Плюсове и минуси на кварталите в София - 6

• 42 130
  • 823
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Не знам какво сте я захванали Дружбата, ако човек се прибира от летището, стои няколко дни и после пак си тръгва през летището, аз поне не се сещам за по-удобно място. По-ниските цени от "елитните" квартали са бонус. А и ако всички сме в Яворов и Лозенец, те няма да са прекрасни Wink

Живях няколко години в Дружба, отидох с голямо нежелание, но нищо страшно не е. Съседите - нормални, магазини си има, връзки към центъра. Има и културни събития за деца. Училища и градини обаче не знам как са.
А през тези няколко дни, когато е в София, само стои на балкона в Дружба и съзерцава бул Копенхаген Laughing  И това всъщност е целта на посещението на града... Смешки!
Яворов и Лозенец са прекрасни не заради вашето отсъствие, макар че като се замисля,  може би и това допринася Wink
Нищо страшно няма в Дружба, просто не е хубаво там в сравнение с много други райони на София, а който познава само нея, няма как да го знае, но затова пък се изказва компетентно за целия град. За това става въпрос. Иначе страшно няма и във Филиповци, според мой познат с къща там.
Ами не, ще се метне на метрото, което е на 500 метра и ще ходи на кино, театър, опера, гости, клуб. Ще пазарува, има всякакви магазини и мол наблизо. Или ще запали към морето, планината и тн. Като за простолюдието нали...

# 421
Нелка и за няколко, и за повече дни е много по-добре да се отседне в центъра. С такси от Витошка до летището струва 12-13 лева и се стига сравнително бързо. С метрото пък е съвсем без пари. Само че през останалото време на престоя няма да се блъскаш с градския транспорт, а всичко ще ти е на една ръка разстояние. А решиш ли да запалиш към морето спестените десет минути ще са ти последна грижа. Да не говорим, че напоследък повечето отиват към Гърция и Дружба въобще не е по път.

# 422
Както казах и преди, моя позната купи в комплекс Цариградски - заради това, че редовно пътуват през уикенда до Пловдив и си спестяват поне половин час на излизане и влизане в София. Към това се добавя и факторът цена - там е по-евтино от центъра. На работа ходи с метро. Нея това я устройва, перфектно е за нейните нужди.
Минавала съм покрай този комплекс на път за Джъмбо, вътре не съм влизала, но отстрани не ми харесва локацията. Аз се чувствам добре в центъра и в квартали като Яворов, например. От София излизам само през лятото до морето, така че излизане/влизане в София не е фактор за мен.
Хора различни, на всеки му харесва различно нещо.
Хора различни,

# 423
Аз ще го напиша за n-ти пореден път. За някой, работещ в центъра там е идеално, съгласна съм, особено ако не му пречи шум, мръсен въздух и няма кола, заради която всяка вечер да обикаля по половин час, или ако има кола, то тя да е на улицата (освен ако си няма гараж, разбира се). Но защо приемате, че всеки е като вас? И защо автоматично решавате, че ако някой е решил да живее извън набедените за елитни квартали, то тогава той няма възможност, вкус или?
Ето ви казус: семейство с дете. Детето посещава частна градина в Драгалевци, а след това ще продължи и в частно училище там. Държавните не ги интересуват, заради лични възгледи. Отказаха се от държавно, въпреки че детето беше прието в такава градина. Мъжът работи около мол Парадайс, жаната работи в Бизнес парка. Обичат природата и тишината. Държат детето им да живее на широко, чисто и с възможност за игри на открито. Имат 2 чисто нови автомобила. Е в центъа ли ще им е най-удобно, пък и ще отговаря на всичките им нужди или някъде другаде? Защото в момента семейството живее във Вади и Ливади в затворен комплекс с басейни, голям двор, мъжът е точно за 10 мин пеша на работа, а жената за 15 мин с кола. По път им е и градината на детето. Ако бяха в центъра....

Последна редакция: вт, 10 сеп 2019, 08:03 от Анонимен

# 424
  • София
Че кой пък настоява всички да се местят към центъра? Напротив.

За описания казус им е чудесно да са си там, където са.

# 425
И аз не виждам защо трябва всички да харесват едно и също. Баш напротив - винаги съм писала срещу воденето по модата и по престижността на квартала, а не по собственте специфични нужди.

# 426
Скрит текст:
Не знам какво сте я захванали Дружбата, ако човек се прибира от летището, стои няколко дни и после пак си тръгва през летището, аз поне не се сещам за по-удобно място. По-ниските цени от "елитните" квартали са бонус. А и ако всички сме в Яворов и Лозенец, те няма да са прекрасни Wink

Живях няколко години в Дружба, отидох с голямо нежелание, но нищо страшно не е. Съседите - нормални, магазини си има, връзки към центъра. Има и културни събития за деца. Училища и градини обаче не знам как са.
А през тези няколко дни, когато е в София, само стои на балкона в Дружба и съзерцава бул Копенхаген Laughing  И това всъщност е целта на посещението на града... Смешки!
Яворов и Лозенец са прекрасни не заради вашето отсъствие, макар че като се замисля,  може би и това допринася Wink
Нищо страшно няма в Дружба, просто не е хубаво там в сравнение с много други райони на София, а който познава само нея, няма как да го знае, но затова пък се изказва компетентно за целия град. За това става въпрос. Иначе страшно няма и във Филиповци, според мой познат с къща там.
Ами не, ще се метне на метрото, което е на 500 метра и ще ходи на кино, театър, опера, гости, клуб. Ще пазарува, има всякакви магазини и мол наблизо. Или ще запали към морето, планината и тн. Като за простолюдието нали...

