Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 837
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
.

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 11:51 от pepi111p

# 526
Щом ви търси, значи има нужда от вас, от сигурността на мамината гърда, от близостта. След като кърмите два пъти на ден и то само за приспиване едва ли се храни само с кърма. Детето наддава ли? Жизнено ли е? Пуснете изследвания за хемоглобин. При деца с анемия липсва и апетит.
За мен лично не е това начина за отбиване. Оставете го да го израсте. Обяснявайте, обяснявайте, обяснявайте и гушкайте много.
Нека с приспиването временно се опита някой друг да се занимава, вие в краен случай.
Давам ви личния си пример.
Имам близнаци на година и пет месеца. Дъщеричката се отби преди два месеца. Но продължава да си търси бутилката с мляко вечер. Понякога се сеща и ми вдига блузата, целува гърдите или прави опит да суче, но бързо се отказва. Вечер след като си изпие млякото, ми подава шишето, гушва ме, намества се на гърдите и заспива за нула време. Следобед е малко по-трудно, но ако хвана момента в който много ѝ се спи също бързо заспива.
Синът продължава да суче. Сега покрай зъбите зачести доста. Това му носи успокоение. Той заспива само на гърда и после половин час и повече не мога да извадя зърното от устата му. А съм го извадила, а се е разревал.... Щях да питам тук в групата за съвет, защото ми писна песни казано.  Ако обаче мен ме няма и не ме виждат поне час преди заспиване, заспиват и двамата бързо с гушкане. Случва се да излезе с приятелки и баща им така се справя. Казва, че всичко е без драми, без ревове. Аз като съм си в къщи е рев и драма...и като стана от леглото до десет минути се завъртат и ако не ме усетят се будят и пак плачат... Та така гушкам си децата и им се радвам.

# 527
  • над кукувичето гнездо
Преди да отбиете въведете паралелен алтернативен ритуал за заспиване. Необходимо е около две седмици. Например, галене по гръбчето с цяла длан от вратлето към кръста, пеене, галене с върха на показалеца над вждичка в посока от носа към слепоочието, разглеждане на книжка, ако има интерес, приказка. Може да пробвате отбиване без раздяла, но за него също трябва подготовка около месец. Трябва да разказвате на човечето, че млякото ще се развали и няма да става за пиене, може и физиономии да правите, като нещо, което бебето не харесва за ядене. Това се повтаря при всяко предлагане. След тренировката, взимате даум екзол от аптеката и тайно мажете ареолите. Като си поиска, пак казвате, че млякото май вече е развалено, но "ти опитай да видиш". Бебето отказва, натискате още един-два пъти да опита. Поддържате намазаното още две седмици за всеки случай и обяснявате, че ще спре млякото, след като се е развалило. Ако иска да опита, давате да се увери, че е гадно. Не отказвайте гушкане близо до гърдите.
Ако изпитвате напрежение, цедите до облекчаване, или по начин, който обсъждахме преди няколко страници. Успех!

# 528
Vartoglava, в момента чета една книга за съня и асоциациите за заспиване, една от които е заспиване на гърда.
Погледни извадката за заспиване на гърда, може пък да помогне, въпреки, че казваш, че плаче като го откачиш:
https://nocrysolution.com/books/the-no-cry-sleep-solution-soluti … d-or-bottle-feed/

pepi, недейте да взимате хапчета за спиране на кърмата. По-добре я спрете натурално с постепенно намаляване, по-назад в постовете имаше начин как. Едно време кучката ми правеше мними бременности и ветеринарката ми беше абсолютно против хапчета за спиране на лактацията, защото от нейн опит винаги после последствията не са добри (не искам да влизам в подробности, не са хубави). Правехме го натурално, няма да описвам как, защото е куче и влизам в оф топик, но мисълта ми е, че щом има как това да се случи натурално - по-добре е така, защото няма рискове за вашето здраве в дългосрочен план.

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 11:59 от Fluffy Fluff

# 529
  • София
В една друга група някой коментира тази статия:
http://oldm.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=605
Сигурно сте запознати, но аз съвсем се обърках. В нея пише да не се предлагат двете гърди на едно кърмене, за предното и задно мляко и за това, че ако се прекалява с течностите ще ти намалее кърмата??? Аз по принцип пия по 3-3,5 литра, а сега сигурно стигам 5 литра.  Сега да се ограничавам ли или?

# 530
  • над кукувичето гнездо
Мога да не се съглася. Втората гърда се предлага винаги. Но след като бебето пусне първата самО, или заспи заситено и непробудно, а не след прословутите 10-15 минути сучене от всяка гърда.
Вода пийте колкото ви се пие. Обикновено пиех много малко вода, до литър на ден, при второто бебе пиех по 4 литра и повече вода на денонощие. Хранех бебето с изцедена кърма и си имаше доволно количество.

# 531
Не. Пий колкото течности ти се пият. Не е противопоказно, напротив.
За другите въпроси, ще го кажа така - кърменето е естествен процес. Като такъв - се регулира от самото бебе. То не се интересува от предно/задно мляко, ще суче кратко и малко, ако е жадно и по'дълго и продължително, ако е гладно, достигайки до задното мляко. Това мама няма какво да го мисли. Тя предлага, а бебето си разполага според нуждата. Същто е с предлагането на двете гърди - ако бебето не иска повече да суче, ще откаже другата гърда. Ако пък иска още - ще суче. Мама предлага,бебе решава.
В началото на новородено се предлагат и двете, 1) за стимулация 2) защото бебчетата се изморяват бързо и след оригване може и да искат да сучат още.

