Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Поликистозни яйчници - Тема 5

 • 16 791
 • 442
 •   1
Отговори
 • Мнения: 413
ДЕФИНИЦИЯ:
Синдромът на поликистозните яйчници е комплекс от хормонални разстройства, които въздействат върху цялото тяло на жената и нейното здраве. За пръв път е описан през 1935 г. от Stein и Leventhal при жени със стерилитет, затлъстяване, окосмяване, аменорея и поликистозни яйчници. СИНДРОМ ИЛИ БОЛЕСТ на поликистозните яйчници? Повечето лекари приемат понятието синдром, защото клиничната проява е съвкупност от различни симптоми, причината за които е една и съща - хормонални нарушения.

ПРИЧИНИ И ТЕОРИИ ЗА СПЯ:
Точната причина не е известна, въпреки многобройните изследвания в тази област.
Хипоталамо - хипофизарна дисфункция – нарушение на ритъма и/или на количеството на някои хормони, както и на техните взаимовръзки.

Ензимни дефекти в продукцията на хормони от яйчниците и надбъбречните жлези.
Скрит текст:
Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия - инсулиновата резистентност е състояние, при което инсулинът не осъществява ефектите си поради намаление на броя и чувствителността на инсулиновите рецептори в прицелните клетки. Това води до компенсаторна хиперинсулинемия /повишаване на инсулина в кръвта, поради повишената му продукция от панкреаса/. Когато клетките на панкреаса изчерпят възможностите си за синтеза на инсулин, постепенно се развива нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет. Проучванията от последните години показват, че повишеното ниво на инсулина в кръвта води до повишена продукция на мъжки полови хормони /андрогени/, повишен риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои злокачествени заболявания. Хиперинсулинемията стимулира синтезата на андрогените чрез:

• - директна стимулация на лутеинизиращия хормон /ЛХ/, който от своя страна стимулира андрогенната продукция от яйчниците;
• - намаляване на нивото на белтъка, свързващ тестостерона. По този начин се увеличава нивото на свободния /активен/ тестостерон/;
• - стимулация на активността на ензимите, участващи, както в яйчниковата, така и в надбъречната продукция на стероидни хормони, специално на андрогени.

Генетична теория - заболяването е свързано с генетичен дефект в Х хромозомата на бащата /предава се от баща на дъщеря/. Въпреки установяването на фамилност на заболяването, засега няма убедителни данни в подкрепа на генетичната теория. Както при захарния диабет, съществува генетична предиспозиция за развитието на СПЯ.

Теория на Samjuel Yen за повишеното адренархе /започването на надбъбречната стероидна секреция и отключване на пубертета/. Адренархе е свързано с повишено отделяне на мъжки полови хормони от надбъбречните жлези, които се метаболизират до женски полови хормони /естрогени/ в подкожната мастна тъкан. Естрогените повишават чувствителността на хипоталамуса, в резултат на което той произвежда повече ЛХ, отколкото фоликулинстимулиращ хормон /ФСХ/. Това води до разрастване на тека интерна на яйчниците, нарушаване на растежа и развитето на фоликулите, повишаване на продукцията на андрогени, които се метаболизират в подкожната мастна тъкан до естрогени. Така се поддържа непрекъснато един порочен кръг.

Според някои автори поликистозата на яйчниците не е отделна нозологична единица, а е логичен завършек на всяко негативно въздействие, водещо до хронична /персистираща/ ановулация.

КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ:
Менструални разстройства. Най-честата проява на СПЯ са разредените /олигоменорея/ до липсващи /аменорея/ менструални цикли. За олигоменорея се говори, когато са налице 8 или по-малко менструални кръвотечения за една година. В други случаи се наблюдава обратното - по-чести цикли /полименорея/ или по-силни кръвотечения по време на цикъла /менорагия/ или извън него /метрорагия/. Тежките кръвотечения говорят обикновено за други причини - миоми, полипи и други тумори на матката. Причината за менструалните нарушения е нарушената функция на яйчниците, поради което не може да се отдели яйцеклетка всеки месец. В зависимост от възрастта на болната или хормоналния статус отговорът към нарушената яйчникова функция е различен - олигоменорея, аменорея, полименорея или дисфункционални кръвотечения. При една и съща болна е възможна смяна на периоди на аменорея с периоди на мено-метрорагия.
Ановулация - при всеки цикъл се развиват фоликули в яйчниците, но те не достигат необходимия размер за настъпване на овулация и се превръщат в малки кисти. По правило жените със СПЯ имат 5 или по-малко нормални /овулаторни/ цикли за една година.

