Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 818
  • 752
  •   1
Отговори
# 570
Мен ме тревожи че връща като фонтан. Поне лекарите ми създадоха такова чувство. Ще изчакам още няколко дни и, ако продължи ще търся лекар. Обикновен гастроентеролог ли ми трябва?

# 571
лилиумче сигурна ли си за фонтана? Там количествата са си стабилни и наистина избива с траектория 😯 така ли е?

# 572
Най-добре е да го прегледа детски гастроентеролог.

# 573
  • Варна
Fluffy Fluff, благодаря, успокои ме Heart

# 574
Най-вероятно не е фонтан, само така ѝ се струва. Дано не греша.
Лилиум че, направи си следния тест: разлей със супена лъжица мляко върху лигавник и виж колко е голямо петното. После още една така до 4-5 лъжици. Това е нормално количество да върне. Но на майките се струва огромно и се паникьосват. На фонтан означава да върне едва ли не цялото количество храна.

Съвет за твглилката- спри да мериш!!!! Един път на ден в един и същ час е достатъчно. Записвай и след седмица следи как е наддало детето.
Вземи си сонди за дохранване на недоносени и давай добавката с тях. Няма предно задно мляко - всичко е полезно. Избий си го от главата това кое колко кърма е поело.

Сега дай още малко инфо за децата. В коя седмица се родиха, по колко се родиха, колко спаднаха в болницата, колко ви изписаха де, на колко дни са и колко добавка ти казаха да даваш. Колко кърмения имаш на всяко или в тандем и кога и как дохранваш.  Кога и с какво се цедиш. Имаш ли по още от баби или само таткото.
Все още чакам да звъннеш, ако решиш че мога да ти помогна.

# 575
Аз докато успея да се включа, Флъфи вече е обяснила всичко за повръщането. Бих добавила само, че оригване в поза Буда (седнало с опора) е по-добрия вариант, поне при щерката. Би помогнало и кърмене в слинг, защото детето ще е в изправена позиция.

Повръщане на фонтан не може да се сбърка - бълва като фонтан напред. Като силно пусната чешма. Но е много вероятно да повръща повече от добавката. Щерка ми я повръщаше редовно преди да я махна.

Лилиумче, сега аз ще вляза в ролята на лошия герой.
Ти искаш ли да кърмиш, честно, да или не?
Знам какво е с бебе, свикнало на АМ, знам какво е и с повръщащо бебе, свикнало на АМ, мога да си представя само какво е да умножиш по 2 напрежението. Но от постовете аз усещам един оправдателен режим. И то оправдателетен пред теб. Какво значи "ама те така свикнаха в болницата и съм благодарна за този режим" - това е абсолютно оправдание, може би подхранено от мъжа ти, майка ти, свекървата и прочие роднини. Но,reality check, всички първият месец сме го изкарали като на сън, на всички ни е било трудно, повечето сме ревали и прекарали следродилна депресия, повече от 80 процента от пишещите редовно тук, сме имали проблеми с кърменето и всяка една от нас можеше да е благодарна за режим. Но сме избрали да си кърмим децата, а не да се оправдаваме. Не го приемай като осъдително казаното, няма никога да потупам родилка по рамото и да й кажа "споко, ако не стане, давай АМ или то е вече свикнало с АМ, не се мъчи". Това не е подкрепа! Обади се на консултантката днес, започни да си кърмиш и двете деца на поискване ДНЕС, добавка не давай, освен при нужда. Трябва да се спре режима веднага, за да може тялото да започне да произвежда според нуждите на децата. Тия простотии да не си кърмиш детето, щото повръщало, извинявай...пак оправдание. И на фонтан да повръща - отива се на специалист, не му се спира кърмата.
За теб, за децата ти и здравето ви, кърменето е най-доброто решение. Това,че са две го прави предизвикателство,но не го прави оправдание. Всичко за напред ще е по две. Прочети блога на Масларска и на Мария Нориега - за кърменето на близнаци.
Момиче, износила си две здрави деца, силна жена си, пореви си едно хубаво и седни да кърмиш. Обещавам ти, ако сега проявиш воля и тъпа упоритост, след месец-два ще си безкрайно щастлива от решението си и напъна. Но ако чакаш да ти мине "мъглата", ще си изпуснала влака, дори да си събрала вече мотивация.

# 576
Родиха се 38ма - 2700 и 2900. Изписаха ги със стотина грама отгоре. Цедя се след кърмене и между кърменията, поне се старая, не че ми се получава през целия ден (така се опитвам да набавя още количество за следващото хранене и да не се налага да давам АМ) Но един -два пъти на ден давам и АМ.
Режимът те си го създадоха. Будят се сами на 3 часа и си искат манджа. Факт е че не искам да им го развалям, добре ми е Blush
За повръщането - не мисля, че е от вида мляко. Ял е 30мл кърма и е повръщал след половин час (да, вдигнахме го от леглото и това може да е причина за фонтана). След това му дадох 30мл АМ и пак повърна след половин час (да, пак го вдигнах). Но ето, тази сутрин си избълва кърмата без някой да го е докосвал, докато си лежи полуправ.
Ще направя пробата с лъжицата, поне да се успокоя, че му остава нещо в корема. на консултация като бяхме ни посъветваха да изчакаме няколко дни. Ако не е било единичен случай, заради местенето на детето, тогава да търсим специалист.