Има достатъчно добри източници на инфо в първи пост. Твърдо съм за книгите и против random статии. В интернет няма филтри на инфото. Човек трябва сам да филтрира.
Едит:
Има откровено невярни заключения в тази преводна статия като:
- от няколко пъти даване на шише бебето се отказва от гърда
- всяка жена е изпитвала рефлекса на потичане като чуе бебешки плач
- тази глупост за лактозната непоносимост
- за качеството на млякото при цедене
- за смяната на гърдите на нам си колко часа (да си докараш една хубава разлика в размера на гърдите)

Да, общата информация е вярна, но начинът на поднасяне с тон "ако не ви се получи кърменето така, значи не го правите правилно" е адски арогантно, особено идващо от лекар. Понякога проблемът изобщо не е в майката/позата/нагласата, а например в къса юзда/ в АБКМ и т.н. В заключение - не бих предложила тази статия на млада кърмачка, защото не е обективна и не разглежда възможни изключения, а когато правиш категорични умозаключения, трябва да ги отбележиш.

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 15:04 от LittleCactus🌵

# 532
  • София
Благодаря за споделените мнения! Аз винаги гледам да предлагам и втората, но той суче на всеки час почти и явно не е гладен, защото я лапва, но не дърпа, а кърмата му изтича от устата. Направо без дрехи останах от това омазване. 😂

# 533
Моето пък до сега не е отказало гърда. Няма такова първа, втора, наял се, заспал.... страшен цицоман! Даже става досаден, като не ме пуска и насън. Днес едвам спретнах един сандвич за обяд на голямото и то след много мрънкане.
Та, дайте съвет, как да му огранича поне това ползване за биберон. Изкуствен отказва - пробвах и форми различни, и каучук, и силикон. На сън, като е гладен, като е сит. Не ще!

# 534
Съни, действай си по детето, щом не иска втората гърда - няма проблеми. Моето пък повръщаше много. Постоянно ходех в петна 😂

New leaf, а като развалиш вакуума не пуска ли? Иначе слинг и ще си мобилна и с бебе на гърдата ☺

# 535
Пуска, ама мрънка Simple Smile ако е задремал се буди. Трябва да го чакам поне половин час след задремване, за да се откача без да се събуди. Онзи ден ми беше разранил зърната от толкова "игра"

Слингове имам няколко (еластичен, ринг и тъкан Wink ), но не ми е удобно да кърмя в нито един. Едра съм, гърдите ми са големи и ниско, трябва много да сваля бебето и то съвсем се губи връзването.

# 536
Здравейте, бебка е на месец и седмица. Само на кърма е,  дори вода отказва. За един месец качи 1.4 кг и 7 см. Дотук добре,  ама дупето й е много зле. Има ранички, дето не минават от десет дена вече. Акото й рядичко и начесто. Като се ядосва, пръцка и пак пуска ако. Педи откри бактерия стафилококи ауреус в акото, но каза че ще я борим с пробиотик.  Сега не е толкова редичко, но е начесто и сигурно затова не зарастват раничките. Мажа тридерм, судокрем и крем от невен, но без успех. Днес сме на дерматолог да каже какво да я правим милата. Смених от днес памперсите, взех на памперс мокри кърпи и памперси. Някой да е имал такъв проблем?
Чак се замислям.да й давам АМ спре да ака толкова често и да й се оправи дупето, но ММ ме спира засега...

# 537
  • София
Как ще давате АМ, за да оправите подсечено!? Това ми се струва като велика глупост. Забравете за мокрите кърпички. Мийте само с вода след всяка смяна. Препоръчвам бепантен също. Аз мажех постоянно сина ми, който имаше зверско до кръв подсичане от родилното.  Дръжте максимално по голо дупе, за да диша.

Аз от памперс не съм доволна. Синът ми се доподсече от него. Откакто сме си вкъщи е само на Пуфис сензитив.

# 538
Как ще давате АМ, за да оправите подсечено!? Това ми се струва като велика глупост. Забравете за мокрите кърпички. Мийте само с вода след всяка смяна. Препоръчвам бепантен също. Аз мажех постоянно сина ми, който имаше зверско до кръв подсичане от родилното.  Дръжте максимално по голо дупе, за да диша.

Аз от памперс не съм доволна. Синът ми се доподсече от него. Откакто сме си вкъщи е само на Пуфис сензитив.
А по въпроса с акането, толкова начесто нормално ли е? Мазах и с бепантен, но не се оправиха.  Мия почти след всяка смяна, защото почти винаги е омазана. Ползвам little angels памперси, но днес взех pampers premium care.

# 539
  • над кукувичето гнездо
Винаги измивайте с вода след избърсването с кърпички. Оставяйте дупето на открито по 20-30 минути на преобуване. Постилайте под бебенцето един чаршаф за еднократна употреба, да пишка и ака на него. За мазане пробвайте Ригенома крем. Ако не успокои, разранените места напръскайте или мажете с Цикатридина спрей/крем. Спреят е по-подходящ при мокреещи рани, а кремът при силно зачервяване. Проблемът може да не е в бактериите, а от самата киселинност на акото.
Моята се подсича на най-финото място от кърпи, различни от памперс (не претендирам да съм пробвала всички видове), хем е голяма вече. Ползвам кремчето на бочко със смрадлика, защото се зачервяваше и от судо и от обикновения здраве. Като се зачерви, мажа с ригенома или цикатридина.

П.П. Лично аз съм по-доволна от обикновения памперс актив бейби пред премиум. Но не турските, които са силно ароматизирани.

Общи условия

Активация на акаунт