Хиперандрогенизъм - повишаване на нивото на андрогените /мъжките полови хормони/ - тестостерон, андростендион, дехидроепиандростерон сулфат /ДХЕАС/.
Стерилитет - неспособност за забременяване в продължение на 6-12 месеца при редовен полов живот - средно 2 пъти седмично. При СПЯ стерилитетът се дължи на ановулация или дизовулация /при повече от 70% от болните/.
Инфертилитет - неспособност да се износи бременността до раждането на жизнеспособен плод - най-често се дължи на лутеинова /прогестеронова/ недостатъчност в първите три месеца от бременността - 30% от случаите.
Хирзутизъм - увеличаване на окосмяването на типични за мъжете места /лице, около ареолите и между гърдите, по срединната линия на корема, гърба, бедрата, пръстите/. Степента на изява на окосмяването е в пряка зависимост от нивото на андрогените, наследствено обусловената чувствителност на космения фоликул към действието им, както и от расовите особености.
Алопеция /оплешивяване/ и дефлувиум /разреждане/ на косата.
Акне, омазняване на кожата и себорея /т. н. пърхут/ - повишената продукция на мъжки полови хормони води до повишаване на секрецията на мастните жлези, което при наличие на бактериални или гъбични инфекции често води до акне и себорея.
Акантозис нигриканс - потъмняване и загрубяване на кожата в тилната област, под мишниците, но понякога в областта на ръцете, гърдите, между пръстите, лактите, колената. Не е известна причината за тези кожни промени. Рядко се наблюдава при СПЯ. Може да се срещне и при други ендокринни разстройства /хипоталамичен синдром/.
Яйчникова микрополикистоза - класически поликистозата се описва като “огърлица от перли” по периферията на яйчниците. Не винаги яйчниците изглеждат поликистозни.
Уголемяване на яйчниците - обемът им се увеличава обикновено от 1,5 до 3 пъти. Понякога яйчниците са с нормални размери. При преобладаване на склерозата на яйчниковата строма /голяма давност и липса на лечение/, яйчниците имат по-малки размери от нормалните. Хронична тазова болка /болка, която продължава повече от 6 мес./ - вероятно се дължи на уголемяването, напрежението на яйчниците и дразненето на болковите рецептори в обвивката им, поради отделянето на тъканни медиатори на болката.
Обезитет /затлъстяване/ - болните повишават телесното си тегло, като запазват феминния си /женствен/ вид - 40% от случаите. Не винаги има повишаване на телесното тегло, обратно възможно е поднормено тегло.

Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. Около 30 % от жените със СПЯ имат инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. Хиперинсулинемията е фактор, допринасящ за повишения сърдечно-съдов риск при жените със СПЯ. Най-лесно инсулиновата резистентност се доказва чрез определяне на съотношението кръвна захар: инсулин на гладно.
Нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет тип 2.
Дислипидемия - част от болните имат повишени холестерол, триглицериди и повишен риск за развитие на атеросклероза - повишен "лош" холестерол /LDL - холестерол/ и понижен "добър" холестерол /HDL - холестерол/.
Хипертония - Кръвното налягане обикновено е нормално, но нерядко е над 140/90 mmHg.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ЗАБОЛЯВАНЕТО ?

Няма един единствен тест или изследване, който да постави категорично диагнозата.

Анамнеза - началото на първия мензис /менархе/, нередовен мензис, начало и прогрес на акне, хирзутизъм, себорея, кръвно налягане, промени в телесното тегло, бременности, аборти и т.н.

Статус - общ и локален /гинекологичен/ - определяне на степента и вида на хирзутизма /окосмяване/, акне, стрии, напълняване, обща конструкция на тялото, развитие на вторични полови белези и гинекологичен преглед /вид на външни полови органи, големина на клитора, дълбочина на влагалището, състояние на маточната шийка, матка, яйчници/ и др.