Нико ти го е казал. И не става въпрос някой да се мести към центъра, а че Држуба в никакъв случай не е по-добро от центъра за кратък престой в София. Ако беше така, масово хотелите и air bnb щяха да с а в Дружба, а не в центъра и около него, и всички туристи в София щяха да пълнят Дружбенските апартаменти. Което знаем, че не е така.
Да повторя, всеки има право да си купува, където иска, но е тъпо да обяснява за цяла София, след като очевидно не я познава и се е забил в лош (обективно сравнено с други) район на града.

# 427
За кратък престой тип airbnb в София просто няма какво да се говори - най-супер е идеалният център. На идващите за кратко не им дреме за паркиране и задръствания, а искат богат избор на кафета, ресторантчета, капанчета, гаджета, барове.... Ако някои са по работа биха предпочели широкия център, но и ще искат да платят по-малко.

# 428
По едно време работих до летището и шефчетата (чужденци) идваха в понеделник и в петък си заминаваха по родните места. Да не мислите, че живееха в Дружба през останалото време, че да им е удобно?

# 429
За кратък престой тип airbnb в София просто няма какво да се говори - най-супер е идеалният център. На идващите за кратко не им дреме за паркиране и задръствания, а искат богат избор на кафета, ресторантчета, капанчета, гаджета, барове.... Ако някои са по работа биха предпочели широкия център, но и ще искат да платят по-малко.

Ами именно, а Нелка обяснява, че за кратък престой в София Дружба била идеална, щото можело с метрото. Че може, може, ама това не я прави добра за кратък престой, защото от центъра всичко ще ти е на пеш разстояние и няма да трябва да се прибираш преди 12, когато затварят метрото. Дружба дори е по-подходяща за постоянно живеене, отколкото за кратък престой в София, според мен, за хора с ограничен бюджет е добро решение. Ама да не обясняват колко е гадна цяла София и че Дружба всъщност е най-добрият район в София, без да имат знания и опит за други квартали.

По едно време работих до летището и шефчетата (чужденци) идваха в понеделник и в петък си заминаваха по родните места. Да не мислите, че живееха в Дружба през останалото време, че да им е удобно?
Точно. Смешки.

# 430
  • София
Ами винаги е въпрос на приоритети за самите хора. Всеки с представите си и с възможностите си.
Хората имат две нови коли, апартамент в затворен комплекс с басейн в Ливадите и дете в частна детска градина и частно училище. Хъм..... Искат така, така са го измислили... Thinking
За мен по -добре с тези общо пари да купя две по-малки жилища в хубав квартал, до хубаво държавно училище и ще имаме една кола ( колите са голям разход)  Grinning
В едното жилище ще живея , другото ще е под наем и ще се изплаща от наеми , да чака детето да си има и то жилище един ден. А, самото дете ще учи в някое от хубавите държавни у-ща и аз ще живея в някой стар квартал на София не в Ливадите ( басейна даже не го коментирам, за какво ми е в София басейн ..... Thinking )

Но ето , хората са доволни от избора си .... какво да им обяснявам за моя избор... няма сми:thinking:

# 431
Не харесвам стратегията да се взима апартамент за детето като пораснало да си има. Особено ако е за сметка на жилището, в което детето ще израсне.

Като порасне “детето” вече само ще си избере къде ще живее и ще си наеме или купи както трябва.

# 432
Не знам защо си мислите, че децата на хората учат в частни училища, защото в квартала няма читаво държавно. Някои хора просто не се интересуват от държавното образование и респективно не им пречи да живеят далеч от такова, а други имат такова под носа си, но си пращат децата в частно, защото така искат.

# 433
  • София
Не харесвам стратегията да се взима апартамент за детето като пораснало да си има. Особено ако е за сметка на жилището, в което детето ще израсне.

Като порасне “детето” вече само ще си избере къде ще живее и ще си наеме или купи както трябва.
Аз пък не харесвам баба и дядо живеещи в 4стаен апартамент, който не могат да поддържат, а обитават една стая, ама това вече го коментирахме ... да не дъфкаме
В същото време младите изплащат непосилни ипотеки и живеят в маломерки с две деца.... и това не е Ок.... понеже бабата имала принципи навремето....Stuck Out Tongue

# 434

Но надали ще се разсърди на едни 50-100 К евро, като продаде подаръка от мама и тате Wink Все ще му влязат в употреба Laughing
Всеки си прави изборите - за себе си и за децата си, докато са малки. И си носи последиците от тях, добри или лошо, който-както.
Не знам защо си мислите, че децата на хората учат в частни училища, защото в квартала няма читаво държавно. Някои хора просто не се интересуват от държавното образование и респективно не им пречи да живеят далеч от такова, а други имат такова под носа си, но си пращат децата в частно, защото така искат.

И това е така. Има и хора, които само суши ядат, и такива, които само нови коли карат, и такива, които държат на поне два круиза на година. Всякакви хора има. Парите са си техни, изборите - също, последиците - и те.

Всъщност, има и такива - Пипи в темата за ЧУ точно това сподели, че се оглежда за ЧУ, защото наблизо няма читаво държавно. Има и друга потребителка, не помня ника, тя сподели, че сега плащат за ЧУ на 1 дете, но смятат да имат 3 деца и няма да издържат 3 такси, и затова търси имот на място с добро ДУ. Всякакви случаи има.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2019, 11:49 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт