спрямо режима на бебетата или по-често, например на всеки половин час по 10-15 Мин?  (Сега ядат на 3 часа. Цеденето ми отнема половин - един час, според зависи, дали съм кърмила или само цедя)

# 556
А ти как разбра че произвежда толкова малко? Ако е от цеденето - с каката изцеждах от едната не повече от 50 мл, а от другата едва 10. Пък детето си растеше и качваше по над 1,5 кг на месец. Цеденето не е фактор!
Сега с второто пак започнах с по-трудно кърмене от “слабата” гърда - с болки и напрежения. Не запушване, ама някак болезнено тръгване на кърмата. Давах я нея първо и по-често и в един момент се “отпуши” и вече нямам дискомфорт. Не съм цедила, за да хвана разлика.

# 557
А ти как разбра че произвежда толкова малко?

Не само от цеденето. Теглила съм след сукане на всяка гърда. На кантара се вижда също

# 558
Лилиум че, не се притеснявай, ще се оправи. При мен в болницата дясната стана на буци, зачерви се и се стопли. Лявата в по-малка степен. Тогава слагах зелев лист, ама пропуснаха да ми кажат за не повече от два три часа...а аз го слагах два дни постоянно. Резултата - кърмата (токава все още коластра и преходно мляко) от дясната наполовина спрямо лявата. Видимо лявата беше станала по-голяма от дясната. С редовно цедене и от двете и сукане и от двете се оправи количеството и  после разликите станаха едва 10-20 мл.
След няколко месеца дясната започна да се запушва често и да става на буци, постоянно блистери. По-принцип тя е и по-проблемна. Зърното е едно като прищипано, никога не беше излизало преди за започна да кърмя, ако ще и да го дърпат, хапят и да не казвам какви издевателства са си позволявали някои от гаджетата ми само и само да "щръкнело"...По принцип съм с хлътнали зърна, които по никакъв начин не излизат - студено, топло, масаж, тц... На лявата чат пат щръкваше при силна сексуална възбуда, но на дясната тц. Бебетата и помпата ги изкараха и оформиха и сега са си супер, че се и прибират като не кърмя като на печките със защитата от деца Joy. Та стига офтопик. Поради блистерите поставях по-силния близнак на дясната, да отпуши, после ги разменях. В един момент по-голяма стана дясната гърда, съответно с повече мляко...Сега щерката не суче само синът, редувам и двете, давам първо лявата, после дясната и пак дясната е по-голяма видимо и от нея вадя малко повече мл. Ама се съмнявам, че нощем синът се самообслужва с нея, тъй като тя му е по-удобна да засуче докато съм полузаспала, а той мрънка. Та си мисля че това е причината. Нощем ако не е на умирачка реването съм в полубудно състояние и всичко е на автопилот. Сутрин нищо не помня. ММ казва че раздавам и шамари, ако някой ми бръкне в очите, ушите или устата.
Да се върнем при теб - цеди и от двете еднакви време, давай двете. Ще се оправят. Имай предвид че едната гърда при всяка жена винаги е малко по-голяма от другата.
Я кажи сега за режима и що аджаба дохранваш и защо на 3 часа храниш????? Въобще дай малко инфо за организацията по кърменето да оправим процеса, че иначе ще влезеш в списъка на кърмилите два месеца щот не им стигала кърмата.

# 559
Моята маймунка така и не успях да я излъжа. Предпочита си дясната и това е. От лявата сукне малко и пуска, в резултат на това дясната гърда стана видимо по-голяма от лявата. От началото подържах равновесието с помпата, но ми писна вече и приех съдбата си. Бъзикам се ММ, че с дъщеря му ми дължът едни гърди  😁

# 560

Я кажи сега за режима и що аджаба дохранваш и защо на 3 часа храниш????? Въобще дай малко инфо за организацията по кърменето да оправим процеса, че иначе ще влезеш в списъка на кърмилите два месеца щот не им стигала кърмата.

Докато нямах кърма в болницата носеха мляко на 3 часа и децата бързо свикнаха с този режим. Знам че се препоръчва кърмене на поискване, но при мен почти съвпадат двете неща. Няма да лъжа, че се радвам за този режим (особено сега,докато всичко ми е мъгла - остава ми малко време да си събера мислите)

Дохранвам, понеже не ми стига дори за едното лапе. Предпочитам да дам на двете малко кърма и да допълня с АМ. Ако не го направя няма укротяване

# 561
Докато си събереш мислите и кърмата ще спре. Започни всеки ден с по малко да намаляш добавката и гледай на ВСЯКО хранене да слагаш и двете бебета на гърда. И е важно да цедиш след всяко кърмене не само до капка, но и на празен ход. През нощта гледай да цедиш или кърмиш възможно най-често.