Ултразвуково /ехографско/ изследване на малкия таз /яйчници и матка/ - желателно е да се извършва трансвагинално, ако пациентката не е девствена; в противен случай се извършва трансабдоминално /през корема/ при пълен пикочен мехур (1 час преди прегледа да болната трябва да е изпила 1 литър вода).

Класическият ехографски образ на поликистозните яйчници е:

- множество периферни кистички /т. н. "огърлица от перли"/, над 8 –10 на брой във всеки яйчник, не по-големи от 10 мм.
- задебелена уплътнена /рефлектираща/ капсула, хиперехогенна /уплътнена/, увеличена строма /междинна тъкан в центъра и около кистичките/,
- увеличен обем на яйчниците - от 1,5 до 3 пъти,
- долнограничен или намален размер на матката.

МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ БЕЗ НАЛИЧИЕТО НА СИНДРОМА /КОМПЛЕКСА ОТ ДРУГИТЕ СИМПТОМИ/ ?

Скрит текст:
Около 20-30 % от жените имат поликистозни яйчници при ехографското изследване, без да имат другите характерни симптоми на синдрома /окосмяване, акне, менструални нарушения, стерилитет обезитет и др./. Ехографската поликистозна структура трябва да се счита само като един често срещан симптом, който в никакъв случай не е достатъчен за поставяне на диагнозата СПЯ.

МОЖЕ ЛИ ДА ИМА СПЯ, БЕЗ ДА ИМА ЯЙЧНИКОВИ КИСТИЧКИ ?

Скрит текст:
Въпреки, че поликистозната структура на яйчниците е основен критерий за поставяне на диагнозата, възможно е да има СПЯ и без поликистоза. В този случай опорни точки за диагнозата са данните от килиниката и хормоналните резултати. Понякога /особено при трансабдоминално ехографско изследване/, не могат да се установят дискретните ехографски характеристики на синдрома /особено при леките форми и в началото на заболяването/.

Така че, липсата на поликистозна структура на яйчниците не отхвърля диагнозата, както и наличието на яйчникови кистички не я поставя със сигурност. Необходими са и други изследвания.

КРЪВНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ :

- ХОРМОНАЛНИ :

- FSH, LH и сътношението LH/FSH – в кръвна проба, взета на 3-7 ден от началото на менструалното кървене. Обикновено има покачване на нивото на LH и повишено сътношение LH/FSH. Нормално то е около 1. При СПЯ достига стойности над 1,5. Трябва да се знае, че не винаги при СПЯ съотношението LH/FSH е променено. Въпреки това, стойност над 2 се приема за важен белег в полза на диагнозата.
- Естрадиол – обикновено е около долната граница на нормата /в кръвна проба взета на 3-7 ден от началото на цикъла/. Измерването на естрадиола в средата на цикъла не показва характерния предовулаторен пик /24-36 часа преди предполагаемата овулация/. Общото количество на естрогените обаче е повишено, поради повишеното превръщане на андростендиона в естрон.
- Пролактин - при около 30% от болните със СПЯ се наблюдава лекостепенно повишаване на нивото на пролактина, което трябва задължително да се има предвид при вземане на решение за медикаменозно лечение, особено когато се цели забременяване.
- Прогестерон – /21 - 23 ден от началото на цикъла/ - винаги е нисък в лутеиновата фаза, което потвърждава липсата на овулация. В редки случаи, в началото на заболяването нивото на прогестерона може да е нормално.
- Тестостерон - в повечето случаи е повишен. По-показателен е свободният тестостерон, който представлява биологично активната част от общия тестостерон.
- Белтък, свързващ тестостерона /SHBG/ Повишената андрогенна секреция често води до намалената му продукция и по този начин се увеличава свободния /активния/ тестостерон.
- Андростендион - маркер за андрогенната продукция на яйчниците. Почти винаги е повишен.
- Дехидроепиандростерон сулфат /ДХЕАС/ - маркер за андрогенната продукция на надбъбречните жлези; обикновено е нормален или леко повишен при жените с наднормено тегло.
Инсулин – в кръвна проба взета сутрин на гладно, след гладуване най-малко 8 часа, но не повече от 16 часа. Възможно е да е нормален, но по-често е повишен. Нивото на инсулина изследва и сле- БИОХИМИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ :

-кръвна захар, холестерол, триглицериди, липидограма, инсулин гликиран хемоглобин /HbA1c/, пикочна киселина, общ белтък, албумин, чернодробни ензими, урея, креатинин и др.
обременяване с глюкоза - обикновено то е силно повишено.

