Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Покупка на парцел в регулация – да или не

 • 3 055
 • 23
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 479
Какви са предимствата и недостатъците на парцел, който е в регулация и съответно не е.
Разликата в цената е ясна.
Но ако парцел е извън регулация може да си сложиш само 35м2 къщичка ли, която се води за земеделски нужди?
А ако имотът е със статут ливада?
Гледам няколко имота.
Обмислям нещо много близо до София в покрайнините, което да кажем чак след 10-15 години да се строи или пък на вода с гледка ( река , язовир, езеро пак около София).
Всякакви хрумвания биха били от полза.

Последна редакция: вт, 18 юни 2019, 16:12 от Редактор*

# 1
 • Мнения: X
Процедурата по смяна на статута е "пипкава". Ако земята е над четвърта категория и е неполивна се прави в Областната дирекция "Земеделие", ако не, в Министерството на земеделието, храните и горите, в комисията по чл. 17. При идеални условия, отнема около година най-малко. И за всяко нещо имаш такса. Като почнеш от удостоверението за поливност и стигнеш до съгласуването от ВиК, пътното и енергодружеството, обслужващо района. Не на последно място трябва да платиш държавната такса и ако не започнеш строителство в определен срок, всичко отива на кино. Ако парцелът, който купуваш е с вече сменен статут, проучи тези срокове. Да не се окаже, че ако изчакаш, трябва да почнеш всичко от начало. Решението губи сила при няколко условия.
Три месеца след съобщаването на решението на комисията да се заплати държавната такса за смяна на статута; в три годишен срок да се поиска издаване на разрешение за строеж; в шест годишен срок да започне изграждането на сградата.

# 2
 • Мнения: 18 453
Има някаква врътка да се строи и без регулация. Един познат продава земя в Герман, на края на града, има улица, ток и вода, леко на баир и със супер гледка към София, но не е в регулация. Обаче  явно това не пречи, защото в редицата имоти вече има два строежа. Сетих се като каза "ливади", понеже и това се води така. Обясняваше ми врътката, но не я помня, но заради нея не мисли да вкарва в регулация. В момента не плаща никакви данъци, друг плюс. 

# 3
 • Мнения: X
А от къде знаеш дали съседите не са сменили статута?

# 4
 • Мнения: 18 453
А от къде знаеш дали съседите не са сменили статута?

Аз не знам, той знае, защото си говорят, обсъждат. И бая къщи строят, не 30 квадрата селскостопански. Ходила съм там и мястото е супер - леко баирче с изглед. Ама за ме поне е супер да стоя там само за един следобед на пикник, хич не си падам по къща сред тревите и буболечките. Но ако някой си пада - панчаревското езеро (дигата) е на 5 минути пеша, а нагоре е гора.

# 5
 • Мнения: 2 479
Благодаря за отговорите!
Каквото и да е , няма да се строи сега, няма кой сега да го прави.
Идеята е да го има, пък след време.

# 6
 • Мнения: X
Щом е така купи земеделска. Ще му мислиш, когато му дойде времето.

# 7
 • Мнения: 18 453
Благодаря за отговорите!
Каквото и да е , няма да се строи сега, няма кой сега да го прави.
Идеята е да го има, пък след време.

Точно за тази идея е супер да е ливада, а не в регулация - няма да ти струва пари за данъци.

# 8
 • Мнения: 1 915
И още нещо Рос, покупката на имот извън регулация те изправя пред реален риск при последваща регулация да "изгубиш" известни квадрати - примерно може да мине улица на част от него, или сервитут някакъв да има или нещо друго, абе голяма драма е вкарването вн регулация понякога.
По-добре търси УПИ, няма да се занимаваш с глупости. Да, друга е цената, но нямаш гаранция, че точно този имот, който сега е евтин няма да ти излезе доста по-скъп, ако му сменяш статута, за да строиш нещо, пък ако ще и барбекю да е.
Че ти и за ограда и за насип трябва да искаш разрешение за стоеж, а ако не е УПИ няма да го получиш... Чети ЗУТ..

Колкото до данъците и само УПИ, без постройка е смешна сума данъка. Виж като построиш и по-точно като вземеш разрешение за ползване започва купона... Зависи от зоната (на София), но за декар с къща 150 кв ЗП (около 350 РЗП)  , на два етажа със сутерен е грубо 1200 лв, ако искаш.

