Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 896
  • 752
  •   1
Отговори
# 345
Въпросът ми е свързан с кърмене и спорт. Много обичам тичането, но като забременях само карам велоергометъра. И сега като се разхождам с бебето в парка особено ми липсва да потичам, но се страхувам да си сложа спортен сутиен, защото стяга. Бебето е на 7 месеца, но още само опитва другата храна и не сме намалили кърмата. Има ли мама, която успява да тича (или спорт със скачане) и това не се отразява на гърдите и на кърменето?

# 346
На тема спорт и кърмене - има ли как да сваля малко килограми без да навредя на кърменето? Малкия е едва на месец и половина, но много ми тежат кг от бременността и преди нея. От месеците преди да забременея съм +15 кг, което не е чак толкова много, но не се чувствам добре. Краката ме болят на всяко ставане, задъхвам се, факта че нямам какво да облека не го коментирам Grinning
Страх ме е от диети, за да не стопирам кърмата. Има ли някоя по-щадяща на тема кърмачки?
Спорта също разбрах че може да повлияе ( а и съм секцио и чакам разрешение от доктора, за да почна с леки упражнения поне). Там освен първоначалната мускулна треска след това не би трябвало да има проблем нали?
Въобще, дайте съвет, моля! С каката напълнях повече при майчинството отколкото през бремеността та и това ме притеснява (заседяването вкъщи ми действаше пагубно на тема ядене на боклуци) и сега искам да взема мерки на време

# 347
Започнах да ходя на фитнес като бубка стана на 6 месеца. На 13 юли прави годинка, така че вече половин година ходя. Като лекарката ми даже каза към трети месец, че може да започна със спорт. Реших да НЕ спазвам режими именно заради кърменето. Спешно секцио съм и аз. Имах проблеми с кръста след раждането, купувах дори колан. Сега с кеф си показвам тялото, кръстът ми заякна (да чукна на дърво), чувствам се силна и енергична. Ходя вечер два пъти седмично като мъжът ми се прибере от работа. Щеше ми се и някакво кардио да включвам, но аз доста ходя и с малката големи разходки правим, зимата евентуално. Фитнесът е с треньори и следят кое как правя, супер доволна съм. До преди това не бях стъпвала, май само веднъж в гимназията една приятелка ме излъга Grinning

# 348
  • Пловдив
Въпросът ми е свързан с кърмене и спорт. Много обичам тичането, но като забременях само карам велоергометъра. И сега като се разхождам с бебето в парка особено ми липсва да потичам, но се страхувам да си сложа спортен сутиен, защото стяга. Бебето е на 7 месеца, но още само опитва другата храна и не сме намалили кърмата. Има ли мама, която успява да тича (или спорт със скачане) и това не се отразява на гърдите и на кърменето?

Мога да препоръчам бюстиета на Sloggy. Безшевни, леки и поне на мен много удобни и за спорт, и за кърмене. Купих си 2 цвята още при бременността, а сега си взех още 3 цвята и си карам само с тях навън. Ползвам ги за стречинг, йога и упражнения за стягане на корема. Не мога да кажа нищо за тичане и подскачане обаче, не знам дали може да навреди на кърменето. Всъщност, ако някой знае, нека пише, понеже и мен не интересува. Играе ми се бадминтон в парка. 😁

# 349
Добре е да се спортува, ако майката се чувства добре като го прави. Спортния сутиен е даже препоръчителен, защото ще държи гърдите здраво да не се мятат. Аз съм тичала с количката в парка, никакъв проблем, освен опулените пенсионери. Кардио със скачане някак не ми беше ок, аз не се чувствах добре да го правя, освен това след второто секцио дълго време ме болеше корема и го пазех. Има обаче low impact cardio, което е без скачане и пак изморява. След секцио е добре да се изчака 3-4 месеца преди да се започнат тренировки, но пък може да се започне в тези месеци с нещо леко ненатоварващо корема, например клекове. Диетите не им се плашете толкова, ако е балансирана диета си е даже полезно.

# 350
Аз плувам и ми се отразява добре, но не се бях замислил за банския, а мине стегнат, защото е спортен и има някакво допълнително да го подсилва срещу хлор..... Май ще си купя нов, да не си докарам запушване от нищо.

Иначе, на мястото на soft и аз бих играла на сигурно... Всъщност мамолозите ли могат да консултират дали е запушване или мастит със сигурност? Аз досега само запушване съм имала, но без температура без нищо, само бучки и лека болка при сукне.