ДИЕТА И ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ
Най-често жените със СПЯ са с наднормено тегло /обикновено лекостепенно затлъстяване/, но има и такива с нормално, дори с поднормено тегло. Основна роля за повишаване на телесното тегло играе инсулиновата резистентност, респективно повишеният инсулин, затова лечението с метформин /Siofor/, е изключително важно.

Диетата включва ограничаване на животинските мазнини, тестените изделия и лесно усвоимите захари. Желателно е да се приемат до 2000 калории дневно.

Двигателен режим – подходящо е упражняването на спорт с продължителни, но не силови натоварвания /бягане, плуване, тенис, аеробик, колоездене, танци, туризъм и др./. Повишената двигателна активност подобрява усвояването на инсулина, подобрява кръвотока, намалява липидите, подобрява физическия и психическия тонус.


Старите теми: Тема 1, Тема 2 , Тема 3 Тема 4

Последна редакция: чт, 13 юни 2019, 08:41 от AnMary

# 1
 • Мнения: X
Здравейте! Имам въпрос за една добавка при СПКЯ - Кистоп. Има ли доволни? Взех си и пия от миналата седмица по 3 на ден. Съдържа божур, коприва, сао палмето, женско биле, ямун и амла.

# 2
 • Мнения: 44
Здравейте. Момиче съм на 20 години
Преди годима ми намериха малка киста на яйчника и ми изписаха противозачатъчни Линдинет 20, за да се спука и ми казаха да ги пия докато не реша да забременявам, нямам си и на идея защо. Пих ги 6 месеца и ги спрях, защото разбрах, че не са толкова безвредни. Спрях ги и цикъла спря да идва 3 месеца и отидох на гинеколог.Каза ми  че нямам никакви кисти и яйчниците са чисти. Пуснах хормони. Оказа се нисък Прогестерон и висок Инсулин. Казаха ми че нямам Поликистоза. Изписаха ми Глюкофаж. (Метформин) Пия го вече 2 седмици, но и този месец цикъл няма. Моля помогнете. Объркана съм с този цикъл.

# 3
 • Rock 'n Roll Land
 • Мнения: 4 043
Ако нямаш намерение да забременяваш скоро, аз ти препоръчвам да опиташ да регулираш нещата с правилен начин на живот - най-вече диета, както и движение. Знам няколко жени, които са повлияли на това състояние по този начин и аз съм склонна да им вярвам.
Това, разбира се, посочвам като вариант, ако имаш време преди забременяване, което с оглед на възрастта ти, предполагам е така. Имам предвид, че всички т.нар. "нетрадиционни" методи изискват повече време от това да се тъпчеш с лекарства (което е единственото, предлагано от лекарите).
Влез в темата за ИР и виж какво пишат момичетата там за диетата, която спазват при проблем с инсулина.

# 4
 • Мнения: 507
Метформина не е за да предизвика цикъл а да регулира хормоните, може би му трябва време. Ако те подтиска липсата иди да ти го предизвикат - става с прогестерон.
Подкрепям Rochellka, диета е по-добре от метформин без диета. Говори с лекаря си.

