Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 912
  • 752
  •   1
Отговори
# 315
Флъфи, това е или зъбче/зъби или стомахче (ако си го търка в матрака, ляга на него) или комбинация от двете. Сукането в случая му е болкоуспокаително. Поне от опита ми до сега, тия събуждания аз ги свързвах с болка. Дай панадол, ако това го успокои, ще знаеш,че е вероятно от болка във венците.
Има и друго - той сигурно вече пробва да лази, да се мъчи да се изправя, тези преживявания през деня са много емоционално насищащи, може и от емоции да се претоварват, поне така предполагам. Та споко, нормално поведение е, ще мине постепенно.
Скрит текст:
Изпитала съм го точно тия месеци и от време на време сега има такива кризи на събуждане с рев. Но малката директно слиза от леглото с рев и почва да се търкаля по пода със затворени очи...и в тия моменти само раницата помага. Нищо друго не иска и не помага освен сгушването плътно до тялото. Да знаеш, ако се наложи. Но говоря за криза 1-2 часа, проплакването даже не му обръщам внимание вече 😂Още спи при нас, кошарата е мираж от многа месеци. Ще я местя направо на детско легло като баща й ремонтира детската стая.

# 316
Имам въпрос относно редуването на гърдите.
Бебчо е на две седмици, кърмим се успешно. На контролния преглед вчера се оказа, че за седмицата от изписването е наддал 500 гр. Това значи, че имам кърма достатъчно и бебчо суче добре. Сам си направи режим на около 2-2.5 часа.
До сега сучеше и от двете гърди на всяко кърмене. Спрях и да изцеждам, защото само със сукането се изпразваха гърдите.
От два дни, обаче, суче само от едната гърда на едно кърмене, наяжда се от едната и после заспива и другата остава пълна. На следващото кърмене давам нея, разбира се, но вече става дооооста пълна. Не смея да изцеждам, защото явно имам достатъчно и да не стане свръхлактация. Обаче гърдата, от която не е сукал, остава много пълна до следващото кърмене. После другата става така и т.н.
Да го оставя ли така - да се наяжда от едната и да редувам на всяко кърмене по една гърда... Или да го местя аз от едната на другата след известно време... Или да изцеждам гърдата, от която не е сукал?

# 317
Ами аз бих посъветвала както ти се чувстваш комфортно, така да продължиш. Защото се тиражира предлагане на двете гърди навсякъде, където съм чела (включително и тук). Но моят опит например близо година вече е, че аз давам по една гърда на кърмене.

# 318
Не знам дали тук е правилното място да питам, но виждам че се коментира точно това - какви са симптомите на абкм, че съм пред филм.. бебко е на почти 2м, кожата доста му се изсуши около ушичките, излющи се, но е още суха. По бузките също е сухичка, от скоро забелязвам сухота и по раменцата и вртлето леко. По тялото не е така. Досега не е имал такъв проблем, започнах да мажа по-често с хидратант, но четох че може да е симптом на абкм. В съвкупност с много тежки колики филма е още по-голям. Какво е акото при абкм и има ли други симптоми?

(Изцяло на кърмя е от 2рия ден, храни си се редовно на около 3ч паузи. Напоследък, предполагам от жегите, често яде и на 2-2,5ч)

# 319
  • София
Относно о АБКМ, със соята ме изненадахте... Тъкмо си взех тофу. Поне не съм го разпечатила. Странно ми е обаче, какво има общо соята с млякото....? Явно ще се свиква, то 5 месеца минаха.

А кога му виждате края? Докато кърмя ли или средно година и започвам да се захранвам? Или е индивидуално?

П.. С забравих да питам обривите задължителни ли са при АБКМ? Моето бебе няма обриви. Реакциите са само вида на акото и дискомфорт в коремчето.

Драмата със соята е в това, че белтъкът й като структура и големина е подобен на белтъка на млякото. И когато човек е алергичен, имунната му система може да не различи, че става въпрос за друг белтък и да реагира и към този, към който реално не би трябвало да е проблем. Това са т.нар. кръстосани реакции.

Колкото до продължителността на диетата няма точен отговор. Индивидуално е и зависи от тежестта на реакциите. Като цяло правилото е диета от поне 6 месеца (ама строга) и плавен опит за захранване.

И не, не е задължително да има дерматит.

DiyanaCh, мисля, че в първия пост има снимка на симптомите при алергия. При всички случаи, консултация с гастроентеролог/алерголог не би навредила при съмнение. Това е съветът ми и към teg.

