Защо водата по време на бременността е толкова важна?
През първите три месеца много майки изпитват сутрешно гадене, повръщане и дискомфорт. Ако подобни симптоми са налице, приемът на по-големи количества вода е абсолютно задължителен, за да се избегне рискът от дехидратация.Водата по време на бременността помага на ценните хранителни вещества да достигнат до отделните клетки. Имунната система на бъдещата майка ще бъде в по-добро състояние, ако тя приема достатъчно количество вода, което редуцира риска от вируси и бактериални инфекции.

През периода на бременност жената се сблъсква с различни проблеми като подуване на крайниците, запек, киселини, хемороиди, повишено кръвно налягане, проблеми със съня. Всички тези състояния се повлияват благоприятно от пиенето на вода. Отоците и задържането на течности намаляват именно чрез прием на достатъчно количество вода. Когато сте добре хидратирани, тялото се освобождава от задържаните течности, намалява се лимфният застой и се изхвърлят токсините.

Какво количество вода е необходимо да приемаме по време на бременноста?
Препоръчителният прием на вода през бременността е 2 литра на ден. Важно е това количество да бъде разпределено равномерно, през целия ден. Не чакайте тялото ви да се дехидратира, за да изпиете 1 литър вода. Носете винаги със себе си бутилка с вода. Температурата на водата също е от значение – не пийте леденостудена вода, а такава със стайна температура.

Каква вода трябва да пием през този период?
Изборът на вода е от голямо значение, когато жената е бременна. Не трябва да се приема чешмяна вода, тъй като организмът на бременната е много по-податлив към различни проблеми и водата от чешмата може да се окаже източник на стомашно-чревни инфекции.

Много жени се колебаят между минерална и трапезна вода. Най-добре е да заложите на трапезна вода, защото тя се отличава с ниска минерализация, мек и балансиран вкус, а също така се препоръчва за ежедневна употреба от бременни жени.

И не забравяйте, че водата е изключително важна през този период. Вие хидратирате не само себе си, а и малкото бебче, което се храни и расте чрез вашето тяло.

Научете още за силата на водата и се включете в играта ТУК.

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 10:59 от Pедактop