# 9
 • Мнения: 2 479
Звучи, като и двата варианта да стават. В единия ти е по- евтино, но за влизане в регулация може да загубиш. В другия си ок, но е по- скъпо.
А какво става, ако имота си стои 15-20 год и около него всичко влезе в регулация?
И още нещо: Вилната зона на Герман има проблем със захранването с вода. Това само със собствен кладенец ли се решава?

И Благодаря ви! Ценя мнението и отговорите ви!
ЧС, Радвам се да те срещна отново.

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 06:43 от rosss

# 10
 • Мнения: 18 453
Според мен ако общината реши да прави улица ще ти вземе част от земята и със, и без регулация. Затова гледай да има път, макар да е черен. Тогава най-много да ти вземат 1 метър за тротоар.

Не знам за вилната зона в Герман, но моят познат продава баш "на ръба" на Герман - от едната страна си има ред къщи, после е една вада и от другата страна сега почват да строят. И не съм чувала за проблеми. Вилите нагоре обаче може и да имат проблеми, защото са на високо. При всички случаи обаче, особено за поливане и басейни, един кладенец/помпа е добра идея за вила. Нашите си имат една вила от младини и първото нещо, което са направили, е да извадят вода. Ако си нависоко по баирите обаче да си извадиш вода става по-трудно.

П.П. На някоиместа в Герман, предполагам нависокото, май имало свалчища.

# 11
 • Мнения: 1 915

А какво става, ако имота си стои 15-20 год и около него всичко влезе в регулация?


По дефолт трябва да стане по-лесно, защото явно има изготвен план за района, но пак си зависи от конкретния имот и община. Най-добре да се провери в техническата служба на общината , среща с главния архитект или да се възложи на фирма, те знаят пътеките, и ще кажат защо точно този имот е останал нерегулиран, а другите около него са. Едва ли е случайно. Да няма сервитут?


ЧС, то няма невъзможни неща у нас, права си, но ако е УПИ е в пъти по-сложно отчуждаването, при това би следвало да не се налага, защото самата регулация предполага, че всичко е предвидено - улици, тротоари, коти, азимути, триангулачни точки, височини, нива.... Скицата, която взимаш от общината ти дава тази информация, а като тръгнеш да правиш ограда примерно викаш Геокад и те мерят според кадастъра и набиват колчета /отбелязват точките, където трябва да мине, ако не е регулирано това няма как да стане, или и да го направиш някакси, утре може да те изненадат....
За регулиран парцел да се променят границите - това е доста тежка и най-важното обжалваема процедура и обезщетението, което следва да изплатят често е предмет н съдебен спор и е причина да не се постигне консенсус. Просто това е регулиран имот, вече има план и промяната му е тежка процедура, и няма как ти да го разбереш постфактум, както е с нерегулираните.... 

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 10:23 от StefanB

# 12
 • Мнения: 18 453
Скицата, която взимаш от общината ти дава тази информация, а като тръгнеш да правиш ограда примерно викаш Геокад и те мерят според кадастъра и набиват колчета /отбелязват точките, където трябва да мине, ако не е регулирано това няма как да стане, или и да го направиш някакси, утре може да те изненадат....

Е, може би не съм нещо наясно, ама той си има и скица, и точни граници на имота, идваха геодезисти от общината да му набиват колчета (вече са откраднати де, ама пак ще дойдат ако трябва). Със сигурност не става дума за "някак си" newsm78. Каза, че не слага ограда, че и нея ще откраднат Mr. Green

# 13
 • Мнения: 2 479
Стефан,
Ти не ме разбра. Имах впредвид: Купуваш го примерно преди да е УПИ , но с течение на годините имотите около теб са си минали процедурата за УПИ. Ти нищо не си правил, около теб се е застроило. Пак ли е сложно да го урегулираш?

Ч.С.,
Това със свлачищата звучи доста притеснително

# 14
 • Мнения: X
Ако не бъде променен устройствения план на населеното място и не бъдат разширени границите на регулация, според мен продължаваш да стопанисваш нива. А особено за малки населени места, това става рядко. Даже и всички останали около теб да са сменили статута и да са застроили. Мои познати имат няколко декара в покрайнините на града, от години, около тях са построени няколко етажни сгради. Сега и те са в процес на смяна на статута. Не са намерили друг начин. Вече втора година, но става по-трудно, не стига, че е поливна земята, но и по скица е овощна градина...

Общи условия

Активация на акаунт