# 5
 • Мнения: 44
Пия Оргаметрил ама много се подувам от него ...

# 6
 • Мнения: 507
За колко дни, трябва да ти дойде към 3 дни след като го спреш.

# 7
 • Мнения: 604
Здравейте, момичета. Чета ви цяла седмица, две теми назад, събрах си много информация и се реших да пиша.
Моята история е следната. На 28 години съм, преди 3 години операция на голяма миома. Тогава мислех, че това е най-големия ми проблем и с отстраняването всичко ще е ок, но точно тогава започнаха още проблеми. Поставиха ми диагноза СПКЯ, изписаха ми ОК(Джаз), тогава имах малко над горна граница Андростедион и ми казаха не е страшно. Пих си Джаза 6 месеца след него се бяха нормализирали и така известно време всичло си беше наред или поне така си мислех. Ноември започнахме да мислим за бебе и реших чак да си пусна да видя как са хормоните, е рсзбира се Андростедиона си беше пак малко над границата, но вече имах и висок Пролактин. АГ и ендокринолог ме посъветвахаа да пия пак 3 месеца Джаза и да действаме. Този път обаче имам чувството, че той изобщо не ми повлия, не се чувствах окей, едвам изчаках тия 3 месеца да го спра и се почувсвах по-добре. Започнах да пия Инозитол, ФК, Нак и Аргинин и започнахме да действаме. Честно казано бяхме супер разочаровани, че не се получи от първия път, много наивно знам. И така все още няма +тест.През тези месеци Започнах да чета много, да събирам информация. Повечето момичета пишат, повишени килограми и респ. ИР, при мен обаче е точно обратното 43кг и ми е много трудно да кача. Храня се нормално, не гладувам, не спазвам режими. Някои лекари ми казват качи няколко кг и ще се нормализира всичко, други ми казват, че щом е гинетично нормално било. Само, че аз започвам да си мисля, че може би точно тук се корени проблема(или НбЖ). Ето някои от резултатите ми:
TSH 0.72 mU/l    0.35-4.94
LH 9.01 mIU/ml   2.4-12.6
FSH 5.74  mIU/ml   3.5-12.5
Androstendion 3.4 ng/ml   0.10-3.30
Prolactin 39.06 ng/ml   5.18-26.53
PROGESTERON 0.64 nmol/l   0.6-4.7  (3ден)
17 OH progesteron 1.70 ng/ml   0.15-0.7
Insulin 2.8  mIU/ml    3-17.1
Глюкоза 4.92 mmol/l   3.5-6.1
Ще се радвам, ако някои изкаже мнение.
От всичко изчетено до тук установих, че трябва да сменя Ендкринолога със сигурност. За АГ съм си дала време до края на лятото, ако няма +тест отивам при репр. Специалист, въпреки че ММ само ми повтаря, че ще стане, че е прекалено да се ходи в репр.клиника, но аз не искам да губим време. О не съм пробвала да засичам (никой до сега не ми е казвал имам ли нямам ли,понякога ми казва АГ "това определено е овулирал яйчник"), но май е безсмислено да се напрягам с това високо ЛХ и без това ми е супер нервно някои дни.. други неразположения са сънливост и отпадналост, но не винаги.
Много дълго стана, и объркано сигурно, но ще се радвам, ако някои се включи Blush

# 8
 • Мнения: 164
Здравей, ако мислиш, че проблема е в НБЖ пусни DHEA и 17-OH progesterone на 3ти ден от цикъла.

# 9
 • Мнения: 604
DHEA съм пускала, но на 21ви ден: 144 (35-430).
А 17 OH Progesteron на 3ти ден 1.7 (0.15-0.7).
Съмнявам се и за Хиперфункци на ЩЖ с това TSH. Учудих се, че ендокринолга не ми е назначил T3, T4 при тази стойност, а аз до скоро мислех, че щом е под 2 си е супер..
Друго, което ми е странно ниския Инсулин, не открих някой да е писал с такъв случай.

# 10
 • Мнения: 164
Mystic123, доколкото си спомням Дхеа и 17-0H се тълкуват заедно, но за да не те подвеждам е по-добре да се разровиш за повече инфо.
TSH знам, че лятото пада малко, и под 0,50 е проблемно.

# 11
 • Мнения: 386
Момичета, как ви е кожата на лицето? пухкава ли е? свежа? или суха с акне? 🤔

# 12
 • Мнения: 306
Мазна с акне при мен:confounded:

# 13
 • Мнения: 386
Питам, защото моята кожа също не е хубава. Забелязвам тези дни майките с малки деца, са със страхотна кожа на лицето. Светят просто! Чудя се, дали лошата кожа на лицето е знак, за трудно забременяване? Как мислите?

# 14
 • Мнения: 306
Не вярвам да има директна връзка, но пък всичко е свързано и заради хормоните кожата се влошава. До колкото аз съм чувала и св надявам, че като роди една жена лицето би следвало да се изчисти и хормоните да се регулират. Даже в моя случай много се дразня защото и лекари и близки ми казват "спокойно, ти забременей пък лицето ти ще се изчисти "...е да, ама като не мога да забременя?

Ще е интересно да пишат вече родили жени с поликистоза, дали наистина ви се оправи кожата, ако преди е била проблемна?

Общи условия

Активация на акаунт