# 351
Аз минах на НВХ-ВМ диета, но чак година след раждането и съжалявам, че не започнах по-рано. Изобщо не навреди на кърменето, просто спрях да се храня с боклуци и да прекалявам с порциите. Въглехидратите (сложните) са ти необходими, ако се движиш много. Сега е дори препоръчително да спреш сладкото, бялото брашно и пакетираните храни (чипсове, снаксове). С нищо не ти помагат за кърменето. Също така  диетата дава сравнително бързи резултати, аз не бях много стриктна и за 4-5 месеца свалих 13кг, като започнах да тренирам към 3-тия месец от стартирането на диетата. Коленете може да те болят от самото раждане и липсата на витамини, аз бях така до към 6-тия месец и затова не започнах тренировки, дори клековете влошаваха положението, нито витамини, нито нищо помогна. Някои писаха и преди мен, че при секцио се изчаква до към 3-4 месец за тренировките. Но до тогава можеш да опиташ диетата НВХ, има много варианти, може да не спираш напълно въглехидратите, просто ги намали до към 50-100г на ден. Тренировките не са най-ефективния начин за сваляне на толкова много кг, трябва и диета.

Teg, аз нося стегнати спортни сутиени, но от тях не ми се е случвало да направя запушване, също и носих този бански през целия ден, ти ако само плуваш за един час може и да не ти се случи, ако не е досега. При мен явно стана така, защото не ми е точно по мярка самия бански.

Последна редакция: чт, 04 юли 2019, 02:27 от Анонимен

# 352
Според мен стегнат сутиен за тренеровка не би навредил, по-скоро нещо, което ръби на грешно място, банели...

# 353
  • София
Здравейте,
Моите перипетии с кърменето продължават.
Как да стимулирам малката и през нощта да суче от двете гърди. До миналата седмица успявах да ги редувам, снощи обаче спа толкова дълбоко, че не успях да я стимулирам да суче от дясната и се получи пауза от 01:30 до 06:00 защото в 4 и дадох лявата и заспа дълбоко .
Също да питам когато спре да суче активно и само лекичко попридърпва, колко време да я оставя така? Понякога като си виси така може и 1 час да изкара...а май това пак стимулира лактацията макар и да не суче ефективно. Заспива на гърда редовно , но после се разбужда в кошарата. За сега не успявам да се справя с носене със слинг, мн е топло.

# 354
Благодаря, момичета, днес съм по-добре. Оказа се вирус, вчера ме боляха всички мускули, явно и болката в гърдата е била от това.
За диетата също съм на мнение, че не вреди. Разбира се без да се намаляват драстично калориите. Просто изключване на празните такива. Спиране на бяло брашно, захар, пържено, както и всякакви пакетирани боклучета. Simple Smile

Аз гърдите ги редувам на всяко хранене. Така процедирах и с първото ми дете и съм нямала проблеми, единствено в началото ми се е случвало препълване през нощта, защото сме имали паузи от 6-7 часа. Не мисля, че трябва задължително да давате и двете на всяко кърмене. Simple Smile

# 355
ZedTee аз моята бе а изобщо не можех да я събудя в началото и изцежда и давах, по скоро изливах докато спи, шише. Най трудното от цялото ми кърмене... На 2 часа си бях навила часовника, за тази цел. Според мен беше слабичко и пестеше енергия, затова не се будеше. Дори да се размърдаше и да я сложа на гърда, моментално заспиваше. Това продължи месец или повече вече, забравих. В един момент като се размърдаше и я сложа започна да посуква и така спрях среднощното цедене и шише.

До сега не съм сигурна дали само това ни беше варианта, но пък тръгнаха нещата.

Последна редакция: чт, 04 юли 2019, 12:04 от teg

# 356
  • Пловдив
Момичета, имам проблем с едната гърда. Или е хиперлактация, или запушен канал, според мен. Много е твърда в долната част и отвътре към другата гърда и ме боли леко. При захапване също боли повече от обикновено. Няма бучки, но в долната и вътрешна част е като камък. Как точно да масажирам с ръка към зърното? Пробвах под душа с вряла вода, но май не съм много ефикасна, супер неудобно е. Беба вчера сучеше през час цял ден и вечерта се буди 3 пъти, което е нетипично за нея. Предполагам, че си е регулирала млякото, само не знам как да си оправя гърдата. 🙄

# 357
Happy_life и аз имах подобно запушване. Оправих се точно с масаж под душа. Трябва първо да се затоплиш хубаво, но не с вряла вода, да не се ощавиш. Почваш масаж (леки кръгови движения) по-отстрани и постепенно приближаваш към ареолата. На мен ми помогна и гравитацията - масажирах наведена напред.

# 358
  • Пловдив
Благодаря, Lucky. Продължавам с масажите, беба е приоритетно на тази гърда, смуче силно, но все още си е твърда като камък и боли още по-силно. Появи се и блистер, 😧 сега изчитам всички линкове от първи пост. Лецитин пие ли си, какво мислите?

# 359
Блистерът трябва да го отстраниш, прочети подробно как тук https://m.bg-mamma.com/?topic=1112168.msg38773279#msg38773279, мнение 444 😉 и надолу, лецитинът може само да помогне, може да си го пиеш профилактично известно време, дори и да нямаш запушени канали 😉

Общи условия

Активация на акаунт