# 577
На колко дни са в момента, колко хранения имат?

# 578
На колко дни са в момента, колко хранения имат?
На 10 дена са. Ядат по 8 пъти на ден. Обикновено по 60мл. Лекарката каза, че това е нормално, но аз да продължавам да предлагам повече. От цялото денонощие само на 1-2 хранения хапват по 80-90мл

# 579
  • над кукувичето гнездо
Честити бебета! Дали може да опитате следното нещо, ако има кой да ви помогне? Ако ги кърмите паралелно, бебето което повръща да вдигате по - често за оригване. Ако ги кърмите едно по едно, първо да започвате от това, което връща. Прекъсвате го за оригване, но някой друг да го пидържи изправено. През това време давате на другото другата гърда. Като се поизмори, вдигаре него, давате на първото "неговата си" гърда. После му давате от другата гърда и го връчвате за оригване, а първата гърда предлагате на другото бебе. Не знам дали звучи адекватно, не съм кърмила близнаци,но ми се струва, че това ще доведе до еднаква стимулация на двете гърди, а бебето, което връща, ще бъде оригвано по-често. От описаното допускам, че връщането може да е заради въздух, който излиза по-късно. Дъщеря ми, на година и девет месеца, и до ден днешен понякога връща течности половин час след пиене при поглъщане на въздух. Просто бльопва и с това изкарва малко стомашно съдържимо.
Друго, което се сещам, ако можете малко да разминете графиците им, така че да ги редувате в кърменето. Сега ще е постоянно кърмене, то с едно бебе е, пък с две...но като позаякнат и започнат да се справят бързо, ще ви поолекне. Да не забравяме, че ще дойде един момент на скок в растежа, при който досегашната схема ще бъде разбита и, ако не си направите добра организация на кърменето сега, тогава може съвсем да изгубите ритъма и да изпуснете момента за увеличаване на кърмата.
Аз също ще ви приканя да се свържете с консултант.

# 580
Ще пробвам определено.
Благодаря ви много, момичета!
Hug

# 581
За повръщането вече се обясни. Детето как повръща, на широка огромна струя,под налагяне напред? Или като всеки нормален човек? При местене повръща, защото клапата на стомаха е отворена и млякото просто излиза през нея, стиснете шише минерална вода пълно до горе, ще прелее, същото е,нормално е. Абсолютно нормално! Ако детето не наддава,повръща на фонтан и изпитва явен дискомфорт, тогава се води на специалист. Това всеки нормален педиатър ще ви каже, в тоя смисъл дадения съвет ако продължи да повръща е за специалист - е неправилен. И за мен червена лампа относно педиатъра.

Сега е 1-2 хапвания по 90 мл. След месец ще е 50:50 АМ и кърма...сега му е времето да се маха добавка. Ама щом режимът е по-важен.
Назад съм писала един много дълъг пост за дохранването с АМ и защо майката си прави лоша услуга с него. Бебетата растат, с това и нуждите им за количество мляко. С режим не се стимулира лактация. Сега тези 80-90 мл са 90мл×2 по-малко кърма и ще намалява още пропорционално на покачващото се количество добавка. Или да се дава тая добавка със сонда или с Медела шише. А най-добри да не се дава
Ако се храни на поискване без шишета, децата ще съкратят интервала и ще стимулират сами кърмата без нужда от цедене. Много хора с добри съвети се включиха по темата, добри препоръки за консултанти. Препоръчвам да се изяснят приоритети - в случая изглежда така дилемата: режим и смесено хранене или успешно кърмене за  напред без добавка и без цедене. Смесеното хранене съчетава за мен най-гадното и от двата метода на хранене, пък с близнаци - да си парцал, само стерилизиращ шишета, пък да цедиш,пък да правиш АМ, в перспектива е убийствено уморително. Но, който както си реши. Желая успех!

# 582
Каквито и съвети да и дадем на лилиумчето, все ще са правилни. Но най-добре е да се свърже с консултант и да обсъдят конкретната ситуация. Прави се план-график спрямо желанието на майката и възможностите кой и как да ѝ помага. Сега е момента, защото са малки и сега се дава заявка на организма за кърмене на две деца. Изтървете ли тези първи две седмици после става трудно да се увеличават количествата. Затова ѝ каьах още днес да го направи. Дори и платен консултант да е, пак е супер инвестиция предвид спестените пари от ам.
Отсега ви казвам първите два три месеца са най-тежки после се наместват нещата с кърменето. За вас ще е по-лесно и за децата по- добре. Тандемно кърмене е най-добре. Но ако не можете, и последователно става. Всичко зависи от вашата мотивация и желание. Децата ви са доносени, големи и не виждам проблем от там . Рефлуксът ще го израсте след 4 месец, до тогава търпение. И дъщеря ми връщаше, вече след ядене увисва а надолу главата...