# 562
Диди ти е казала вече.
Продължиш ли така ще влезеш в порочен кръг и ще спре кърмата или няма да има за двете. Не те знам колко си решителна и упорита, но да кърмиш близнаци е предизвикателство, което е преодолимо, но не е за всеки. Знаеш че и Чери беше навита, ама се отказа. Ако имаш въпроси насреща съм.
По принцип най добре се чуй с консултант по кърмене ОЩЕ СЕГА, ВЕДНАГА!!! ДНЕС. Потърси Айла ( Мария Масларова) във фейсбук и прегледай блога ѝ. Тя ще ти даде много добри съвети. Ще обсъдите график, варианти за махане на добавките и т.н.
Аз също мога да ти кажа моите опит и т.н., но физически в момента нямам време да описвам тук подробно. Времето е хубаво, а аз имам двама хулихулигани, които крещят с обувки в ръцете да излизаме. По-нощес, ако ми остане време и съм адекватна може да пиша.
Звънни на консултант, днес, до обяд!

# 563
Здравейте. Аз имам следния въпрос. моята бебка е на 38 дни , суче активно и нямам проблем с кърменето , освен това че дясната ми гърда е по голяма и надута от лявата...моля за съвет как да регулирам нещата

# 564
Започни всеки ден с по малко да намаляш добавката и гледай на ВСЯКО хранене да слагаш и двете бебета на гърда.
Първо почнах и двете да ги слагам. Но като разбрах, че едната пуска по-малко спрях. Искам да съм сигурна, че и двете ще стигнат до задната кърма, без едното да е ощететно откъм количество. И ги редувам. На едното ядене едното дупе, другото е с цедена кърма, на другото ядене обратно. Но това беше до вчера - единия мъник повръща много и ми казаха да го храня само легнал на една страна. Та за него от вчера няма боцка

# 565
А какво ти пречи да кърмиш в поза люлка или легнала на леглото като бебето пак е обърнато на една страна? Това за предното и задно мляко е абсолютен мит. Слагай и двете на гърда и в краен случай дохранвай. Консултант по кърмене винаги е добра идея.

# 566
А какво ти пречи да кърмиш в поза люлка или легнала на леглото като бебето пак е обърнато на една страна? Това за предното и задно мляко е абсолютен мит. Слагай и двете на гърда и в краен случай дохранвай. Консултант по кърмене винаги е добра идея.

В поза люлка кърмя. Но, като го мръдна малко да го преместя в кошарата, връща.  До онзи ден го теглих преди и след кърмене, за да знам колко е изял, мислех че му идва много размятането, но дори преместването от мен до кошарата не му понася.

# 567
Тогава кърми легнала на леглото. Няма да го мърдаш на никъде. А и честно казано не мисля, че за повръщащо бебе оптималната поза е легнала. Може би по-добре биологична. А и връщането на мляко след хранене е нормално. Ако пречи на наддаването вече се прави консултация с детски гастроентеролог. Кактусчето може да ти даде повече информация за справяне с повръщането.

# 568
  • Варна
Момичета, пак съм аз. Отпуши се канала и гърдата омекна сравнително, но остана едно място на което имам втвърдяване. На пипане се усеща като топче сякаш, но не съм сигурна. Там боли все още и е зачервено. Продължавам да слагам бебе на тази гърда приоритетно и да пия лецитин. За това втвърдяване мога ли да направя още нещо или си действам, както до сега?

# 569
При мен лявата гърда е малко по-голяма и бебе си я предпочита. Не успях много да направя откъм изравняване на количество, все си е по-малка дясната, вече близо 8 месеца. Докато цедях обаче ми правеше впечатление, че от по-голямата излизат повече струйки, а от по-малката по-малко струйки, но пък повече мляко 🧐
Сега когато не цедя, малкия преглъща по-дълго от по-голямата. В крайна сметка спря да ми прави впечатление, но винаги давах с приоритет по-малката когато беше по-мъничък и трудно сучеше.

Моя беб също много повръщаше чак до 5-ти месец. Дори го кърмех легнала върху противорефлуксна възглавница. Това, което помогна най-много е да го оригвам по няколко пъти по време на хранене и го държах по 15-тина мин след хранене гушнат в изправено положение с глава на рамото ми. Иска време цялата работа, докато се развие клапичката, която затваря стомахчето и не позволява да се върне млякото, което обикновено се случва около 4-ти месец. Количествата повръщано изглеждаха доста, но това не му пречеше да наддава по килограм на месец в първите месеци. Всъшност не е толкова много, само изглежда така.
Да допълня, че памперс се сменя винаги само преди хранене, иначе ит сгъването веднага връщат и то доста големи количества. Същото се случва и в столчето за кола - аз гледах да е минало поне 30-40 мин след ядене като тръгваме за някъде и трябва да е в столчето.

Тревичка, продължавай в същия дух и това топче също ще се разнесе, иска си време 😉

Общи условия

Активация на акаунт