# 320
  • над кукувичето гнездо
Имам въпрос относно редуването на гърдите.
Бебчо е на две седмици, кърмим се успешно. На контролния преглед вчера се оказа, че за седмицата от изписването е наддал 500 гр. Това значи, че имам кърма достатъчно и бебчо суче добре. Сам си направи режим на около 2-2.5 часа.
До сега сучеше и от двете гърди на всяко кърмене. Спрях и да изцеждам, защото само със сукането се изпразваха гърдите.
От два дни, обаче, суче само от едната гърда на едно кърмене, наяжда се от едната и после заспива и другата остава пълна. На следващото кърмене давам нея, разбира се, но вече става дооооста пълна. Не смея да изцеждам, защото явно имам достатъчно и да не стане свръхлактация. Обаче гърдата, от която не е сукал, остава много пълна до следващото кърмене. После другата става така и т.н.
Да го оставя ли така - да се наяжда от едната и да редувам на всяко кърмене по една гърда... Или да го местя аз от едната на другата след известно време... Или да изцеждам гърдата, от която не е сукал?
Предложете, ако не иска, няма да яде. Ако не ви се образуват запушвания, не цедете, млякото ще се регулира само след известно време. Ако изпитвате дискомфорт и т.н.,изцедете до облекчаване.

# 321
Diyana, това което описваш, ако е придружено с зачервени петна, обикновено по сгъвките, корема и лицето, е АД (атопичен дерматит). Който не е задължително да е обвързан с АБКМ, но често се влияе от млечните. Защото е реакция на имунната система към различни дразнители, а различният белтък от този на майчината кърма е силен дразнител. При дъщеря ми повече от малко мляко в кафето ми, веднага даваше резултат. За щастие вече го израстна.

Сега за сухата кожа - къпането да е 1-2 пъти в седмицата, не по-често. Козметиката я забравяш. Ползвай кокосово масло за хидратация на кожата или специално олио за АД. Аз я мажех сама след баня или при появяване на сухи петна.
Ще видиш огромно подобрение след това.
Разбира се, посещение при дерматолог е добра идея, не очаквай педиатъра да ти дава диагноза, вземи си направление. Междувременно спри млечните за седмица-две и ще видиш как ще се чувства детето. Феичка даде много хубаво детайлно обяснение за диетата по-назад. И разбира се, консултация с гастро ако установиш, че има връзка с млечните.
Пчеличке Мая, ако отказва втората, редувай ги. Ако не се запушва гърдата, не се тревожи, ще се регулира кърмата в един момент и ще спре препълването.

# 322
Кактусче, и аз спах скоро 3 нощи под ред..това беше Grinning
Тег, пиша на лични, за да не спамя.

# 323
Кактус, благодаря!
Няма зачервяване уж. Взех козметика на Адерма, сменям юриажа да видим да не е от него... ако няма подобрение ще минавам на строга диета. При педи сме деугата седмица, та ще видим и тя какво ще каже, евентуално и направление ще взема.

# 324
  • Sofia
Момичета какъв лецитин взимате?

# 325
# 326
  • София
Препоръчвам слънчогледов.

# 327
Лецитин и аз този, който Амфибия показа съм взимала, сега имам този https://www.zoya.bg/%D0%A1%D0%BE%D0%B5%D0%B2-%D0%BB%D0%B5%D1%86% … _82_D0_B8_D0_BD-s, не е гмо,това е голямата разлика, пак в Зоята има и слънчогледов.

Момичета, да похваля една нова книжка и тук. Още я чета, но препоръчвам с 2 ръце. Казва се "Защо бебеносенето е важно" на Роузи Ноулс. Току-що излезе на книжния пазар. Много хубав подход, антропологичен, цитирани изследвания,цитати от майки, кеф ми е да я чета. И понеже съм като латерна със съвета - вземете си слинг, цитат⬇
Скрит текст:

И тук още един макар, че не е свързан с кърменето,просто малък спойлер
Скрит текст:

С призив към майките на новородени и не само, да ги носите в слинг, не е страшно и определено се отразява добре и на бебето и на мама. Или просто се гушкайте в леглото възможно най-дълго, много бързо ще порастнат, сега му е времето, а и няма по-добра стимулация за лактацията от сгушено в мама бебе 😉

# 328
ние си купихме страхотен слинг , но моята бебка ,в момента в който я сложа в него и започва да пищи и да се дърпа и извива назад. Какво да правя? Sad

# 329
Кактусче, ще пробвам тази нощ да му дам Панадол, пък да видим дали ще иска да суче толкова начесто. Днес следобедно се дра ама се дра, въртя се, не искаше да суче, а той само така заспива. Явно нещо го болеше или му беше жега, едва го укротих да заспи. Вчера се бил хванал за гюрука на количката и се бил набрал и изправил на крачета - майка ми е за бой, че трябваше да мръдна за малко и тя го разхожда и го сложила по корем и без колани 🤨 и човека на колене и хоп и на крака. Та определено има и емоционална част, свързана с нови умения.
Това, което казваш за търкалянето по пода е ужасяващо 😯 милата тя.
Раницата ми е мега неудобна и я избягвам 😞 гушкам го върху себе си седнала или полегнала, че много тежи и не ми издържат ръце, гръб... Cybex Yema Tie който я загледжда, да не си купува, само й е рекламата и на вид го докарва, ама не става за друго...
Много ценно инфо от книгата!

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 20:25 от Fluffy Fluff

Общи условия

Активация на акаунт