А сигурно ли е че не е поело повече храна и тогава да повръща? Ако е 3 кг максимум 67 мл трябва да пие при 8 кратно хранене (от 56 до 67 мл).  Това е според формулата по която консултантите смятаха колко добавка да давам на моите.

150-180 мл умножено по кг на бебето дава общото количество мляко, което да приеме за 24 часа. Дели се на брой хранения и виждаш колко трябва да е едно хранене.

Може да пробваш по-начесто по-помалко...ноооо режимът трябва да го забравиш.

# 583
Благодаря ви! Вероятно ще пробвам всички ваши съвети.
Междувременно намерих консултант, с когото да се свържа. 
Определено давате надежда, че нещата могат да се получат BlushHug

# 584
Аз искам да се включа само с един пример - моята история за кураж.
Едва ли съм перфектна в кърменето, напротив далеч съм от това. Ежедневно (вече 41 дни, на толкова е дъщеричката ми) се сблъсквам с предизвикателства и трудности, както и съмнения стига ли не стига ли млякото, дали е нахранена и т.н.
Аз родих секцио, имам и импланти в гърдите още докато бременна бях “настроена”, че едва ли ще ми се получи с кърменето. Момиченцето ми се роди с ниско тегло 2490 грама, на втория ден я изписаха 2400. Живея в чужбина (Турция), в същото време когато дъщеря ми беше на 2 дни мъжа ми замина на военна служба. Нямаме никакви близки тук, семейството му е доста далеч от нас - съответно подкрепа нула, а представете си и притеснението в предвид, къде е мм, колко е малко бебето и т.н. При мен беше само майка ми. Нямаше кой да ми покаже как се кърми, бебето беше толкова малко и безсилничко, че сукваше по няколко пъти и заспиваше, нямаше към кого да се обърна за подкрепа. Постоянно се притеснявах да не би да е гладна. Започнах да цедя, за да стимулирам лактацията и няколко пъти и давах от изцедената кърма с шише, за да съм сигурна, че яде нещо, което добре че не правих повече от въпросните няколко пъти, защото дори за тях забелязах как след това бебето не иска така гърдата, а иска наготово шишето и хоп за 2 минути всичко е изпито без усилие, тааа махнах този начин, не давам и залъгалка колкото и да плаче предпочитам да я нося на ръце, ако трябва и 5 часа, но да не рискувам да ни направи проблем с кърменето. Може би занапред ще включа залъгалка ако има интерес, но все още мисля че на 41 дни е малка. Бебето беше и с тежка жълтеница (мина 12 часа на фототерапия, когато беше на 5 дни) и тогава беше единствения случай, в който е приемала АМ, защото нощем не пускаха майките при бебетата, вкараха я за тази фототерапия след обикновена контрола и не бях подготвена, ако знаех щях да изцедя мляко за през нощта. Цяла нощ докато бебето беше на лечение цедих от страх да не ми спре кърмата. До 3тата и седмица я будех на всеки 1/1,5 часа БУКВАЛНО, за да се храни и за да порастне по-бързо, а и за да намалее нивото на билирубин в кръвта. Преди 11 дни бяхме на контрола и на прегледа всичките ми усилия бяха възнаградени, бях най-щастливата майка - момиченцето ми от килограми под нормата за минимално тегло беше качило 1260 грама и 5 сантиметра и беше станала 3640 грама и 53 сантиметра и вече беше с 600 грама над минимума за 1 месечно бебе. И аз като повечето майки тук минах през сълзи, страх, несигурност и депресия, както и през много силна неувереност в себе си, но продължавам да се сблъсквам с предизвикателствата на кърменето и да се поучавам всеки ден. Тази тема, съветите и насоките на мамите(Кактусче, изключителни благодарности!) преминали през трудности ми бяха много полезни.
Може би стана дълго, но с две думи искам да кажа на всички майки - ще се справите, не се отказвайте колкото и да е трудно. Кърменето наистина е един естествен биологичен процес и вярвам че с общи усилия на мама и бебе всичко ще бъде успешно. Трябва си воля - всеки ден с развитието на бебето излиза по нещо ново, за което да се притесняваме (например моето го боли корема и сега както яде започва да се дърпа илии от около 30тия ден акането намаля в някои дни на 1/2 на ден)нормално е - майки сме и всяка от нас иска най-доброто за детето си , но няма как ще борим камъчетата по пътя един по един. Аз съм доказателството, че и с импланти и под стрес и след секцио може да се кърми не казвам перфектно едва ли бебка засуква като по книгите или позата ни е перфектна, но е важен резултата, а той е мъничката ми растяща и вече леко натежаваща палечка. Поздрави на всички ви, надявам се да съм вдъхнала поне малко кураж!

Общи условия

Активация на акаунт